Suriye Krizi

Başlatan Falcon, 20 Temmuz 2011, 18:41:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce Türkiye Suriye'ye yapılacak bir askeri müdahaleye katılmalı mı?

Katılmamalı. Bizi hiç iligilendirmez.
18 (17%)
Kesinlikle katılmalı. Çünkü müdahale sonrası Suriye'de söz sahibi olmamız için şart.
58 (54.7%)
Engel olmalı. Çünkü Suriye'den sonra sıra İran'a, ondan sonra da sıra bize gelecek.
24 (22.6%)
Başka bir düşüncem var. Aşağıda paylaşıyorum.
6 (5.7%)

Toplam Oy Verenler: 106

#3700
Ayn el Arap ve kamışlıyı alsak yeter


Haseke ve rakka pyd'de kalsa olur

Deyrizor'u almışız zaten Mesajı Paylaş

Suriye Milli Ordusu Deyr Zor kırsalında bulunan ve PYD kontrolündeki Teym Petrol sqahasını ele geçirdi. Günlük üretim 5 bin varil. Suriyenin 2023 toplam günlük üretimi yaklaşık 40 000 varil. Bu arada Türkiyeninki bu sene sonunda yaklaşık 120 bin varil olacak. Mesajı Paylaş

#3702
Birleşmiş Milletler raporu ortaya koydu! İşe Suriye'nin yeniden inşasının maliyeti

Baas rejiminin ve Esat ailesinin devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkelerine dönüş hazırlığı yapması ülkenin yeniden inşasını gündeme getirdi. Birleşmiş Milletler'in yayınladığı rapora göre Suriye'nin savaş sonrası inşası için gereken bütçe 400 milyar doları aşabilir. Suriye ekonomisinin, iç savaşın yıkıcı etkilerinden kurtulabilmesi ise analistlere göre on yılı bulabilir.

Suriye'de 1963'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı çökmesi ve Esat'ın devrilmesinin ardından özler Suriye'nin yeniden inşa ve toparlanma sürecine çevrildi. Savaş sonrası ülkeyi yeniden inşa senaryoları ve maliyet raporları yayımlandı.

BM: Tahrip olan Suriye'nin inşası için büyük yatırımlar gerekecek
Birleşmiş Milletler'in yayınladığı rapora göre de Suriye'nin savaş sonrası yeniden inşası için gereken bütçe 400 milyar doları aşacak. Ülkenin yıllardır süren çatışmalar nedeniyle büyük ölçüde tahrip olan altyapısı, ekonomisi ve sosyal yapısının toparlanması için ayrıca büyük yatırımlar gerekecek.

Öncelik altyapı ve konut olacak

Vision of Humanity verilerine göre, iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ülkedeki konutların yüzde 17,5'i yıkıldı (bu analize son günlerdeki yıkımlar dahil değil) ve tahminler, çatışmalardan kaynaklanan altyapı hasarının 117,7 milyar doları bulduğunu gösteriyor. Yaşanan yıkım ve tahribat 2010 yılında ülkenin GSYİH'sinin 2 katına denk geliyor.

Tarım, sanayi ve hizmet sektörü darbe almıştı

Savaş nedeniyle tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin büyük darbe aldığı ülkede, ekonomik faaliyetlerin yeniden başlaması ve işsizlik oranlarının düşürülmesi için uzun vadeli bir kalkınma planına ihtiyaç var. İç savaşın ardından en ağır şekilde etkilenen alan ise petrol ve madencilik sektörü oldu.

Petrol ve madencilikte daralma yaşandı

Petrol ve madencilikte üretim 2010 yılına kıyasla reel anlamda yüzde 94 oranında azaldı. Bu alanda petrol ve madencilik sektörünün ardından yüzde 70 daralma ile imalat, iç ticaret ve inşaat sektörü geliyor. 2017 yılı itibarıyla Dünya Bankası raporuna göre, petrol dışı ekonomi, altyapıların tahrip olması, yakıt ve elektriğe erişimin azalması, düşük iş güveni ve ticaretin aksaması nedeniyle yüzde 52 oranında küçüldü.

2019 yılının başlarında, kamu ve özel sektördeki tahrip olmuş ve yok olmuş sanayi tesislerinin maliyeti, 3 milyar ile 4,5 milyar dolar arasında tahmin edilmişti. Suriye'deki toplam sanayi işletme sayısı, 2011 öncesinde yaklaşık 130 bin iken 2018 yılı sonunda 65 bin ila 71 bin arasında kaldı. Bugün ise bu rakamın çok daha düşük seviyelere gerilediği tahmin ediliyor.

Ülkede tarım ve kamu sektörü ise reel anlamda yüzde 40'tan fazla küçüldü. 2016'da Dünya Gıda Programı, Suriye'nin tarım sektöründeki kayıpların 2011'den itibaren 16 milyar dolar civarında olduğunu tespit etmişti.

Elektrik sektöründe kayıp 80 milyar dolar
Savaşın başladığı dönemde mevcut olan enerji altyapısının büyük bir kısmı tahrip edilirken, Beşşar Esad yönetiminin santralleri çalıştırmak için gereken yakıtı temin edememesi durumu daha da ağırlaştırmıştı.

Esad rejiminin Elektrik Bakanı Ghassan al-Zamel, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada; ülkenin elektrik sektöründe savaş boyunca yaşanan kayıpları detaylandırdı. Al-Zamel, doğrudan zararların 40 milyar doları, dolaylı zararların ise 80 milyar doları aştığını belirtti. Elektrik şebekesinin yüzde 50'sinden fazlası kullanılamaz hale gelirken, enerji üretimi için gereken gaz ve yakıt tedarikinde de ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bakan, günlük 23 milyon metreküp gaza ihtiyaç duyulduğunu ancak yalnızca 6,5 milyon metreküp temin edilebildiğini ifade etti.

Zengin gaz ve petrol rezervleri kritik öneme sahip
Benzer şekilde, günlük 10 bin ton yakıt ihtiyacına rağmen yalnızca 4 bin 500 ton yakıt sağlanabiliyor. Bu durum, günlük enerji arzını 2-4 saatle sınırlandırıyor. Suriye'nin ekonomik toparlanması, ülkenin doğusunda bulunan Deir Ezzor bölgesinin kontrolüne bağlanıyor. Bu bölge, zengin gaz ve petrol rezervleri ile ekonominin yeniden inşa edilmesi için kritik bir öneme sahip.

Ekonomik olarak toparlanma 10 yıl sürebilir

Suriye ekonomisinin, iç savaşın yıkıcı etkilerinden kurtulabilmesi için analistlere göre on yıl sürebilir. Ancak siyasi fırtına diner ve dış destek sağlanırsa, ülkenin, yıllar sonra ilk kez refah fırsatına sahip olabileceği ifade ediliyor. The National'ın haberine göre, Jusoor Studies Centre ekonomisti Khalid Al Terkawi, Suriye ekonomisinin sıfıra dönmesi için yedi ila sekiz yıl çalışmanın gerektiğini, siyasi koşulların düzgün işlemesi ve kurumsal istikrarın sağlanması halinde ise ekonominin 2011'deki seviyesinin üzerine çıkabileceğini belirtti.

Suriye'nin GSYİH'sı yüzde 54 azalmış durumda

Halkın yaşamını sürdürme mücadelesine devam ettiği bu süreçte, ülkedeki ekonomi, 2011 öncesinde hızla büyüyen bir yapıya sahipken, o tarihten sonra ciddi şekilde gerilemiş durumda. Dünya Bankası'nın verilerine göre, 2021'de Suriye'nin GSYİH'sı, 2010 yılına kıyasla yüzde 54 azalmış durumda.

Nüfusun yüzde 69'u yoksulluk sınırının altında yaşıyor

Suriye'de nüfusun yüzde 69'u yoksulluk sınırının altında yaşıyor, bu da yaklaşık 14.5 milyon Suriyeli'ye denk geliyor. Savaş öncesinde neredeyse yok denebilecek aşırı yoksulluk, 2022'de her dört Suriyeliden birini etkileyerek büyük bir artış gösterdi. Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem de bu durumu daha da kötüleştirdi. Ülkedeki işsizlik oranı ise yüzde 50'nin üzerine çıkmış durumda.

Uluslararası destek şart

Uzmanlar, bu devasa bütçenin yalnızca Suriye'nin iç kaynaklarıyla karşılanmasının mümkün olmadığını vurguluyor. Özellikle Avrupa Birliği, Körfez ülkeleri, Çin, Türkiye ve uluslararası finans kuruluşlarının desteği hayati önem taşıyor. Ancak siyasi belirsizlikler, bu desteğin ne ölçüde sağlanabileceği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Çin, Esad yönetimindeki Suriye'nin uluslararası arenadaki pozisyonunu destekleyen bir tutum sergiliyordu. Pekin yönetimi, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne vurgu yaparak, Batı'nın uyguladığı yaptırımlara karşı çıkıyordu. Bu duruş, Suriye hükümeti ile Çin arasında bir güven ilişkisi yaratmış durumdaydı. Fakat, yaşanan son gelişmelerin ardından Çin'in tutumunun nasıl değişeceği de merak ediliyor. Mesajı Paylaş


#3704
http://youtube.com/post/Ugkx9R8eLuLvg-_UKD0zOXlsbI93wb9nWKHO?si=N-RP5I4gbW0vHhSv

Suriyeliler giderse ev fiyatları düşmesi ve kira fiyatlarının düşmesini görebilir miyiz? Acaba Mesajı Paylaş

http://youtu.be/fPCpkMkilEM?si=yzTsSBBCyFKHoUo8

Centcom'u generali pyd'ye ziyarete gitmiş, bazı haber kaynakları centcom apar topara pyd'nin yanı gitti demiş Mesajı Paylaş

http://youtu.be/N7p75_wjx3Y?si=p5SOQskQVzCXaCD2

Mete yararda dedi Burda'da belirtmişler PYD nın elinden merkez hükümete aktarmak için petrolün kontrolü,barajların kontrolü vesaire alınabilir dediler Mesajı Paylaş

İsrailin tampon bölge kuracağım ayağına girdiği yerden yeni suriye yönetiminin golanı israil toprağı olarak tanıyana kadar çıkmayacağı kesin. Yeni yönetim de tanımayacağına göre birkaç gün daha hava harekatına devam edecekler. İsrail ne yaparsa yapsın artık yanı başında ona düşman olan ve sınırsız asker kaynağına sahip, devletleşmiş islami örgütler topluluğu var ve bu çok büyük problem onlar için. Kısıtlı şii nüfusa sahip hizbullahı vurabilir, güçsüz hale getirebilirsin ama devletleşmiş sünni islamcı bir grubu alenen uzun süre vuramazsın. Sürekli vurursan daha da radikal hale getirirsin, radikalleştirirsen sana karşı savaşacak milyonlarca ortadoğulu radikal suriyeye doluşur zira islam alemi içerisindeki sünni nüfus şii nüfusun neredeyse 10 katı.

Şamdaki yeni yönetim bugün birçok şehirde ve özellikle lazkiyede eski rejimin bazı subaylarına operasyonlar düzenledi. Çıkarılan genel affın sadece zorunlu askerlik yapan erlere çıkarıldığını, esadın subaylarının yargılanacağını ve listelerin hazır olduğu paylaşıldı. Görüntüler de yayınladılar.

Kuzeyde smo ve htş ortak operasyonlarıyla dair ez zor ve birkaç noktaya girildi. Şuan için pkkdan bölgeler geri alınıyor sevinci yaşasakta hala sevinmek için erken. 15 gün önce başlayan son çatışmadan önce pkk elinde tuttuğu 3 yeri kaybetti. Tel rıfat, halep şeyh maksut ve menbiç. Bunun dışında kaybettiği heryer rejimin çekilirken bıraktığı yerler. Yani pkkdan şuana kadar anca 3 bölge ele geçirildi. Pkk nın tamamen zararsız hale gelip belinin kırılması için rakka ve ayn el arabın alınması lazım. Ayn el arab onlar için kutsal bir yer, ışide karşı direniş simgesi ve bölge halkı pkkya yakın. Rakka ve burası alınırsa hem maddi hem de manevi güçleri kırılacak. Abd bu zamana kadar müdahele etmedi çünkü fıratın batısında pkk rus korumasındaydı ancak yavaş yavaş abd korumasındaki yerlere yaklaşılıyor. Hız kesilmeden umarım operasyonlar devam eder. Sürecin uzaması aleyhimize. Mesajı Paylaş

#3708
Bu kadar silahı, elemanı, superguc desteği olan örgüt neredeyse hiç savaşmadan neden durma çekiliyor beni şüphelendiriyor...

Suriyedeki yönetimden, ABD-Rusyadan Bir takim sözler aldılar, istediklerini masada öyle ya da böyle alacaklar diye şüpheleniyorum..

İnşallah yanılıyorumdur..

Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Suriye'nin halini hayal etmek için bir benzetme yapayım. Türkiye deki her şehrin Hakkari gibi olduğunu sadece bir iki şehrin biraz daha lehimizde olduğunu ama onlarında Hakkâri değil de Diyarbakır gibi olduğunu düşünün ve bir Türk idaresi olarak ülkede hakimiyeti sağlamayı hayal edin. Suriye de devletin hali bu işte. Rusya da desteğe geldi ama öyle bir tablo ki bu savaşı bastırırsın ama bitiremezsin onu gördü. Her gün bir yerleri bombalamak Rusya için kabul edilebilir bir savaş şekli değil. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz