Polonya Silahlı Kuvvetleri

Başlatan Falcon, 08 Şubat 2011, 16:14:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Almanya Silahlı Kuvvetleri Envanteri

Komşuları, batıda Almanya, güneybatıda Çek Cumhuriyeti, güneyde Slovakya, kuzeydoğuda Rusya Federasyonu ve Litvanya, doğuda BelaRus, güneydoğuda Ukrayna ve kuzeyde Baltık Denizi'dir. Ülke 312.679 km²'lik yüzölçümüyle Avrupa'nın dokuzuncu, dünyanın altmış dokuzuncu büyük ülkesidir. Yaklaşık 38 milyonluk nüfusu da, dünya sıralamasında en kalabalık 33. ülke olmasını sağlar.
Polonya ve Türkiye'nin ikili ilişkilerinde önemli noktalar vardır. 1386-87 yılları Osmanlı Devleti'nin Polonya'yı karşısına çıkaran zamanlardır. 1386'da Litvanya prensi Wladyslaw Jagiello (Vladıslav Yagyelo), Lehistan kraliçesi Jadwiga (Yadviga) ile evlendi. Eskiden önemsiz sayılan Lehistan ve Litvanya devletleri, bu birleşmeyle Avrupa'nın en büyük ve en güçlü devletlerinden biri oldu. Boğdan Prensi Petro'nun 1387'de Lehistan kralının himayesine girişi, Osmanlı Devleti ile Lehistan-Litvanya Krallığı'nı komşu haline getirdi. Bunu izleyen yıl, I. Kosova Savaşı'na (1389'da) Sırp saflarında Polonya şövalyelerinin de katılışı, Türklerle ilk kesin karşılaşmaydı. Kosova Savaşı'ndan sonra iki devlet arasındaki ilişkinin uzun yıllar için kesilmesinin başka önemli nedenleri de vardı: Bir tarafta Lehistan kralı II. Wladyslaw Jagiello, Meryem Ana Haçlı Þövalyeleri'ne karşı 1410'a kadar sürecek bir savaşa girişmişti. Öbür tarafta ise Timur'un Anadolu'ya girişi ve 1402'deki Ankara Savaşı, Osmanlı Devleti'nin dikkatini içeride tutuyordu.

1414'te Macar Kralı Sigismund'un Leh kralına gönderdiği bir rica mektubu, Polonya-Litvanya Krallığı ile Osmanlı Devleti arasındaki ilişkilerin yeni bir dönemini başlattı. Söz konusu mektupta Sigismund, Osmanlılar karşısında Lehistan kralından yardım istiyordu. Jagiello askeri katkı yerine Sultan I. Mehmet Çelebi'ye Skarbek z Gory (Gura'lı Sıkarbek) ve Grzegorz Ormianin (Ermeni Gregor) adlarında iki sefir gönderdi. Bu ilk sefaret, Osmanlı Devleti ile Lehistan-Litvanya Krallığı arasındaki resmi ilişkilerin başlangıcı olarak düşünülebilir. O dönemde Macaristan'ı himaye altına almak, gerek Lehistan gerekse Osmanlı Devleti için önemli bir siyasi sorundu. 1439'da, bugün adı belli olmayan, ilk Osmanlı sefiri, o zamanki Lehistan Başkenti Krakov'a geldi. Gelişinin amacı, Macarlara karşı Lehistan ve Osmanlı Devleti'nin işbirliğini sağlamaktı. 1440'ta Leh Kralı III. Wladyslaw Warnenczyk'ın (Varnalı Vladislav) Macaristan kralı olarak seçilmesi, Leh-Osmanlı dostluk havasının değişmesine yol açmıştır. Genç kral, Polonya soylularının tavsiyeleriyle Osmanlı'ya karşı bir sefere hazırlandı ve 1444'te aslında Lehler arasında çok taraftar bulmayan ve resmi olarak da Lehistan tarafından desteklenmeyen bir Haçlı Seferi'ne başladı. Saflarında bazı Leh şövalyelerini de barındıran Macar ordusu, Varna Muharebesi'nde yenilgiye uğradı. 1455'te Boğdan Prensi Petru Aron, Osmanlıların hakimiyetini tanıyor ama bir yandan da Lehistan hakimiyetinde kalıyordu. 1504'e kadar süren bu ilginç siyasi durum, Lehler ile Osmanlılar arasında yeni anlaşmazlıklara yol açmıştı. 1476'da Lehistan Kralı Kazimierz Jagiellonczyk (Kazimir Yagyelonçık) Boğdan Prensi Stefan Çel Mare'ye destek vermek amacıyla Fatih Sultan Mehmet'e Marcin Wrocimowski (Martin Vrotsimovski) adında bir elçi gönderdi. 1476'da Osmanlı ve Tatar sefirleri, Macaristan'a karşı padişahın yeni bir önerisini Leh kralına ilettiler. Ancak ne Lehistanlı ne de Osmanlı sefirleri amaçlarına ulaştı. Kırım Tatarlarının Osmanlı korumasına alınması ve Fatih Sultan Mehmet'in ölümü, Lehistan-Osmanlı ilişkilerini etkilemiştir. II. Beyazıt'ın saltanatının ilk yıllarında Kili ve Akkirman'in zaptı Lehistan'da Osmanlılardan yana bir kaygı doğurdu. Kralın gönderdiği ordu, bu kaleleri geri alamadı. Kanuni Sultan Süleyman zamanında iki ülke dostluk içinde yaşamışlar. 17. yüzyılda Kozak ve Tatarların, Polonya Krallığı'nın yaptığı saldırılar Kozakların da Kırım tarafına yaptığı saldırılar iki ülke arasını bozuyor.

1620'de Osmanlı Devleti ile İran arasındaki savaş biter bitmez, Osmanlı ordusu Lehistan'a doğru ilerledi. Çeçora olarak bilinen savaşta Leh ordusu büyük yenilgiye uğratılmıştır. Bir yıl sonra ise yeni bir savaş başladı: Hotin Savaşı. Bu savaşın galibi yoktu ve sonucunda yeni barış antlaşması hazırlandı. Sonraki yıllarda barışı koruyabilmek için diplomasiye ağırlık verildi, her iki ülke arasında elçilerin sürekli gidip geldiğini görüyoruz. Bu dönemde Lehistan, bazı iç sorunları nedeniyle ciddi bir mali krize girmiştir.




Kara Kuvvetleri Envanteri

949 MBTs - 128 Leopard 2, 232 PT-91 Twardy, 589 T-72
1508 AIFV - 1297 BMP-1, 211 KTO Rosomak (Patria)
693 APC
40 MRAP
946 artillery pieces
145 Army helicopters (32 Mi-24, 37 PZL W-3 Sokol, 46 Mi-2, 17 Mi-8, 13 Mi-17)

Hava Kuvvetleri
Multirole: 48 F-16 C/D
Fighter: 34 Mig-29A
Fighter Ground Attack: 48 Su-22M-4 Fitter
Training: 54 PZL TS-11 Iskra, 36 PZL-130, 8 Mig-29UB
Transport: 8 CASA C-295M, 5 C-130E (being delivered), 2 An-28, 15 M-28 Bryza, 2 Tu-154, 4 Yak-40
Helicopters: 66 support (17 PZL W-3 Sokol, 11 Mi-8, 38 Mi-2), 1 utility (Bell 412), 6 training (PZL SW-4)
Air defence: 625 SAM - 500 SA-3, 75 SA-4, 50 SA-5

Deniz Kuvvetleri
2 Oliver Hazard Perry class frigates (FFG) - ORP Generał Tadeusz Kościuszko, ORP Generał Kazimierz Pułaski
1 small frigate (FF) - ORP Kaszub
2 Tarantul class corvettes
3 Orkan class (Sassnitz class) corvettes
5 submarines - 4 Sokol class (Kobben class submarine), 1 Kilo class
20 mine warfare/countermeasures ships
8 amphibious ships
33 logistics and support ships
13 naval fixed wing aircraft (various An-28 variants), 30 naval helicopters

Bir falcon eseri daha sırada Polonya Silahlı Kuvvetleri...
Saygılar iyi seyirler.. Mesajı Paylaş
  • Gösterim 14,365 
  • Yabancı Ülkelerin Silahlı Kuvvetleri
  • 30 Yanıtlar




Dipnot:

GROM
Polonya Kara kuvvetlerine baglı bir özel harekat birligidir.
Mesajı Paylaş

#3
Silinebilir..

Mesajı Paylaş

Polonya'nın Lojistik Çıkmazı

Varşova Paktı'nın dağılmasından sonra NATO Paktı'na geçişiyle birlikte Polonya, lojistik anlamda uyum sıkıntısı yaşıyor. Polonya Hava Kuvvetleri'nin F-16 ve Mig-29 filolarının operasyonellik eksikliği hakkında çeşitli söylemler mevcut. Platformların çalışır konuma getirilmesinde yaşanan sıkıntılarla birlikte, filonun sadece yüzde 30-40'ının uçabilir halde olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili araştırma yürüten Polonya merkezli Onet haber sitesi, Polonya Parlamentosu Milletvekillerinden Joanna Kluzik-Rostkowska ile yaşanan karmaşıklığı konuştu. Kluzik-Rostkowska, Polonya Hava Kuvvetleri'nin F-16 ve MiG-29 filosunu çalışır durumda tutmakta sorun yaşadığını açıkladı. Bir platformun eksik parçasının bir başka platformdan sökülüp diğerine takıldığı iddialarını destekleyen milletvekili, Savunma Bakanı'na durumla ilgili soru yönelttiğini ancak cevap alamadığını belirtti.



Geçmiş zaman konuyla ilgili bir başka konu da gündeme gelmişti. 2019 yılının Ekim ayında bir başka durum patlak veriyor. Bükreş'te düzenlenen Bükreş'teki uluslararası Savunma ve Güvenlik İzleme Konferansı'nda konuşan, Polonya Millî Savunma Bakanlığı ile iş birliğinde bulunan ve askeri üniversitelerde ders veren Pro. Thomas Darell Young, Hava Kuvvetleri'nde sadece 23 pilotun bulunduğunu söylüyor. Yani Polonya envanterindeki F-16'lar operasyonel olsa bile sadece yarısının kullanılabileceği anlamına geliyor.

Polonya Hükümeti'nin uçakların lojistik eksiklerini çözecek sistem kurmak yerine, medyanın ilgisini başka yöne çekmek için F-35 tedariğini gündeme getirdiğine dair iddialar da mevcut.

ABD Hava Kuvvetleri'nin 2019 yılında yaptığı bir açıklama ile F-35 uçaklarına lojistik destek sağlamakta zorluk çektikleri için fazla sayıda uçağın yerde kaldığını, bu açığı kapatmak üzere ilave F-15 tedarik etmek istediklerini açıklamıştı.

https://www.c4defence.com/Gundem/polonyanin-lojistik-cikmazi/9315/1 Mesajı Paylaş

Alıntı Yap
"Polonya'dan bir heyet silah sistemleri satın almak için Türkiye'ye gelecek" Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszcak: "İki ülke arasında sadece NATO içinde değil farklı alanlarda da iş birliği söz konusu."

@tcsavunma @Poland_MOD @mblaszczak
https://mobile.twitter.com/kimlikci_954
Mesajı Paylaş
]

Alıntı Yap10 ton Nazi altını ve Alman zenginlerin Nazi subaylarına teslim ettiği 18 ton mücevher ve değerli takılar, Polonya'da eski bir sarayın bahçesinde bulundu.


https://mobile.twitter.com/hakaanyzb/status/1555245174787383296?cxt=HHwWgIC93eLPq5UrAAAA
Mesajı Paylaş
]

Güney Kore'den Polonya'ya 288 Adet "K239 Chunmoo" ÇNRA

Güney Kore ve Polonya, K2 AMT, K9 KMO ve F-50 savaş uçağının ardından 288 adet "K239 Chunmoo" Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) alımı için sözleşme imzalamaya hazırlanıyor.

Yaklaşık 6.1 milyar dolar değerinde olacak ÇNRA alımı, daha önce imzalanan ve yaklaşık 20 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen K2 Ana Muharebe Tankı, K9 Kundağı Motorlu Obüs ve F-50 savaş uçağını içeren anlaşmanın ardından Polonya ile tek seferde yapıla en büyük ikinci silah sistemi satışı olacak.



Anlaşma kapsamında, taşıyıcı olarak Polonya üretimi Jelcz 8×8 aracın kullanılacağı 288 adet "K239 Chunmoo" ÇNRA ve 23.000 adet roket tedarik edilmesi ve tedarik edilen sistemlerin WB Group üretimi BMS TOPAZ entegre savaş yönetim sistemine entegre edilmesi planlanıyor. Aralık ayında imzalanması planlanan anlaşmanın ardından ilk K239 Chunmoo birimlerinin, 2023 yılında Polonya Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor. Böylelikle Güney Kore, üst üste iki kez Polonya'ya savunma ekipmanı sağlamak üzere rekor değerde sözleşme imzalamış olacak.

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Mariusi Włashchak, 14 Ekim'de yerel medyaya verdiği röportajda, "K239 Chunmoo, yüksek kalite ve verimliliğe sahip bir silahtır. 300 km uzaklıktaki hedeflere saldırabilecek ve bu da bizim savunma kapasitemizi güçlendirmemize yardımcı olacak" dedi.

Güney Koreli Hanwha Defence şirketi tarafından geliştirilen ve üretilen K239 Chunmoo sisteminde, 3 farklı tipte roket ve füze kullanılıyor. 40 adet 36km menzilli 130mm veya 12 adet 45km menzilli 230mm güdümsüz roketler ateşleyebilen sistem, ayrıca 12 adet 80km menzilli 239mm GPS ve INS güdümlü füze de ateşleyebiliyor. Daha uzak hedefler için de 200km menzilli yeni bir füzenin geliştirme çalışmaları, Hanwha Corporation tarafından sürdürülüyor.

Polonya, Güney Kore'ye ilaveten ABD'den de topçu silahları tedarik ediyor. Bu kapsamda ABD, Polonya'ya HIMARS teslim edilecek. Öte yandan Polonya, Türkiye ile de bu konuda iş birliği yapma eğiliminde. Bu yıl içerisinde Polonya Savunma Bakanlığı ile Roketsan arasında bir iş birliği anlaşması imzalandı.

https://www.savunmasanayist.com/savunma-ve-guvenlike-468-7-milyar-tl/ Mesajı Paylaş

Kore son 1 -2 ayda epey bir malzeme sattı Polonyaya..

Polonya elde ne kadar sovyet malı varsa Ukraynaya verdi diye mı acaba Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Polonya, Güney Kore üretimi ilk K2 Ana Muharebe Tankı ile K9 155mm Kundağı Motorlu Obüsünü teslim aldı. Araçlar, geçtiğimiz gün deniz yoluyla Polonya'ya ulaştı.

Güney Kore, Polonya ile geçtiğimiz aylarda 1000 adet K2 Ana Muharebe Tankı (AMT) ve yaklaşık 700 adet K9 155mm Kundağı Motorlu Obüsü'nü kapsayan bir ihracat sözleşmesi imzalamıştı. Söz konusu sözleşme kapsamında ilk teslimatlar gerçekleşti.

Deniz yoluyla gerçekleştirilen ilk teslimatta Polonya, 24 adet K9 Obüsü ile 10 adet K2 Tankını teslim aldı. Söz konusu araçlar, acil ihtiyaç kapsamında rekor sayılabilecek bir süre içerisinde üretildi ve Polonya Ordusu'na teslim edildi.

Duda ve Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ülkenin liman şehirlerinden Gdynia'da Güney Kore'den teslim alınan teçhizatın karşılama töreninde konuştu.

Söz konusu ekipmanların teslimatının uzun sürmemesi nedeniyle mutlu olduklarını ifade eden Duda, "Güney Kore'den alınan K2 Black Panther tankları ile K9 Thunder obüsleri ülke ordusu için oldukça önemli. Rusya saldırganlığının eşiğindeyken, ordunun modernleşme hızının ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Hepimiz bir şeyi görüyoruz. Yalnızca modern silahlara sahip bir ordu, Rus emellerini durdurabilir." değerlendirmesinde bulundu.







https://www.savunmasanayist.com/rekor-sure-polonya-ilk-k2-tanki-ile-k9-obusunu-teslim-aldi/

Biz daha tank üreteceğiz diye motor arayıp dururken ve Kore ile Polonya arasındaki anlaşmanın üzerinden fazla süre geçmemişken, 10 adet K2 tankı ile 24 adet K9 obüsü Polonya'ya teslim ediliyor. Bu Koreliler ile Çinlilerin hızlarına hayran olmamak mümkün değil. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz