HAVADAN ATILAN SEYİR FÜZESİ [SOM]

Başlatan levo, 05 Şubat 2011, 11:58:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


SOM füzesi F-35 ile sınırları aşacak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın uzak mesafelerden yüksek korumalı hedefleri hassa şekilde vurmasını sağlamak amacıyla geliştirilen SOM füzesi F-4E 2020 ve F-16'dan sonra F-35 uçakları tarafından da kullanılacak.
401'İNCİ FİLO TEST EDİYOR

SOM füzesi, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde yer alan F-4E 2020 ve F-16C/D Blok 40 uçakları tarafından kullanılıyor. Füzenin entegrasyon çalışmaları 1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından gerçekleştirildi. SOM testleri ise Eskişehir 1'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yeni kurulan 401'inci Geliştirme Test Kıt'a Komutanlığı'na bağlı F-16 ve F-4E 2020 uçakları ile yapılıyor. SOM füzesinin F-16 Blok 50 ve 50+ serisi uçaklara sertifiye edilmesi yönündeki görüşmeler ise ABD'li Lockheed Martin ile sürüyor.

http://www.kokpit.aero/hava-kuvvetleri-som-fuzesiyle-vuracak Mesajı Paylaş


SAVUNMA SANAYİSİNDE FÜZE TANITIMINDA İLK GERÇEKLEÞTİ.
Müşterek Taarruz Uçağı F-35'te kullanılmak üzere Türkiye'de geliştirilen Seyir Füzesi SOM-J, SSM'de düzenlenen brifingle yabancı askeri temsilcilere tanıtıldı- Daha önce savunma sanayisi tanıtımlarını yabancı ülkelerde gerçekleştiren SSM, askeri ataşelere

Savunma Sanayisinde Füze Tanıtımında İlk Gerçekleşti.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Türk savunma sanayisinin tanıtımı konusunda bir ilke imzasını attı. Müttefik ülkelerin askeri temsilcileri SSM'ye davet edilerek Seyir Füzesi SOM-J konusunda detaylı bir brifing verildi.

Alınan bilgiye göre, müsteşarlık, geçtiğimiz günlerde kritik bir bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı. Müşterek Taarruz Uçağı F-35'te kullanılmak üzere Türkiye'de geliştirilen Seyir Füzesi SOM-J, müttefik ülkelerin askeri temsilcilerine tanıtıldı. Yabancı askeri temsilcilere yönelik yurt dışında yapılan bilgilendirme toplantıları dışında SSM'de ilk kez gerçekleştirilen brifinge, askeri ataşeler yoğun ilgi gösterdi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sanayi Hizmetlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, brifing öncesi yabancı temsilcilere yaptığı konuşmada, Türkiye'nin savunma sanayisinde son yıllarda yaptığı atılımlara dikkati çekerek, "Savunma sanayimiz sadece Türk güvenlik güçlerinin değil, aynı zamanda müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir" ifadesini kullandı.

- SOM-J dikkat çekici yeteneklere sahip

Tüfekçi, Yüksek Hassasiyetli Seyir Füzesi Tasarım-Geliştirme ve Prototip Üretim Projesi olan SOM-J'nin, Türk Hava Kuvvetleri'nin Müşterek Taarruz Uçağı F-35 için ihtiyaç duyacağı seyir füzesi gereksinimlerini karşılayacağını belirtti.

SOM-J Projesi ile mevcut SOM füzelerinin, F-35'in uçağının gövdesi içinde kalacak şekilde uyarlanacağını ifade eden Tüfekçi, "SOM-J konusundaki geliştirme faaliyetlerine 2014'ün başında SSM ve ROKETSAN arasında imzalanan ve TÜBİTAK SAGE'nin alt yüklenici olduğu bir kontrat ile başlandı. SOM-J'nin uçuş testlerinin 2017'nin ikinci çeyreğinde yapılması planlanıyor. ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE, Lockheed Martin firması ile birlikte bu füze projesinin arkasında önemli bir rol oynuyor. SOM-J, dikkat çekici yetenekleriyle F-35 Block 4 uçaklarını donatacak. Bu vesileyle başta SOM-J programı olmak üzere savunma sanayi alanındaki işbirliği dileklerimizin altını çizmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

- SOM-J Seyir Füzesi

Havadan atılarak yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılacak olan SOM-J füzeleri, aynı zamanda operasyonel esnekliği destekleyecek modüler tasarıma sahip olacak. SOM-J, taşıdığı yüksek çözünürlükteki görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlık sayesinde hassas hedefleme sağlayacak, atışın ardından hedef değişikliği yapabilecek.

SOM-J'lerle uçuş sırasında hedefe vuruş açısı ve yaklaşma irtifası gibi değişiklikler de yapılabilecek. Elektronik karıştırma tedbirlerine dayanıklı olarak geliştirilen SOM-J füzeleri, Türkiye'nin de proje ortağı olduğu, bir çok müttefik ülke tarafından kullanılacak F-35 savaş uçaklarının en önemli vurucu güçlerinden birisi olacak.
http://m.arti49.com/savunma-sanayisinde-fuze-tanitiminda-ilk-gerceklesti-419410h.htm Mesajı Paylaş

#362


Soyle calismalarda var...


http://www.ssm.gov.tr/katalog2007/data/445/uruntr/uruntr3.html


AT225 Turboprop.
Atalan Makine, ait Turboprop motorunu geliştirme faaliyetlerine devam etmektedir.
Normal speed range:26,000-36,000 rpm - Thrust range45 -225 lbf (197 -985 N).


AT225 Turbojet.
Atalan Makine, ait Turbojet motorunu geliştirme faaliyetlerine devam etmektedir.
Normal speed range:26,000-36,000 rpm - Thrust range45 -225 lbf (197 -985 N).
http://www.ssm.gov.tr/katalog2007/data/445/uruntr/uruntr1.html
http://www.atalanmakine.com/index.htm Mesajı Paylaş

Atalan makina benim hatırladığım son on yıldır bu proje üzerine çalışıyor ama ortada henüz hiç bişey yok.Sanırım proje ekibi dağıldı ve bu çalışma kadük kaldı.Kale ekibinin motor ihalesini almasından bugüne ne kadar zaman geçti,teslimata başlayacaklar bu yıl.O nedenle artık Atalan makina bu işlerden çekilir yada daha spesifik olarak ihalarda kullanılabilecek 100-600 hp turboprop motorlara yönelirse iyi eder. Mesajı Paylaş

Fuze ile ilgili youtubede yer alan deneme atislari kesik ve yavaslatilmis sekilde oldugu icin etkisi tam olarak anlasilmiyordu bu videoyu hazirlayan tam hallerini bulup koymus izlemenizi tavsiye ederim. Fuzenin etkisi cok asiri fazlaymis menzilini de uzatabilirlerse super olur
Mesajı Paylaş



Panter'in iki pençesi: SOM ve Popeye.
http://savunmaveteknoloji.com/panterin-iki-pencesi-som-ve-popeye/
10 numara poz olmus ;) Mesajı Paylaş


ILA: Typhoon SOM study nears completion.

Roketsan and Airbus Defence & Space's feasibility study into the potential integration of the former's Stand-Off Missile (SOM) onboard the Eurofighter Typhoon is some six months from completion, the manufacturer says.

A memorandum of understanding covering collaboration between the two companies was signed at the ILA show in Berlin in 2014, and the Turkish weapons developer says that the assessment of the cruise missile on the fighter is nearing completion.
https://www.flightglobal.com/news/articles/ila-typhoon-som-study-nears-completion-425902/
Mesajı Paylaş

S&H yeni sayıdan...

Edindiğimiz bilgiye göre Nisan 2o16 itibarıyla yer testlerine yönelik hazırlık çalışmaları sürdürülmektedir. Bu kapsamda ilk olarak SOM-J Füzesinin F-16 Savaşan Þahin Muharebe Uçağına [Blok 40 tipi] entegrasyonu gerçekleştirilecek, ardından yer testleri yapılacak ve son olarak canlı füze ile uçuş ve atış testleri icra edilecek.Mevcut takvime göre yer testlerine 2o16 ortasında başlanılması, 2o16 sonunda SOM-J'nin hazır olması ve ilk uçuş testinin 2o17 ilk çeyreği içinde gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

HvKK'nın SOM-J'yi, sadece F-35A MTU/JSF Uçakları için değil hava-satıh rolü için F-16 Uçakları için de değerlendirdiği belirtiliyor. Edindiğimiz bilgiye göre SOM-J Füzesi SOM-B1 ile aynı güdüm sistemine ancak daha gelişmiş/hassas bir Otomatik Hedef Algılama ve Teşhis [OHA/ATA] kabiliyetine ve Link-16 Taktik Data Link Sistemine sahip olacak.

F-35A MTU/JSF entegrasyonu için öncelik Link-16 entegrasyon çalışmalarına verilmiştir. Link-16 Cihazı ABD menşeili olsa da cihazda kullanılan kripto sistemi milli imkanlarla geliştirilmiştir. SOM-J Füzesinin HGK ile birlikte F-35 MTU/JSF'nın çalışmalarına 2o17'de başlaması planlanan Blok 4.2 yazılım sürümü paketine yetiştirilmesi hedefleniyor. F-35A MTU/JSF üzerindeki geliştirme ve entegrasyon çalışmalarının 2o18 içinde tamamlanması öngörülmüştür.

... Diğer partilerde [ve seri üretim fazı altında imal edilecek füzelerde] ise şirket tarafından yeni geliştirilen ve TR40 ile TR50 arası bir performansa sahip olması planlanan yeni bir turbojet motorun kullanılması bekleniyor. Yeni motora yönelik sipariş sözleşmesinin 2o16 ortasına kadar imzalanması bekleniyor. Turbojet motor teslimatları genellikle Tₒ+12 ay gibi bir takvim dahilinde gerçekleştirilmektedir. Söz konusu yeni motorun Artırılmış Menzilli SOM [SOM-ER] Füzesinde de kullanılması bekleniyor. Edindiğimiz bilgiye göre tüm özgün füze/mühimmat programlarında turbojet motor kullanılması kararlaştırılmıştır. Daha önce SOM-ER ve Gezgin Programlarında kullanılmak üzere turbofan motor seçeneği de değerlendirilmiş, ancak sonuçta tercih turbojet motordan yana kullanılmıştır.

Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz