F-16 Fighting Falcon

Başlatan WOLF, 23 Mart 2009, 06:42:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İsrail Savunma Bakanlığı, hizmet dışına çıkarılan 29 adet F-16A / B 'Netz' savaş uçağını Kanada merkezli uçuş okulu Top Aces'e satma görüşmelerini sürdürüyor. Kanada Silahlı Kuvvetlerine sözleşmeli havacılık eğitim hizmetleri sunan Top Aces'in anlaşma karşılığında her bir uçak için yaklaşık 3,5 milyon Amerikan Doları ödeme yapması planlanıyor.



İsrail Hava Kuvvetleri tarafından 1970'lerin sonunda satın alınan F-16'lar 2016'da hizmet dışına çıkarılmıştı.

Anlaşmanın kesinleşmesi halinde, F-16'lar Top Aces'in Alpha Jet ve Skyhawk uçak filosuna katılacak.

Firmanın Kanada, Almanya ve Amerikan silahlı kuvvetlerinden gelen 40'tan fazla savaş pilotu bulunuyor.

İsrail, hizmet dışına çıkarılmış F-16'ları, savaş uçağı arayışındaki Hırvatistan'a satmayı planlıyordu ancak özel olarak geliştirilmiş bu uçakların satışı için ABD'den onay alınamamıştı.

https://www.c4defence.com/israil-kanadaya-f-16-satacak/ Mesajı Paylaş

Yunan Hava Kuvvetleri (HAF)'ne ait ilk F-16 Fighting Falcon Blok 70 savaş uçağı, bugün ilk uçunu gerçekleştirdi. Yunan F-16 Blok 70 uçağının modernizasyonu, Hellenic Aerospace Industry S.A. tesislerinde gerçekleştirildi.

Yunanistan; 2017 yılı içerisinde ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan 84 adet Fighting Falcon F-16 Blok 52 savaş uçağının, Lockheed Martin tarafından F-16 Blok 70 konfigürasyonuna yükseltilmesine karar vermişti. Toplam değeri 2.4 milyar ABD Doları olan programın ise 2027 yılında tamamlanması planlanmaktaydı.



Edinilen bilgiye göre; Hellenic Aerospace Industry S.A. tesislerinde modernize edilen Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait ilk F-16 Fighting Falcon Blok 70 savaş uçağı, bugün ilk uçunu gerçekleştirdi. Uçağın, teknik işlemlerinin tamamlanması için Ocak ayı sonunda Lockheed Martin tesislerine intikal etmesi bekleniyor.

https://www.savunmasanayist.com/ilk-yunan-f-16-blok-70-ucagi-ilk-ucusunu-gerceklestirdi/ Mesajı Paylaş

Dünyada en çok aktif olarak kullanılan savaş uçağı F-16 oldu. Flight Global Dergisi tarafından hazırlanan rapora göre, dünya hava kuvvetlerinde 2020'de F-16 sayısı 2 bin 267'ye ulaştı. Toplamdaki savaş uçağı içinde F-16'nın oranı yüzde 15'e ulaştı.

İkinci sırada Su-27 ve Su-30 ailesi toplam 1057 adet ile yer alırken F-15 toplam 956 adet ile üçünü oldu. Dünya hava kuvvetleri'nin değerlendirildiği sıralamada ise ABD Hava, Deniz, Deniz Piyadeleri ve Kara Kuvvetleri toplam 13 bin 232 hava aracıyla ilk sırada yer aldı. Bir başka değişle dünyadaki 4 askeri hava aracından biri ABD'ye aitti. İkinci sırada Rusya 4 bin 143, üçüncü sırada da Çin 3 bin 260 adetle ilk üçü oluşturdu.



Türk Silahlı Kuvvetleri, 1056 hava aracı ile 9'uncu oldu. Fransa'nın 1057 ile hemen bir basamak üzerimizde olması da dikkat çekti.

https://tolgaozbek.com/savunma/hava-kuvvetleri/en-cok-kullanilan-savas-ucagi/ Mesajı Paylaş

Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16'ların yapısal iyileştirmelerle modernize edilmesi, ABD'nin F-16'dan vazgeçemeyip yeni siparişler vermesi yönündeki haberler "Eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağardı" atasözünü aklımıza getirse de F-16'yla ilgili ilginç haberler gelmeye devam ediyor.

ABD Savunma Bakanlığının düşman hava eğitimini desteklemek üzere harekete geçen Kanada merkezli Top Aces şirketi de, İsrail'den aldığı ihtiyaç fazlası F-16 Savaş uçaklarından ilk üçünü Arizona, Mesa'daki 'F-16 Mükemmeliyet Merkezi'ne ulaştırdı.



İsrail Savunma Bakanlığıyla 29 adet Lockheed Martin F-16 Savaşan Þahin tedariki için bir anlaşma imzalayan 'Top Aces' isimli özel şirket, süpersonik F-16'yı sunan dünyadaki ilk ticari sağlayıcı olacak.

İlk parti üç adet F-16A / B 'Netz' jeti Antonov An-124 uçağının kabininde Kuzey Amerika'ya ulaştı.

ABD Hava Kuvvetleri 'Teslim Zamanı ve Teslim Miktarı Belirsiz' (Indefinite Delivery, Indefinite Quantity Contracts/IDIQ) sözleşmesi uyarınca Top Aces şirketi, bu uçaklarla 2021'de ABD Hava Kuvvetleri, ABD Donanması ve Savunma Bakanlığı için kırmızı (red) düşman eğitimi vermeye başlayacak.

F-16'lardan oluşan yükseltilmiş filo, Aktif Elektronik Taramalı Dizi (AESA) radarı, kaska monteli nişangâh sistemi, taktik veri bağlantısı ve mermi nişan kontrol tertibatına sahip bulunuyor.

https://tolgaozbek.com/savunma/tatbikat/israilin-ihtiyac-fazlasi-f-16lari-abdde/ Mesajı Paylaş

Amerikan Hava Kuvvetleri en son F-16 uçağını 2005 yılında teslim almıştı. Uçak Block 50 serisiydi. ABD, F-35 teslimatlarının beklenenden yavaş olması, artan ihtiyaç nedeniyle yeniden F-16 siparişi vermeye hazırlanıyor.

F-16 ilk uçuşunu 1974 yılında yaptıktan sonra ABD Hava Kuvvetleri'nde 1978'de hizmete girmişti. İlk seri F-16A ve çift kişilik modeli B idi. Tek motorlu uçaktan bu güne kadar ABD Hava Kuvvetleri için toplam 2 bin 231 adet imal edilerek teslim edilmişti.



Son uçak ise Block 50 serisi CC-231 AF 01-7053 numarasıyla 2005'te Lockheed Martin tarafından ABD Hava Kuvvetleri'ne verilmişti. Halen kamuoyuna açık kaynaklara göre ABD'de 1300 civarında F-16 uçağı aktif olarak kullanılıyor.

ACİL İHTİYAÇ

ABD Hava Kuvvetleri uçakları stealth ihtiyaç duyulmayan görevlerde kullanmayı planlıyor. Henüz kaç adet uçağın sipariş verileceği belli değil. Ancak Block 70 standartlarına sahip olacak F-16'lar ile boşluğun kapatılması planlanıyor. F-16 siparişi ile birlikte 132 adet olarak planlanan F-15EX sipariş sayısının da artırılması hedefleniyor.

MEVCUT F-16'LAR MODERNİZE EDİLİYOR

ABD Hava Kuvvetleri, mevcut F-16'larını en az 2048'e kadar kullanmayı hedefliyor. Sürekli modernize edilen uçaklar güncel sistemler ile geliştiriliyor. Hava Kuvvetleri yetkilileri, 1978'den bu yana ciddi F-16 alt yapısının olduğunu belirterek operasyon maliyetleri açısından uçağın uzun yıllar hizmette kalması hedefleniyor.

İMALAT HATTI GREENVILLE'DE

Lockheed Martin, uzun yılllar Dallas Fort Worth'taki üretim hattını 2017'de Irak'a verilen F-16'lar sonrasında kapatmıştı. Bu tesislende halen F-35 üretimi gerçekleştiriliyor. Üretim hattı, Güney Carolina'daki Greenville'a taşınmıştı.

https://tolgaozbek.com/savunma/hava-kuvvetleri/abd-f-16dan-vazgecemedi-yeni-siparis-veriliyor/ Mesajı Paylaş

Yunan Hava Kuvvetleri (HAF)'ne ait F-16 savaş uçaklarının ilkinin Viper seviyesine modernizasyonu tamamlandı. Modernizasyonu tamamlanan F-16 ilk uçuşunu Texas'ta bulunan Lockheed Martin tesislerinde gerçekleştirdi.

Yunanistan; 2017 yılı içerisinde ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan 84 adet F-16 Blok 52+ Fighting Falcon savaş uçağının, Lockheed Martin tarafından F-16 Blok 72 konfigürasyonuna yükseltilmesine karar vermişti. Toplam değeri 2.4 milyar ABD Doları olan programın ise 2027 yılında tamamlanması planlanmaktaydı.



Geçtiğimiz aylarda ilk uçak, Hellenic Aerospace Industry S.A. tesislerinde modernize edilmişti. Uçağın teknik işlemlerinin tamamlanması için Ocak ayı sonunda uçak Lockheed Martin tesislerine intikal etmişti. Teknik işlemlerin ardından modernize edilen ilk uçak, bugün objektiflere yansıdı.

https://www.savunmasanayist.com/ilk-yunan-f-16sinin-modernizasyonu-tamamlandi/
Mesajı Paylaş

Belçika Hava Kuvvetleri aldığı karar ile envanterdeki tüm aktif F-16'ların uçuşlarını yapılacak teknik kontrollerin tamamlanmasına kadar durdurdu. Bu karar 11 Þubat'ta motorda tespit edilen bir arıza sonrasında alındı.



Yapılan açıklamaya göre, olay 11 Þubat'ta Florennes Hava Üssü'nde meydana geldi. F-16A uçağı göreve çıktıktan kısa bir süre sonra motor arızası yaşadı. Bunun üzerine pilot geri dönüş kararı alarak emniyetli üsse indi.

Bakım ekibi inceleme yapmak üzere uçakta kullanılan Pratt & Whitney imalatı F100 motorunu indirdi. Yapılan incemeler sonrasına motordaki yüksek sıcaklık nedeniyle bazı parçalarda hasar meydana geldiği ve bu sorunun diğer F-16 uçaklarında da meydana gelebileceği tespit edildi.

Bu inceleme sonrasında Belçika Hava Kuvvetleri filosundaki tüm F-16'lar inceleme yapılması için yere indirilirken, motor üreticisi Pratt & Whitney, üretici Lockheed Martin ve ABD Hava Kuvvetleri'nin ortak çalıştığı açıklandı.

Arızanın giderilmesinin 5 iş günü süreceği ancak yedek parça sıkıntısı nedeniyle sürenin uzayabileceği belirtiliyor.

Raporun Avrupa'daki diğer hava kuvvetlerine de iletildiği açıklanırken, bu sorunun bir başka ülkenin F-16 uçaklarında tespit edilip edilmediği bilinmiyor.

Belçika 1970'lerin sonunda verdiği sipariş ile F-16'nın ilk yurtdışı kullanıcısı olmuştu. Halen Belçika Hava Kuvvetleri'nde aktif olarak kullanılan 54 F-16A ve B modeli bulunuyor.

https://tolgaozbek.com/ucus-emniyeti/belcika-f-16larin-ucuslarini-durdurdu/ Mesajı Paylaş

Alıntı YapNorveç F-16 savaş uçaklarını satışa çıkaracak.

F-35A alan ülke bu kapsamda hizmetten aldığı ilk 2 adet F-16'nın (3 adet de opsiyon) satışa hazırlanması için Kongsberg ile anlaşma imzaladı.

Norveç'te, 1980-1989 arası temin edilen, 44 adet F-16A, 9 adet de F-16B bulunmakta.

Norveç F-16 filosu, F-35A hizmete alınana kadar, yılda yaklaşık 7.000 saat uçuş yapıyordu. Sonra bu rakam daha da azalmaya başladı, 2021'de yaklaşık 3.000 saat F-16 uçuşu yapılması bekleniyor.
https://mobile.twitter.com/TyrannosurusRex/status/1375757305585803268
Mesajı Paylaş
]

Norveç bize hibe etsin bari Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: mavi1991 - 27 Mart 2021, 19:21:58
Norveç bize hibe etsin bari
F16A ve B. Bunlar bizim elimizdeki Block C'lerden bile eski. Götürüsü getireceğinden fazla. Motoru, tüm kaportası ve aviyoniklerinin elden geçmesi lazım. Bunları almaktansa yerine yenisini inşa etmek daha ucuza çıkar. Tabii bedava gelirse de yok denmez. Ama bu ortamda ABD'den izin çıkar mı? Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz