"Uçak gemisi yaparız, proje bekliyoruz"

Başlatan darkevvilboy, 04 Nisan 2011, 16:16:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Dünya denizlerinde boy gösteren Türk yapımı dev gemilerin sayısı her geçen gün artıyor. Dünya gemi üretiminde 10. sıraya oturan tersanelerimiz Türkiye'ye uçak gemisi kazandırmak için talimat ve proje bekliyor.

Denizcilik Müsteşarlığı, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü Daire Başkan Vekili Mustafa Kızılkaya sektörün geldiği noktayı Türkiye Gazetesi'ne değerlendirdi.

2003 yılına kadar sadece 37 tersanenin bulunduğu Türkiye'de bu rakamın 70'e ulaştığını, yapımı devam eden 56 tersanenin faaliyete geçmesiyle birlikte 126'ya ulaşacağını söyleyen Kızılkaya, "Uçak gemisi yapacak yetişmiş iş gücü ve tersane kapasitesine sahibiz, bu konuda proje bekliyoruz" dedi.

Kızılkaya'nın verdiği bilgilere göre dünyada hâlen mevcut 23 adet uçak gemisi var, üretimi planlanan da 6 adet uçak gemisi bulunuyor. En büyük gemiler da yaklaşık 300 metre boyunda ve 50 metre yüksekliğinde. Pendik askeri tersanemizdeki kuru havuzumuzun boyu 300 metre ve genişliği 70 metre. Gelibolu Endüstri tersanemizce 2 adet 440 metre uzunluğunda 76 metre genişliğinde kuru havuzun inşası devam ediyor.

Yetişmiş iş gücümüzün de mevcut olduğunu düşünürsek, geriye teknoloji ve plan-proje kalıyor. Uçak gemisi yapabilecek teknolojiye ve güce sahip olan gemicilik sektörü ayrıca bugüne kadar toplam maliyeti 980 milyon lirayı bulan savunma amaçlı 35.5 metre boyunda 2 adet Sahil Güvenlik Botu, 35.5 metre boyunda 2 adet Süratli Devriye Botu, 8 adet Karakol Botu ve 4 adet Sahil Güvenlik Botu inşası gerçekleştirdi. Türk denizcilik sektörünün ulaştığı nokta aslında bunlarla da sınırlı değil.

KAPASİTE 6 KAT ARTTI

Türk tersaneleri 2002-2003 yıllarında 550 bin DWT'lik gemi üretirken bugün itibariyle proje kapasitesi 3.55 milyon DWT'ye ulaştı. Yatırımdaki tersanelerimizin faaliyete geçmesi ile kapasitenin 5.8 milyon DWT'ye yükselmesi bekleniyor. Türk gemiciliğinin dünya sıralamasındaki yeri ise bu konuda dünya liderilğini elinde bulunduran ülkelere parmak ısırtacak güçte. Fairplay'in 31 Aralık 2010 verilerine göre, 1.18 milyon DWT ile 10'uncu sırada bulunan ülkemiz Aralık 2009'daki konumunu korudu.

Türkiye, dünya yeni gemi inşa siparişlerinde de 2010 yılı sonu itibariyle 6'ncı sıraya yükseldi. Ülkemizde inşa edilen gemilerden 2002 yılında 490 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken bu rakam 2008 yılında maksimum seviyeye yükselerek 2.65 milyar dola oldu. Krizin etkisi ile Türk gemi inşa sektörünün 2010 yılı sonunda ihraç ettiği gemi değeri 1.11 milyar dolara düştü. Aynı şekilde 2002 yılında yılda 34 adet gemi teslimi 2008 yılında 145 adede çıkılarak rekora ulaştı. Ancak krizin etkisi ile 2009 yılında 127 ve 2010 yılında da 68 adet geminin teslimi yapılabildi.

YAT ÜRETİMİNDE 3. SIRADAYIZ

Gemicilik sektöründe 18 adet yüzer havuz faaliyet gösterirken 9 adet kuru havuz aktif hâlde de üretim yapıyor. Yatırımda bulunan tersanelerin kuru havuzlarını tamamlaması ile bu rakam 31 adede ulaşacak.

Türkiye'de 472 adet tekne imal tesisinin yanı sıra 38 adet de mega-yat inşasında uzmanlaşmış şirket bulunuyor. Mega yat inşasında (Boat International Ocak 2011 dergisine göre) ülkemiz 25 metre üzeri yat inşası siparişlerinde 3. sırada yer alıyor (İtalya 11.399 metre 309 proje; Hollanda 3.372 metre, 66 proje; Türkiye 2.845 metre 69 proje). Özel sipariş yatlar olarak ayrıca bir sınıflandırma yapılırsa ülkemizin ikinci sırayı zorladığı görülüyor.

Kaynak: Ömer KOCA-Türkiye Gazetesi

http://www.denizhaber.com.tr/gemi-insa-san./34412/mustafa-kizilkaya-gemi-insa-tersane.html Mesajı Paylaş
  • Gösterim 30,232 
  • Yerli Deniz Sistemleri ile İlgili Gelişmeler
  • 42 Yanıtlar



İyi,güzel yazmışlarda saç ile bu iş gitseydi dünyanın en güçlü ordusu çin ve rusya olurdu, yazsınlar uçak gemisini nasıl donatacağımızı onuda bilelim. Mesajı Paylaş

Bu konuda alt yapı ve teknoloji eksiğimiz çok fazla. Mesajı Paylaş

Alıntı YapYetişmiş iş gücümüzün de mevcut olduğunu düşünürsek, geriye teknoloji ve plan-proje kalıyor. Uçak gemisi yapabilecek teknolojiye ve güce sahip olan gemicilik sektörü

Sanki isin en onemli kismi yetismis is gucuymusde, geriye teknoloji ve proje kalmis... :)
Sadece guluyorum,

- Ben ucakta yaparim, yetismis is gucum var, geriye teknoloji ve proje kaliyor...

demek gibi birsey bu.

Senin projen olsun da, DzKK almaz, begenmez ise gel bize.... :)

Cumlenin ikinci kismi, ilki ile tezat zaten, teknoloji ve guce sahip gemicilik sektoru diyor, eee yap o zaman, teknolojiye sahip isen...

O zaman proje diyorsan, internetten hemen VARYAG ucak gemisinin ki benim favorim olup, diger ucak gemilerinden farki, " Ucakli Agir Kruvazor " diye kendine has bir sinifdadir, planlarini bulalim hemen. Mesajı Paylaş

#4
isteğin OLMADI YERDE başarı OLMAZ!

Fakat Türkiye şu anda gücünü Uçak gemisine harcarsa saçmalık olur, cünkü Uçak gemisinden daha önce cok önemli Projeler var!

-Satellit, ne için? --> (Milli Navigations-Systemleri, Füze yönlendirme-Systemleri, Istihbarat-Systemleri)

-Milli Savaş Uçağı

-Uzun mezili saldiri Füzeleri (Hem yönlendirilen, Hem at ve unut sytemli Füzeler.)

-Havva Savunma Systemleri (alcak, orta ve uzun menzili)

Zaten bu 4 Projeleri Türkiye kendi basina bitirir veya elde ederse gerisi Çocuk oyuncağı !  :)

hayal istekler değil Türkiyenin mefahatleri için en açil ne lazimsa, o proje için
büyük çaba verilmeli. Mesajı Paylaş

ah be kardeşim atacaksın bari lpd falan de helo gemisi de komuta kontrol de tahliyelerde işe yarar de yaratıcılıktan şimdiden sınıfta kaldınız yaptırmıyoruz size uçak,muçak ve kucak gemisi. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: ist_eternal - 04 Nisan 2011, 17:25:15
ah be kardeşim atacaksın bari lpd falan de helo gemisi de komuta kontrol de tahliyelerde işe yarar de yaratıcılıktan şimdiden sınıfta kaldınız yaptırmıyoruz size uçak,muçak ve kucak gemisi.

:D NE BU YA Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: darkevvilboy - 04 Nisan 2011, 16:16:51

2003 yılına kadar sadece 37 tersanenin bulunduğu Türkiye'de bu rakamın 70'e ulaştığını, yapımı devam eden 56 tersanenin faaliyete geçmesiyle birlikte 126'ya ulaşacağını söyleyen Kızılkaya, "Uçak gemisi yapacak yetişmiş iş gücü ve tersane kapasitesine sahibiz, bu konuda proje bekliyoruz" dedi.





Buna sevinecek adamın aklından şüphe ederim. SSM müşteşarı Murad Bayar, sertifikalı 5-6 tersanenin Türkiye için yeterli olacağını, gerisinin zaman ve enerji kaybı olacağını söylemedi mi? Neredeyse hergün kapımıza geliyorlar iş istiyorlar demedi mi?

''proje bekliyoruz'' muş. LAf! Seçim zamanı ''görev için hazırız'', ''hizmet için bekliyoruz'' gibi sloganlarla dolu afişler kaplar ortalığı. Öz Türkçe çevirisi: ''rant yemek istiyoruz'', ''biraz da biz nasiplenelim'' dir aslında.

37 den 126'ye çıkmışız. Işığı gören üşüşmüş.
Mesajı Paylaş
''Başarının sırrı amaca sadakattir.''

Hayatında hiç uçak gemisi görmüş mü acaba... Mesajı Paylaş

Yabanci expat'larin Turkiye'ye gelmeden once burasi hakkinda bilgi aldiklari forumlar falan var.. Hepsinin degismezi, 'Turkler cok iyi niyetle, "tabi abi yapariz, ayip ettin abla onu sen oldu bil" derler ama bu kendi yeteneklerini biraz abartarak anlatmalaridir.. Ondan mumkunse isi uzmanina yaptirin, mesela ev esyanizla ilgili mobilyaciya, ama guvenilir gozuken bir mobilyaciya gidin" falan gibi seyler..

Bu aciklama da bana onu hatirlatti..  :) Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz