Suriye Krizi

Başlatan Falcon, 20 Temmuz 2011, 18:41:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Türkiye Suriye'ye yapılacak bir askeri müdahaleye katılmalı mı?

Katılmamalı. Bizi hiç iligilendirmez.
18 (18%)
Kesinlikle katılmalı. Çünkü müdahale sonrası Suriye'de söz sahibi olmamız için şart.
53 (53%)
Engel olmalı. Çünkü Suriye'den sonra sıra İran'a, ondan sonra da sıra bize gelecek.
24 (24%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıda paylaşıyorum.
5 (5%)

Toplam Oy Verenler: 100

Alıntı yapılan: TrMhMt - 24 Temmuz 2012, 15:53:38
2006'dan beri her platformda akp hukumetinin attigi her adimin, aldigi her kararin kurdistan denen olusuma yardim ettigini, BOP'un es baskani olarak bu goreve getirildigini kendi agzi ile soyledigini hatirlatip buna daha fazla desdek olunmamasini soyledigimizde bizi komplo teorisi ureten o'cu bu'cu su'cu diye ithamlarda bulunanlar mutludurlar umarim.

Turkiye tarihinde bir ilk siyasetin konusulmasi her ortamda hatta sanal ortamda bile yasaklatan bir zihniyetin amaci ne olabilirdi ki?

Düşünsenize, 2 ırak harekatıda yoktuk kuzey ırak kuruldu, suriyede olmadığımızı düşünün neler olurdu acaba? Bu açıdan da bakmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

İngilizcede bir deyim vardır ! tam olarak telafuz edemeyebilirim ama "literal man" gibi bir şeydi. yani olayların grift yönüne bakamayan , düm düz bakan anlamına gelmekte.

ortadoğuda millet yokki literal man olmasın. işte bu yüzden gaza gelip birbirlerini kırıyorlar. kuzey ırağa bakarken sadece kürt penceresinden bakarsanız sünni penceresinden bakamazsınız. vs vs Mesajı Paylaş
Eğer bir Türk devleti olmasaydı mutlaka yaratmak gerekirdi.
( THIERS )

düşen uçağını bulamıyorsun, 30 yıldır kendi ülkende terörü bitiremiyorsun, icazet almadan K.Irak'a giremiyorsun, teknoloji transferi yapmadan hiçbirşey üretemiyorsun, gazını petrolünü dışarıdan alıyorsun.

tüm bunlara rağmen dünyanın yarısını karşına almak pahasına Suriye'ye girmek isteyen varsa önden buyursun. çünkü ben artık ''girmeyelim'' diyemiyorum. hiçbir şeyin anlamı yok çünkü; ne desem boş. Mesajı Paylaş
''Başarının sırrı amaca sadakattir.''

Suriye ve Ürdün arasında çatışma
Hürriyet Planet
27 Temmuz 2012
Ortadoğu'yu korkutan iddia
Anadolu Ajansı, Suriye'den kaçan bir grubun Ürdün'e geçişi sırasında iki ülke arasında çatışma çıktığını iddia etti. Ancak uluslararası kaynaklar bu iddiayı doğrulamadı.

Anadolu Ajansı bir grup Suriyeli'nin Dera kentinin Eş-Þehab bölgesinden Ürdün'e geçmeye çalıştıkları sırada, Ürdün sınır birlikleri ile Suriye askerleri arasında çatışma çıktığını iddia etti.

Ancak ajansın bu iddiası uluslararası kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Anadolu Ajansı'nın iddiasının aksine, AP'ye konuşan Ürdün Enformasyon Bakanı Semih Meytah iki ülke birlikleri arasında çatışma yaşanmadığını söyledi.

SURİYELİ MİLLETVEKİLİ TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Ancak Meytah, Suriye ordusunun sınırı geçmek isteyen bir aileye ateş açtığını ve bir çocuğun vurulduğunu ileri sürdü.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Dera kenti kırsalında güvenlik güçleriyle silahlı gruplar arasında çatışma olduğunu duyurmuştu.

SANA'nın haberine göre silahlı grubun ele başı Udey Kayed El-Fevvaz çatışmalarda öldürüldü.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Londra'da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, sınırdaki çatışmayla ilgili 'Böyle bir çatışma bekliyorduk. Ürdün, toplu imha silahlarına karşı önlem alıyordu' diye konuştu.

Olayların başladığı 17 aydan bu yana 140 bin Suriyeli Ürdün'e kaçtı. Þam yönetiminin çizgisindeki Suriye medyası, Ürdün'ü silahlı grupları desteklemekle suçluyor.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/21077709.asp Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: UYVAR - 25 Temmuz 2012, 19:25:07
düşen uçağını bulamıyorsun, 30 yıldır kendi ülkende terörü bitiremiyorsun, icazet almadan K.Irak'a giremiyorsun, teknoloji transferi yapmadan hiçbirşey üretemiyorsun, gazını petrolünü dışarıdan alıyorsun.

tüm bunlara rağmen dünyanın yarısını karşına almak pahasına Suriye'ye girmek isteyen varsa önden buyursun. çünkü ben artık ''girmeyelim'' diyemiyorum. hiçbir şeyin anlamı yok çünkü; ne desem boş.

tüm bunlara rağmen cyctec ruslara b.. atıyo :D :D :D Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: bosna ejderi kapetan - 28 Temmuz 2012, 04:04:55
Alıntı yapılan: UYVAR - 25 Temmuz 2012, 19:25:07

tüm bunlara rağmen dünyanın yarısını karşına almak pahasına Suriye'ye girmek isteyen varsa önden buyursun. çünkü ben artık ''girmeyelim'' diyemiyorum. hiçbir şeyin anlamı yok çünkü; ne desem boş.

tüm bunlara rağmen cyctec Ruslara b.. atıyo :D :D :D

arkadaşım, b.. atmama gerek yok, zaten kendileri b.. Mesajı Paylaş
Eğer bir Türk devleti olmasaydı mutlaka yaratmak gerekirdi.
( THIERS )

Sınıra Kürt bayrağı

Faruk BALIKÇI/AMUDE
29 Temmuz 2012
Sınıra Kürt bayrağı
Suriye'de Esad güçleriyle Özgür Suriye Ordusu arasında çatışmalar Halep ve civarında yoğunlaşırken, Türkiye sınırındaki Kürt kentlerinde sessiz bekleyiş sürüyor.

Muhaliflerle Suriye ordusu arasındaki çatışmaları izlemekle yetinen Kürtler, bölgede Esad sonrası oluşacak yönetim boşluğunu gidermek için ortak çözüm arıyor.

Karakollara çekildiler

Yönetimin Kürtlerin eline geçtiği Kamışlı'da, Suriye güçleri görüntü olarak varlığını sürdürürken, Suriye istihbarat örgütü ise bölgedeki gelişmeleri düzenli olarak Þam'a bildiriyor. Mardin'e 60 kilometre uzaklıkta, sınırda yer alan Amude kasabasına giden yolun üzerindeki karakolda Suriyeli askerler, kum torbalarını siper ederek, bulundukları yeri koruyor. Amude kenti girişi, yol kontrolü Kürtlerin oluşturduğu sivil savunma komiteleri tarafından yapılıyor. Kent merkezindeki karakollar ise tamamen boş ve tahrip edilmiş. Baba Esad ile Beşar Esad'ın karakoldaki resimlerinin ise üzerleri karalanmış.

Öcalan gösterisi

Amude ve diğer Kürt yerleşim biriminde önceki gün ve dün PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın tutukluğu için gösteriler yapıldı. Gösterilerde büyük boy Öcalan posterleri ve Kürt bayrakları taşındı. Kadın ve çocukların da bulunduğu gruplar, "Öcalan'a özgürlük" sloganı attı.

PKK'lıların fotoğrafları

Mardin'in Kızıltepe ilçesinin karşısındaki Dırbesiye ilçesinde Türkiye'den çıplak gözle görülecek hakim tepelere ve TV verici direklerine dev Kürt bayrakları, sokaklarda ise elektrik direklerine Türkiye'deki çatışmalarda ölen Suriyeli PKK'lıların fotoğrafları asıldı.

http://www.hurriyet.com.tr/planet/21092659.asp Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.

Hani Esad pkkya desteği artırmıştı? Bu nasıl destek? Pkk Esad'ın yönetimindeki kentleri ele geçiriyor. Koca bir coğrafyada insalar sürekli birbirlerine düşürülüyor. Asırlarca bir arada kardeşçe yaşayanlar birbirlerine ölesiye düşman oluyorlar. Bu oyun asırlardır sürüyor. Ve neyazık ki bu oyunu halen fark edemeyen o kadar insan var ki, alet oluyorlar bu iğrenç oyuna... Mesajı Paylaş

Irak ordusu ile peşmerge güçleri karşılıklı olarak mevzilendi

Eller tetikte  29 Temmuz 2012 Pazar, 11:35:51

Irak, Suriye sınırının peşmerge kontrolündeki kuzey kesiminin Irak merkezi ordusu tarafından denetim altına alınmak istenmesi üzerine peşmerge ile merkezi ordu arasında başlayan gerginlik sürüyor.

Irak Suriye sınırının kuzeyindeki Rabia Sınır Kapısı'ndan daha da kuzeye ilerlemek isteyen Irak merkezi ordusu birlikleri ile peşmergeler arasında başlayan gergin bekleyiş, karşılıklı mevzilenme ve mevzilerin takviyesiyle devam ediyor.

3 TABUR KAHİRE KÖYÜ'NDE KONUÞLANDI
Güneyden gelen 3 taburdan oluşan merkezi ordu birlikleri zırhlı araçlar, top ve ağır silahlarla Rabia Sınır Kapısı yakınlarındaki Mahmudiye köyünde bekliyor. Merkezi ordu güçlerinin kuzeye geçmesine izin vermeyen Kahire Köyü'nde konuşlu peşmergelere destek amacıyla iç bölgelerden 10 bin peşmergenin önemli bir kısmı gergin bekleyişin sürdüğü bölge ile Þengal taraflarına konuşlandırıldı. Diğer peşmergeler ise biraz daha geride bekletiliyor.

GAZETE HABERTÜRK / Nail KADİRHAN
http://www.haberturk.com/dunya/haber/762877-eller-tetikte Mesajı Paylaş

Barzani ve destekçileri kaldırılmadığı müddetçe buralar durulmayacak keskin bir güç bu olayları bir daha gerçekleşmeyecek şekilde düzelmesi gerekmekte ayrıca burada bulunan vatandaşlar göç ettirilerek daha güneye sudi arabistan sınırlarına doğru yerleştirilmesi daha uygun olacak.Aksi takdirde bunlar asla durmazlar zira evliya olan padişahımız tarafından lanetlenmiş bir millettir ve asla kimseye sadık olmazla o bölgenin insanının tabiatında ihanet var. Mesajı Paylaş

Kuzey Suriye'de neler oluyor?

Kuzeyde oluşan yapılanma ne anlama geliyor? Uzmanlara sorduk...
31 Temmuz 2012 Salı, 07:50:18

Bülent GÜNAL/AHT

Suriye'deki gelişmeler gündemdeki sıcaklığını koruyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Suriye'nin kuzeyini Kürt güçlerine teslim etmesi ise Türkiye'de kaşların çatılmasına yetti. Kürtlerin kontrolüne geçen Kamışlı, Kobani, Afrin, Amude, Derika, Hemko kentlerinde denetim ve yönetim bütünüyle PKK çizgisindeki Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) elinde. Suriye'de bir Kürt devleti kurulması senaryoları artık yüksek sesle dillendiriliyor. Başbakan Erdoğan ise böyle bir yapılanmaya kesinlikle izin verilmeyeceğini şu sözlerle dile getirdi: "Kuzeyde oluşacak bir yapılanma bizim için terör yapılanmasıdır. Oraya müdahale etmek en tabii hakkımızdır. Buradaki yapılanma oradaki Kürtlerin yapılanması olarak değerlendirilemez. O PKK ile PYD'nin yapılanmasıdır ki bu da bizim hassas dengelerimiz arasında yer alacaktır. Burada bu oluşuma kalkıp da eyvallah edecek halimiz yok.'' Ancak yaşanan gelişmeler ışığında merak edilen, tartışılan soru şu: "Kuzey Suriye'de bir Kürt devleti kuruluyor mu?''

'Kuzey Suriye'de bir PKK devleti kuruluyor'
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit ÖZDAĞ

Kuzey Suriye'de kesinlikle bir Kürt devleti kuruluyor. Daha doğrusu bir PKK devleti kuruluyor. Bu yaşananlar, Türkiye'nin Esad'ı kontrolsüz yıkma politikasının bir sonucudur. Totaliter devletlerde rejimin yıkılması devletin de yıkılmasıyla sonuçlanıyor. Nazi Almanyası'nda da böyle oldu, Irak'ta da. Rejim yıkılınca devletin kurumları da yıkılıyor. Suriye'de demokrasi ancak iktidarla muhalefet arasındaki uzlaşma zeminiyle sağlanabilirdi. Türkiye bu politikayı 9 ay sürdürdü, sonra bu politikadan vazgeçti. PYD'nin dolayısıyla PKK'nın kontrolüne geçen bölgeleri küçümseyen, "Abartmayın" diyen bir tavır da var. Kürtlerin eline geçen Kobani kenti Niğde'den büyük. Dünyayı uyutma politikası süredursun Suriye'de, Irak'ta yaşanan sürecin tıpa tıp aynısı yaşanıyor.

'Kürt siyasal varlığı oluşuyor'
ODTÜ Öğretim Üyesi-Siyaset Bilimci Prof. İhsan DAĞI

Son gelişmeler Kuzey Suriye'de bir Kürt siyasal varlığının oluştuğunu gösteriyor ancak bir 'Kürt devleti kuruluyor' demek için erken olur. Suriye'deki Kürtlerin siyasal geleceği, Suriye'nin geleceğinin nasıl şekilleneceğinden bağımsız değil. Suriye'deki Kürtler Türkiye ve Irak' taki Kürtlerden farklı olarak siyasal mücadeleye geç başladı. Siyasi partileşme geçmişleri daha yakın. Suriye'de siyasal yapısıyla hedefleri oturmamış bir Kürt hareketinden söz ediyoruz. Ancak Suriye'de üç parçalı bir yapı oluşursa; yani ülkenin merkezinde SunniArap devleti, batısında Alevi-Hıristiyan yapıda bir devlet kurulursa, kuzeyde de bir Kürt devleti kurulma ihtimali artar. Uluslararası güçler kaos içinde yaşayan bir Suriye yerine bölünmüş bir Suriye'yi tercih edebilir. Bu senaryo gerçeğe dönüşürse o zaman Suriye'de Kürt devleti kurulma süreci hızlanır.

'Kürtler Suriye'de devlet kurmak istemiyor'
Fatih Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğr. Üy Prof. Dr. Doğu ERGİL

Türkiye, Suriye politikasında önemli hatalar yaptı. Suriye'deki Kürtlerin statü, özgürlük ve siyasete katılma arayışlarını kendine yönelik bir tehdit olarak algıladı. Bu tutum aynı zamanda kendi içindeki Kürtleri de karşısına almak anlamına geliyordu. Bu birinci hataydı. İkinci hata, Türkiye Esad'a dedi ki; 'Askeri angajman değişmiştir. Sınırda herhangi bir hareketliliği tehdit olarak yorumlarım ve gereğini yaparım.' Bunun üzerine Esad ne yaptı? Sınırdaki askerlerini çekti. Peki bu boşluktan kim faydalandı? Kürtler. Siz hem Kuzey Suriye'deki boşluktan Kürtlerin yararlanmasını istemeyeceksiniz hem de bu oluşumun meydana gelmesine ön ayak olacaksınız. Üçüncü hata ise şuydu: Türkiye, Sünni destekli bir politika yürüterek Ortadoğu'da liderliğe oynamak istedi. Ortadoğu'daki çok mezhepli, etnikli yapıda içinde taraf haline geldi. Oysa tarafsız olarak çok daha etkili olabilirdi. Türkiye'den kaçıp Suriye'ye yerleşen Kürtler'i karşısına aldı Türkiye. Zaten kendi içindeki Kürtlerle problem yaşıyor. Özetle, Kürtler Suriye'de ayrı bir devlet kurmak istemiyor. Eşit statüde, siyasete katılabileceği, diktatörlerce ezilmediği, günlük hayatını yönetebileceği bir yapı istiyor.

'Bu kadar kısa sürede Kürt devleti kurulamaz'
Siyaset Bilimci-Yazar Mümtazer TÜRKÖNE

Suriye'de yaş nanların sadece tek bir karesine b kıp bir hükme varmak doğru olmaz. Bu kadar kısa sürede bir Kürt devleti kurulamaz. Gerçekçi olmak lazım. Buna hem uluslar arası güçler hem de Suriye izin vermez. Suriye'de yaşanan geçici durum ve otorite boşluğu ortadan kalktıktan sonra Suriye'nin kuzeyinde yaşanan bu gelişmeler sürdürülemez. Kuzey Suriye'de siyasal Kürt hareketi bir oluşum aşamasında. Neticeleri henüz ortaya çıkmadı.

'Devlet kurdum demekle olmuyor'
Yazar Ümit FIRAT

Suriye'de Kürtler'in ortaya çıkıp devlet kurmaları çok gerçekçi değil. Kuzey Suriye'de bir Kürt devleti kuruluyor yönündeki açıklamalarla da aynı kanaatte değilim. 'Devlet kurdum' demekle devlet kurulmuyor. Kuzey Kıbrıs örneği 30 yıldır gözümüzün önünde. Suriye diye bir ülke tarihsel geçmişte yoktu. Ortadoğu paylaşılırken çizgiler çizildi, bir yere Irak, bir yere Ürdün, bir yere de Suriye dendi. Bir bakıma araziler paylaşıldı. Çizgileri çizenler bölgeden ayrıldıktan sonra bu ülkeler devlet yapılanmasını sürdürdü. Suriye'de diktatörlük çöktükten sonra insanları bir arada yaşama isteği ne derece olacak, tartışılır. Kuzey Suriye'de Kürdistan kurulması zor, Suriye'nin bu haliyle yaşamını sürdürmesi daha zor. Kürtler Suriye'de belli bir bölgede yaşamıyor ki, bir çizgi çizilsin ve burası Kürt devleti densin. Kürtler Suriye'de kendi taleplerine uygun bir statüde kalmayı tercih eder diye düşünüyorum.

http://www.haberturk.com/polemik/haber/763416-kuzey-suriyede-neler-oluyor Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz