Suriye Krizi

Başlatan Falcon, 20 Temmuz 2011, 18:41:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Türkiye Suriye'ye yapılacak bir askeri müdahaleye katılmalı mı?

Katılmamalı. Bizi hiç iligilendirmez.
18 (18%)
Kesinlikle katılmalı. Çünkü müdahale sonrası Suriye'de söz sahibi olmamız için şart.
53 (53%)
Engel olmalı. Çünkü Suriye'den sonra sıra İran'a, ondan sonra da sıra bize gelecek.
24 (24%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıda paylaşıyorum.
5 (5%)

Toplam Oy Verenler: 100

#2110
Sn serkan1976,
İdlip'te bizim daha önce destekleyip silahlandırdığımız zibil gibi aşırı islamcı guruplar var. Bunlar rejime karşı yani"Eset'e" karşı savaşıyorlar. Burada ayrıca rejim'in Halep'ten kovduğu aşırı güçler ve kaçan halk var. 3.5 -4 milyon insan Türkiye'ye gelmeye hazır.  Burası ve bizim işgal ettiğimiz yerler Özgür Suriye yapısının ana taşları ve gelecekteki barış görüşmelerinin pazarlık elini güçlendirecek yerler. Esad buraları alıp kendi elini güçlendirmeyi hedefliyor. Mesajı Paylaş

Oncelikle sehitlerimize Allahtan rahmet yaralilarimiza sifalar dilerim.
Idlip konusunda gerek forum uyelerimiz tarafindan, gerek yazili gorsel medyamizda konun icerigi uzun uzadiya tartisildi ve bir cok kesim tarafindan Idlipte TSK lerine yuklenmis olan yukumluluklerin zorluklari ve risklerini hep birlikte tartistik.
Malesef kimin kim oldugu net olarak belli olmayan . Her an tarf degistire bilen silahli guclerden tutun da radikal kafa kesicelere kadar guruplarin cirit attigi bir bolge icerisinde bulunan guruplarin tasfiyesini , rejim guclerinin saldirilarindan sivil halki koruma ,yurdumuzun sinirlarina yeni bir goc dalgasindan uzak tutmak amaci ile bu goreve devletimiz ortaklari Rusya,Iran ve dolayli yoldan Rejim ile mutabik kalarak gorevin en zor kismi olan bolge icerisindeki radikal guclerin silahsizlastirilmasi ve baska diyarlara yerlestirilmesi gorevini ustlenmistir. Belirtmis oldugun bu gorevin zorluguna bakilmaksizin TSK bu bolgenin icerisine yerlestirilmesine onay vermistir.
Iste simdi  zamaninda bahsedilmis risklerin olasi provokosyonlarin bir neticesi olarak bu istenmeyen durum ile karsi karsiya kalip dun bugun 6 sehit daha onceki aylarda 1 asker  daha sonra ise ,2 DSI calisanimizi yitirdik. Bu listeye yeni ilaveler olmadan ,   devletimizin bir an evel Idlip politikasi ve  hatta kokten Suriye ile ilgili hatali politikalarini gozden gecirmesinde yara oldugu kanisindayim.
Bu etapta daha once de belirtmis oldugum sekilde iflas etmis olan  Suriye ile gorusmem politikasini bir yere birakip Suriye devleti ile gecmiste soylenenlere sunger cekip yeniden diplomatic iliski kurmalidir.  Unutmayalim ki Suriye her zaman komsumuz olarak kalacak bu nedenle diplomasimizi Rusya uzerinden oynama aliskanligimiza son vermeliyiz . Proxy uzerinden diplomaside bugun oldugu gibi Rusyanin eline resmen koz vermemizden baska birsey degil. Rusyayi Idlip konusunda ABD uzerinden noturleme dusuncesi ise tamami ile hatalidir. Bugun Rusya olan iliskilerimizi boyle ikili oynamalar ile sinamak buyuk hatalar icerir . Idlip konusunda ABD bize goz kirpsa bile, ABD nin Suriyede ve bolgemizde aleyhimize  oynamakta ve desteklemekte oldugu rolleri untmamaliyiz.
Unutmayalim ki daha bir hafta once sayin CB nimiz Idlip konusundaRusyaya  kendi gobegimizi daha once oldugu gibi keseriz diye aciklama yapmisti. Bakin bugun Rusyanin idlipteki aciklamasinda Rejimin hareketinden bir haerdik denmekte artik inana ama durum boyle. ABD niye son 10 gundur Idlip konusunda Turkiye lehinde beyanatta bulunmakta ,ama daha fazlasi icin adim atmamakta Rusya ile aramizin acilmasinin isine geldiginden olabilirmi?  Bizler husnikuruntularimizi bir yere birakip Suriye ile diplomatik iliskilerimizi normallestirme yoluna gitmis olsak ne ABD ne Rusya ile Suriye konusunda direk muhatap olmak zorunda kalmazdik.
Mesajı Paylaş

Karara bağlanması gereken konular var, bunlar;

• İdlib' deki cihatçıların akıbeti,
• Fırat' ın doğusunun geleceği,
• Türkiye' deki Suriyelilerin durumu,
• Suriye' de kalıcı barışın nasıl tesis edileceği ve Suriye' nin toprak bütünlüğünün temini...

Bu soruların cevabını bulmak zorundayız. Bir planımız veya yol haritamızın olması gerekiyor. Aksi taktirde, rüzgarda savrulan yaprak misali, günü birlik politikalarla yolumuzu bulmaya çalışıyoruz.  Yaşanan gelişmelere bakılacak olursa, bunca zaman geçmiş olmasına rağmen halen bir politika belirleyemediğimiz net şekilde görülmektedir. Çünkü politika belirlemiş olsaydık, ona uygun hamleler yapılmış olması gerekeceğinden... Oysaki ortalık yerde elle tutulur hiç bir veri yok.

Pazarlık yapılacaksa, bu pazarlık ne Rusya' yla ne de İran' la yapılabilir. Meselenin muhatabı orada öylece duruyor. Peki ne dediler; pazarlığı Rusya' ya yapalım! Çünkü Suriye' de Rusya ne derse o olur! dediler. İşte bu yanlış yaklaşımın sonucu olarak, mesele bir noktaya kadar geldi ve kitlendi. Ve hiç istenmeyen sonuçlara katlanmak zorunda kalıyoruz.

Artık Suriye defteri kapanmak zorunda. Sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Milyonlarca Suriyeliye baktığımız yetmezmiş gibi üstüne onlarca şehit veriyoruz. Artık bu işin maliyeti arşa dayandı. Politikasızlığın politika olmadığı gerçeğinden hareketle, artık ne yapmak istediğimize karar verme zamanı geçmiştir. Bu mesele daha fazla bu şekilde devam ettirilemez. Mesajı Paylaş

Türkiye öyle veya böyle denge politikasını yapmak zorunda. NATO 2016 önce bize dayattığı şeyler, kürtlere özerklik, kuralsız serbest piyasa, 2016 darbesi vs.. Yönümüzü mecbur rusya ya çevirdik. Þimdi de Rusya libyada, idlibte ve fıratın doğusunda ters yapınca tekrar NATO dedik. Koşulsuz bitarafa bağlanma beklenmemesi gerekir. Bu yaptığımızı abd de, rusya da biliyor. Mesajı Paylaş

Milli Savunma Bakanlığı, İdlib'de 5 asker ve 3 sivilin şehit olduğu saldırıya Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yanıt verildiğini duyurdu. Akar, "76 rejim mensubu asker etkisiz hale getirildi" dedi.

https://tr.sputniknews.com/turkiye/202002031041320801-akar-76-rejim-mensubu-asker-etkisiz-hale-getirildi/ Mesajı Paylaş

#2115
Alıntı yapılan: zirfak - 03 Şubat 2020, 19:02:19
Türkiye öyle veya böyle denge politikasını yapmak zorunda. NATO 2016 önce bize dayattığı şeyler, kürtlere özerklik, kuralsız serbest piyasa, 2016 darbesi vs.. Yönümüzü mecbur rusya ya çevirdik. Þimdi de Rusya libyada, idlibte ve fıratın doğusunda ters yapınca tekrar NATO dedik. Koşulsuz bitarafa bağlanma beklenmemesi gerekir. Bu yaptığımızı abd de, rusya da biliyor.


NATO nun dayattığı için falan değil birilerinin kandırılmasının sonucu bunu açık açık söyleyemek gerek. Yine 2013 de sızan wikileaks de yayınlanan belgelerde ABD nin kimlerle çalışacağı falan hepsi açıkça ortaya dökülmüştü  yani dayatılan bir durum olmadı. Tam tersine birileri korkuya kapıldı hata üstü hata yaptı. Süleyman Soylu CnnTürk de yayınında Fetönün nasıl ikna ettiğini net şekilde anlatı. İnsanların aklıyla dalga geçmeyin ayıptır ya.



1:14:29 kendisi anlatıyor nasıl kandırıldıklarını.

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: P4RS - 03 Şubat 2020, 19:30:32
Alıntı yapılan: zirfak - 03 Şubat 2020, 19:02:19
Türkiye öyle veya böyle denge politikasını yapmak zorunda. NATO 2016 önce bize dayattığı şeyler, kürtlere özerklik, kuralsız serbest piyasa, 2016 darbesi vs.. Yönümüzü mecbur rusya ya çevirdik. Þimdi de Rusya libyada, idlibte ve fıratın doğusunda ters yapınca tekrar NATO dedik. Koşulsuz bitarafa bağlanma beklenmemesi gerekir. Bu yaptığımızı abd de, rusya da biliyor.


NATO nun dayattığı için falan değil birilerinin kandırılmasının sonucu bunu açık açık söyleyemek gerek. Yine 2013 de sızan wikileaks de yayınlanan belgelerde ABD nin kimlerle çalışacağı falan hepsi açıkça ortaya dökülmüştü  yani dayatılan bir durum olmadı. Tam tersine birileri korkuya kapıldı hata üstü hata yaptı. Süleyman Soylu CnnTürk de yayınında Fetönün nasıl ikna ettiğini net şekilde anlatı. İnsanların aklıyla dalga geçmeyin ayıptır ya.



1:14:29 kendisi anlatıyor nasıl kandırıldıklarını.


Ben hiç bir mesajımda kişiler üzerinden konuşmadım. bu kişi gider diğer kişi gelir, gene kişiler üzerinden konuşmam. öyle veya böyle abd yıllardır Türk dış politikasına yön veriyor(1-2 istisna hariç). 2011 suriye krizinde  aldığımız pozisyon , 2013 çözüm süreci, imf dayatması gibi ve 15 temmuz darbesi vb... suriyede kapı komşumuz olan rusyayla ilişkileri düzelltik. ama emperyal devletlerin politikası hep aynıdır. 1 koyup 5 alırlar ve kendi politikalarını dayatmaya çalışıyolar. rusyada aynısnı yapıyor şu anda . Mesajı Paylaş

Dostum haritaya bakarsan idlib şehride bizim Hatay sınırımız.Dolayısı ile afrin ve el bab ne ise idlip'de o derece önemli.

Hatayın güvenliği idlib'den geçer.Daha aşağılar bizi pek ilgilendirmiyor.

Diğer bir konu ise esed ile iş birliğine rusya izin vermez diye düşünüyorum.Daha bir'de iran var. Mesajı Paylaş

#2118
Alıntı yapılan: zirfak - 04 Şubat 2020, 08:42:00
Ben hiç bir mesajımda kişiler üzerinden konuşmadım. bu kişi gider diğer kişi gelir, gene kişiler üzerinden konuşmam. öyle veya böyle abd yıllardır Türk dış politikasına yön veriyor(1-2 istisna hariç). 2011 suriye krizinde  aldığımız pozisyon , 2013 çözüm süreci, imf dayatması gibi ve 15 temmuz darbesi vb... suriyede kapı komşumuz olan rusyayla ilişkileri düzelltik. ama emperyal devletlerin politikası hep aynıdır. 1 koyup 5 alırlar ve kendi politikalarını dayatmaya çalışıyolar. rusyada aynısnı yapıyor şu anda .

Çözüm sürecinin nasıl olduğu gayet açık utanmadan dışarıdan baskı geldi diye nasıl savunuyorsun. İmf süreciymiş yeni bir ekonomik model değişim mi uyguladı mı hükumet şimdiye kadar hayır ekonomi iyi iken bundan şikayet etti mi hayır. 15 temmuz süreciymiş hoca efendi hoca efendi diye bi taraflarını yırtan ben değildim o kandırmış zaten. 2011 suriye krizi gibi bir olay yok sınır komşunu istikrarsızlaştırmak için elimizden geleni yaptık. Rusya-Türkiye ticareti 20m - 4m dolar gibi saçma bir açık şeklinde bende düzeltirim bu mu düzeltme.

Ortada denge politikası falan yok kandırılan korkutulan ve ikna edilen birileri var. Bunun adı ne denge ne politika. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: P4RS - 04 Şubat 2020, 13:56:40
Alıntı yapılan: zirfak - 04 Şubat 2020, 08:42:00
Ben hiç bir mesajımda kişiler üzerinden konuşmadım. bu kişi gider diğer kişi gelir, gene kişiler üzerinden konuşmam. öyle veya böyle abd yıllardır Türk dış politikasına yön veriyor(1-2 istisna hariç). 2011 suriye krizinde  aldığımız pozisyon , 2013 çözüm süreci, imf dayatması gibi ve 15 temmuz darbesi vb... suriyede kapı komşumuz olan rusyayla ilişkileri düzelltik. ama emperyal devletlerin politikası hep aynıdır. 1 koyup 5 alırlar ve kendi politikalarını dayatmaya çalışıyolar. rusyada aynısnı yapıyor şu anda .

Çözüm sürecinin nasıl olduğu gayet açık utanmadan dışarıdan baskı geldi diye nasıl savunuyorsun. İmf süreciymiş yeni bir ekonomik model değişim mi uyguladı mı hükumet şimdiye kadar hayır ekonomi iyi iken bundan şikayet etti mi hayır. 15 temmuz süreciymiş hoca efendi hoca efendi diye bi taraflarını yırtan ben değildim o kandırmış zaten. 2011 suriye krizi gibi bir olay yok sınır komşunu istikrarsızlaştırmak için elimizden geleni yaptık. Rusya-Türkiye ticareti 20m - 4m dolar gibi saçma bir açık şeklinde bende düzeltirim bu mu düzeltme.

Ortada denge politikası falan yok kandırılan korkutulan ve ikna edilen birileri var. Bunun adı ne denge ne politika.

Siyaset konuşmam konuşmayacağım Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz