Dünyaya silah satan şirketler

Başlatan ist_eternal, 21 Şubat 2011, 21:54:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

. Mesajı Paylaş
  • Gösterim 6,689 
  • Genel Askeri Konular Ve Stratejik Değerlendirmeler
  • 13 Yanıtlar



Güzel haber biz yapalim liste kisalacak bundan eminim Mesajı Paylaş
Ya sevecek ya gideceksiniz baska yolu yok.

Adından da anlaşılacağı gibi, merkezi İsveç'in başkentinde bulunan Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) tarafından bu yıl içinde yayınlanacak olan 2011 raporunun ilk ipuçlarına göre dünyada silahlanmaya harcanan paralar astronomik boyutta artmaya devam ediyor. 

SIPRI'nin yeni raporuna göre küresel krize ve ekonomik durgunluğa, ayrıca NATO'nun silahlanmaya ayıracağı oranı indirmeye başlayacağını açıklamasına rağmen 2009 yılında yeni silah alımları için harcanan para 14.8 milyar dolar ($ABD) daha artarak 401 milyar dolara tırmandı.

Tarafsız ve son derece saygın bir enstitü konumunda olan ve dünya devletleri tarafından da ciddi bir referans teşkil eden SIPRI, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) ile birlikte SSNet'in de çok yakın ilişkiler içinde olduğu, Avrupa'nın en önemli iki askeri/jeo-stratejik "düşünme fabrikasından" (Think Tank) birini teşkil ediyor.

SIPRI'nin raporuna göre dünyada üretilen tüm silahların kontrolü bir avuç firmanın elinde ve en büyük 100 silah şirketinin 78′i ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bulunuyor. Dünyada askeri silah satışı cirosu bazında en büyük 100 şirketten 15′iyse Asya kıtasında yer alıyor ki bunların arasında 3 firmayla İsrail ve birer silah şirketiyle Kuveyt ve Türkiye de yer alıyorlar.

Henüz tam olarak resmen sunulmayan yeni SIPRI raporuna göre her ne kadar ABD, İngiltere ve Almanya gibi NATO ülkeleri gelecek yıldan itibaren savunma harcamalarında kısıtlamaya gidecek olsalarda, Rusya ve Çin gibi ülkeler ters yönde, aşırı derecede, savunmaya ayıracakları payları artırmaya devam edecekler.

Buna göre Rusya önümüzdeki bir kaç yıl içinde savunmaya ayıracağı payı % 60, Brezilya % 23, Çin % 7 ve Hindistan'sa % 4 oranında artıracak ki bu ülkelerden üçü (Rusya, Çin, Hindistan) Asya'da yer alan, 9 askeri nükleer güç (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İsrail, İngiltere, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore [Eskiden ırkçı beyaz rejim Güney Afrika'nın da bir atom bombası vardı fakat bu mühimmat 80′li yılların ikinci yarısında imha edildi]) arasında yer alıyor ve bu 9 askeri nükleer güç ülkeden de 5′i Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyesi (ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin).

Bu arada dünyada halen 8 binin üzerinde aktif plütonyum/uranyum bazlı nükleer harp başlığı/atom bombası bulunduğu tahmin ediliyor ki bunlardan yaklaşık 2000′i şu an itibariyle her an atışa/kullanıma hazır vaziyette.

Sadece Çin ve Hindistan, şu an ki 6.95, neredeyse 7 milyarlık dünya nüfusunun yaklaşık % 36.5′ini teşkil ediyor ki bu dünyadaki her üç kişiden bir fazlasının Çin ve Hindistan'da yaşadığı anlamına eşdeğer. Özellikle Hindistan, asgari 2025 yılına kadar nüfus açısından Çin'e ulaşmış olacak ve dünya nüfusunun bu iki ülke nezdindeki oranı (Çin'in prensipte tek çocuklu kontrol mekanizmasına rağmen) özellikle Hindistan sayesinde daha da yukarılara tırmanacaktır.

SIPRI raporuna göre dünyada en çok silah satan ve sipariş alan şirket ABD'den Lockheed Martin. Bunu ikinci sırada İngiltere'den BAE Systems takip ediyor fakat bunun da hemen ardında 3, 4, 5 ve 6 nolu sıralarda yine ABD konuşlu dört dünya devi: Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics ve Rayhtheon yer alıyorlar.

7. sıradaysa, Airbus, Airbus Military, Astrium, Eurocopter.. gibi şirketleri de bünyesinde barındıran, büyük oranda Fransız/Alman ortaklı EADS geliyor.

Küresel ciro bazında olmasada, bireysel olarak (EADS gibi çok uluslu ortaklıklar haricinde) etkinlik/verim açısından en başarılı askeri ürün satan şirketler listesinde, belli ve sınırılı silah platform, sistem ve ünitelerine odaklanmış olan Almanya'dan silah, mühimmat ve zırhlı araç üretcisi 32. sıradaki Rheinmetall; yine dünya genelinde 50. sıradaki tank ve zırhlı araç üretcisi Krauss-Maffei Wegmann; ve 53. sıradaki denizaltı/savaş gemisi devi Thyssen Krupp (Blohm + Voss ve HDW dahil) yer alıyorlar.

Yalnız söz konusu şirketlerden Rheinmetall ve Thyssen Krupp'un sivil sektörde de büyük oranda yer aldıkları ve Thyssen Krupp'un dünyada silah üretiminde 53. sırada yer almasına rağmen cirosunun askeri payının sadece % 3 olduğunu ve Rheinmetall nezdinde bile bu oranın % 55 olduğunu, bu şirketlerin genel konumlarının yüceliğini vurgulamak açısından da fayda var. Yine bu ülkeden MTU ve Diehl firmaları da ilk 100′e giren son derece verimli şirketler arasında yer alıyor.

SIPRI'nin 4 aya kadar kuvvetle muhtemel Haziran 2011 itibariyle yayınlanacak olan 2010 raporuna göre dünyanın en büyük silah ihracatçısı üç ülkesi yine ABD, Rusya ve Almanya.

Rapora göre özellikle Almanya'nın son beş yılda, çok katı, bürokratik ve engebeli silah ihraç kriterlerine rağmen silah satışlarını iki katına çıkardığı vurgulanıyor. Almanya'nın son yıllardaki en büyük ilk üç müşterisi arasında, özellikle denizaltı, savaş gemisi, tank ve zırhlı araçlar.. sayesinde olmak üzere Türkiye, Yunanistan ve Güney Afrika yer aldılar. Almanya'nın diğer ülkelere yüksek miktarda otomatik piyade ve makinali tüfek ihracatı da gözlerden kaçmıyor. 

Dünyada satılan tüm silahlarin cirosunun % 57'sini sadece yukarıda adı geçen ABD ve Avrupa konuşlu 10 firma elde etmiş.

SIPRI'nin son verilerine göre savunma ve silahlanmaya en çok pay ayıran 10 dünya ülkesi aşağıda yer alıyor:

1.) ABD (GSMH bazında 1.) + askeri/sivil nükleer kabiliyetli

2.) Çin (GSMH bazında 2.) + askeri/sivil nükleer kabiliyetli

3.) Fransa (GSMH bazında 5.) + askeri/sivil nükleer kabiliyetli

4.) İngiltere (GSMH bazında 6.) + askeri/sivil nükleer kabiliyetli

5.) Rusya (GSMH bazında 12.) + askeri/sivil nükleer kabiliyetli

6.) Japonya (GSMH bazında 2.) + sivil nükleer kabiliyetli

7.) Almanya (GSMH bazında 4.) + sivil nükleer kabiliyetli

8.) Suudi Arabistan (GSMH bazında 26.)

9.) Hindistan (GSMH bazında 11.) + askeri/sivil nükleer kabiliyetli

10.) İtalya (GSMH bazında 7.) + sivil nükleer kabiliyetli

Özge Kılınç

Mesajı Paylaş

Türkün gücü

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2022 için küresel silah ticareti raporunu yayınladı. Rapora göre Türkiye'nin payı 2013-17 arasında yüzde 0,6'dan 2018-22 arasında yüzde 1,1'e yükseldi.




https://www.turdef.com/Article/sipri-published-2022-arms-trade-report-us-dominates-arms-trade-turkiye-climbs-steps/2904 Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

#4
Dünya silah ticaretinde payımızı % 5 e çıkartmak için Fransa gibi tüm motorları gemiden uçağa tanka kadar üretmemiz gerekiyor. Yanısıra bütün elektronik bileşenlerini üretmemiz gerek. Yapacak daha çok işimiz var.  Nakliye uçakları yangın söndürme amfibik uçakları ağır helikopterler gibi tüm platformlarımızı çeşitlendirmemiz gerek. Amarika Rusya Çin Fransa ekolleri ne Türkiye ekolü eklememiz lazım bunun içinde Türk arsenalinin yelpazesini tamamlamamız gerek inşallah Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, dünya genelindeki silah ve askeri teçhizat satışı raporunu yayınladı. Satışlarını iki katına çıkaran Türkiye 11. sıraya yükseldi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), dünya genelindeki silah ve askeri teçhizat satışıyla ilgili 2019-2023 ile 2014-2018 yıllarını karşılaştırdığı raporunu yayınladı.
İlk sırada, önceki beş yıllık dönemle karşılaştırıldığında satışlarını %17 artıran ve %42 küresel paya ulaşan ABD yer alıyor. SIPRI'ye göre Rusya ilk kez en büyük ihracatçılar arasında üçüncü sıraya geriledi ve ikinci sırayı Fransa'ya kaptırdı. Fransa %47 artış ile payını %11'in üzerine çıkarmayı başardı.



Türkiye silah ihracatını iki katına çıkardı

Türkiye, raporda karşılaştırılan dönemler arasında silah ihracatını  %106 artırarak yaklaşık iki katına çıkardı. Bu artış ile Türkiye, dünyanın en büyük 11'inci silah ihracatçısı konumuna geldi.
İlk 10 silah ihracatçısı ülkeler, ABD, Fransa ve Rusya'nın ardından İtalya, Güney Kore, Çin, Almanya, Birleşik Krallık, İspanya ve İsrail olarak sıralandı.

Türkiye'nin en fazla silah ihraç ettiği ülke %15 ile Birleşik Arap Emirlikleri oldu. İkinci sırada %13 ile Katar ve üçüncü sırada ise %11 ile Pakistan yer aldı. Raporda dünyanın en büyük 17'inci silah alıcısı olarak yer alan Türkiye'nin söz konusu yıllar arasında silah ithalatı %29 azaldı. Türkiye'nin silah temin ettiği en büyük üç ülke İspanya, İtalya ve Rusya oldu.



Rusya ikinciliği Fransa'ya kaptırdı

Rusya ise 2019 yılında 31 ülkeye önemli silahlar ihraç ederken, geçen yıl bu rakam 12 ülkeye geriledi. Rusya, en büyük iki silah tedarikçisinden biri unvanını Fransa'ya kaptırdı. Fransa'nın silah ihracatı, söz konusu dönemde %47 artarken, kayıtların tutulduğu 1950'den beri ilk kez Rusya'nın hemen önünde ikinci en büyük silah ihracatçısı konumuna yükseldi. Fransa'nın silah ihracatında en büyük payı %42 ile Asya ve Okyanusya'daki ülkeleri alırken, ihracatın %34'ü Orta Doğu ülkelerine yapıldı.

SIPRI Silah Transferleri Programı'nın kıdemli araştırmacısı Pieter Wezeman, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 800'e yakın savaş uçağı dahil olmak üzere sipariş edilen birçok yüksek değerli silahla birlikte Avrupa'nın silah ithalatının yüksek bir seviyede kalmasının beklendiğini belirterek, "Son iki yılda Avrupa'da hava savunma sistemlerine yönelik talebin de arttığını gördük. Bu talep Rusya'nın Ukrayna'yı havadan bombalamasından kaynaklandı." ifadelerini kullandı.

Batı en büyük silah ihracatçısı

ABD ve Batı Avrupa ülkelerinin 2014-2018 döneminde %62 olan küresel silah ihracatındaki payının, 2019-2023 döneminde %72'ye yükselmesi de dikkati çekti. Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya aynı zamanda küresel silah endüstrisindeki "Büyük Beşli"den birisi olurken, bu ülkenin silah ihracatı, 2014-2018 dönemine kıyasla 2019-2023 döneminde %14 azaldı. Küresel silah ihracatındaki payı %5,6 olan Almanya'nın, İsrail'in silah ithalatının %30'unu gerçekleştirdiği görüldü.

Hindistan ve Suudi Arabistan en büyük ithalatçılar

SIPRI'ye göre, Hindistan dünyanın en büyük silah ithalatçısı olurken, bu ülkenin silah ithalatı %4,7 arttı. Suudi Arabistan 2019-2023 döneminde küresel silah ithalatının %8,4'ünü gerçekleştirerek dünyanın en büyük ikinci silah ithalatçısı oldu. Son 5 yılda silah ithalatı %396 artan Katar, dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı olarak kayıtlara geçti. Orta Doğu ülkelerinin silah ithalatının %52'si ABD tarafından sağlandı.

https://www.donanimhaber.com/turkiye-silah-ihracatinda-rekor-kirdi-11-siraya-yukseldi--175154

Mesajı Paylaş

Türkiye'nin üretim çeşitliliği hedefleri çok iyi. Radarından, termaline, elektroniğine, gemisinden uçak, helikopterine, tankına, zırhlı aracına, Sihasına,....

İlk Aşamada Altay, Hürjet, T-625 üretimleri de başladığında ihracatın 10 milyar dolar sınırını zorlayabileceği,

Kaan, T-925, T-929 ve TF-2000 ile beraber ihracat sınırının 15-20 milyar dolara çıkabileceğini düşünüyorum. Mesajı Paylaş

Motor sıkıntılarını çözersek önümüzdeki 10 yılda 50 milyar dolar ihracat ve top 5 hayal değil.
Çünkü bizim diğer ülkelerde olmayan 2 çok önemli özelliğimiz var.

1. Biz "Ne vereyim abime" zihniyeti ile iş yapıyoruz:
Baykar TB2 satıyor , kullanıcıya soruyor: "Bak buna CATS mi takayım , Wescam mi takayım , sana ne takayım ?"
Roketsan sırf Endonezya'nın isteklerine öze Trisula adında hava savunma sistemi geliştiriyor.
Belki sırf Suudlara özel altın kaplama kokpitli(!) Kaan satacaksın.
Dünyada kimse böyle iş yapmıyor . Adam der ki "Kardeş mal bu , ister al ister alma."

2. Bizim ürünler otomatik olarak "Combat Proven" olarak geliyor ve sürekli geliştiriliyor.
Bora balistik füze geliştiriyorsun Irak'ta terör kampına atıyorsun. 2010'dan beri seri üretimde olan en basit HGK dizaynı 5 kere değişmiş. Neden ? Çünkü sen sürekli operasyonlarda kullanıyorsun , geliştirmeler yapıyorsun. Elin adamı 1 tane yapıyor , "hijyenik" ortamda test ediyor. Tamam diyor bundan 1000 tane basalım. Bizde ürün sürekli gelişiyor. Mesajı Paylaş

#8
İsrail gibi platform üretmeden silah ihracatı yapan ülkelerin bu listeden fark ettiğimiz üzere bir limiti var. Büyük imalatçı olmak için platform üretimine geçmeyi başarmış olmak lazım. Platformda nedir Tank gemi denizaltı uçak helikopter filandır. Türkiye henüz iha gemi filan ihraç etmeye başlasa da rakamlarına platform ihracatı tam layığıyla  yansımadı ama biz biliyoruz platformlar gümbür gümbür gelmek üzere. 2030 da birinci lige çıkacağız bu çok belli. İsrail bize rakip gibi görünüyor ama aslında rakip olamaz çünkü platform üretmiyor. Türkiye'nin rakibi Amarika Rusya Çin hariç tutarsak Kore Fransa olabilir başkada olmaz Almanya mesela olmaz Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Aklıma soğuk savaş yılları geliyor.

Batı bloğu silahları ABD
Doğu bloğu silahları SSCB
Kararsızlar Fransa

İşte bizim yerini alacağımız,piyasasını ezeceğimiz blok bu kararsızlar yani Fransa'nın yeri

Yıllık 20 milyar dolar ihracat yapsak yeter.
Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz