YUNANISTANDA KEPENKLER HEPTEN INIYOR

Başlatan seyyah, 25 Mayıs 2011, 16:38:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, otobandan limanlara ne var ne yok satışa çıkardı. İlk talipler Türk firmaları...

Ekonomik kriz nedeniyle 2015 yılına kadar 50 milyar euroluk özelleştirme yapma kararı alan Yunanistan, otobanlardan tren yollarına, limanlardan havaalanlarına kadar pek çok altyapı değerini satmaya hazırlanıyor.

Radikal'in haberine göre, komşunun satışa çıkardıklarının başında Pire ve Selanik limanları geliyor. Bu limanlara ilk talip ise Türkiye'den çıktı.

Pire ve Selanik limanlarına bakıyor

Hindistan, Afganistan ve Kosova başta olmak üzere pek çok ülkede altyapı, inşaat ve havacılık yatırımları bulunan Limak Holding, Yunanistan'da satışa çıkarılan limanlar için düğmeye bastı.

Radikal'e konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Yunanistan'daki liman özelleştirmelerini yakından takip ettiklerini belirterek, "Þu anda ihale şartnamelerini ayrıntılı olarak inceliyoruz. Yatırımın gelirini, giderini, garantilerini tartıyoruz. Uygun bulursak 15-20 gün içinde yatırım kararı alırız" dedi. Türkiyeli bir şirket olarak Yunanistan'da yatırım yapmanın zorluklarının farkında olduklarını vurgulayan Özdemir, komşudaki ihalelere girmek için Yunan ortak arayışında olduklarını da kaydetti.

"Yunanistan bizim için en zor pazar"

Daha önce Yunanistan'da yerli ortakla boru hattı ihalesine girdiklerini dile getiren Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, şunları söyledi:

"Yunanistan'ın bu açıdan kolay bir ülke olmadığını gördük. Bu yüzden araştırmamızı çok sıkı yapıyoruz. Bizim için en zor pazar Yunanistan, bunu biliyoruz. Kosova'da havalimanı aldık, 2 aydır işletiyoruz. Orada evimde gibiyim. Siyasileri ve bürokratlarla yakınız. Ama Yunanistan'da bu şartlar pek yok. Yerli ortak konusunda da çalışmalarımız var. Þu anda değerlendirme sürecindeyiz. Net yatırım kararımızı 15-20 gün içinde vereceğiz.
kaynak http://www.cnnturk.com/2011/yazarlar/05/25/komsudan.kelepir/617826.0/index.html Mesajı Paylaş
  • Gösterim 8,446 
  • Genel Konular
  • 20 Yanıtlar


Adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur.

Komşu'daki kriz dünyayı tehdit ediyor

Avrupa Birliği (AB) ve IMF'den aldığı 110 milyar euro krediye rağmen yeniden iflasın eşiğine gelen Yunanistan, tüm dünyayı korkutmaya başladı. Kemer sıkma programını uygulamadığı için IMF'nin Hazıran'da yeni kredi dilimini serbest bırakmayağının işaretlerini vermesi ve ülkenin Temmuz ayı ortasına kadar yetecek parasının kalması, yeni bir krizin işaretleri oldu. 327 milyar euro kamu borcu bulunan Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin yani borçlarını ödeyememesinin özellikle Euro Bölgesi bankacılık sisteminde ciddi bir kaosa yol açacağı öngörülüyor.

Komşu'nun bu duruma düşmesi halinde 2008'de yaşanan küresel ekonomik krizin fitilini ateşleyen Lehman Brothers'ın batışından daha büyük bir faleketin dünyayı sarmasından korkuluyor. Bunun nedeni ise yatırımcıların elinde bulunan yaklaşık 270 milyar euroluk Yunanistan tahvili. Bu tahvillerin 100 milyar euroluk kısmı, başta Avrupalılar olmak üzere, bankaların elinde bulunuyor. Sigorta şirketleri, emeklilik fonları ve merkez bankaları da geriye kalan 170 milyar euroluk kısma sahip. Avrupa'daki banka düzenlemelerine göre, Euro Bölgesi ülkelerinin çıkardığı tahviller riskli görülmüyor. Bu düzenleme, aslında daha riskli Euro Bölgesi ülkelerine bir teşvik olması amacıyla benimsenmişti. Böylece bu ülkeler normal koşullarda ödeyecekleri faizin daha altında oranlarla borçlanabildi. Bankalar da, riskli Euro Bölgesi ülkelerinin tahvillerini almayı tercih etti, çünkü onların faizi risksiz ülkelerin tahvillerine kıyasla daha yüksekti.

Büyük kriz kapıda

Bankalar tahvilleri alırken kenara hiçbir ek sermaye koymak zorunda değildi. Ancak Yunanistan temerrüde düşerse, bankaların, halihazırda zararlarını karşılayacak sermayeleri yok. Böyle bir durumda, başta Yunanistan, Almanya ve Fransa bankaları olmak üzere, elinde Yunanistan tahvili olan tüm bankaların sermaye tabanları eriyecek. Ya hükümetlerin bu bankalara sermaye aktarması gerekecek ya da bankalar batacak. Hatta ciddi miktarda Yunanistan tahvili taşıyan Avrupa Merkez Bankası'nın bile yeniden sermayelendirilmesi gerekecek.

Hangi bankanın elinde ne kadar Yunanistan tahvili olduğunu bilinmiyor. Bunun bilinmesi, Yunanistan'ın temerrüde düşmesi durumunda yaşanacak paniğin bir tarifini oluşturabilirdi. Her banka kendi elinde ne kadar Yunanistan tahvili olduğunu bilecek ancak diğer bankaların taşıdığı Yunan tahvili miktarını öğrenemeyecek. Böyle bir durumda, hiçbir banka diğerine güvenmeyeceği için bankalar birbirlerine kredi vermez hale gelecek. Böylece, mortgage sorununun yol açtığı kredi krizine benzer bir kriz çıkacak. Kredi krizi, Avrupa ekonomisi ve finansal kurumlarının aldığı hasarı derinleştirecek.

CNBC.com'a göre, bu senaryonun gerçekleşmesi, Lehman'ın batmasının yol açtığı krizden de büyük bir krizi tetikleyecek. Yunanistan'ın temerrüde düşmesinin, diğer sorunlu ülkeleri de benzer bir yol tercih etmeye teşvik etmesinden korkuluyor. Europe Economics'ten Andrew Lilico'ya göre, Portekiz ve İrlanda, Yunanistan'da yaşanabilecek kaosun boyutuna bakarak, temerrüt seçeneğini kullanıp kullanmamaya karar verecek.

Kredinin 5. taksidi havada kaldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Nout Wellink Atina yönetiminin, IMF'nin 110 milyar euroluk Yunanistan'ı kurtarma paketinin 5'inci diliminde kendi üzerine düşen 3.3 milyar euroluk kısmını serbest bırakması için gerekli koşulları sağlamasını beklediğini söyledi.

Wellink, "Yunanistan'a bunu çözmesi için çok büyük baskı var. Zor bir durum. Sonunda Yunanistan'ın koşulları karşılayacağından eminim. Bunun anlamı, sadece o zaman AB ve IMF'nin 'Evet' diyebileceği" dedi. AB ve IMF'nin 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 5'inci dilimi, 3.3 milyar eurosu IMF'den olmak üzere 12 milyar eurodan oluşurken, bu dilimin Yunanistan gerekli koşulları sağlarsa 29 Haziran'da serbest bırakılması planlanıyor.

Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi de Eurogroup Başkanı Jean Claude Juncker'in "Avrupalılara 29 Haziran'da IMF kasasından 5. taksidin çıkarılmasının işlevsel açıdan mümkün olmadığını" söylediğini vurguladı. Gazete, ödemenin AB tarafından üstlenilmesine de atıfta bulunan Juncker'in, "Almaya, Finlandiya, Hollanda ve başka ülkelerdeki bazı parlamentolarda böyle bir gelişmeye isteksiz bakılması nedeniyle bunun mümkün olmadığını" da sözlerine eklediğini vurguladı.

http://haber.gazetevatan.com/Haber/380144/1/Gundem Mesajı Paylaş

Yunanın patlaması(AB nin en küçük ekonomilerinden) İspanya ve Portekizi de batıracak o zaman AB nin  (Almanya ve Fransa) ense traşını görecez :) Önümüzdeki AB ülkelerini ekonomik olarak yakalamamız kolaylaşacak 10 senelik fark belkide bu krizle 5 seneye düşecek. Mesajı Paylaş

5 senede kapatilebilecek az bir fark yok 2023 e kadar ingiliz ve fraznsız ekonomilerine yetişirsek müthiş bir olay olur bunu gerçekleştirmek içinde yıllık en az 8.2 büyümeliyiz  tabi bu ekonomilerde 1.5 2 büyümesi şartıyla Mesajı Paylaş

#4
Alıntı yapılan: çiğil42 - 30 Mayıs 2011, 11:23:25
5 senede kapatilebilecek az bir fark yok 2023 e kadar ingiliz ve fraznsız ekonomilerine yetişirsek müthiş bir olay olur bunu gerçekleştirmek içinde yıllık en az 8.2 büyümeliyiz  tabi bu ekonomilerde 1.5 2 büyümesi şartıyla
Sen gidişatı değerlendiriyorsun bu şekilde devam ederse ben de diyorum ki Yunan kendisiyle birlikte İspanya ve Portekiz i götürecek zaten AB nin büyükleride borçlu yani bu kriz onlara çok ağır bir darbe vuracak AB ekonomileri küçülecektir . Almanlarda 300 milyar euroluk Yunan tahvili var ve IMF bile son dilimi serbest bırakmayabileceğini açıkladı . Ayrıca Yunan küçük bir ekonomi İspanya ve Portekize göre... AB nin durumu çok kötüleşiyor . Mesajı Paylaş

AB ekonomisi ilk çeyrekte 2.5 büyüdü beklentileri aştı almanya fransa ve ingiltere ekonomileride sağlam her hangi bir sorun yok. yunana ekonomisine ise avrupa daha sert önlemler alacaktır özellikle almanya drahmiye dönmesine izin vermez yunanistanınn Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: çiğil42 - 30 Mayıs 2011, 12:09:12
AB ekonomisi ilk çeyrekte 2.5 büyüdü beklentileri aştı almanya fransa ve ingiltere ekonomileride sağlam her hangi bir sorun yok. yunana ekonomisine ise avrupa daha sert önlemler alacaktır özellikle almanya drahmiye dönmesine izin vermez yunanistanınn
Dostum Yunanistan ın İspanya nın Portekiz in trilyon euro tahvili var Almanya da Fransa da laftan anlamıyor musun ... Ab nin lokomotifi zaten Almanya ve Fransa dır onlarda zaten yüksek kamu borçlarıyla karşı karşıya üstüne bir de bu tahviller ellerinde patlarsa o zaman görürsün 2.5 büyümeyi de Konya yı da. Mesajı Paylaş

hocam ne trilyon dolar tahvili 270 milyar euro tahvili var yunanistanın bunun 100 milyar eurosu avrupa bankalarında bu miktarda avrupa bankalarının sermaye tabanlarını biraz eritecek vede kredi hacmini bir miktar daraltacaktır yani öyle avrupa ekonomisinin küçülmesi söz konusu değil anlatmak istediğim herifler bize 40 senedir büyümede fark atmış biz gelip bunu 5 sende kapatmamız imkansız Mesajı Paylaş

270 milyar euro  üzerine  birde 65 milyar  euro  ekleyin
avrupa birliği  65 milyar euro daha  verme  kararı  almış  ,  yunanistanın  batmaması için  herşeyi  yapıyorlar 
65 milyar euro  çözüm olsa  bile  yunanlıların  ciddi  anlamda tasarrufa gitmesi  gerekiyor  ,   avrupanın raporuna  göre  yunanistan  gerektiğinde  daha fazla  kamu  çalışanı  bulunduruyormuş  aynı şekilde  ordusundaki  oransız  büyümede  yunanistanı zora sokuyormuş  , eğer  fazla sayıdaki  kamu  çalışanı ve  ordudaki  gereksiz  büyümeyi  durdurmazlarsa  yunanistan  iflasa  gidecek  yada  çalışanlarının maaşlarını  tam olarak  ödeyemeyecek.
bir  ülkenin  sanaii sinin  güçlü olmaması  ve  parasının  ülke içerisinde kalmamasının  en kötü  sonuçlarına  katlanmak zorunda  kalacaklar  , yıllardır  yunanistan sırtından yüklü miktarlarda  paralar kazanan ülkeler  bir anlamda  para kaynaklarının  batmaması  için  çabalıyorlar  , bakalım  sonuç ne olacak  ama  yunanistanda  bir  ilerleme  görünmüyor. Mesajı Paylaş

Sayın çiğil42, kapitalist'in belirttiği şey Yunanistan-Portekiz-İspanya üçlüsünün Almanya üzerindeki yükü, sadece Yunanistan değil. Aslında bunlara İrlanda'yı da katabiliriz. Ekonomisi sağlam ülkeler arasında saydığınız İngiltere Avrupa'nın en borçlu ülkelerinden biri bu arada, savunmadaki ciddi küçülmeyi biraz da buna bağlamak lazım sanırım... Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz