Kara Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek / Elektronik Taarruz Kabiliyeti Kazanımı

Başlatan darkevvilboy, 24 Ekim 2011, 11:16:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kara Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek / Elektronik Taarruz Kabiliyeti Kazanımı
Son Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2011 Çarşamba
Amaç :   Hv.K.K.lığının ihtiyaçları doğrultusunda, elektromanyetik spektrumun etkin kullanımını engelleyecek ve hedef radarları karıştırabilecek sistem geliştirilmesi.
Kapsam :   1 (bir) adet Elektronik Destek (ED) ve 1 adet Elektronik Taarruz (ET) prototip sistemi
Proje Modeli :   Yurt İçi Geliştirme
Ana/Alt Yüklenici
Firma :   
ASELSAN A.Þ.
Sözleşme
İmza Tarihi :

30 Temmuz 2009
Mevcut Durum :   Sistem tasarımı onaylanmış olup Proje, Üretim ve Tasarım Doğrulama Safhası'ndadır.

http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/projeler/ehrs/EdEt/Sayfalar/KKUEDETKK__H.aspx Mesajı Paylaş
  • Gösterim 20,525 
  • Yerli Elektronik Sistemler ile İlgili Gelişmeler
  • 35 Yanıtlar



Hava kuvvetleri ED/ET sistemi,şimdilik iki adet planlanmış,ihtiyaç miktarının 10 adet kadar olabileceği belirtiliyor.İlk sistem teslim edilmiş sahra testlerini gerçekleştiriyormuş.Sistem düşman radarlarından EW-7T,CN235-100M ve C-160D ELINT/SIGINT uçakları tarafından toplanan  sinyallere göre radarların çalıştığı frekansa göre elektronik taaruz faaliyetinde bulunabilicek.Burada önemli husus menzil,hangi mesafeden etkili olabildiği önemli.ortalama 100km bile olsa sınıra yakın bölgelerde ve adalarda konuşlu düşman radarları üzerinde etkili olacaktır.Bu arada sisteme KORAL ismi verilmiş.

/ Mesajı Paylaş

Kara konuşlu bir sistem sanırım gerçi orda yazıyor zaten Land diye. Hava kuvvetlerimi istemiş böyle bir şey ilginç nerelere ve kimin yönetiminde yerleştirilecek acaba. Birde sistem her banttamı çalışıyormuş acaba SOJ'dada böyle bir ısrarları vardı. Her neyse güzel bir yetenek olacak ama sistemin kapsamını merak ettim. Birde Uzun menzilli karadan Jammer olayı vardı malumunuz. Mesajı Paylaş

#3
KORALa İlk Görev Ege Kıyılarında Yunana Karşı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacını karşılamak üzere SSM ile imzalanan Kara Konuşlu Uzaktan ED/ET Kabiliyeti Kazanımı (Kara SOJ) Projesi kapsamında geliştirilen KORAL Sistemi'nin ilk teslimatı yapıldı.

KORAL Sistemi; her biri 8x8 askeri araç üzerine entegre edilmiş bir adet Radar Elektronik Destek (KORAL ED) Sistemi ve dört adet Radar Elektronik Taarruz (KORAL ET) Sisteminden oluşuyor. Aselsan Macunköy yerleşkesinde 2 Þubat tarihinde başlayan KORAL ED Sistemi Kabul Faaliyetlerine, Gölbaşı Yerleşkesinde devam edildi ve 14 Nisan tarihinde sistem kabulü tamamlandı. Bu dönem içinde 360 test adımı gerçekleştirilerek, KORAL ED Sisteminin tanımlananın üzerinde performans değerlerine ulaştığı gözlemlendi.

KORAL ED Sistemi, hedef radarlara yönelik tespit, teşhis, kimliklendirme, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken; KORAL ET Sistemi ile hedef radarların karıştırılarak iş yapamaz hale getirilmesi ve aldatılmasını sağlayacak. Proje kapsamında geliştirilen Elektronik Harp Destek Merkezi altyapısında ise; görev öncesinde, görev bölgesine özel planlama ve analizler yapılabilecek, görev esnasında alınan radar sinyal kayıtları kullanılarak detaylı parametre analizleri gerçekleştirilecek.

KORAL ET Sistemi Kabul Faaliyetlerine yönelik çalışmalar eş zamanlı olarak yürütülüyor.

Koral Kara SOJ Sistemi'nde araçlar birbirinden 500 metre uzaklıkta fiber optik kablolar sayesinde irtibata geçebiliyorlar. Radar Elektronik Destek (KORAL ED) araçları düşman radar yayınlarını tespit ettikten sonra tüm bilgiyi Radar Elektronik Taarruz (KORAL ET) Sistemine iletiyor. Sistemde hedef düşman radarlarını karıştırıyor veya köreltiyor.

KORAL ED aracı üzerinde iki anten ve operatörlerin görev yapacağı alan, nükleer, biyolojik ve kimyasal tehditlere karşı korumalı şelter yer alıyor. Büyük anten düşman radar yayınlarını tespit ederken, küçük anten düşman radarlarının konumunu hassas bir şekilde tespit ediyor.

KORAL ET aracı üzerinde sağda ve solda olmak üzere iki anten yer alıyor. Sistem güncel elektronik taarruz tekniklerini kullanarak hedef düşman radarlarının etki alanlarını azaltıyor. Bunun yanında köreltme ve karıştırma görevlerini yerine getirerek Hava Kuvvetleri'nin harekat etkinliğini arttırıyor.

100 kilometrenin üzerinde menzile sahip olduğu belirtilen KORAL Sistemi'nin Ege kıyılarına konuşlandırılması planlanıyor. Türk Hava Kuvvetleri KORAL Sistemi'yle birlikte düşman kara, deniz ve hava konuşlu radarların karıştırılması noktasında stratejik bir kabiliyete kavuştu.
http://kokpit.aero/koral-dusman-radar-Koredecek.
____________________________________________________________
KORAL SURİYE SINIRINDA KULLANILMAYA BAÞLADI.

Tehdit oluşturan füze, uçak ve radar sistemlerini, sinyal karıştırma özelliği ile etkisiz hale getiren, ASELSAN yapımı "KORAL" adlı yerli hava savunma sistemi, Suriye sınır hattına sevk edilerek aktif hale getirildi

Milli üretim olan KORAL Hava Savunma Sistemi, 100 kilometre menzili sahip. Araç üzerine entegre edilerek kullanılabilen mobil sistemde, iki farklı unsur bulunuyor. Bu unsurlardan ilkini Radar Elektronik Destek Sistemi (KORAL-ED), diğerini ise Radar Elektronik Taarruz Sistemi (KORAL ET) oluşturuyor.

İzmir'de devredeydi

Sistem, tehdit oluşturan füze, uçak ve radarların yön sistemlerini sinyal karıştırma özelliği ile etkisiz kılıyor. ASELSAN'ın ürettiği ve 2015 tarihinde TSK'nın envanterine giren KORAL ilk olarak Ege'deki ihlallere karşı İzmir'de devreye sokulmuştu.
____________________________________________________________

KOBİ'ler "KORAL"da büyük iş başardı!

ASELSAN'ın yerli ürettiği, düşman radarlarını etkisiz hale getiren KORAL Sistemi'ne alt yüklenici ve KOBİ'ler beklentilerin üzerinde katkı verdi.

Savunma sanayisinde son yıllarda yakalanan ivme, sektördeki büyük oyuncular kadar alt yüklenici ve KOBİ'leri de olumlu etkiliyor.

Alt yüklenici ve KOBİ'ler, rekabetin her geçen gün arttığı sektörde bir yandan kabiliyetlerini derinleştirirken bir yandan da var olan kabiliyetlerine yenilerini ekliyor. Bu durum söz konusu firmaların savunma sanayisi projelerinde aldıkları sorumlulukların artmasını sağlıyor. Öyle ki, tedarik makamlarının projeler için koydukları yerli payı ve KOBİ katkısına yönelik asgari şartlar firmaların sahip oldukları becerilerle aşılmaya başlandı.

Bu gelişmenin somut göstergelerinden biri ASELSAN'ın ürettiği, düşman radarlarını etkisiz hale getiren KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi oldu.

ASELSAN'ın ülke savunmasında önemli bir görev üstlenen bu ürünü için yurt içinde 50'ye yakın yerli alt yükleniciyle çalışıldı. Bu firmaların önemli bir kısmını da KOBİ'ler oluşturdu. Proje kapsamında sağlanması gereken yurt içi katma değer KOBİ payı başlangıçta yüzde 10 olarak öngörüldü. Ürün ortaya çıktığında ise KOBİ'lerin payı yüzde 20 seviyesine yakın gerçekleşti.

Projede yer alan KOBİ'ler, mühendislik analizleri, kablaj ve mekanik parça üretimi, elektronik modül üretim ve testi, yazılım geliştirme, simülasyon çalışmaları, sistem entegrasyon desteği gibi geniş bir yelpazede görev yaptı.

KORAL DÜÞMAN RADARLARINI KARIÞTIRIYOR

KORAL Sistemi; her biri 8×8 askeri araç üzerine entegre edilmiş bir adet Radar Elektronik Destek (KORAL ED) Sistemi ve dört adet Radar Elektronik Taarruz (KORAL ET) Sisteminden oluşuyor. KORAL ED Sistemi, hedef radarlara yönelik tespit, teşhis, kimliklendirme, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken; KORAL ET Sistemi ile hedef radarların karıştırılarak iş yapamaz hale getirilmesi ve aldatılmasını sağlıyor.

Proje kapsamında geliştirilen Elektronik Harp Destek Merkezi altyapısında ise; görev öncesinde, görev bölgesine özel planlama ve analizler yapılabilecek, görev esnasında alınan radar sinyal kayıtları kullanılarak detaylı parametre analizleri gerçekleştirilecek.

Büyük anten düşman radar yayınlarını tespit ederken, küçük anten düşman radarlarının konumunu hassas bir şekilde tespit ediyor.

KORAL ET aracı üzerinde sağda ve solda olmak üzere iki anten yer alıyor.  Sistem güncel elektronik taarruz tekniklerini kullanarak hedef düşman radarlarının etki alanlarını azaltıyor. Bunun yanında köreltme ve karıştırma görevlerini yerine getirerek Kara ve Hava Kuvvetleri'nin harekat etkinliğini arttırıyor.

Kaynak: www.savunmaveteknoloji.com
____________________________________________________________
8x8 Araçlarda Konuşlu

İki Kısımdan Oluşuyor

1- KORAL Radar Elektronik Destek ED
2- KORAL Radar Elektronik Atak EA


KORAL sistemi iki operatör ve bir süpervisor tarafından yönetiliyor. Yönetim birimi Operasyon Kontrol Unitesi (OKÜ) deniyor. Bu bölüm Nato standartlarında oluşturulmuş ve NBC korumalı. KORAL sistemi ayrıca görev planlama ve görev analiz desteğide veriyor kullanıcıya.

1-
KORAL Radar Elektronik Destek ED   moduler olarak dizayn edilmiş  çoklu alıcılı mimaride oluşturulmuş.- Geniş frekans ve uzak alanları kaplamakla birlikte yüksek parametre ölçüm hassaslığıyla  (RF, PRI, PW, DOA) hem bilinen hem de yeni beliren tehditlere otomatik tanımlama ile hızlı bir şekilde müehaleyi sağlamakta.

ED sistemi yoğun elektronik sinyal ortamlarında çok yüksek hassasiyette yön bulma ve pozisyon ayarlaması yapabilmekte.

2-

KORAL Radar EA Sistemide modüler olarak dizayn edilmiş, bir dijital alıcı, bir yöntem geliştirici, ve bir de RF hafıza mimarisinden oluşmakta.
Hızlı hüzme yönlendirmesi Faz dizin anten sistemi tarafından yapılmakta olup, sistemde  yüksek güç çıktısı ve çoklu yükselticiler bulunmaktadır.

Sistem yüksek parametre ölçüm hassasiyeti ile  geniş spektrumu ve uzak mesafeliri kapsayabilmektedir

KORAL Radar EA sistemi birden fazla karıştırıcı ve aldatıcı tekniklere haiz olup hem bilinen eski hem de yeni tehditlere karşı otomatik tanımlama ile hızlı karşı koyabilme kabiliyetine sahiptir.

KORAL sistemi   -30 °C and +50 °C  arsında sıcaklıklarda   95 % nem oranında çalışabilmektedir.

http://worlddefencenews.blogspot.com.tr/2015/05/impressive-koral-land-based-radar.html



Mesajı Paylaş

Koral'ın yurt dışı muadili var mı? Varsa kabiliyetleri açısından ne gibi farklılıklar var acaba. Sıkı bir Türk Savunma Sanayii takipçisiyim fakat; çok fazla bilgim olmasa da bu sistemin ciddi bir sistem olduğunu düşünüyorum. Daha fazla bilgi paylaşımı faydalı olur, bilgisi olan var mı acaba bu konuda? Mesajı Paylaş

#5
ASELSAN Yeni Yerleşkesinde İlk Sistem Teslimatını Yaptı.
KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

ASELSAN Dergisi'nin Haziran ayında yayımlanan sayısında, firmanın Gölbaşı Yerleşkesi'nden ilk teslimatın, Kara Konuşlu Uzaktan ED/ET Kabiliyeti Kazanımı (Kara SOJ) Projesi kapsamında geliştirilen KORAL Sistemi ile yapıldığı haberi yer aldı. 2 Þubat 2015 tarihinde başlayan KORAL ED Sistemi Kabul Faaliyetleri, Gölbaşı Yerleşkesi'nde devam ederek 14 Nisan 2015 tarihinde sistem kabulü tamamlandı.
Dergide şu bilgiler verildi:
KORAL Sistemi; her biri 8×8 askeri araç üzerine entegre edilmiş bir adet Radar Elektronik Destek (KORAL ED) Sistemi ve dört adet Radar Elektronik Taarruz (KORAL ET) Sisteminden oluşuyor. Macunköy Yerleşkesinde 2 Þubat tarihinde başlayan KORAL ED Sistemi Kabul Faaliyetlerine, Gölbaşı Yerleşkesinde devam edildi ve 14 Nisan tarihinde sistem kabulü tamamlandı. Bu dönem içinde 360 test adımı gerçekleştirilerek, KORAL ED Sisteminin tanımlananın üzerinde performans değerlerine ulaştığı gözlemlendi. KORAL ED Sistemi, hedef radarlara yönelik tespit, teşhis, kimliklendirme, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken; KORAL ET Sistemi ile hedef radarların karıştırılarak iş yapamaz hale getirilmesi ve aldatılmasını sağlayacak. Proje kapsamında geliştirilen Elektronik Harp Destek Merkezi altyapısında ise; görev öncesinde, görev bölgesine özel planlama ve analizler yapılabilecek, görev esnasında alınan radar sinyal kayıtları kullanılarak detaylı parametre analizleri gerçekleştirilecek.
KORAL ED Sistemini rakamlarla tanımlamak gerekirse;
• ASELSAN tarafından geliştirilen donanım birimi / yazılım birimi sayısı: 16
• Birlikte çalışılan alt yüklenici sayısı: 18
• Gerçekleştirilen tasarım doğrulama test adımı sayısı: 1001
• Gerçekleştirilen kabul muayene test adımı sayısı: 360 Kara SOJ Projesi kapsamında, KORAL ET Sistemi Kabul Faaliyetlerine yönelik çalışmalar eş zamanlı olarak yürütülüyor.

http://www.milscint.com/tr/aselsan-yeni-yerleskesinde-ilk-sistem-teslimatini-yapti/
Mesajı Paylaş

Düşman Radarlarını "Kör" Edecek Sistem TSK'nın Elinde
ASELSAN'ın ürettiği hedef ülke radarların karıştırıp işe yaramaz hale getiren KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.



ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen, hedef ülke radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

HAVA'NIN BİR NUMARASI DA ORADAYDI

ASELSAN ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında imzalanan Kara Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Sözleşmesi (Kara SOJ) kapsamında özgün olarak geliştirilen sistemin teslimi için ASELSAN Gölbaşı Tesisleri'nde tören düzenlendi. Törene, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral  Abidin Ünal'ın aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Savunma Sanayii Müsteşarı  İsmail Demir, törende yaptığı konuşmada, elektronik harbin, operasyonel ortamda tehditlerle hedeflerin birbirlerini algılama, etkisiz kılma ve karşı taraf üzerinde etkinlik kurmaya yönelik elektromanyetik spekturumda yürütülen girişimleri kapsadığını söyledi.


"HASSASİYETİN FARKINDAYIZ" MESAJI

Son yıllarda yaşanan savaşlarda elektronik harbin ne kadar önemli olduğunun görüldüğüne işaret eden Demir, içinden geçilen krizlerde de bu önemin bir kez daha gün yüzüne çıktığını vurguladı.  Türkiye'de ilgili kurumların elektronik harp konusundaki hassasiyetin farkında olduğunu dile getiren Demir, ülkenin savunma sanayisinin tüm bileşenleriyle bu doğrultuda çaba gösterdiğini belirtti. Demir, projenin içinde bulunulan hassas ortamda hayata geçmesinin kendilerine büyük mutluluk verdiğini kaydetti.

"ÇALIÞMALAR DEVAM EDİYOR"

Demir, şöyle konuştu: "Bu proje Hava SOJ için de bir umut ışığı olur diye bekliyoruz. Çünkü bu konudaki ihtiyaçları Hava Kuvvetlerimizle olan yakın mesaimizde de defalarca gündeme getiriyoruz. İnşallah bu tören bu konudaki kararlılığımızı, azmimizi artıracak ve bu projeye de hız verecektir. Bunun yanında Müsteşarlığımızca sabit, kara, hava, deniz platformu konuşlu destek ve taarruz sistemleri, kendini koruma sistemleri, el yapımı patlayıcılarla ilgili jammer sistemleri, elektronik harp test eğitim ve teçhizatlarının geliştirilip, kurulması gibi sistemler üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Başta güvenlik güçlerimizin elektronik harp alanında en modern silahlarla, teçhizatla donanması olmak üzere bu tür çabaları çeşitli ortamlarda devam ettirme azmimiz tamdır."


Savunma sanayisindeki teknolojik yetkinliğin önemini vurgulayan Demir, "Alanda mücadele eden güvenlik güçlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz ne kadar etkin ise buradaki çalışmalar da o kadar etkindir. Güvenlik güçlerinin etkinliği sağlayacak teknolojidir, teknolojinin yuvası da buralardır. Operasyonel alanda canını tehlikeye atan güvenlik kuvvetlerimiz belirli bir fedakarlık, azim ve kararlılık gösteriyorsa bizler de aynı azim ve kararlılıkta olmalıyız" diye konuştu.

"BİNDEN FAZLA TESTTEN GEÇTİ"

ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken, konuşmasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) savunma elektroniği alanındaki ihtiyaçlarını gelişmiş ve özgün teknolojik çözümlerle karşılamak için çalıştıklarını, bu yöndeki çabaların son ürünün KORAL Sistemi olduğunu söyledi.

TSK'nın elektronik harp yetenekleri arasında öncü olarak yer alacak sistemin, savunma sanayisi ve ASELSAN için de önemli bir aşamayı oluşturduğunu vurgulayan Eken, şunları kaydetti: "Dünya üzerinde sayılı ülkenin envanterinde bulunan, çok az ülkenin geliştirebildiği bu sistemi ordumuz için milli imkanlarla geliştirmekten mutluluk duyuyoruz.


KORAL, kabul muayeneleri esnasında binden fazla test aşamasından geçerek performansını kanıtladı. Ülke savunmasında önemli bir görev üstlenen bu ürünün geliştirilmesi için ASELSAN ile birlikte 50'ye yakın yerli alt yüklenici çalıştı. Bu firmaların önemli bir kısmını da KOBİ'ler oluşturdu. KOBİ'lerimiz proje başlangıcından üretim sonuna kadar, geniş bir yelpazede görev yaptı. Proje için 500 bin saatin üzerinde tasarım işçiliği harcandı."

RADAR VE ELEKTRONİK HARP SİSTEMLERİNDE DE KULLANILABİLECEK

KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi'nden (KORAL ET) oluşuyor.

KORAL ED Sistemi radar yayınları için tespit, teşhis, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken, KORAL ET Sistemi hedef radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlıyor. Bu nitelikleriyle KORAL Sistemi hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturacak yetenekte bulunuyor.

KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi için 2013'ten bu yana yürütülen yoğun sistem doğrulama ve sistem test süreci ile sistem test sürecinin son aşamasında gerçekleştirilen modern ve karmaşık yapıdaki radar sistemlerine uygulanan elektronik taarruz denemelerinden alınan olumlu sonuçlar sisteme olan güveni artırıyor.

Sistem birimlerinde kullanılan, geleceğin savunma teknolojisi olarak değerlendirilen aktif elektronik taramalı birimler ile aynı anda çoklu hedefe karşı etkin olarak elektronik taarruz uygulanabiliyor. Aktif elektronik taramalı birimler konusunda projede edinilen teknolojik birikim diğer birçok radar ve elektronik harp sistemlerinde de kullanılabilecek. Dünyada sayılı ülkede var olan bu teknoloji ülkemizin elektronik harp sektöründe geldiği aşamaya göstermesi bakımından da büyük öneme sahip bulunuyor.

http://www.sondakika.com/haber/haber-dusman-radarlari-kor-olacak-8183394/ Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

#7


Koral in teslim toreni...

Etki alani ile ilgili gorsel... Mesajı Paylaş

Haberler her ne kadar 100 km etkili olduğu alan demişsede
Yeşil ekran bana avaks uçaklarındaki etki alanıyla hemen aynı gibi geldi Mesajı Paylaş

5 KORAL bataryası hemen Suriye sınırına konuşlandırıldı. Radar, uçak, füze ve S-400 sistemlerini "kör" edip etkisiz bıraktı.



Milli projelerde başarıdan başarıya koşan ASELSAN, geçtiğimiz günlerde yeni bir mühendislik harikası olan KORAL'ı TSK'ya resmi bir törenle teslim etmişti.
RUS UÇAKLARINA KARÞI DA TEST EDİLDİ

Sistemin teslim töreni 22 Þubat 2016'da yapıldı ancak, KORAL geçtiğimiz Temmuz ayından beri Hatay'da bulunuyor. Temmuz'dan itibaren Hatay'da binlerce teste tabi tutulan KORAL, bu testleri başarıyla geçti. KORAL'ın Rus uçaklarına karşı da test edildiği belirtiliyor.
KORAL'ın Hatay'a konuşlandırıldığı günden bu yana Rus uçaklarının 4 defa yanlış hedefleri vurması da akıllarda soru işaretleri uyandırdı. Son olarak Suriye'de yanlışlıkla YPG kamplarını vuran Rus uçakları, daha önce de yine müttefiki olan Esed hedeflerini vurmuştu. Esed rejimi bu bilgiyi birinci ağızdan doğrulamıştı.
"RUSYA'YLA ELEKTRONİK KILIÇ-KALKAN OYNUYORUZ"

24 TV'de Ardan Zentürk'ün sunduğu Moderatör Gece'ye telefonla bağlanan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, KORAL'ı ve Rusya uçaklarının durumunu, "Bölgede Rusya'yla elektronik kılıç-kalkan oynuyoruz" şeklinde ilginç bir ifadeyle yorumladı.
"RUSYA ELEKTRONİK HARPTE TÜRKİYE'DEN ZAYIF"

Rusya'nın da bölgeye S-300, S-400 gibi füzelerin yanısıraKORAL'ın muadili Krashuka-4 gibi elektronik harp birimlerini getirdiğini ifade eden Caşın, "Ancak Rusya elektronik harp sistemleri açısından Türkiye'den daha zayıf durumda" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hakkı Caşın, Rusya'nın Krashuka-4'leri sadece Türkiye'ye karşı değil, NATO birimlerini de gözeterek bölgeye konuşlandırdığını belirterek, buna rağmen Afganistan'da stingerlarla yenilen Rusya'nın Suriye'de de elektronik harple yenileceğini sözlerine ekledi.
KORAL NASIL ÇALIÞIYOR, NE YAPIYOR?

ASELSAN'ın tamamen milli imkanlarla ürettiği KORAL, düşman radarlarının yayınlarını tespit eden KORAL ED ve hedef radarlarının karıştırılıp, aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan KORAL ET olmak üzere iki unsurdan oluşuyor.
KORAL'ın TSK'ya teslim töreninde gösterilen bir görselde, Konya'ya konuşlandırılan sistemin Türkiye'nin yüzde 80'e yakın bir alanını etkisi altına aldığı görülüyor.



KORAL BENZERİ SİSTEMİ YAPABİLEN ÇOK AZ ÜLKE VAR

KORAL, geleceğin savunma teknolojisi olarak öngörülen "elektronik savaş birimleri" alanında Türkiye'nin attığı büyük bir adım olarak görülürken, envanterinde KORAL muadili savunma sistemi olan çok az ülke bulunuyor. Bu sistemleri tasarlayıp üretebilen ülke sayısı ise sadece parmakla gösterilecek düzeyde.
RUSYA RAHATSIZ ABD'DE KORKU VAR

Koral'ın göreve başlaması ise Ruslar'ı rahatsız etti. Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Öğretim Üyesi Konstantin Sivkov, "Koral sistemlerini tam olarak bilmiyoruz. S-400 füzelerimiz için engel teşkil edebilir. Bu füzelerin kör olma olasılığını düşünmek bile çok tehlikeli" dedi. Adı gizli tutulan bir başka Rus radar uzmanı ise şöyle konuştu: "KORAL son derece tehlikeli bir sistem. Bölgedeki tüm sistemleri kör ettiğine dair bazı duyumlar aldık. Birleşmiş Milletler bu konuda gereğini yapmalı."

Bazı Amerikan silah siteleri de KORAL'a dikkat çekti. ABD'li uzmanlar "KORAL'ın kör etme yeteneği korkunç boyutlarda. Uçağın roketlerini yanlış hedeflere gönderme yeteneği de sadece KORAL'da var" şeklinde görüş bildirdi. Peki dünyaya korku salan KORAL'ın özellikleri neler? Jammer sistemi KORAL, "geniş frekans yön kapsama" kabiliyeti ile geniş bir alanı kontrol altına alıyor. Uçak, tank ve helikopterleri aynı anda köreltilebiliyor. Füzeleri havada imha edebiliyor. İstenirse yönünü değiştirip farklı hedeflerde patlatabiliyor. Savaş uçaklarının yön bulma yeteneğini ortadan kaldırıyor.

http://www.haber7.com/guncel/haber/1812736-rus-ucaklarini-koral-mi-aldatti Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz