İngiltere ile savunma işbirliği kapıda

Başlatan GOGURYEO, 18 Ekim 2011, 00:08:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Gemi almiyoruz  Tyhoon ucak alinacak

abd bize F 16 satmayacak Mesajı Paylaş

"Türkiye Type 23 Firkateyni mi tedarik ediyor?" sorusu dün oldukça merak edildi. Türkiye'nin, İngiltere'den Type 23 firkateyni aldığı iddiasını araştırdık.

Dün akşam saatlerinde çıkan "Türkiye, İngiltere'den Type 23 Firkateyni Aldı" şeklindeki haber, sosyal medyada oldukça yankı uyandırdı. Bizler de SavunmaSanayiST olarak, haberde geçen bu iddianın peşine düşerek doğruluğunu araştırdık.



Öncelikle şunu söylemek gerekiyor: Türkiye, halihazırda İngiltere'den Type 23 Sınıfı Firkateyn almış değil veyahut bunun için bir sözleşme imzalanmadı. Yani esasında haber, şu an için biraz abartı. Ancak bununla birlikte Türkiye'den bir heyet, halihazırda Type 23 Sınıfı Firkateynleri inceliyor. İnceleme sonucunda bir rapor oluşturularak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı ile Milli Savunma Bakanlığı'na sunulacağı tahmin ediliyor.

Türkiye niçin Type 23 firkateynini inceliyor?

Esasında Türkiye'nin Type 23 firkateynlerine ilgisi yeni değil, 2020 yılından beri bu alanda çeşitli temaslarda bulunulduğunu biliyoruz. Peki, şu anda İSTİF Sınıfı Firkateynleri milli imkanlarla üreten Türkiye niçin Type 23 istiyor?



Bunu iyi anlamak için biraz büyük resme odaklanmamız lazım... Türk Donanması envanterinde halihazırda 3 farklı sınıfta toplamda 16 adet firkateyn bulunuyor. Bunlardan en yenileri olan BARBAROS Sınıfı Firkateynler (4 adet), halihazırda milli imkanlarla yarı ömür modernizasyonundan geçiyorlar.

30'lu yaşlarında olan YAVUZ Sınıfı Firkateynler (4 adet) ise aktif olarak kullanımdalar. Ancak 40'lı yaşlarına geldiklerinde yani emekli edilmeleri söz konusu olabilir. Zaten şu anda ilkinin inşa faaliyetleri devam eden 4 adet İSTİF Sınıfı Firkateyn ile YAVUZ'lar envanterden çıkarılacaklardı.

Geriye ise envanterde 8 adet bulunan GABYA Sınıfı Firkateynler kalıyor. GABYA'lar da 40'lı yaşlarında, oldukça eski firkateynler. Ancak Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın yoğun gayretleriyle görevlerini başarıyla sürdürüyorlar. GABYA'ların yerlerini alacak TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi için ise daha çok zaman var gibi... Dolayısı ile bölgesinin en büyük ve caydırıcı harp filosuna sahip Türk Donanması'nın, günümüz şartlarında muharip gemi ihtiyacı var diyebiliriz.



Bu ihtiyaç, bu yıl TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi'nin hizmete girişiyle birlikte daha da artacak. Çünkü TCG ANADOLU gibi büyük tonajlı gemiler, mutlaka bir görev kuvvetiyle hareket ederler. Görev kuvveti, ana platformun her yönden gelecek tehditlere karşı savunulmasını gerçekleştirir.

TCG ANADOLU Görev Gücü emrine tayin edilecek firkateynler ile halihazırda modernizasyon ve bakım sebebiyle tersanede bulunan firkkateynler hesaba katıldığında, Type 23 gibi ikinci el bir firakteyn gerçekten iyi seçenek olabilir.

Firkateynin özelliklerine kısa bir bakış atalım...

Type 23 firkateynlerinin özellikleri
Boy: 133 metre
Genişlik: 16,1 metre
Draft: 7,3 metre
Tahrik: CODLAG güç üretim sistemi
4 adet 2025 beygirlik Paxman Valenta 12 CM dizel motor
2 adet GE üretimi 3996 beygirlik elektrik motoru
2 adet 26.150 beygirlik Rolls Royce üretimi SM1C gaz türbin motor
Hız: Maksimum 28 knots
Menzil: 14.000 km
Bot: 2 adet RIB



Silah sistemleri
1 adet BAE Systems üretimi 114mm baş topu
32 adet GWS-35 Dikey Atım Sistemi (VLS) Lançeri
15km menzilli Sea Wolf ve 25km menzilli Sea Captor Hava Savunma Füzeleri
8 adet Harpoon Gemisavar Füzesi
4 adet Sting Ray Hafif Torpido
2 adet DS-30 30mm Top
1 adet Wildcat veya Merlin Deniz Helikopteri

Özelliklerine baktığımız Type 23'ün birçok silah, sensör ve makine gibi bileşeni, bize yabancı. Menzili ise bizim şu anda ürettiğimiz İSTİF'lerin yaklaşık 2 katı. Ancak bu gemiler, tıpkı şu anda BARBAROS'lara gerçekleştirilen Yarı Ömür Modernizasyonu'ndaki sensör paketi ile modernize edilebilir ve ADVENT Savaş Yönetim Sistemi ile teçhiz edilebilirler. Muhtemelen bu modernizasyon, 1 yıl içerisinde tamamlanabilir.

Modernizasyon esasında; savaş yönetim sistemi, baş topu ve sensörlerin milli muadilleriyle değiştirilmesi söz konusu olabilir. Açıkçası Sea Wolf/SeaCaptor füzelerini atım kabiliyeti bulunan GWS-35 VLS'nin ise değiştirileceğini sanmıyorum. Çünkü bu alanda ABD kaynaklı tedarik sıkıntıları malum...

Son olarak; halihazırda İngiliz Kraliyet Donanması envanterinde 12 adet Type 23 Firkateyni bulunduğunu, daha önce de Þili'nin bu 30'lu yaşlarındaki firkateynlerden yine ikinci el olarak 3 adet tedarik ettiğini belirterek yazımızı sonlandıralım.

https://www.savunmasanayist.com/turkiye-type-23-firkateyni-mi-aliyor-yeni-detaylar-geldi/ Mesajı Paylaş

#42
1- Type 23 :İngiliz donanmasının temel fırkateyni ama eski ellerinde 12 tane var..3 tanesini de Þili almış.

2-   Type 45 (Þu anda en iyi ama yavaş yavaş eskiyen gemi 2009-2013 arası 6 tane yapıldı hava savunma destroyeri)

3-  Type 26 (En modern-en pahalı olacak gemi. Donanmanın ana fırkateyni olacak Type-23 yerine...Aslında 13 tane olacaktı ama pahalı olunca 8 tane  kararı alındı oluşacak açığı ucuz olan Type-31 ile kapatacaklar)

4- Type 31 (Pahalı olan Type 26'nın daha ucuz versiyonda yapılan gemi...13 tane type-26 yapamayacaklarını anlayınca açığı bu gemilerle kapatacaklar . Bizim İ sınıfı gibi)

Ana Hedef : 6 adet Tip 45 muhribi , 8 adet Tip 26 , 5 adet Tip 31 ile toplam 19 gemilik bir güç oluşturmakmış....
Mesajı Paylaş

Bizim hükümet eskilerden hic bir ders cikarmiyor

osmanli zamaninda alamadigimiz gemiler vardi uzun bacaklilara güveninmez

ucak motoru icin  acil Teiye yetki vermelari gerekirdi

ucak motoru icin ingilizler bize yardim yapmayacak  bunu yunanli dayida biliyor Mesajı Paylaş

#44
Alıntı yapılan: serkan1976 - 19 Ocak 2023, 19:15:09
1- Type 23 :İngiliz donanmasının temel fırkateyni ama eski ellerinde 12 tane var..3 tanesini de Þili almış.

2-   Type 45 (Þu anda en iyi ama yavaş yavaş eskiyen gemi 2009-2013 arası 6 tane yapıldı hava savunma destroyeri)

3-  Type 26 (En modern-en pahalı olacak gemi. Donanmanın ana fırkateyni olacak Type-23 yerine...Aslında 13 tane olacaktı ama pahalı olunca 8 tane  kararı alındı oluşacak açığı ucuz olan Type-31 ile kapatacaklar)

4- Type 31 (Pahalı olan Type 26'nın daha ucuz versiyonda yapılan gemi...13 tane type-26 yapamayacaklarını anlayınca açığı bu gemilerle kapatacaklar . Bizim İ sınıfı gibi)

Ana Hedef : 6 adet Tip 45 muhribi , 8 adet Tip 26 , 5 adet Tip 31 ile toplam 19 gemilik bir güç oluşturmakmış....
Sn Serkan1976,
Bu arada şunu unutmayalım. Bu Type 23'lerden hava vs koruma gemisi bizim istediğimiz anlamda, olmaz. Bunlar esas itibariyle ASW kabiliyetli büyük karakol gemileri. İngilizlerin denizaşırı yerlerdeki varlıklarını korumak, Süveyş Kanalı ağzında, gelen geçen ticari gemileri emniyete almak gibi görevler için yapılmış gemiler. Hava koruma kabiliyetleri az bunların. Ancak kendilerine yeter.
Uçak gemilerine eşlik eden gemilerine bakarsanız, bunlar Type 45 destroyer ve Type 26 fırkateynleri.
Type23'leri alıp esaslı bir modernizasyondan geçirirsek belki o zaman işe yararlar.
Type31 ise, Type23'lerin yerini alacak gemiler. Onlar da esas olarak koruma görevi için tasarlanmış değiller. Ama en azından, çok yönlü kullanıma açık gemiler. Mesajı Paylaş

#45
Tamam da zaten Harpoon dışında (zaten onun yerine de Atmaca'yı geçiriyoruz) tek ortak silahımız-sistemimiz yok Type-23 ile bizim envanterdekiler arasında...

Alıp ne yapacağız tüm silahları sökün çıplak gönderin , biz donatacağız mı diyeceğiz...Ne savaş sistemi , ne topu , ne hava savunma füzesi , hiçbir şeyi uymuyor ki , üstelik de çok eski...

Asıl mesele "ihtiyacımız var mı?" bu hurdalara... Zaten ABD sistemlerinden kurtulmak istiyoruz bir de İngiliz vs...vs...sistemleri peşinde mi koşacağız?

EF bile istemez bize MMU için motor ver sadece Ey İngiltere  ;) ;) ;)

Yine delinin biri kuyuya taş attı 40 akıllı çıkarmaya , meşrulaştırmaya çalışıyoruz... Mesajı Paylaş

#46
Bizim bu düşündüklerimizi savunma bakanlığı ve deniz kuvvetleri ile beraber tüm orduda düşünüyordur.

Hulusi Akar açıklama yapacaktır herhalde bu konularda, ses çıkmazsa demekki böyle bir şey yok demektir. Başka konular hakkında görüşmek için gitmiştir. Mesajı Paylaş

ucak haberi degilde gemi haber cikmazi  soru isareti Mesajı Paylaş

Sevgili arkadaşlar,

1) Yunanistanın satın aldığı Belharra tipi firkateynlar 2025, 2026, 2027'de Yunan donanmasında hizmete giriyor (Bk Mer et Marine sitesi). Yani paçamız sıkıştı.

2) İstif firkateynlerinin ne zaman tamamlanacağını bilemiyoruz. Bu projeye başlanırken 2021'den itibaren her yıl bir adet firkateyni hizmete almayı planlamıştık. Ama biz nedense kıt mali imkanlarımızı TCG Anadolunun yapımına harcadık!

3) Dahası bu gemilerde kullanılacak olan ESSM füzelerine ABD ambargo koydu. Yerine koymaya çalıştığımız Hisa D füzesi hazır değil (4'lü atım) ve 'sea-skimming' füzelerine etkinliği henüz kanıtlanmış değil (en azından ben bilmiyorum).

4) Tip 21 firkateynlerinde dörtlü atıma uygun, 25 km menzilli sea ceptor (CAMM) füzesi bulunuyor (Pakistan Milgemlerinde kullanılan füzenin benzeri.

5) Türkiye bugünkü koşullarda ABD'den askeri ihtiyaçlarını karşılaması giderek güçleşiyor. Yüzünü İngiltere'ye dönmek zorunda kalıyor. Gerideki pazarlıkları şu anda bilemiyoruz. Belki İstif firkateynlerinde de bu füze kullanılır.
Mesajı Paylaş

Özür tip 21 demişim tip 23 olacaktı.

CAMM (25 km) ve CAMM-ER (45 km) füzelerini MBDA-İngiltere yapıyor. Polonya, Kanada, Yeni Zelanda, Þili donanmalarıda kullanılıyor. Breziya, Pakistan ve İtalya donanmalarında kullanılması düşünülüyor. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz