EF2000 EUROFIGHTER TYPHOON

Başlatan Felix, 07 Nisan 2009, 22:01:33

« önceki - sonraki »

Mehmet75 ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Yasar - 07 Şubat 2025, 19:58:07
Alıntı yapılan: serkan1976 - 07 Şubat 2025, 19:20:32ECRS-MK2 radar için bastırmalıyız mutlaka...
Aynen!
Bu radar, uçağı hasmına göstermeme özelliği de taşıyor.
EH kabiliyeti en üst düzeyde.
Sonra, Ingilizler'in T4+ olarak niteledikleri ECRS-MK2 radarlı uçağın yapısalı da farklı. T1 ve T2 uçakları daha zayıf yapıdalar.

T4'lerin yapısal olarak daha iyi olduklarını bilmiyordum... Mesajı Paylaş

Arkadaşlar, ben dahil T1 alalım diyenler yeni versiyon T4 almayalım demiyor ki. Zaten ilk etapta 20 adet T4 alınacak. Muhtemelen 20 adet T5 de sipariş verilecek. Benim T1'e sıcak bakmam hem sayısal ihtiyacımızdan ve hem de yeni uçaklar için uçuş ve teknik eğitim imkanı sağlaması sebebiyledir. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 07 Şubat 2025, 21:55:12
Alıntı yapılan: Yasar - 07 Şubat 2025, 19:58:07
Alıntı yapılan: serkan1976 - 07 Şubat 2025, 19:20:32ECRS-MK2 radar için bastırmalıyız mutlaka...
Aynen!
Bu radar, uçağı hasmına göstermeme özelliği de taşıyor.
EH kabiliyeti en üst düzeyde.
Sonra, Ingilizler'in T4+ olarak niteledikleri ECRS-MK2 radarlı uçağın yapısalı da farklı. T1 ve T2 uçakları daha zayıf yapıdalar.

T4'lerin yapısal olarak daha iyi olduklarını bilmiyordum...
Bunlar, Meteor atabilmeleri için ve bilhassa yeni modern mühimmatları atacak olan yeni radar ve aviyoniklerin getirdiği yük dağılımını taşıyabilmesi için güçlendirilmiş bir yapıya sahipler. T3'lerde dış yakıt tankları denenmiş gövdeye ağır geldiğinden vazgeçilmiş. Şimdi yeni güçlendirmeyle bunlarıda taşıyabiliyorlar. Hatta yanlış anımsamıyorsam, gövdeye daha iyi gömerek uçağın RCS'ini  ve aerodinamiğini daha az etkilemeleri sağlanmış. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: sahin1 - 07 Şubat 2025, 22:25:02Arkadaşlar, ben dahil T1 alalım diyenler yeni versiyon T4 almayalım demiyor ki. Zaten ilk etapta 20 adet T4 alınacak. Muhtemelen 20 adet T5 de sipariş verilecek. Benim T1'e sıcak bakmam hem sayısal ihtiyacımızdan ve hem de yeni uçaklar için uçuş ve teknik eğitim imkanı sağlaması sebebiyledir.

Sizin gibi  T1 alalım diyenlerin görüşlerinde katılacağım tek nokta ; T4'lerin üretim-teslim sürecinin uzayabilecek olmasıdır.

Diğer sayılan " acil uçak ihtiyacımız var,T-1'ler F-16'larımızdan daha iyi,eğitim-lojistik hızlanma sağlar vs" görüşleri bana pek mantıklı gelmiyor.

Gövde yapısından radarına , mühimmatından uçuş bilgisayarına kadar T-1'ler ile istediğimiz T-4'ler arasında büyük farklar var.

Bize Rafale'ye caydırıcılığı olan T-4'ler lazım.Ben T-1'in caydırıcılığı ile F-16V hatta block-50'lerin caydırıcılığı arasında özellikle Rafale'ye karşı aman aman bir fark göremiyorum...

Millet zaten bu alımda "biz 5.nesil KAAN yapmiyor muyduk , Eurofighter 4.5 nesil eski bir uçak" diye eleştiri yaparken gidip bir de bu uçağın da eski teknolojili modellerini almak iyi bir tepki de yaratmaz...

Ben hep şunu savundum. Eğer Eurofighter işi gerçekse bu alım asla 40 da kalmaz en az 80'i bulur. Onun için Eurofighter konsorsiyumunu " Biz daha çok uçak alacağız , bize yeni model bulun" diye baskıyı artıralım. Yoksa bu ecnebiler eski modeli verir geçer. Mesajı Paylaş

Serkan Bey; zaten bütün açıklamalar T4 alınacağı yönünde. T1'ler pilot ve teknik eğitim için olacak. Sayı da lazım diyorum. Bakın kaç üssümüz, kaç filomuz boşta. Şu anda  sınırlı sayıda F-4'ler hariç hepi topu 230 kadar F-16 haricinde muharip uçağımız yok. Ayrıca, ilk Kaan'ların gecikme ihtimali olabilir. Onu geçtim, ilk Kaan'lar 5. nesil olmayacak. 4,5 nesil gibi bir şey olacak. Mesajı Paylaş

Şunu unutmayalım, T-1 hava yer kapasitesi olarak gerek silah ve gerekse sistemleri, muhtemelen SAR/GMTI olmayan radarı ile Blok-50 CCIP gerisinde olacaktır. Ancak bu hali ile de hava-hava, eskort ve temel hava yer görevlerinde işlerini yaparak, av-önleme öncelikli filolarda geçici konuşlandırılabilir veya EF-2000 için harbe hazırlık/eğitim görevlerinde geçici kullanılıp, ondan sonra kaynak kodlar da verilirse detaylı modernizasyondan geçebilir. Bizimkiler İngiliz'in yapacağı modernizasyonu, yerli bilgisayar, radar ve sistemlerle muhtemelen 1/3, 1/4 ucuza da mal edebilecektir diye düşünüyorum. Mesajı Paylaş

Sn Yaşar İngiliz belgelerinde T1'in maliyet yüksekliği dolayısıyla Meteor için modernize edilemeyeceğinin yer aldığını söylemişti. Acaba bu maliyet ne kadardır birim T1 uçak için? Mesajı Paylaş

30 Milyon Sterlin demişti galiba, görev bilgisayarı ve yazılım, entegrasyon.... Mesajı Paylaş

Beher uçak için olamaz gibime geliyor. Yazılım vb. bir modernizasyon bu kadar pahalı olabilir mi? Velev ki öyleyse bile biz acaba bu miktarı kendimiz yaparsak düşürebilir miyiz? Mesajı Paylaş

EF modernizasyon maliyeti ne kadar olduğunu kimse söyleyemez Eurofighter CEO'su dahil.
Önce taleplerin ne olduğunu belirlenir, mesela İngiliz EF T1'in T4 seviyesine yükseltilmesi için 3 basamak aniden atlamak gerekiyor. Bu hiç kolay iş değil, sadece yazılım ile olamaz.  Kaportası, motoru, iniş takımları ve fırlatma koltuğu hariç neredeyse tüm bileşenleri değişecek.

AESA radar takarsın, bunu besleyecek yeni jeneratöre ihtiyaç var, jetin tüm kablosu değişecek enerji güç aktarımı farklı olduğunu için. Jet tamamen çıplak soyundurulur, neredeyse tüm parçaları çıkarılır, yaklaşık 70% sil baştan yapılması gerekiyor. Hangi parçasını kim ve hangi ülkede üretiliyor belirlenecek, kordinasiyon da önemli sonuçta 4 ülkenin birleştiği konsorsiyum ürünü. Maliyeti hiç de az olmayacak, İngilizler onun için bu mayınlı toprakları basmak istemiyor ve yeni sıfır jet almak daha mantıklı diyor. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz