Milli Savunma Sanayinden Genel Haberler

Başlatan kosavalı1989, 20 Nisan 2009, 00:00:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Milli Savunma Sanayinden Genel Haberler

Türkiye`nin savunma performansı yükseliyor       

Yerli savunma şirketlerinin yurt içi geliştirme projelerinin payı yüzde 58 olarak gerçekleşti.
Türk savunma sanayii şirketlerinin savunma alanındaki tedarik projelerinde sağladığı yurt içi üretim katkısı giderek artıyor.Son yıllarda savunma sanayii alanında önemli bir ivme kazanan Türk savunma şirketlerinin bu başarısı sonrasında gelen süreçte, tedarik amaçlı savunma yatırımlarında yurt içi geliştirme projelerinin payı yüzde 58 olarak gerçekleşti.



Savunma Sanayii Müsteşarlığının,(SSM) 2009 yılı Performans programına göre, gündemdeki savunma sanayii projelerinin önemli bölümü Türk savunma şirketlerince yurt içi geliştirme modeli esas alınarak gerçekleştirilecek.
Programa göre, SSM tarafından yürütülen ve ve sözleşmesi imzalanmış 74 adet tedarik projesinin bedeli toplam 24 milyar 341 milyon 385 bin 775 TL olarak hesaplandı. Toplam sözleşme bedelinin proje modellerine göre, proje bedelinin yüzde 58 oranındaki bölümü yurt içi geliştirme yöntemi ile gerçekleştirilirken, projelerin yüzde 24`lük oranındaki kısmının ortak üretim, yüzde 16`lık kısmının hazır alım ve yüzde 2`lik bölümü de konsorsiyumlar tarafından yapılacak.
Bu arada araştırma-geliştirme (ar-ge)faaliyetlerine büyük önem veren Savunma Sanayii Müsteşarlığının gündeminde toplam 49 proje bulunduğu bildirildi.
Araştırma-Geliştirme faaliyetlerinin yüzde 86 oranındaki bölümü Savunma Sanayii Müsteşarlığın Network bilgi uydu, sensör sistemleri, yüzde 20`si sistem entegrasyonu, yüzde 15`i elektronik harp ile yüzde 2`lik kısmı ise füze güdüm kontrol projelerine ait bulunuyor.
4 ayrı alan altında toplanan SSM`nin araştırma-geliştirme faaliyetler için 282 milyon 928 bin liralık bir harcama yapılması öngörülüyor.


Mesajı Paylaş
  • Gösterim 215,340 
  • Türk Savunma Sanayinden Genel Haberler
  • 631 Yanıtlar



Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, İngiltere merkezli Jane's Defence Weekly (JDW) dergisine geçen hafta verdiği bir demeçle, Türk kamuoyunun da merak ettiği bir çok askeri proje ve planın mevcut somut boyutuna açıklık getirmiş oldu.
JDW sayesinde Türk kamuoyunun da bilgilendirilmiş olduğu söz konusu röportajın, aşağıdaki basitleştirilmiş özetinin SSNET okuyucularına ilginç gelebileceği ve kafalardaki bir çok soruya cevap niteliğinde olduğunu düşündük. Bu bağlamda,  bu değerli bilgilerin esas sahibi yabancı basına şükranlarımızı arz ederiz.

Hava araçları ile ilgili sorular:

JDW: Türkiye'nin taarruz helikopteri planları ne durumdadır?

Murad Bayar: İlk A-129 helikopterinin Türkiye'ye teslim edilmesi 2013 yılını bulacaktır.

JDW: Dört ya da beş adet AH-1W (Cobra Whiskey/Super Cobra) alımı düşünülüyor mu, son durum nedir?

Murad Bayar: Taarruz Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) Projesi sözleşmesinin imzalanmasını takiben 50 helikopterin Türkiye'de üretimi ve ilk helikopterin 2013 yılında teslim edilmesi öngörülmüştür.Türkiye, bir miktar AH-1W Super Cobra helikopterlerini ara çözüm olarak Kara havacılarının mevcut filosunu tamamlama amaçlı düşünmektedir.

JDW: Türkiye, Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HEIK) projesi ile ilgili,  Avustralya'nın benzer Wedgetail projesinde ortaya çıkan performans problemlerinden endişelenmiyor mu?

Murad Bayar: Biz Boeing firması ile, Barış Kartalı projesinin hedeflerine ulaşmak için çok yakın bir işbirliği içerisindeyiz.

JDW: A400M Ulaştırma uçağının gecikmesinden dolayı Türkiye, ara çözüm alternatifleri üzerinde durmakta mıdır?

Murad Bayar: Türkiye A400M projesinin gecikmesiyle bağlantılı olarak, bu konu üzerinde dursa da herhangi bir ara çözüm alternatifi söz konusu değildir.

JDW: Kara havacılarının başlangıç eğitim uçağı projesindeki son durum nedir?

Murad Bayar: Bu konuda üretici Cessna ile ilgili anlaşma, Kasım 2008'de imzalandı ve bu proje kapsamındaki ilk uçak olan Cessna T82, geçtiğimiz Mart ayında teslim alındı.

JDW: Genel maksat helikopteri programıyla ilgili yapılan görüşmelerin son durumu nedir, bu konuyla ilgili karar ne zaman verilecektir?


Murad Bayar: Konuyla ilgili görüşmelerimizi halen Sikorsky ve Agusta Westland firmaları ile yürütmekteyiz ve bu helikopterlerin üretimi için Türkiye'de, TAI tesislerinde üretim hatttının kurulması ile ilgili pazarlıkları halen sürdürmekteyiz.
Konuyla ilgili kesin karar, önümüzdeki Haziran ayı içinde verilecektir.

JDW: Türkiye hala CH-47 ya da benzeri bir ağır nakliye helikopterini almaya niyetlimidir ve öyleyse ne zaman hizmete girmesi beklenmektedir?

Murad Bayar: Ağır nakliye helikopteri tedariki, öncelikli projelerimiz arasında yer almaktadır. Biz bu bağlamda ABD hükümeti ve Boeing firması ile, CH-47F tedariki üzerinde çalışmaktayız. CH-47F helikopterlerinin 2012-2013 yılları arasında hizmete girmesini beklemekteyiz.

JDW: Resmen F-35 anlaşmasının ne zaman yapılacağını beklemektesiniz?

Murad Bayar: Biz Türkiye olarak konuyla ilgili kesin kararı 2010 yılı başında vermek ve üretici Lockheed Martin ile anlaşmayı 2012 yılında yapmak niyetindeyiz.

Kara araç ve sistemleri üzerine sorular:

JDW: Mayın korumalı araçlar konusunda Aralık 2007 itibariyle 478 kalem zırhlı araç ihtiyaci belirlenmişti.
Bu konuda yeni bir gelişme var mıdır?

Murad Bayar: Aralık 2008 itibariyle BMC firması ile MRAP üzerinde karar kılındı ve sonrasındaki pazarlıklar sonucunda, konuyla ilgili bir anlaşma bu ay içerisinde imzalandı.

JDW: 8×8 zırhlı araçları konusunda bir gelişme söz konusu mudur?

Murad Bayar: Bizim 8×8 zırhlı araç projesi ile ilgili bir niyetimiz yoktur, ilgilenmiyoruz da ve kısa vade de ilgilenmeyeceğiz de.
Komuta kontrol zırhlı taktik 6×6 aracı projemiz ise halen yürürülüktedir.

JDW: Gelecekteki Altay projesi somutlaşmadan önce, Türkiye mevcut Leopard 2 ana muharebe tanklarının modernizasyonunu düşünmekte midir?

Murad Bayar: Ana muharebe tanklarımız açısından M-60 ve Leopard 1 tanklarının modernizasyon projeleri Altay yanında önceliklidir.
Tabi bir yandan da Leopard 2 tanklarının kabiliyetlerinin önümüzdeki yıllarda arttılmasından yanayız.

Donanma ile ilgili sorular:

JDW: Kaç tane Milgem korveti üretilecek, 12'ye varacak mı yoksa bu sizce fazla iyimser bir rakam mıdır?

Murad Bayar: Projemiz 8 adet devriye ve denizaltı-harbi maksatlı korveti kapsıyor ve artı dört opsiyon söz konusudur.
İlk prototip denize indirildi ve ikinci prototip için görüşmelerimiz halen sürüyor.

JDW: Peki geleceğin yerli firkateyn projeniz ne durumda, hani geçen sene somut gelişmeler olacaktı konuyla ilgili?

Murad Bayar: Bu konuyla ilgili araştırma ve değerlendirmelerimiz halen sürüyor ve bu hususta Milgem projesinin tecrübelerinden önemli oranda yararlanacağız.

JDW: Eski Perry sınıfı/Gabya firkateynleri, Meko 200/Yavuz ve Barbaros.. sınıfı modernizasyon projelerindeki son durum nedir? Dikey fırlatma lançeri Mk 41 VLS sistemlerini bu firkateynlere ne zaman entegre edeceksiniz?

Murad Bayar: Genesis projesi kapsamında, 8 adet eski Perry sınıfı firkateynin komuta kontrol sistemlerinin modernizasyonunun öngörüldüğü programda, şu ana dek 3 firkateyn modernize edilmiştir.

JDW: Denizaltı projeleriniz ne alemdedir, geçtiğimiz yaz, Alman ThyssenKrupp çözümü 214 tipi sınıfı denizaltısını seçtiğiniz açıklanmıştı ama henüz resmen bir kontrat anlaşması gerçekleşemedi?

Murad Bayar: Konuyla ilgili kontrat çalışmaları geçen yılın Ağustos ayında başlamıştır ve bu bağlamda biz bu yıl içerisinde bir resmi anlaşma imzalayacağız.

JDW: Amfibik çıkarma gemisi LPD projesinizde ki son durum nedir, ne zaman bir karara varacaksınız?

Murad Bayar: Bu çıkarma gemisi ile ilgili konuyla bağlantılı olarak bu yıl, Ekim ayında projenin somutlaşmasını planlamaktayız.

Genel Sorular:

JDW: Ekonomik kriz, Türkiye'nin savunma konularına ne derecede yansıyacaktır?

Murad Bayar: Biz bu mevcut ekonomik krizin savunma projelerini etkileyeceğini düşünmüyoruz.
Her şey uzun vade de detaylıca somut olarak planlanmıştır ve askeri projeler bunlardan etkilenmeyecektir.

JDW: Türk Silahli Kuvvetleri açısından sizin için kısa vade de en önemli proje ve düşünceler nelerdir?

Murad Bayar: Bu yıl içinde iki vazgeçilmez ve önemli savunma projelerimiz söz konusudur. Bunlar füze bazlı hava savunma ve genel maksat helikopteri projelerimizdir.

http://www.savunmasanayi.net/ssm-mustesari-murad-bayarin-janes-defensea-verdigi-roportaj/ssm-mustesari-murad-bayarin-janes-defensea-verdigi-roportaj/ Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: kosavalı1989 - 20 Nisan 2009, 20:33:47
JDW: 8×8 zırhlı araçları konusunda bir gelişme söz konusu mudur?

Murad Bayar: Bizim 8×8 zırhlı araç projesi ile ilgili bir niyetimiz yoktur, ilgilenmiyoruz da ve kısa vade de ilgilenmeyeceğiz de.
Komuta kontrol zırhlı taktik 6×6 aracı projemiz ise halen yürürülüktedir.

Bu soru Sayın Müsteşarı sanki biraz sinirlendirmiş gibi.
Þu projelerin teker teker gerçekleşeceğini görmek hepimizin dileği. Umarız dünyayı saran ekonomik kriz olumsuz etkilemez. Benim görüşüme Sayın Murad BAYAR göreve başladığından beri Türk Savunma Sanayi epey yol katetmiş, yerli üretim ve AR-GE önemli derecede artmıştır. Bu bakımdan kendilerini başarılı bulmaktayım. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com


DAGLARIN TEPESINE, ESKIYANIN ALNINA, KIZLARIN KALBINE OLUMSUZ MEHMETCIK YAZACAGIM.90/1 Kral tertip

Arkadaşlar çok güzel haberler var içinde , onun için ben dönüp dönüp okudum...




TÜRKİYE ARTIK TEKNOLOJİYLE BÜTÜNLEÞTİ
Türkiye`de artık ciddi teknolojik çalışmaların yapıldığını belirten Bayar, `Yurtdışındaki yetişmiş insanlar Türkiye`ye döndüklerinde kendilerini tatmin edecek iş alanları bulma imkânları çok artmış vaziyette. Düşünmeden gelebilirler. Beyin göçü artık tersine dönüyor` diye konuştu.


Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, dünya genelinde F-16 savaş uçaklarının üretiminin Türkiye`ye kaydırılabileceğini söyledi. Türk savunma sanayindeki gelişmeler ve hedefler konusunda gazetemizin sorularını cevaplandıran Bayar, dünyadaki krize rağmen Türk Savunma Sanayi`nin 2008 yılında yüzde 15 büyüdüğünü ve 2009 yılında da bu durumun devam ettiğini açıkladı. Bayar`a yöneltilen sorular ve cevapları şöyle:


M.B.- Lockheed Martin, F-35`e yatırım yaptığı için siz F-16 üretim hattının Türkiye`ye taşınmasını önermiştiniz. Bu konuda bir gelişme var mı?


Türk Hava Kuvvetleri için TAI`de 30 adet F-16 Blok 50 plus üretilecek. Program kapsamında montaj Mart 2010`da başlayacak ve son uçak Aralık 2013`te teslim edilecek. Bizim uçaklar üretildikten sonra canlı F-16 üretim hattı TAI`de olacak. Üretim hattı halen Lockheed`de de var ama orda şu anda üretim yok. Lockheed`le konuşmamız şöyle; `En son üretim burada olacak.


Siz F-35 üretimine başlayacaksınız, eğer dünyadan başka F-16 talebi gelirse, TAI`deki hattı değerlendirir misiniz?` Anlaşma değil ama görüşmemiz var ve onların da bunu reddetmedikleri için güçlü bir ihtimal.


M.B.- İcra Komitesi ne zaman toplanacak?


Son anda bir değişiklik olmazsa 1 Temmuzda toplanacağız. Gündemdeki en önemli konu genel maksat helikopterinin Türkiye`de TAI tesislerinde üretilmesi projesi. 109 helikopter üretilmesi planlanıyor. Projede Amerikan Sikorsky firmasının T-70I ve İtalyan AgustaWestland firmasının AW-149 TUH modelleri yarışıyorlar. Ortak üreteceğimiz helikopterin üçüncü ülkelere satış haklarını da alıyoruz. Bakım ve eğitim üssü de bizde olacak. Bu alanda yetenekleri olan birçok şirketimiz de bu projeye alt yüklenici olarak girecek. ASELSAN aviyoniklerde, Alp Havacılık transmisyon, TEI`de motorlar ve paller üretilecek. Birçok KOBİ de parça imalatı yapacak.


M.B.- Saldırı helikopterinde son durum nedir?


Testler için üç tane prototip üretilecek. Yeni motorun test edileceği ilk helikopter bu sene üretiliyor. Sene sonunda uçmaya başlayacak. Daha sonra aviyonik sistemin entegre edileceği bir helikopter. Son olarak da silahların entegre edileceği bir helikopter olacak.


ATAK saldırı helikopteri tek kaynak olarak sadece Türkiye`de üretilecek ve Agusta ile üçüncü ülkelere müşterek pazarlayacağız. ATAK helikopterimiz planlandığı gibi 2013`de havalanacak.


M.B.- Hükümetten hükümete (FMS) kredisi ile satın alınacak ağır yük helikopteri Chinook ile ilgili Boeing`le yapılan görüşmeler hangi noktada?


O helikopterlerden 10 adet hazır alınacak ama şöyle bir durum var. Alacağımız helikopterlere biz TSK`nın kullandığı bir takım standart tesisatları koymak istiyoruz. Bunların entegrasyonunun nasıl yapılabileceğini şu anda konuşuyoruz.


Heron`larda son tarih ağustos


Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, İnsansız Hava Aracı(İHA) Heron`larda ilk teslimat tarihinin ağustos olduğunu açıkladı. Bayar şunları söyledi: `Ağustosta bize 4 uçak verileceği bildirildi. Bizim sözleşmede koyduğumuz şartlara uygun olarak motor ve görüntüleme radarları takılıyor. Motor değişikliği ile Heron`lar 30 bin feete çıkacak ve SAR radarı (fotoğraf çeken radar) da olacak. Teslimat ağustosta bir sistem 4 uçak sonraki aylarda da bir sistem 2 ve bir sistem 4 uçak şeklinde teslim edilecek. 2009 yılı sonuna kadar tamamlanacak.`


UZUN MENZİLLİ FÜZE SAVUNMA PROJESİ YIL SONUNDA SONUÇLANACAK


Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, Milli Füze Kalkanı çerçevesinde devam eden Uzun Menzilli Füze Savunma Projesi hakkında şu bilgileri verdi: `Projede ilk adımı aralık ayında hedefliyoruz. Proje için teklife çağrı dosyamızı yayınlamıştık. Temmuz ayı ortaları gibi ABD, Rusya ve Çin`den teklifleri bekliyoruz. Bu tür silahlar füze rejimine tabi oldukları için hükümetler devrede oluyor. Bunlar ticarî sözleşmelerle alınacak şeyler değil. Bayar, TSK`nın acil ihtiyaç gösterdiği Süper Cobra alımı konusunda da ABD ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.


Tersine beyin göçü başladı


ABD`deki Türk beyinlerine yönelik, 2008`in Aralık ayındaki Sinerjitürk`te, `Türkiye`ye dönün` çağrısı yaptıklarını hatırlatan Murad Bayar, şöyle devam ediyor: `O yönde güzel gelişmeler var. Türkiye`ye gelip çalışanlar var, bana başvuranlar da var. Çok nitelikli insanlar. Geçmişte Türkiye`de uçak mühendisleri çalışacak iş bulamazlardı. Þimdi bugün TAI var. ODTÜ ve İTÜ`de uçak mühendisliği bölümlerimiz var. TAI aşağı yukarı, onları blok halinde alıyor. Tersine beyin göçünün işaretleri var. Ayrıca, Küresel krize rağmen savunma sanayiimiz bu sene yüzde 15 büyüdü. Krize rağmen. Ciromuz 2007`de 2 milyar dolardı. 2008`de 2.3 milyar dolar oldu. 2009`da büyüme devam edecek.`


ABD`de, savunma şirketimiz kurulacak


Genel olarak ABD ile savunma sanayii ilişkilerini geliştirmek için bir yapı düşündüklerini anlatan Murad Bayar, `Hem Amerikan pazarında Türk savunma sanayi ürünlerinin temsil edilmesini hem de iki ülke arasında ortak projelerin belirlenip geliştirilmesine katkı yapmasını hedefliyoruz. Bu yönde diyaloğun geliştirilmesine katkı sağlayacak bir yapıyı sene sonuna kadar kurmayı hedefliyoruz` diye konuştu.



Kaynak:  http://www.airnewstimes.com/haber/2768--f-16larn-uretim-ussu-turkiye-olacak.html Mesajı Paylaş


Ben Orta Asya'dan türeyen Anadolu'da büyüyen Avrupa içlerine yürüyen Türküm...

Gecenlerde adını hatırlamadıgım bır savunma sanayıı patronuda bu tur konusmalar yapmıstı. Artık ulkemız beyın gocunu gerı alıyor demıstı. 2006 da savunmadakı mıllı pay %40 cıvarı sımdı ıse %60 cıvarı demıstı. Ama turkıyedekı buyuk sırketler savunma ısıne gırmekten korkuyor bu yuzden fazla bır gelısım yapamıyoruz demıstı. Gercektende su ankı buyuk fırmaları cıkartacak olursak VESTEL harıc benım aklıma yatırım yapan cok sırket gelmıyor. bunun nedenı ıse bu pazarın tam anlamıyla olumcul olması..


ulkemız az da olsa emın adımlarla ılerlıyor. ozellıkle degısık maksatlarla yapılan ucak veya helıkopter ıhalelerınıdekı turkıye de uretme parantezı gercekten cok onemlı bızım ıcın.
Zamanla ulkemız kendı teknolojısını uretıp dunya pazarının lıderı olmaya aday gorunuyor. hadı hayırlısı   :) Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 21 Nisan 2009, 15:25:51
Alıntı yapılan: kosavalı1989 - 20 Nisan 2009, 20:33:47
JDW: 8×8 zırhlı araçları konusunda bir gelişme söz konusu mudur?

Murad Bayar: Bizim 8×8 zırhlı araç projesi ile ilgili bir niyetimiz yoktur, ilgilenmiyoruz da ve kısa vade de ilgilenmeyeceğiz de.
Komuta kontrol zırhlı taktik 6×6 aracı projemiz ise halen yürürülüktedir.

Bu soru Sayın Müsteşarı sanki biraz sinirlendirmiş gibi.
Þu projelerin teker teker gerçekleşeceğini görmek hepimizin dileği. Umarız dünyayı saran ekonomik kriz olumsuz etkilemez. Benim görüşüme Sayın Murad BAYAR göreve başladığından beri Türk Savunma Sanayi epey yol katetmiş, yerli üretim ve AR-GE önemli derecede artmıştır. Bu bakımdan kendilerini başarılı bulmaktayım.

Yerli firmalarımız bazı lisans üretimi 8x8 lere birer Türk ismi vererek özgün ve yerli üretimmiş gibi göstermeye çalıştılar.Acaba Sayın Müsteşar 8x8 sorusuna sinirlenmesinin sebebi, firmaların özgün olmayan lisans üretimi bu 8x8 lerini Tsk'ya satabilmek için baskı yapmasından falan olabilirmi? Tsk'nın ise bu araçları envanterine katmamasının sebebi yerli firmaları linsans üretim yerine özgün üretime zorlamak olabilir mi? Mesajı Paylaş

#8
Sevgili Cabatli'nin WAFF forumundan alinti S&H dergisinden derlenen projeler:

- Þili (latin Amerika) ordusunun kisa menzil stinger ihalesinde Aselsanin stinger platformu ile Amerikan Avenger sistemi yarisiyor... (Aselsan'a basarilar)

- AselPod 2011-12'de hazir olacak. (2,4m uzunluk, 43cm genislik, 220kg)

- Aselsan ihracat icin Aselflir 235'i gelistirdi (AselFlir-300T ihracat versiyonu)

- IDEF2009'ta gosterilen radar arayici baslik tahmin ettigimiz gibi 'Turk gemi savar fuzesi' projesine ait...

- Aselsan SPAAG sistemi harekat halinde hedefe kilitlenebilme ve ates etme kabiliyetine sahip olacak.

- SPAAG'in tarayici radari 30km menzile sahip olacak...

- Alper LPI gemi radar testleri son buldu. FMCW teknigi ile 12/24/36nm menzil secimi imkani var...

- Serdar-P sahil gozetleme radari gelistirilmesi de tamamlanmis durumda. Mesajı Paylaş

Gerisini ceviri icin zamanim olmadigi icin Ingilizce kopyaladim, kusura bakmayin:

-   Milgem, ARES-2N naval radar ES system detects, intercepts, identifies, classifies, tracks, Direction-Finds (DF), localises, platform correlates, records and provides audio warnings of threat signals within the 2 to 18 GHz frequency band. Ares-2N with different consols have already used in Ruzgar class assault boats. Threat library has been developed by ArmerKom institue.

-New ARES-2NS(direction sensitivity is under 3rms) version with Alper LPI is being planned to integrate Ay class submarine moderniztion and U-214TN's...

-Hacettepe University has developed new RAM materials and paints to use underwater platforms. Authorities have integrates related materials to a Gur class submarine to test all functions of stealth level under water during 1 year. The results are perfect.. After test results, Authorities agreed to integrate new RAM materials and paints to all Gur class submarines which being in Turkish inventory...


- BAIT clever acustic torpedo decoy family have been developed by Aselsan, Bilkent, ODTU and Tubitak R&D team...

- BAIT for Ay class submarines; Lapin ( jamming ), Mercan ( misleading )
- BAIT for Preveze and Gur class submarines, Cipura ( Jamming ), CaCa ( movable misleading )
- BAIT for U-214TN, Lipsoz (movable jamming), Eskina ( Misleading )
- BAIT for surface platforms; Dulger (Jamming), Mezgit (Misleading)

- Nes R&D project of Aselsan, Hizir is the general name of Surface ship Torpedo defence systems.. third Milgem will start carrying Aselsan Hizir instead of Ultra Electronics' SeaSentor SSTD systems... First mechanic tests will be placed in 2009 summer, Acuistic tests will be placed in 2010... 1 Soft-kill "Hizir" system involves;

-Towed detection array
-Signal procesing unit
-Control/display unit (2x)
-Decoy units (2x)
-Noice decoys
-Noice towed sonars


Hizir able to defeat 2 new generation torpedos simultaneously. In addition to that, Hizir able to follow 6 different target simultaneously...


-   Aselsan-MKEK has officially signed an agreement to develop Turkish SPAAG and Light Weight Towed Howitzers...


- After Chilian 100 Leo-1 Modernization program, Chilian Famae and Aselsan is going to cooperate to export Aselsan products for Latine American countries...

- Havelsan and KAI has agreed to export Havelsani made simulators of KT-1 basic trainer for foreign markets...

- Roketsan is going to produce control actuating system of Patriot GEM-T missiles.

- Roketsan and UAE Burkan has agreed to coproduce Roketsan made 107 - 122mm rockets for UAE needs...(70 million$)

- Turkish F-16, F-4 2020 and F-35 Block IV are going to able to launch Tubitak HGSS JDAM...

- Turkish HGSS CEP (INS/GPS-10m, INS-25m), USA JDAM CEP (INS/GPS-13m, INS-30m ) happy.gif

- Serial production phrase for first 200 HGSS has been started...

- Tubitak-Aselsan is developing same HGSS' with two side wings to reach more longer ranges...


-   TAI and ITU have finally signed agreement to develop light weight helicopter...

- TAI is going to develop indigenous utility helicopter (TOHP) After current helicopter tender of SSM...

- Aselsan, Tubitak, ODTU and Metesan (ATOM Team) has connected to develop Phrased array radar (Cafrad) for TF-2000 AAW frigates until 2016...

- We will hear great export news of TIHA-A MALE UAV for future...

- A raptorial has attacked to Bayraktar mini-UAV, While UAV is performing mission navigation to detect PKK terorists... happy.gif

- Saudi Arabia has selected Bayraktar Mini UAV... Signiture ceremony will be performed in 2009.

- Strategic stealth technology development process will be finished in 2009. All RAM technologies will be tested on TIHA or more bigger platform...

- TEI, Roketsan and Tubitak started developing new Turbojet engine...

- ODTU Aerospace and Space Engineering has developed "morphing aircraft" technology. SSM will start using this technology on mini-UAV systems in near future...

- Indigenous Anti-Radiasyon /attach UAV development project will start officially in 2010.. [500km range, 7 hours endurance, Fire-forget, RF guided UAV]..

-Turkey and Syria have signed defence industry cooperation agreement...

-Turkey and Kuwait have signed defence ccoperation agreement

-TEI's workshare for F-136 engines will be 3 billion $

-Turkish share has reached 6.5 billion$ for 100 F-35...

-Vecdi Gonul, "TEI will be the engine center of those region in future with indigenous engine families"...

-Indigenous Jet/Turbofan engines will be ready until 2015-16...

Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz