F-16 Fighting Falcon

Başlatan WOLF, 23 Mart 2009, 06:42:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: fırtına06 - 10 Eylül 2022, 23:30:31
Bu arada ABD Dışişleri Erdoğan'ın F-16 olmazsa Ruslardan uçak alınabileceğini ima ettiği alternatiflerimiz var açıklamasından sonra Türkiye'yi daha ağır CAATSA yaptırımlarıyla tehdit etmiş.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3258182-abdden-turkiyeye-savas-ucagi-tehdidi-caatsayi-uygulariz
Kaynak belirsiz, Abd'den yetkiliymiş. O zaman F16 vermek zorunda, çünkü başka alternatifi yok Türkiye'nin.

İngiltere ve Fransa vermezse veya çok ileri tarihleri verirlerse...

Kasım'daki Abd seçimi belli olsun, her şey çıkar ortaya. Mesajı Paylaş

Yunan Hava Kuvvetleri'nin F-16 Blok 70 standardında modernize edilen ilk iki uçağının modernizasyon ve kabul faaliyetleri tamamlandı.

Yunanistan, 2017 yılında Yunan Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 Blok 52+ savaş uçaklarının F-16 Blok 70 seviyesine çıkarılmasına karar vermişti. Bu kapsamda ilk iki uçağın Yunanistan'daki işlemleri tamamlanmış ve ABD'de işlemler için ABD'ye sevk edilmişti.



ABD'li Lockheed Martin şirketi, ilk iki Yunan F-16 Blok 52+ savaş uçağının modernizasyon faaliyetlerini tamamladı. Modernizasyon sonucu F-16 Blok 70 konfigürasyonuna yükseltilen iki uçağın kabul faaliyetleri, Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi (EAB) tarafından gerçekleştirildi. Uçaklar, yeniden Yunan Hava Kuvvetleri envanterine alınacaklar.

Yunanistan F-16 Modernizasyonu

Yunanistan; 2017 yılı içerisinde ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan 84 adet F-16 Blok 52+ Fighting Falcon savaş uçağının, Lockheed Martin tarafından F-16 Blok 72 konfigürasyonuna yükseltilmesine karar vermişti. Toplam değeri 2.4 milyar ABD Doları olan programın ise 2027 yılında tamamlanması planlanmaktaydı.



F-16 Blok 70/72 modernizasyonuna uğrayan jetler, diğer F-16'lara göre donanımsal ve yapısal açıdan yükseltmeye maruz kalacakları için genellikle 4++ nesil olarak sınıflandırılmaktadırlar. Viper modernizasyonunda en önemli adım ise mevcut radar sisteminin, Northrop Grumman üretimi APG-83 Aktif Faz Dizinli (AESA) radar ile değiştirilmesi olacak.

APG-83 radarının entegrasyonuyla beraber F-16'ların durumsal farkındalıkları ciddi miktarda artacak. Link-16 veribağı sisteminin entegre edilmesiyle beraber ise Yunan Hava Kuvvetleri F-16 uçakları, ilk kez modern veribağı ile tanışmış olacaklar. Link-16 ile beraber Yunan F-16'ları, EMB-145H Erieye AEW uçakları ile daha sağlıklı iletişim kurabilecek.

Bunun yanında F-16 Blok 70/72'de; AESA radarının daha etkin kullanılmasını ve pod verilerinin kontrolünü sağlayan 6 "x 8" CPD (yüksek çözünürlüklü ekran), Otomatik Zemin Çarpışma Önleme Sistemi (GCAS) ve daha teknolojik silah istasyonları bulunacak.

Ayrıca uçaklara AGM-88E başta olmak üzere yeni mühimmat ve füze sistemleri entegre edilecek. Yeni nesil elektronik harp ekipmanları ve IRST podu ile yeni hedefleme podları uçağın kullanımına sunulacak.

Modernize edilecek olan Blok 50/52+ uçaklarından çıkan parçalar, 38 adet Blok 50/52 seviyesindeki uçaklara takılacak ve uçakların seviyeleri Blok 50/52+ seviyesine çıkarılacak.  Modernize edilen uçaklar için 30 adet Sniper ATP Hedefleme Podu tedarik edilecek.

Öte yandan Yunanistan, modernize edilen F-16'lar için AGM-88 Anti-Radyasyon Füzesi ile Harpoon Gemisavar Füzesi sipariş etmişti.

https://www.savunmasanayist.com/yunanistan-ilk-f-16-blok-70-ucaklarini-teslim-aldi/ Mesajı Paylaş

Bulgaristan Bakanlar Kurulu'nda yapılan bütçe toplantısında, daha önceden Bulgar Hava Kuvvetleri için sipariş verilen 8 adet F-16 Blok 70 savaş uçağına ek olarak 8 adet daha uçağın sipariş verilmesi için ödenek ayrıldı.

Bulgaristan Bakanlar Kurulu'nun toplantısında, Savunma Bakanlığı'nın öncelikli yatırım maliyetleri programı kabul edildi. Program, toplam değeri 6,6 milyar BGN (3.3 Milyar Dolar) olan 13 projeyi içeriyor. Bu projeler, savunma incelemeleri sırasında belirlenen gerekli 188 kabiliyetin yalnızca bir kısmını kapsıyor.



Bulgar Savunma Bakanı Dimitar Stoyanov, "Ülkenin ekonomik ve mali durumunu göz önünde bulundurarak sadece 13 kabiliyete vurgu yaptık. Savunmadan tasarruf etmenin milli güvenlik açısından zararlı olduğuna inanıyorum. Bulgar ordusu 30 yılı aşkın süredir hafife alınıyor. Teknolojik olarak önemli ölçüde müttefiklerimizin arkasındayız. Modern jeopolitik ortam, Bulgar ordusunu modernize etme yönünde adımlar atmamızı gerektiriyor" açıklamalarında bulundu.

Bakan Stoyanov, Bakanlar Kurulu'nun yaptığı toplantıda 8 adet F-16 Blok 70 uçağının daha satın alınmasına yönelik yatırım harcaması projesinin kabul edildiğini ve üç sözleşmenin tutarının 1.3 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bulgar Hava Kuvvetleri için yeni ekipman alımının son derece önemli olduğunu vurguladı. Bakan, "Havadan karaya ve havadan havaya saldırı yetenekleri de projede yer alıyor. Yani 16 uçaklık tam bir filomuz olacak. Uçakların 2027'de gelmesi bekleniyor." dedi.

Bulgaristan'ın F-16 Blok 70 Tedariki

Bulgaristan, Bulgar Hava Kuvvetleri envanterindeki MİG-29 savaş uçaklarının yerine gelecek şekilde 8 adet F-16 Blok 70 savaş uçağını geçtiğimiz aylarda sipariş etmişti. Bulgaristan'a yapılan söz konusu satış; 8 adet F-16 C/D Blok 70/72 savaş uçağı, 10 adet General Electric F110 jet motoru, 9 adet AN/APG-83 AESA Radar, 4 adet AN/AAQ-33 SNIPER Hedefleme Podu, 9 adet M61 Vulcan 20mm Top, 16 adet AIM-120C7 Gelişmiş Orta Menzilli Havadan Havaya Füze (AMRAAM), 24 adet AIM-9X Sidewinder Füzesi vb. birtakım donanımları içermekte.

Uçaklar 2027 yılında teslim edilince Graf Ignatievo hava üssünde konuşlanacak. F-16 Blok 70 uçaklarına ev sahipliği yapacak Graf Ignatievo hava üssünde gerekli altyapı çalışmaları başlamış durumda. Altyapı çalışmaları sebebiyle ise Graf Ignatievo üssünde konuşlu olan MİG-29 uçakları Plovdiv hava üssünde görevlerine devam etmekte.

https://www.savunmasanayist.com/bulgaristandan-ilave-f-16-blok-70-siparisi/ Mesajı Paylaş

bunların milli gelirleri artmadı mı, yunanistanın neredeyse 30 katı uçak var Mesajı Paylaş

ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye'ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-ulusal-savunma-yetkilendirme-yasa-tasarisinda-turkiye-ye-f-16-satisina-iliskin-yeni-duzenleme/2708904

Þimdiden F-16V'ler hayırlı olsun.... Mesajı Paylaş

ABD yine kapıyı açık bırakıyor. Böylece Eurofighter Typhoon hayaline elveda diyoruz. Mesajı Paylaş
DÜNYADA BÜTÜN GERCEKLER 3 MERHALEDEN GECER.
1. iLK BAÞLARDA HAFİFE ALINIR ÖNEMSENMEZ
2. ARKASINDAN ÞİDDETLİ BİR DİRENİÞ VE BASKIYA UĞRAR.
3. EN SON TAM BİR DOĞRU OLARAK KABUL EDİLİR..

#386
Türkiye ile ABD arasında F-16 alımı ve F-16 Blok modernizasyonu görüşmeleri sürdürülürken, Türkiye'den bir heyetinin yeni yılın ilk aylarında Washington'a gideceği öğrenildi. Heyetin, son seçimlerle yenilenen Kongre nezdinde temaslarda bulunması bekleniyor.



Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma füzelerini alması ve F-35 programından çıkarılmasının ardından ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen 40 adet F-16 savaş uçağı ve 79 adet F-16 modernizasyon kiti satın alınması için ABD ile Ekim 2021'de teknik görüşme süreci başlatılmıştı.

ABD yönetiminin bu satışa sıcak baktığı bilinirken, bir başka etkili faktör ise ABD Kongresi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına karşı olduğunu pek çok kere tekrarlamıştı. Satışın gerçekleşmesi için Kongre'de bir senatörün bile itiraz etmemesi gerekiyor, ancak yönetim çok önemli durumlarda isterse bu aşamayı baypas edebiliyor.

Kasım 2022'de yapılan ABD ara seçimlerinde Kongre yenilenmiş, ancak Ankara'nın beklentisinin aksine Demokratlar, Senato'daki çoğunluğunu korumuştu.

DW Türkçe'den Gülsen Solaker'in haberine göre; Türkiye'den bir parlamento heyetinin, ocak sonlarında Washington'a giderek yenilenen Kongre nezdinde temaslarda bulunması planlanıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da mevkidaşı Antony Blinken ile görüşebileceği belirtiliyor.

En son geçen mayısta TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç başkanlığında bir parlamento heyeti, ABD'ye giderek temaslarda bulunmuştu.

Çağatay: İki ülke ilişkilerinin olumlu seyri önemli

F-16'larla ilgili sürecin 2023'le beraber hızlanması bekleniyor. DW Türkçe'ye sürece dair değerlendirmelerde bulunan Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay, Demokrat Parti üyesi Senatör Menendez'in satışa itirazının devam ettiğini, ancak yönetimin istemesi durumunda bunu aşma yöntemi de bulunduğunu söylüyor.

Kongre'nin bütçesinde F-16'larla ilgili konulan şartların kaldırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu hatırlatan Çağaptay, bunun Beyaz Saray'ın da devreye girmesi ile mümkün olabildiğini ancak Menendez'in karşı çıkmasının önemli olduğunu çünkü tek bir senatörün dahi bu tür silah satışlarını engelleyebildiğini belirtiyor.

Ancak son dönemde yönetimin bu itirazı baypas etmeye çalışabileceği de Ankara'da dile getirilen bir husus.

Kongre'yi baypas etmek mümkün

Çağatay, bu baypas yönteminin teknik olarak bazı durumlarda mümkün olabildiğini söyleyerek, yönetimin bir silah satış anlaşmasını Kongre'ye resmi istek olarak iletmesi durumunda Kongre'nin bu isteğe, 'hayır' demesi için ortak oturum yapması ve iki kanadın ortak oturumunda çoğunluk kararının, "hayır" çıkması gerektiğini kaydediyor. ABD yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri'ne silah satışı konusunda bu yöntemi kullandığını ve Kongre'yi baypas ettiğini söyleyen Çağaptay, ancak bunun çok sık kullanılan ve çok tercih edilen bir yöntem olmadığını da vurguluyor.

Beyaz Saray'ın bu satışı istediğini düşündüğünü söyleyen Çağaptay, şöyle konuştu:

"Bu süreçte önümüzdeki sene başında teknik detaylar sonuçlandırılabilir. Resmi olarak Beyaz Saray bu isteği Kongre'ye sunmaya hazır hâle o zaman gelecek. O aşamada Türkiye-ABD ilişkilerinde Washington'un bakış açısına göre sorunlu başka başlık noktaları olursa, mesela İsveç'in NATO'ya girişi ya da Suriye'ye yeni bir harekât gibi, bu durumda yönetim herhalde bu satışı, böyle kendisine siyasi olarak biraz da sorun yaratacak bir metot üzerinden gerçekleştirmeyebilir."

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri, Türkiye tarafından hâlen onaylanmadı.

Çağatay, şu andaki görünümün yönetimin bu satışı gerçekleştirmek istediği şeklinde olduğunu belirterek, "Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme havası devam ederse ve Suriye ya da NATO genişlemesi bazlı bir kriz çıkmazsa ben Menendez'in itirazına rağmen Biden'in bu isteği Kongre'ye yollayacağını ve yollaması durumunda da Menendez'in çoğunluğu yanına alamayacağını düşünüyorum" diye konuşuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, birkaç hafta önce yaptığı bir açıklamada "Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olarak rolünü sürdürmesi için ihtiyaç duyduğu savunma yeteneklerine sahip olmasını sağlamaya çalışıyoruz" demişti.

https://tolgaozbek.com/savunma/turkiyeden-f-16-hamlesi/ Mesajı Paylaş

Tayvan Hava Kuvvetleri'ne ait son son F-16 Blok 20 uçağı, Blok 70 standardına modernize edilmesi amacıyla AIDC tesislerine sevk edildi.

Bugüne kadar Lockheed Martin tarafından 4500 adetten fazla F-16 savaş uçağı üretildi. Blok 70'e kadar olan bütün F-16'lar 4. nesil olarak nitelendirilirken; F-16 Blok 70'ler, bünyelerinde AESA Radar gibi gelişmiş donanımları bulundurmaları sebebiyle 4.5 nesil olarak kabul ediliyorlar.



SavunmaSanayiST'de yer alan haberde; Tayvan Hava Kuvvetleri (RoCAF), son F-16 Blok 20 savaş uçağını da bu ay içerisinde AIDC tesislerine sevk etti. Tayvan'ın Taichung şehrinde faaliyet gösteren Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC), uçağı Blok 70 seviyesine yükseltecek. Bu, aynı zamanda F-16 Blok 20 konfigürasyonunun da tarihe karışması anlamına geliyor çünkü F-16 Blok 20'ler, sadece Tayvan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılıyordu.



Scramble'ın haberine göre; Tayvan'ın 141 adet F-16A/B Fighting Falcon savaş uçağının modernizasyon programı 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Bugüne kadar 99 adet F-16A ve F-16B savaş uçağının modernizasyon faaliyetleri tamamlandı.

F-16 Blok 70

Lockheed Martin tarafından geliştirilen F-16V Blok 70, birçok yapısal yükseltmeyi içeren en gelişmiş F-16 konfigürasyonudur. APG-83 AESA radarı, otomatik GCAS, hassas GPS gibi gelişmiş yeteneklere sahip olan F-16V, yüksek durumsal farkındalığa sahiptir. İlk uçuşunu 2015 yılında gerçekleştiren ve yakın geçmişte geliştirme faaliyetlerini tamamlanan F-16V, birçok ülkenin radarına girmiş durumda.

Türkiye'nin de 40 adet F-16 Blok 70 Savaş Uçağı ve 79 adet F-16 Blok 70 Modernizasyon Kiti tedarik planı bulunmakta.

https://tolgaozbek.com/savunma/hava-kuvvetleri/son-f-16-blok-20-de-blok-70-modernizasyonunda/ Mesajı Paylaş


Türkiye'nin yeni F-16 tedariki noktasında TUSAÞ görev alabileceğini Lockheed Martin'e iletti.

🔸Lockheed Martin Türkiye'ye gelerek inceleme yaptı.

🔸TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil: "İzin verirlerse biz F-16'lara 'assembly' (montaj/üretim) yapabiliriz."

Kaynak: Defenceturk.net Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz