Yerli Hava-Hava Füze Projesi

Başlatan ~~İsmaiL~~, 11 Haziran 2011, 17:56:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#180
Tamam, önemli olan füzenin yapılması ve ona bir itirazımız yok. Ama artık savunma sanayimizin ürettiği silahlar için milli kodlama sistemine geçmemiz gerekiyor.

Lojistik bürokrasisi için gereklidir ve de savunma sanayimizin belli bir olgunluk düzeyine geldiğini cümle aleme gösterebilmek için gereklidir. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: merzifonlu - 26 Haziran 2021, 12:29:39
Tamam, önemli olan füzenin yapılması ve ona bir itirazımız yok. Ama artık savunma sanayimizin ürettiği silahlar için milli kodlama sistemine geçmemiz gerekiyor.

Lojistik bürokrasisi için gereklidir ve ve savunma sanayimizin belli bir olgunluk düzeyine geldiğini cümle aleme gösterebilmek için de gereklidir.
Kodlama sistemi şart. Artık o kadar çok ekipman yapılmaya başlandıki, düzgün bir kodlama yapılmazsa ipin ucu kaçar. Bazı silah isimleri iki ayrı silah sistemi için kullanılmaya başlanmış bile. (Bora füze , Bora makineli - Pars zırhlı, Pars füze - Kaplan Füzesi, Kaplan Tankı vs) Mesajı Paylaş

#182
O zaman, bazı araçlar isim yerine rakam veya harf ve rakamlardan oluşacak mkodlamalar ile de belirtilebilir.

Mesela, ortak sistemler 10-30, kara sistemleri 30-50,, Deniz 50-70, hava 70- 100 ile başlayan numaralar ile kodlanabilir.

Yine bu rakamların başına sistemin kullanım alanına göre harflerde gelebilir. İçişleri için 100-130 olabilir.

Tabi daha sonra alt basamak oluşturulur.

Nato kodlama sistemleri kullanılmasın. Yerli, milli bize has bir algoritma oluşturalım.

Mesela, hava sistemleri için Gök ile başlayıp özel anlamlı rakam grubu konabilir.

Mesela Gök 7512. Gök hava sistemini. 75 elektronik sistemleri, 12 de eirs radarını ifade edebilir.

Yada Feza 15016, Feza uzay sistemini, 150 askeri haberleşme uydusunu, 16 dauydunun modelini ifade edebilir. Mesajı Paylaş

Bizim kodlama sisteminden önce, kelime üretmeye ihtiyacımız var. Teknik manalı kelimeler üretmeliyiz. Hemde bolca.

Tabi bu çok oturgaçlı götürgeç yada toplumsal otlangaç gibi birleştirilerek oluşturulan
kelimeler.değilde, doğrudan belli bir teknik olayı yada objeyi ifade eden, yabancı dillerden ses uyumu ile içselleştirilen kelimeler gibi olmayan.

Mesela, ing. Rocket in bizde ki karşılığı sesi uydurulmuş roket. Bunun yerine, daha çok öz dilimize, orta asyada ki ifade tarzımıza yakın öz türkçe  kelimeler türetmeliyiz. Gerekirse yeni dil kurallarıoluşturulup, dilimiz daha da kapsayıcı, hayatımızda ki daha fazla ifade olay ve nesneyi ifade edebilir hale getirilmeli. Mesajı Paylaş

#184
Alıntı Yap@trthaber'in 401'inci Test Filo'dan bildirdiğine göre, @SageTubitak tarafından geliştirilen görüş ötesi hava-hava füzesi GÖKDOĞAN test uçaklarına monte edildi ama henüz ateşlenmedi, uçak üstü aviyonik testleri devam ediyor.


https://mobile.twitter.com/TyrannosurusRex
Mesajı Paylaş
]


benim anladığım, g40 için epeyi zaman gerekiyor.
hisar ile yola devam.
Mesajı Paylaş

Alıntı YapİBRAHİM SÜNNETCİ @BRAHMSNNETC1
Milli METEOR Füzemiz GÖKHAN'ın F-16 versiyonu da geliyormuş. Edindiğim bilgiye göre Yunan Hava Kuvvetleri'nin METEOR alımını müteakip HvKK GÖKHAN Füzesinin F-16'larda kullanılabilecek bir versiyonu için çalışmaları hızlandırmış. Buna göre GÖKHAN'ın F-16 versiyonu MMU/TF-X için geliştirilen versiyonundan biraz daha erken hizmete girecek.

TÜBİTAK SAGE halen RamJet motor üzerinde çalışmalarını sürdürüyor çalışan durumdaki ilk milli RamJet motorun 2023 yılında ortaya çıkacağı, GÖKHAN Füzesinin ise ortaya çıkmasının biraz daha vakit alacağı kaydedildi.

Çift yönlü data link kabiliyetine sahip olacağını değerlendirdiğim GÖKHAN'ın öncelikle ÖZGÜR Mod görmüş ve AESA radar kabiliyeti kazanmış F-16 Blok 30 Uçaklarında kullanılması bekleniyor. AESA radar ile GÖKHAN'ın entegrasyon sürecinde ASELSAN, TUSAÞ ve TÜBİTAK SAGE mühendislerinin işbirliği yapması bekleniyor.
Mesajı Paylaş
]

F 15 ramjet ile Tf- X ucagin ramjet hava hava füzesi ayni olmuyormu Mesajı Paylaş

TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN Hava Hava Füzesi'nin F-16'dan atışlı testi, başarıyla gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), GÖKTUĞ Projesi kapsamında Türkiye'nin ilk milli hava hava füzelerini geliştirmek için çalışmalara devam ediyor. GÖKTUĞ Projesi kapsamında geliştirilen ilk füze olan BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM), daha önce yerden ve F-16'dan atış testlerini başarıyla tamamlamıştı. Proje kapsamında geliştirilen ikinci füze olan GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM) ise yerdeki gerçek F-16 kanadından test atışını başarıyla gerçekleştirmişti.



SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi'nin havadan atışlı testleri, çok kısa süre önce gerçekleştirildi. 401'inci Test Filo Komutanlığı'na ait F-16 Fighting Falcon Blok 40 savaş uçağından ateşlenen GÖKDOĞAN Füzesi, Konya'daki testler esnasında hedefini başarıyla imha etti. Böylelikle ilk milli hava hava füzeleri olan GÖKDOĞAN ile BOZDOĞAN'ın hem yerden hem de havadan atışlı test programları başarıyla tamamlanmış oldu.

SavunmaSanayiST.com'un 8 Eylül 2021 tarihli haberinde, GÖKDOĞAN Füzesi'nin atış testinin Ekim ayı içerisinde gerçekleştirileceği bilgisine yer verilmişti.

Füzelerin, kısa süre içerisinde seri üretime geçeceği tahmin ediliyor.

https://www.savunmasanayist.com/gokdogan-hava-hava-fuzesi-f-16dan-atildi/ Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz