Suriye Krizi

Başlatan Falcon, 20 Temmuz 2011, 18:41:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Türkiye Suriye'ye yapılacak bir askeri müdahaleye katılmalı mı?

Katılmamalı. Bizi hiç iligilendirmez.
18 (17%)
Kesinlikle katılmalı. Çünkü müdahale sonrası Suriye'de söz sahibi olmamız için şart.
58 (54.7%)
Engel olmalı. Çünkü Suriye'den sonra sıra İran'a, ondan sonra da sıra bize gelecek.
24 (22.6%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıda paylaşıyorum.
6 (5.7%)

Toplam Oy Verenler: 106

Önce şu konuyu aydınlatalım. Şiiliği tüm Iran coğrafyasına benimseten Persler değil. Türk kökenli Şah İsmail getirdi, o dönemde devlet dili Farsça ve hanedan dili Türkçe idi. Şu andaki İran Şah İsmail'in kurduğu devletin devamı. Şiilikte dini lider vardır, Sunnilerde yok, İranı birleştiren millet veya ırk değil dindir. İran'da yaşayan Azeriler bu devletin kurucusudur. İranlı Azeriler bölünmek istiyormuş gibi saçma sapan yorumları okuyunca şaşırıyorum. Türkiye'de yaşayan Türkler Türkiye'den bölünmek istiyormuş demekle aynıdır. Şu andaki İran dini lideri ve Devlet Başkanı Türk, defalarca kendilerini Türk olduğunu belirttiler açıktan açık. Bölünmek isteyen varsa o da 50 milyon Farsi kökenliler olabilir ama onları 30 milyonluk Türkler keserler devletin dağılmaması için. Bu devletin asıl sahibi, kurucusu ve dini yaymış olan Türkler. Devletin damarı Şiiliktir, ırk falan değil.

Asıl mesele Osmanlı'nın Iran'a karşı savaşları ve tarihten gelen Sunni- Şii gerilimi. Türkiye'nin bölgedeki rakibi İran olmasıdır ama iki ülke yaklaşık 300 savaşmıyor. Komşuluk ilişkileri de iyi, eski devlet başkanı helikopterde kaza yapınca tek Türkiye'den yardım istedi. İsterse BAE veya Suudilerden de yardım isteyebilirdir, onların da gelilmiş modern optikli İHA ları var ama Araplara gövenmiyor, arkasıdan kesin kokusu gelir. İran'ın da topraklarında yaşayan Sunni Kürtlerle sorunu var, ne İran ve ne de Rusya Süriye'deki PYD'nin güçlenmesini istemiyor. Süriye dağılınca PYD güçlenir, batının kuklası bölgede herkesin başına bela olur. Süriye ölünce alem güllük gülistanlık olmayacak, bunu gördün milyonlarca göçmeni içeri alarak ve gelecekte daha beteri olabilir. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 05 Aralık 2024, 01:48:33
Alıntı yapılan: SH - 05 Aralık 2024, 01:36:06Daha fazla köy ele geçirilmiştir.

https://x.com/MorstCpt/status/1864433812525953413

Bu haritada ismi geçen yerleri duyarız yarın bol bol.

Son olarak YPG halen Halep'ten çekilmemiş. Tel Rıfat'tan da koridorlar çekilmişlerdi. Bunlarla savaşılmaması da kirli bir oyunun parçası gibi görünüyor. Umuyorum ben yanılırım.

https://x.com/huseyinbozan/status/1864393285512397113

Siz öyle deyince bu dikkatimi çekti iddaa'ya göre zamanında Davutoğlu Salih müslim'e devlet sözü vermiş.

Hüsnü mahalli'nin iddaaası

http://youtu.be/IDdJEx4iWvE?si=zb1ihM-JM1kBC_yM

Benimde aklıma bu geldi.

http://youtu.be/KAb-kTP00yU?si=vZfmIDmES7uyhiEE

Şu anda ufak bir özet yapalım:

1. YPG, Trump'ın törenine davet edilmiş.
2. Amerika dün basın toplantısında YPG'yi koruyacağını açıkça ilan etti.
3. Amerika HTŞ'yi El-Kaide'nin devamı olarak göreceğinin sinyalini veriyor.
4. Türkiye HTŞ'yi resmi terör listesinde denildi. Buna emin değilim ve kaynak bulamadım. Batı için de kaynak bulamadım. Ancak Türkistan İslam Partisi terör örgütü olarak görülüyor. Listede var. El-Nusra ve El-Kaide de görülüyor. HTŞ'nin şimdiki lideri Abu Mohammad al-Julani de bunların eksi lideri zaten.
5. YPG'nin savaşmadan alan boşaltması çok ilginç. Nedense hiç YPG'Li teröristler ölmüyor.
6. İran'ın nüfus kaybetmesi
7. HTŞ'nin kendisini lağvedeceği konuşuluyor

Sanki bu resme bakınca Esad'ı düşürüp yerine parçalı bir Suriye haritası oluşacak gibi. Suriye'nin Sunni nüfusu muhtemelen Şam dahil şu anda Türkler tarafından kontrol edilen bölgelerle beraber Münbiç ve Ayn-el Arab ile tamamlanacak. Kalan kısımlarda da bir Kürt otonom bölgesi kurmaya çalışacaklar. Bu otonom bölge ise Güneyde Irak ve İsrail'i birbirine bağlayacak.

Benim nacizane görüşüm bu şekilde. Kısaca HTŞ'yi de Amerika kontrol ediyor YPG'yi de.

Mesajı Paylaş

@putty

Dünyada 40-50 mliyon Kürt var ve bağımsız devleti yok. Hadi diyelim senin dediğin gibi Süriye dağıldı, bir kısmı kafa keser cihatçılara kalsın ve diğer kısmında bağımsız Kürt devleti kurulsun. Bölgedeki ülkeler kimse tanımayacak Türkiye dahil, Süriye'nin dağılmasına İran ve Rusya da karşı. 3-5 milyonluk Süriye'deki Kürtler bağımsız olmuş ama en çok Türkiye'de yaşayan 15-20 milyon Kürdun bağımsız olmasını da tetikler. Devamlı sınırdan terörirstleri besleyen ülke olur, silah sızıntısı da kesin olacak. Batı bağımsız Kürt devletini hemen tanıyacak ve sen bunlara karşı mücadele ederken diyecek ki bağımsız ülkeye saldırıyorsun deyip başına daha büyük bela olacak.

Tamam bağımsız olsunlar ama kazandığı topraklara şükrederek kalmayacak. İlk önce Türkiye'nin başına en büyük bela olur, batı ile ilişkerin papaz olur. Zararın neredsinden dönersen kardır, yine tekrarlıyorum Süriye'nin eski günlerini mumla aramayalım. Bölgenin şu anda en kanlı toprakları iken daha beteri olur...

Mesajı Paylaş

Suriyede bu saatten sonra güçlü güçlü bir merkezi devlet çok zor..

Doğrudan bölünmese bile en iyi ihtimalle Irak gibi olur..haritaya bakinca Irak ama fiilen hikaye..

Lübnan iç savaşi 15 sene sürdü, dünyanın her yerinde Lübnanli var, haritada Lübnan var ama fiilen hikaye..

Adamların modelleri belli...din,mezhep ve köken ayriliklarini kullan, fay hatları yarat, iç savaş çıkar, devletleri sadece sözde devlet olarak tut, yönet..

Bunu engellemek için yeteri kadar uğraşmayan orta doğuda yaşayan halk...

İngiliz atasözü: Beni bir defa kandirirsan utanç senin, ikinci defa kandirirsan utanç benim.. Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Biz Türklerin emperyal zeka ve tecrubesini hafife almayın. Ortadogu'de ne devleti kurulursa kurulsun önünde sonunda en büyük muttefiki ve ticaret ortağı Türkiye olur. Türkiye, dogusunu guneyini bırakın, Rusya'nın bile batıya açılan kapısıdır. Ayrıca şunu da herkes iyi bilsin, Anadolu'da yasayan kürtler, bolgenin diger kürt topluluklarına benzemez, onlar bizim kardesimizdir, akrabamızdır, her cephede TSK kamuflaji altında savasan, bu toprakların asli unsurudur. Anadolu bir çekim merkezidir, kimse buradan kopup bir yere gitmek istemez.
  Erken ve orta Cumhuriyet dönemi korkuları haklıydı, devlet buyuyup guclendikce de ozgüven kazandı, çevre degisiyor, dunya degisiyor. Bence Türkiye'de devlet, halkına gore bu degisimlere cok daha fazla farkındalık gosterip, ayak uydurmaya calisiyor. Dünya, tanımlanamayan kurumsal bir üst akılla yonetilir, bu kurumsallıgin icinde herkesin gucu oraninda bir hissesi vardır. Akintiya karsi kurek cekmek yerine,kendi ulusal cikarlarini öncelik alarak, kırmızı cizgilerini sahiplenerek, olusan yeni duzene ayak uydurmak, burada hisse sahibi olmak gerekir. Kimsenin gücü sınırsız degildir.. Mesajı Paylaş

Benim aldığım bilgiye göre Hama işi uzayacaktı. Dün aksam saatlerinde kuzeyden büyük bir SMO takviye ve destegi geldi, isi hızlandırıp bitirdiler. Humus artık Şam için son ileri cephe savunma hattı olacak. Muhaliflere bir takvim verilmisse bilemem, bence Humus icin biraz dinlenmeli ve SMO ile esgudumlu bir saldırı planlamalilar.
 Ekle, SMO su an Suriye icindeki devlet dışı aktorler icinde en profesyonel ve ne yaptığını bilen grup. Diger muhaliflerle aralarında duzen intizam farkı çok büyük, giyim-kusam, saha ici tavrı vs.. Türk kurmayına helal olsun, elini attığı yeri parlatan bu akla da selam olsun.. Mesajı Paylaş

Şu anda HTŞ politik olarak da muazzam gidiyor. Çok detaylıca hazırlanmışlar. Humus'u da bence hemen alacaklar çünkü Şam için hazırlık yapacaktır Esad. Artık bu işin bitmesi an meselesi. Savaşın gerçek aktörlerini de o zaman göreceğiz. Mesajı Paylaş

kürt devleti sınırlarımızdan uzakta hatta başka kıtada kurulursa sorun yok ama sınırımıza yakın olursa asla kabul eteyiz ve yaşatmayız...
Hangi devlet kurmak istiyorsa kendi topraklarından versinler kursunlar..
Bizim kimseye verecek 1 karış toprak olmadığı gibi aksine alacak çok toprağımız var.... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: SH - 05 Aralık 2024, 16:12:59Şu anda HTŞ politik olarak da muazzam gidiyor. Çok detaylıca hazırlanmışlar. Humus'u da bence hemen alacaklar çünkü Şam için hazırlık yapacaktır Esad. Artık bu işin bitmesi an meselesi. Savaşın gerçek aktörlerini de o zaman göreceğiz.

İş şama kalırsa ooo esed çoktan kaybetmiştir o savaşı.
Muhalifler kurşun atmadan şamı bile ele geçirme ihtimali çok yüksek.... Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz