EF2000 EUROFIGHTER TYPHOON

Başlatan Felix, 07 Nisan 2009, 22:01:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#210
Alıntı yapılan: Yasar - 04 Eylül 2021, 02:26:44
Alıntı yapılan: Hyperspace - 04 Eylül 2021, 01:10:45
Alıntı yapılan: Yasar - 03 Eylül 2021, 19:52:44
Alıntı yapılan: Hyperspace - 03 Eylül 2021, 17:24:37
EF-2000 söylentileri yine ortada dolaşmaya başladı.İnşallah doğrudur bu sefer.Hava üstünlüğü konusunda büyük bir uçak açığımız olduğu düşünülürse MMU gelene kadar elimizi çok rahatlatacaktır ne dersiniz hava kuvvetlerimize çok yakışır değil mi:)

https://twitter.com/Albus1041/status/1433794847920607235?s=19
Bu uçak harika olur. 4++ nesil uçaklar arasında en iyi Aesa radarı olan ve en düşük RCS değeri olan bir uçak. Manevra kabiliyeti çok yüksek.
Zamanında bu projeye dahil olsaydık f35 yerine çok daha hayırlı olurdu. Mutlaka Fetö'nün, o dönem bizim yönetimdeki etkin yapısıyla, ABD uçağına ortak olduk. Þimdi de debelenip duruyoruz.
Zaman varken, alabiliyorsak 2-4 filoya yetecek adette bir parti için, tranche 4 siparişi vermek lazım. 2027'ye kadar ancak alırız. (Almanlar 38 adet sipariş verdiler. 2025'den sonra başlayacak teslimatlar.) Ama para var mı? Önemli olan o. Kasa tamtakır. Neyle alacağız bu uçakları?
Bir de, böyle bir alım tfx projesini nasıl etkiler? 2026 dan itibaren teslim alacağımız bu uçaklarmı yoksa 4++ nesil olarak 2028'den itibaren teslim edilecek MMU mu?
Hocam para meselesi en kolay çözülecek meseledir.Bir düşün bu ülke nelere para harcamadı ki ve hala harcamakta uçak için 7-8 milyar dolar mı bulamayacak.Koyarsın ek bir vergi savunma sanayi destekleme fonu altında paşa paşa öderiz bu millet zamma yüksek vergilere alıştı zaten:)
   Evet en az 3-4 filoya ihtiyacımız var ancak İngilizlerin T1 leri iyi durumdaysa çok yıpranmamışsa alınır kısa sütede elimize geçer ki bu uçaklardaki Captor-M mekanik radarı bile uzun menziliyle işimizi görür.Hem eğitim için kullanılır hem de yeni yeni Captor -E AESA radarına kavuşmaya başlayan T3 veya T4 seviyesine modernize edilir bir yandan.Sıfır T4 siparişi de verilir bu arada varsın 5-6 yıl sürsün teslimatı olsun sanki 5-6 yıl sonra MMU operasyonel mi olacak? Hayır tabiki.Ayrıca MMU'nun 2028 de teslim edilecek deniyor ama hangi motorla? İşler ters giderse abd F110 motorunu vermezse o uçak asla o tarihte operasyonel olamaz.Çünkü yerli turbofan motoru o tarihe yetilmez.Daha önce alınan 5 adet F110 ile 2 tane prototip uçururız ancak.Biz bu uçakları yani EF-2000 leri aldığımız taktirde en az 30 yıl kullanacağız bir nevi gelmeyen F-35 lerin yerine alacağız ve MMU envantere girdiğinde birlikte uçacaklar.O yüzden MMU projesini etkilemez çünkü MMU apayrı bağımsız bir proje ve bütçesi ayrı.F-35 gelseydi de MMU devam edecekti.Bize MMU gelene kadar eksikliğini hissettiğimiz hava üstünlüğü konusunda seviye atlatacaktır.
İngilizlerin elinde 24 adet T1 var. Diğerlerini T3'e yükseltmişler. T3 olması şart alınacak olursa bu 24 adet. O zaman Captor-E radarı da çok önemli. T3'lere bunları takıyorlar artık.
En son verdiği röportajda, Sn Demir, "MMU ların ilk parti seri üretiminde kullanacağımız motorları satın almış olmamız elimizi rahatlattı" dedi. Yani yalan söylemiyorsa, bu motorlar satın alınmış vaziyette. İlk bir iki filo uçak 4++ nesil larak f110 ile uçacak.
Hocam o konuda bir yanlış anlaşılma var sanırım.MMU'nun seri üretimi için değil ilk prototipler için yanılmıyorsam 6 adet F110 motoru satın alındı.Yani en fazla 2-3 prototip yapılıp uçurulabilir bu şekilde.İş seri üretime gelince onlarca hatta yüzlerce motora ihtiyacımız olacak.Nihai hedef 5.nesil kendi turbofan motorumuzu üretip MMU lara takmak.Ama bunun dışardan yardım alınmazsa ne kadar sürede yapılabileceğini Allah bilir artık sen de 15 sene ben diyeyim 20 sene.RR ile tekrardan anlaşılsa keşke o zaman süreç kısalabilir. Mesajı Paylaş

Röportajın link adresi var mı? Biz de bir görsek... Mesajı Paylaş

Tayfun ilaç gibi gelir... Hep savaşa hazırlık oranları düşük diye dem vuranlar çok var ama bizim farkımızda lojistik ve servis kapasitemiz... Ve bu oranlarda geri bildirimlerle yeni uçaklarda iyileştirilecektir. Ticari sanayi ürününün doğasına ters geliştikçe düzelecektir...

Hızlı tedarik içinde bir de senaryo yazayım, Katar abluka sonucu veya öncesi tedarikçilere açtığı siparişlerle elini çok güçlendirdi... Konsorsiyumla ve Katar'la anlaşılıp Katar'a yeni başlayacak olan teslimleri bize diye değiştirebilsek veya Katar bize satabilse o güzellikleri. 2022 başı itibariyle teslimatlar başlar... Hep beraber hayran hayran bakarız Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 04 Eylül 2021, 17:19:03
Röportajın link adresi var mı? Biz de bir görsek...

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2021/08/20/savunma-sanayii-baskani-ismail-demir-duyurdu-hava-savunma-muhribi-tf-2000de-flas-gelisme?paging=3

Quote:
Uçak motoru konusundaki çalışmaların da devam ettiğini belirten Demir, "En azında prototip ve sonrasında belli sayıda uçağın motorlarını hazır alıyor olmak bizim sürecimizi rahatlattı.
Unquote. Mesajı Paylaş

#214
Sadece alıntidaki röportaja bakarak hangi uçak için hangi motordan bahsedildiği belli değil. F-404-102 de olabilir ; F-110-129 da olabilir...

Röportajda -en azından yapılan alıntıya göre- bahsedilen seri üretim Hürjet de olabilir.

Ben direkt olarak MMU'dan bahsedildiği sonucunu çıkaramadım röportajdan. Devamında söylediyse bilemem...Devamında küçük turbofan motorlardan başlayarak mmu'ya uzanacak süreçten bahsediliyor sadece...

F-404 eğitim uçağı olacağı için bu motora kongre onayı olmadan,farklı kanallardan izin verilmiş olabilir...

F-110 vermeleri ise doğrudan ABD ambargosunun kalktığını gösterir ki böyle bir durum olsaydı tüm kanallarımız davul zurna verirdi bu haberi .
VLS bile vermeyen ülke muharip uçak motoru niye versin ki?

Ben bu haberin doğruluğuna şüpheyle bakıyorum  , kusura bakmayın. Mesajı Paylaş

İngiltere, 30 adet Eurofighter Typhoon Tranche 1 savaş uçağını erken emekliye ayıracak. Uçakların gövde ömürleri ise oldukça iyi durumda.

Janes tarafından edinilen bilgiye göre; İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) envanterinde bulunan 30 adet Eurofighter Typhoon Tranche 1 savaş uçağı, erken emekliye ayrılıyor.



Yaklaşık 6000 uçuş saati gövde ömürleri olan Typhoon Tranche 1 savaş uçaklarının halihazırda ortalama uçuş saatlerinin, 2544 saat olduğu biliniyor. Bir başka deyişle uçaklar, henüz gövde ömürlerinin sadece %42'lik kısmını doldurmuş durumdalar.

İngiliz Parlamentosunun Savunmadan Sorumlu Devlet Müsteşarı James Heappey, Tranche 1 Typhoon uçaklarının gövde ömürlerinin bitmesine %60 kala emekli edileceklerini açıkladı. RAF tarafından teslim alınan 53 adet Tranche 1 savaş uçağından, 30 adedi envanterde bulunuyor. Bu uçaklardan 20 adedi aktif hizmetteyken, kalan 10 adedi ise hangarlarda tutuluyor.


                                Konya'yı ziyaret eden Typhoon uçakları

Uçakların erken emekli edilmelerinin ana sebebinin ise T3 veya FGR4 konfigürasyonlarına yükseltilmelerinin oldukça maliyetli olması olduğu tahmin ediliyor.

İngiltere tarafından 2015 yılında yayımlanan Stratejik Savunma ve Güvenlik Değerlendirme (SDSR) raporunda Tranche 1 Typhoon'ların diğer Tranche'ler (2-3-4) ile beraber 2040 yılına kadar hizmete devam ettirilmesi hedefleniyordu ancak geçtiğimiz aylarda yayımlanan Savunma Komuta Belgesi'nde bu karar bozuldu.

Uçaklar Satışa Sunulabilir

Yayımlanan yeni rapor kapsamında Tranche 1 Typhoon'ların 2025 yılına kadar hizmetten çıkarılacağı belirtildi. İngiliz medyası, bu uçakların sayısının 24 olduğunu iddia etmişti.

Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) Sözcüsü Martin Tinworth, Tranche 1 Typhoon'ların emekliye ayrılmasının geri kalan Tranche 2/3 uçaklarına daha fazla yatırım yapılabileceği manasına geldiğini belirtti.

"Bu sayede güvenilir ve son derece kabiliyetli bir Typhoon filosunu uçurmaya devam edeceğiz."

RAF Sözcüsü Tinworth, Tranche 1 Typhoon savaş uçaklarının satılması gibi bir ihtimalin olup olmadığı konusunda ise "olası satış seçeneklerini değerlendiriyoruz" açıklamasında bulundu.

Eurofighter Typhoon Tranche 1'lerin Konya Ziyareti

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet Tranche 1 Typhoon savaş uçağı, NATO eğitimleri kapsamında 18 Kasım 2020 tarihinde Konya'ya intikal etmişti. Typhoon savaş uçakları, 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda bulunan 132'inci Silah ve Taktikler Filo Komutanlığı'na ait Türk F-16'ları ile bir dizi eğitim uçuşu icra etmişlerdi.

Tranche 1 Typhoon Savaş Uçağı

En eski Eurofighter Typhoon konfigürasyonu olan Tranche 1'ler, genel itibariyle hava-hava muharebesi amacıyla geliştirilmişlerdir. Tranche 1 Blok 2 uçakları sadece hava hava füzeleri kullanabilirken, Tranche 2 Blok 5 uçaklarının sınırlı da olsa hava-yer muharebe kapasitesi mevcuttur. Bu uçaklar, Paveway IV Lazer Güdüm Kiti kullanma yeteneğine sahiptirler.

Türkiye Typhoon'ları Alır Mı?

Uzun bir süredir iyi diplomatik ilişkilere sahip olan Türkiye ile İngiltere, Milli Muharip Uçak (MMU) Programı kapsamında da iş birliği gerçekleştiriyorlar. İngiliz BAE Systems şirketi, MMU Programı kapsamında TUSAÞ'a teknik destek veriyor. Bu doğrultuda 100 kadar BAE Systems mühendisi, Ankara'daki TUSAÞ tesislerinde çalışıyorlar. İki ülke arasındaki iyi ilişkiler, 'İngiltere, Türkiye'ye Typhoon'ları satabilir mi? ve 'Türkiye, Typhoon'ları alır mı?' sorularını akıllara getiriyor.

Halihazırda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde; Blok 30, Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ konfigürasyonlarında yaklaşık 238 adet F-16 Fighting Falcon tipi savaş uçağı bulunuyor. Yine yaklaşık 30 adet F-4E 2020 Terminatör uçağının da hizmette olduğu tahmin ediliyor ancak bu uçaklar, yavaş yavaş envanterden çıkartılıyorlar.

Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) da hesaba katıldığında Türkiye, gelişmiş bir hava-yer taarruz kapasitesine sahip.

Ancak AESA radarlı ve yüksek performanslı savaş uçaklarının yaygınlaşmaya başladığı günümüzde, F-16'ların hava hava angajmanı için yetersiz kalması söz konusu.

Bu sebepten ötürü Eurofighter Typhoon Tranche 1 savaş uçaklarının, düşük standartta da bulunsalar Türkiye'nin ihtiyacı olan hava üstünlüğü rolündeki ara uçak ihtiyacı için uygun olabileceği tahmin ediliyor.

Tabi ki buradaki ana unsur, Tranche 1 savaş uçaklarının hangi mühimmatları atım kabiliyetine sahip oldukları ve bütçe.

https://www.savunmasanayist.com/konyayi-ziyaret-eden-ingiliz-typhoonlari-emekli-ediliyor/
Mesajı Paylaş

Tranche-1 versiyonu havadan karaya saldırı yeteneği olmayan bir versiyon.
Ayrıca AESA RADAR YOK GALİBA...CAPTOR (ECR 90) çok modlu X-bant darbeli Doppler radarı ile donatılmıştır. Mesajı Paylaş

Türkiyenin en az 50 ucaka  ihtiyaci var 

Tayfun alinirsa  iyi olur cift motorlu Mesajı Paylaş

bu uçaklar Yunanistan hava kuvvetlerini dengelemek için düşünülüyorsa derdimize derman  olmayacak öneriler; çünkü ne konu artık sadece Yunanistan, ne de  bunlar  yarını garantili olan öneriler.


teknolojik olarak şimdilik elimizde olan ve yarını garantili olan tek somut çözüm,  Bora füze  sayısını göstere göstere  yükseltmek olur.
yerden kalkacak ve düşman hava savunma füzelerinin tüketilmesini hedefleyecek  ucuz yollu kamikaze dron felan çalışmak gerek.
hava kuvvetlerinin savaşlardaki etkinliğini düşünürken hep atlanan bir husus var,  otuz yıl önceki gibi sadece uçak ve helikopterler için  dolayısıyla sadece bunlara sahip birimler için kullanışlı bir alan değil artık gökler.
bir bakıyorsun yerdeki bir tim elden attığı bir ihayla yirmi km uzaklıktaki noktalarda keşif yapıyor,  bir bakıyorsun yerdeki iki veya üç kişi omuzdan attığı bir füzeyle on km uzaklıktaki bir hedefi hassas bir şekilde vuruyor.
yani gökyüzü artık sadece uçak ve helikopterli birimlere ait değil.
tabi bu,  uçak ve helikopterin bir önemi kalmadığı anlamına gelmez;  ama işte dünle bu gün arasında da bir fark olduğu muhakkak.

ikinci husus ise devredilmemiş adalar tezimizdir.
Mesajı Paylaş

#219
Alıntı yapılan: korsan - 12 Eylül 2021, 00:26:02
teknolojik olarak şimdilik elimizde olan ve yarını garantili olan tek somut çözüm,  Bora füze  sayısını göstere göstere  yükseltmek olur.

+1 Katılıyorum.

Bora 2 demek istediniz herhalde!  ;D Þaka bir yana, çok kısa vadede en etkili caydırma şöyle olur: Abartılı sayıda uzun menzilli balistik füze, kamikaze dron ve seyir füzesini envantere almak. Az daha uzun vadede de tüm katmanları kapsayan hava savunma sistemlerini envantere almak.

MİUS ve MMU, yerli silahlarla envantere girince, bunların üzerine cila çekmiş olacağız. O zaman, forum ahalisi olarak, azıcık daha rahat uyuyabiliriz. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz