EF2000 EUROFIGHTER TYPHOON

Başlatan Felix, 07 Nisan 2009, 22:01:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Yasar - 15 Kasım 2024, 18:45:52Bence, İngilizler bir miktar Tranche-3'ü bize devredip ECRS-MK2 ile bize yollayacaklar. Modernizasyonunu biz yapacağız. Bizim için üretilecek yeni uçakları da kendileri alacak.

Captor-E radarı mekanik eski model bir radar. ECRS-MK1 Almanların ve İspanyolların Hensoldt'tan aldıkları radar. Qatar'ın Tranche-3 uçaklarında ECRS-Mk0 radarı var.

Açıkçası sıfır olmayacaksa girmeyelim bu işe. EF-2000 ne olursa olsun harbe hazırlık oranı olsun gövde ömrü olsun F-16 kadar başarılı değil. Biz yumurtaları tep sepete koymamak için istiyoruz ama 2. el gelecekse de çok ucuza almalıyız ki kabul edelim. 20 adet sıfır 20 adet ikinci el olacaksa 2. ellere birim başına 10 milyon €'dan fazla vermemek lazım. Zaten bir de modernizasyon maliyeti var.

Lakin benim bilgime göre kuvvet 2. el değil sıfır istiyor. MSB kaynakları alacağımız uçaklar sıfır olacak demişti. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 15 Kasım 2024, 18:45:52Bence, İngilizler bir miktar Tranche-3'ü bize devredip ECRS-MK2 ile bize yollayacaklar. Modernizasyonunu biz yapacağız. Bizim için üretilecek yeni uçakları da kendileri alacak.

Captor-E radarı mekanik eski model bir radar. ECRS-MK1 Almanların ve İspanyolların Hensoldt'tan aldıkları radar. Qatar'ın Tranche-3 uçaklarında ECRS-Mk0 radarı var.

Adamlarda bütçe olsa kendileri sipariş geçerdi. Üretim hattı bildiğim kadar ile Katar'ın uçaklarının teslim edilmesi ile artık boş kalacak.

Captor radar konusu da aslında çok önemli. Captor-E Mk0 ve Mk1 GaAs T/R modülleri kullanıyor. Bunların maliyeti daha ucuz ama hem performansı düşük hem de soğutması sıkıntılı. Captor-E Mk2 GaAs ve GaN T/R modüllerini birlikte kullanıyor. Hem tarama hem de EH performansı yüksek olduğu gibi soğutma ihtiyacı da daha makul. Mk2 dışında alınacak bir radar tercihi gereksiz bir masraf olacaktır. Mesajı Paylaş

#1192
Alıntı yapılan: Yasar - 15 Kasım 2024, 18:45:52Bence, İngilizler bir miktar Tranche-3'ü bize devredip ECRS-MK2 ile bize yollayacaklar. Modernizasyonunu biz yapacağız. Bizim için üretilecek yeni uçakları da kendileri alacak.

Captor-E radarı mekanik eski model bir radar. ECRS-MK1 Almanların ve İspanyolların Hensoldt'tan aldıkları radar. Qatar'ın Tranche-3 uçaklarında ECRS-Mk0 radarı var.

 Evet haklısınız Captor-E radarı yerine ECRS Mk2 radarlı Eurofighter almalıyız diyecektim... Zaten Eurofighter'ın artık Alameti farikası bu aktif elektronik taramalı dizi radar (AESA) Mesajı Paylaş

#1193
Son zamanlarda sayı olarak azalan Türk Kava Kuvvetleri envanterine EF gelirse bir nevi güç katmış olur. F-4 zamanın iyi en uçaklarından idi, ayrıca dünyadaki ilk gerçek multirole tayyaredir hava ve kara hedefleri için görev yapabilecek. Ancak artık çok yaşlı, şu anda artık hurda ve cesedini sürükleyen jet olduğu için yeni nesil modern çift motorlu jet uçağına ihtiyaç var. 5.nesil olmasa da kısa ve orta vadede F-16'ların yükünü hafifleten, tek motorlu uçaklara göre fazla faydalı yük taşıdığı için klasik "bomber" dediğimiz görevi de yapabilir.

Millet EF'leri  Yunan'ın Rafalesine karşı mücadele etmek için diyor ama ben buna katılmıyorum. Hava-hava mücadelesi iyi taktik, pilot eğitimi, elektronik harp, en ideal mesafeden düşman jetlerine karşı füze atabilen kazanır. F-16 Block 50+ bunları yapaibilecek kapasitede, Rafale karşısında öyle ezilecek uçak değil. Bazen okuyorum Fransız jetini fazla abartanlar da var. Kısacası pilotun verdiği karar ve tecrübesi de çok önemli. Mesajı Paylaş

#1194
Marmara haklısın ama maalesef meteor füzesi gibi tüm mukayeseyi alt üst eden bir silah var. Bir tanecik silah savaşın kaderini değiştirmez diyemeyiz biz bunu averof zırhlısı ile egedeki tüm adaları güle hakıra rahat rahat alan, bizi bir iki denemede perişan edip Çanakkale'den dışarı çıkartmayan Yunan donanması ile zamanında çok acı yaşadık. Bir tane Fransa dan alınan gemi bize Ege deki tüm adaları kaybettirdi.

Düşmanı asla hafife almamak gerek. Yüreğiniz kaldırabilecek ise bu gemi ile yaptığımız deniz savaşlarını bir okuyun arkadaşlar.

Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

#1195
Bize Egeyi kaybettiren bir Averof zırhlısı değil, dönemin osmanlı donanmasındaki acınası eğitim durumuydu, sen bilimve akıl yolundan ayrılır ne yaptığını bilmezsen elinin altında savaş yıldızı gallatica olsa bile gene kaybedersin.
1770 rus osmanlı deniz savaşını ne yapacağız ? ya da sinop baskınını ? İnebahtıyı söylemiyorum bile. Ders almayıp gerekli reformların yanına yaklaşmayan osmanlı neredeyse her yüzyılda bir kez donanmasını neredeyse tamamını kaybetmiş, denizde bu kadar zavallı olan bir devletin toprak kaybetmemesi ve yıkılmaması zaten mümkün  değildi yıkıldı da zaten Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: DelKu - 15 Kasım 2024, 22:06:40Bize Egeyi kaybettiren bir Averof zırhlısı değil, dönemin osmanlı donanmasındaki acınası eğitim durumuydu, sen bilimve akıl yolundan ayrılır ne yaptığını bilmezsen elinin altında savaş yıldızı gallatica olsa bile gene kaybedersin.
1770 rus osmanlı deniz savaşını ne yapacağız ? ya da sinop baskınını ? İnebahtıyı söylemiyorum bile. Ders almayıp gerekli reformların yanına yaklaşmayan osmanlı neredeyse her yüzyılda bir kez donanmasını neredeyse tamamını kaybetmiş, denizde bu kadar zavallı olan bir devletin toprak kaybetmemesi ve yıkılmaması zaten mümkün  değildi yıkıldı da zaten

Osmanlı fiilen Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın 1831 isyanında yıkılmıştır... Kendi valisini durdurmak için gavurdan yardım dilenmiş bir devlet zaten yok hükmündedir...Siyasal İslamcıların , Fesli Deli Kadir'in uyduruk tarihine ancak mezcup'lar inanır. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 15 Kasım 2024, 21:30:43Marmara haklısın ama maalesef meteor füzesi gibi tüm mukayeseyi alt üst eden bir silah var. Bir tanecik silah savaşın kaderini değiştirmez diyemeyiz biz bunu averof zırhlısı ile egedeki tüm adaları güle hakıra rahat rahat alan, bizi bir iki denemede perişan edip Çanakkale'den dışarı çıkartmayan Yunan donanması ile zamanında çok acı yaşadık. Bir tane Fransa dan alınan gemi bize Ege deki tüm adaları kaybettirdi.

Düşmanı asla hafife almamak gerek. Yüreğiniz kaldırabilecek ise bu gemi ile yaptığımız deniz savaşlarını bir okuyun arkadaşlar.



Yunan gemisi ve Osmanlı donanması hakkında ben de yaklaşık aynı şeyleri yazacaktım ama arkadaşlar cevaplamış.

Metor füzesinin artıları var, sonuçta bildiğimiz ramjet motoru kullanıyor ve menzili propaganda iddialarına göre yaklaşık 200km. MBDA sadece boyut rakamları hakkında bilgi veriyor, kalan açık kaynaklarda verilen bilgiler iddiadır. Bu kadar uzun mesafeden atmosfer basıcı yoğun olmadığı yüksek irtifada yolcu uçaklarına karşı hedefin sana doğru uçtuğu şartlarda ancak vurabilir. Bazı iddialara göre Meteorun İngilizcesi no escape zone, yani kaçış yolu yok dediği menzil 50-60km arası değişiyormuş. Bu menzilden itibaren hedef arkaya dönüp kaçsa dahi peşinden gelerek vurma ihtimali yüksek. Diğer bir yandan no escape zone menzili içinde kalan hedefin elektronik harp kabilyeti ve hızı önemlidir. Art yakıcı ile gaza basarsan yakıtın kısa sürede tükenir, supercruise özelliğin önemi burada bir daha ortaya çıkar.

Rafale radarıyla F-16'yı uzaktan görür ama bu mesafeden kilit atamaz, daha yaklaşması lazım ve atıyorum 100km kitleyerek füzeyi fırlattığında F-16'ya sinyal gelir. Meteor ucundaki radar hedefin RCS değerine göre 3-15km arası yakalar(stealth uçağın önemi bir daha burada belli oluyor), onun için jet uçağı radarıyla hedefi takip etmek zorunda. İşte burada F-16 pilotun kararı ve tecrübesi önemli. Elektronik harp devreye girer ve bundan dolayı hiç bir karadan havaya veya havadan havaya atılan füze 100% vuruş garantisi veremez. F-16 önce ek yakıt tankındaki yakıtı harcadığı için onları atarak kaçmaya çalışır, hatta AIM-120 atarak ile karşı saldırı da yapar.

@putty, sabaha kadar bu tip teorik tartışmayı yapabiliriz ama sonu gelmez. Meteor önemli bir artıdır ama karşı koyabilirsin, öyle ölümcül kesin üstünlük sağlayabilecek silah değil. Mesajı Paylaş

#1198
Sen yarı aktif radar güdümlü füzelere göre biraz değerlendirme yapıyorsun aktif radar güdümlü füzeler için hedefe kitlenme bu kadar kritik bir konu değildir. Hedef ile füzeyi önündeki bir kaç saniyede makul mesafede yaklaşmaları sağlanır ise gerisini füze kendi yapar. Buda o kadar zor bir iş değil hedefe kitlenme o kadar uçuk bir şey değil radarda hedefi görüyorsan bu yeterlidir. Yarı aktif güdümlü füzelerde hedefi sürekli uçak radarı aydınlatmak zorundadır oradaki kitlenme kritikliği aktif radar güdümde aynı değil. Meteor sana inanıp vurmaz deriz vurdummu ne olacak boku yedik Ankara ya kadar gelirler bombalar giderler. Silahlar arasında biraz dezavantaj tolere edilebilir ama bu meteor füzesindeki kadar fark tolere edilemez. Sana kalsa sen İsrail ile de amarika ilede savaşalım istersin tabi o belli yani Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

#1199
Putty, yarı akitf uzun menzilli hava-hava füzelerini ikinci ve üçüncü sınıf ülkeleri kullanıyor. Hiç bir uzun menzilli hava-hava füzesi an unut şeklinde uzun menzilden fırlatılamaz. Öyle ucuz numarayı kimse yemez, öncelikle bu füzelerin ucundaki radar ufacık boyuttadır ve görüş açısı da kısıtlıdır. Yukarıda dediğim gibi hedefin büyüklüğü ve RCS değerine göre ucundaki radar yaklaşık 3-15km arası yakalar. Bundan dolayı uçak radarı hedefi füzenin ucundaki radar kitleyene kadar takip etmek zorunda.

Karşıda gelen düşman jet uçağı hızı, irtifası, uçuş yönü hesaplanarak o yöne doğru 60-70km uzaktan an unut şeklinde fırlatarak kendisi bilgeyi terk etme yöntemi de vardır. Ancak bunun en büyük eksiği hefef irtifasını veya uçuş rotasını değiştirirse füze radarı hedefi bulamaz. Her ne kadar füzenin radarı elektronik harpa karşı dayanıklı diyerek propaganda yapsalar da ufacık böcek kadar radar buna maruz kaldığında kör etmek kolay yöntemdir. Uzun menzildeki hedeflere doğru an unut şeklinde fırlatılan füzeleri aldatmak pek de zor değil. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz