HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]

Başlatan levo, 05 Şubat 2011, 11:58:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


Füze anlaşması, Türkiye'nin NATO nezdindeki müşterek işlerliğini güçlendiriyor

Türkiye'nin savunma sektörü, askeri üretim alanında Batı ülkeleriyle işbirliğini artırıyor.

Anlaşma kapsamında, SOM-J seyir füzesinin iç taşıma teknolojisinin F-35 uçağında, dış taşıma teknolojisinin ise diğer uçak türlerinde kullanılmak üzere ortak geliştirilmesi ve ortak üretimi söz konusu. Türkiye'nin resmi teknolojik araştırma kurumu TÜBİTAK tarafından geliştirilen SOM-J havadan konuşlu seyir füzesi, uzun menzilli, alçak mesafelerde gözlemlenebilen, otonom, yüksek isabet yetenekli ve tüm hava koşullarına adapte olabilen havadan yüzeye bir seyir füzesidir.

F-35 savaş jeti, ABD'nin yanı sıra İngiltere, İtalya, Hollanda, Danimarka ve Türkiye de dahil olmak üzere NATO üyelerini içeren iddialı bir askeri programdır.

Amaç, mevcut muharip, keşif, hava savunma, kara saldırı ve saldırı uçaklarının geniş bir yelpazesinin yerini alan beşinci kuşak bir muharip uçak geliştirmektir. Bu uçağın, tüm hava koşulları altında çalışması bekleniyor ve ABD'de yerleşik bir grup tarafından tasarlandı.

SES Türkiye'ye iletilen bir basın açıklamasında, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından, tüm dünyada önümüzdeki dönemde SOM-J benzeri seyir füzesi ihtiyacının 15.000 adet olacağı, Türkiye'nin bu pazardan en az yüzde 25'lik bir kısmı alabileceği ve bunun da yaklaşık 7,5 Milyar ABD Doları düzeyinde bir satış hacmine karşılık gelebileceğinin tahmin edildiği belirtildi. Bu anlaşmaya dair tüm tasarım ve fikri-sınai mülkiyet hakları SSM'ye ait olacak; uluslararası düzeyde işbirliği güçlenecek ve Türkiye'nin savunma ihracatçısı olarak pozisyonu yükseltilecek.

Açıklama şu şekilde devam ediyor: "SOM füzesinin F-35 uçağına uyarlanması suretiyle, hem Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın JSF uçaklarında kullanacağı dâhili akıllı mühimmatın geliştirilmesi, hem de diğer JSF kullanıcısı ülkelere pazarlanması amaçlanmaktadır."

Kadir Has Üniversitesi'nde savunma sektörü uzmanı olan Serhat Güvenç, Türkiye'nin F-35 programına katılımının Türk savunma endüstrisine önemli yararlar sağlayacağını söyledi.

SES Türkiye'ye konuşan Güvenç, "Bu, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen bir silah sisteminin büyük bir savunma üreticisi tarafından tanınması ve benimsenmesi anlamına geliyor. Türk hava kuvvetleri, böylelikle, beşinci kuşak F-35 savaşçı uçak filosuyla birlikte SOM gibi son derece yetenekli ve öldürücü bir silah üzerinde neredeyse tam operasyonel egemenlik kazanacak" dedi.

Güvenç'e göre, F-35'in görev bilgisayarı ve yazılımı, bu Türk silahının son derece sofistike bir askeri uçağa entegrasyonuna izin verecek ve uçak operatörlerinin de Türkiye'den SOM satın almasını sağlayacak.

Güvenç, sözlerine şu şekilde devam etti: "Genel itibarıyla bunun anlamı, Türkiye'nin tasarlayıp ürettiği büyük bir silah için uluslararası satış olanaklarının iyileşmesi ve rekabet gücünün artmasıdır."

Güvenç ayrıca SOM-J'nin, F-35'lerin havadan karaya yeteneklerine ciddi bir artı değer oluşturacağını ve böylelikle NATO ve Türkiye'nin küresel ve bölgesel düzeydeki caydırıcılık çabalarına katkıda bulunacağını da belirtti.

Atılım Üniversitesi Savunma Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Altan Özkil, Ankara-Washington arasındaki yeni seyir füzesi anlaşmasının çok önemli olduğunu, keza Türkiye'nin savunma sektörünün giderek daha sofistike hale geldiğini gösterdiğini söyledi.

Bu füzenin ortak üretimiyle birlikte, Özkil'e göre, Türkiye yeni piyasalar ve yeni fırsatlara açılma şansı bulacak; bir yandan da bu tür stratejik materyallerin ortak üretiminde oldukça fazla deneyim kazanacak.

SES Türkiye'ye konuşan Özkil, "İhracatın önemli kalemlerini oluşturan katma değeri yüksek ürünler kategorisinde olacak bu ortak üretimin, yerli iç piyasanın ihtiyacının ötesini hedeflemesi ile, diğer savunma sanayi ürünlerine de örnek olabileceğini değerlendiriyorum" dedi.

http://turkey.setimes.com/tr/articles/ses/articles/features/departments/world/2014/11/26/feature-01 Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

SOM'un Motoru Takvimin Önüne Geçti



Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacını karşılamak üzere üretilen menzil ötesi füze (Stand Off Missile) SOM geçtiğimiz günlerde önemli bir kilometre taşını geçti. Kale Arge tarafından milli imkanlarla geliştirilen SOM motorunda hedeflenen gelişmeye planlanandan erken ulaşıldı ve SOM, motorunda görevli 25 kişilik bir heyete sergilendi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, TÜBİTAK SAGE ve Roketsan'dan gelen heyetin önünde 10 dakika süreyle çalışan motor bu aşamada planlanan sürecin 7 ay önüne geçmiş oldu. SOM motorunun 2015 yaz ortasında kalifikasyon testlerine girmesi hedefleniyor. Kale Arge bundan sonrasında SOM-J için üretilecek motorda kendisine fırsat verilmesini bekleyecek.

http://www.c4defence.com/tr/haber/som-un-motoru-takvimin-onune-gecti

Hayirli olsun... Mesajı Paylaş

cok güzel bir  haber som füzesi Mesajı Paylaş

Güzel ne demek. Bir an önce Iha lar ve Ucak Motorunu da halletseler ki onlardada baya ilerlemislerdir diye düsünüyorum... Mesajı Paylaş

#345
SOM füzesini hangi filo test ediyor?

Eskişehir 1'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yeni kurulan 401'inci Geliştirme Test Kıt'a Komutanlığı, F-16 ve F-4E 2020 uçakları ile geliştirilen yerli mühimmatları test ediyor.

SOM füzesini hangi filo test ediyor?
Eskişehir merkezli olan 401'nci Filo Komutanlığı, yerli mühimmat testleri gerçekleştiriyor. Roketsan ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen başta SOM, Kanatlı ve Hassas Güdüm Kiti olmak üzere farklı füze ve bombalar, bu filoda Türk Hava Kuvvetleri tarafından çeşitli atış testlerine tabi tutuluyor.

Atışlardan elde edilen bilgiler ışığında tasarım çalışmaları Hava Kuvvetleri ile ortak olarak Roketsan ve TÜBİTAK SAGE mühendisleri ile paylaşılıyor. Filonun envanterinde hem F-16 hem de F-4E 2020 savaş uçakları bulunuyor.

Daha önceden bu görev, Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı 132'nci Filo tarafından gerçekleştiriliyordu. Bu filodaki hem F-16 hem de F-4E 2020 savaş uçaklarıyla karışık uçuyordu. Ancak geçen yıldan itibaren filonun görevi değişti. Atış taktikleri geliştiren ve yerli mühimmat test eden filo görevini Eskişehir'de kurulan 401'e devretti.

Bu filo, 1. Hava İkmal Bakım Merkezi (1. HİBM) Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapıyor. Bu merkez, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait jet uçaklarının büyük bakım ve modifikasyonlarından sorumlu.   

Kaynak: www.kokpit.aero
http://kokpit.aero/som-fuzesi-401-filo-test-ediyor Mesajı Paylaş

SOM-J 2024'deki Block 4A yazılım güncellemesine kadar entegre edilmeyecekmiş anladığım kadarıyla.
Kaynak:  http://aviationweek.com/defense/opinion-joint-strike-fighter-debate-enters-new-phase Mesajı Paylaş

SOM B2 1.HIMB komutanlığında 401.test filo patch'i ile ilk görüntüsünü veriyor.

Mesajı Paylaş

İlk nesil Som lara göre daha mı uzun bana mı öyle geldi? Mesajı Paylaş
ZOR HEMEN İMKANSIZ ZAMAN ALIR
             --------MAROON BERETS--------

Bor'un dozajını kacırmıslardır. Yenilik iyidir gelistirmislerdir büyük ihtimal. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz