Türk İnsansız Savaş Uçağı Projesi (MİUS)

Başlatan SKYWOLF, 03 Nisan 2012, 13:50:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TS-1400 kaç yıldır çalışılıyor, oradan TF-6000 için ne kadar beklemek gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Mesajı Paylaş

Ukrayna motorları bir şekilde burada uretilmeyecekse, Ukraynanin bize motor gonderebilme kabiliyeti yok diye düşünüyorum...

O zaman Kızılelma yerli motoru bekleyecek demektir...

O zaman bu testlerin büyük bir çoğunluğu yeniden yerli motor ile yeniden yapılmak zorunda kalmayacak mi?

Sıfırdan başlamak gibi olmaz tabii ama 100 üzerinden, 5 ya da 10 üzerinden yeniden başlamak olamayacak mi? Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Alıntı yapılan: Gökbörü - 19 Ocak 2025, 22:16:31Ukrayna motorları bir şekilde burada uretilmeyecekse, Ukraynanin bize motor gonderebilme kabiliyeti yok diye düşünüyorum...

O zaman Kızılelma yerli motoru bekleyecek demektir...

O zaman bu testlerin büyük bir çoğunluğu yeniden yerli motor ile yeniden yapılmak zorunda kalmayacak mi?

Sıfırdan başlamak gibi olmaz tabii ama 100 üzerinden, 5 ya da 10 üzerinden yeniden başlamak olamayacak mi?

İnsanlı uçaklara göre daha hızlı ilerlese de, evet yeni motor ile bütün testler yeniden yapılacak. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Gökbörü - 19 Ocak 2025, 22:16:31Sıfırdan başlamak gibi olmaz tabii ama 100 üzerinden, 5 ya da 10 üzerinden yeniden başlamak olamayacak mi?

"80" üzerinden yeniden başlamak gibi olur. Bildiğim kadarıyla, TF-6000'in dış ölçüleri, Ukrayna motoruna özellikle yakın olacak şekilde belirlendi. Çok büyük bir zaman kaybı olmaz. Bence en çok 6 ay kaybedilir. Mesajı Paylaş

#1214
https://x.com/SavunmaSanayiST/status/1883099164482961668?t=BXkg04OHJH4gEFH9E22iAQ&s=19

BAYKAR'ı ziyaret eden Leonardo CEO'sundan kritik açıklamalar:

Baykar'ın kesinlikle dünya çapında olağanüstü bir seviyede olduğunu ifade eden Cingolani, şunları dile getirdi:

"Altyapılar harika ve bizi etkileyen birçok şey oldu. İlk olarak, binlerce genci görmek gerçekten etkileyiciydi. Anladığım kadarıyla yaş ortalaması 30'un altında. Gerçekten içeri girdiğinizde binlerce gencin çalıştığını görmek etkileyici, bir dinamizm görüyorsunuz.

Altyapılar olağanüstü, çalışanlara büyük önem verilmiş. AR-GE bölümünü, çalışanlar için binaları, kampüsün kalitesini, kreşini gördük ve bu olanaklar gerçekten etkileyiciydi. Ürün portföyü ise artık dünyanın en iyileri arasında ve bunu bekliyorduk ancak yerinde görmek daha da etkileyici oldu."

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile görüştüklerini anlatan Cingolani, "Üst yönetimden de çok etkilendik, onların bu tutkusu, yeteneği ve uzmanlığı hemen fark ediliyor. Bize her şeyi büyük bir hız ve uzmanlıkla gösterdiler, bu gerçekten heyecan vericiydi.

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür ki her ikisi de kardeş, olağanüstü bir bilgi birikimine ve yönetim becerisine sahipler. Dünya standartlarında bir şirket kurmuşlar ve bu, gerçekten sıra dışı bir yüksek teknoloji girişimcilik örneği. Kesinlikle çok ama çok etkilendik." ifadelerini kullandı.

"Şu anda insansız sistemler, yapay zeka, altıncı nesil savaş uçakları, son nesil elektronik sistemler, siber güvenlik ve uzay gibi teknolojik zorluklar karşımızda. Bunlar, teknolojik açıdan çağ açıcı meydan okumalar.

Bu tür şeyleri tek başına yapmak neredeyse imkansız. İttifaklar, öncelikle ve esasen teknoloji alanında gereklidir çünkü bu zorluklar çok büyük ve çok acil. Tek başına yapmayı deneyebilirsiniz ama bu 50 yıl sürer ancak teknolojik işbirliği ilerlemeyi hızlandırır.

İttifaklar açısından ilk olarak Avrupalı bir perspektife sahibim ancak NATO'nun güçlü bir üyesi olan bir ülkede yaşıyorum. NATO içinde daha güçlü, daha güvenilir bir ortak olmalıyız.

Şu anda bununla ilgili birçok tartışma var ancak NATO'nun güçlenmesi ve sadece Amerikan bileşeniyle sınırlı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Avrupa dışı ittifaklarla da NATO'yu güçlendirmek mantıklıdır.

Örneğin, altıncı nesil savaş uçağı için 'Küresel Hava Muharebe Programı (GCAP)' Projesi'nde Japon Mitsubishi Air Industries ve İngiliz BAE Systems ile beraber çalışıyoruz. Baykar ile dronlar üzerinde bir endüstriyel sinerji geliştirmenin mümkün olduğunu umuyorum.

Bu işbirliği, NATO'nun doğu kanadında daha sağlam bir yapıya sahip ve NATO'nun koruma şemsiyesinin daha güçlü olmasına katkıda bulunabilir Mesajı Paylaş


#1216
Bu uçak tüm ölçüleri özellikleri ile ağ merkezli yapay zeka temelli geleceğin amansız otonom muharebeleri için mükemmel bir tasarımda. Bunların 500 tanesinin her an Yunan hava sahasında çeşitli görevlerle uçtuğunu hayal etmelisiniz. Bunun için en az 1500 tanesinin hava kuvvetlerinde hazır olması gerekir. Bu günün hava kuvvetleri ölçekleri ile anormal rakamlar ama bu tek başına savaş kazandırır. ANKA3 de daha çok destek görevlerini üstlenecek her an havada 100 tane gereği 300 tane de o uçaktan olmalı. Elektronik harp röle görevi keşif görevi sinyal istihbaratı görevi havadan yakıt ikmali görevi gibi görevleri ANKA türevleri yapacak Kılızlelma türevleri de muharip görevlerle uçacaklar. Bir haftada daha piyadeler harekete geçmeden orta karar bir ülkeyi dizlerinin üstüne çökertir bu hazırlık.

Bu iki uçağı yani Kızılelma ve ANKA yı görünce onlardan bireysel muharip bir beklenti hayali kurmak bu muhteşem çabaya haksızlık olur. Hayal gücünüzü şuna benzer zorlamalısınız. Mesela internette bir sürüsü olan ters takla atan insansı  robotu görünce onunla bir kasabayı bir tabur robotik asker ile vızır vızır oraya buraya koşan giren çatışan hedef seçen ikmal için geri gelen geri dönen robotlarla bir meskun mahalli 15 yıl sonrasının teknolojisi ile ele geçirmeyi hayal edin işte bu uçaklarda o karmaşıklığın tüm düşman hava sathındaki karşılığıdır. Bu yüzden hava kuvvetlerine üç beş teslim edilecek öyle kalacak bu iş niye ilerlemiyor diyeceğiz halbuki arka planda yazılımlar haberleşme alt yapıları uydu ağları röle haberleşme düğümleri makine öğrenme yapay zekaları geliştirilecek. Uçaklar tam ayarında 0.8 mach havada 5 saat kalan dahili yük dahil kafi silah yükü kapasitesi olan platformlar. Deney için bunların hazır olması şarttı yaptık yoksa simüle ederek çalışmak gerekecekti bir adım rakiplerin önüne geçtik. Bu iki jet siha o kadar önemliki nükleer silaha denge olabilecek insanlığın başarabildiği tek konvansiyonel silah sistemidir hatta. Bu hazırlık ile tabiki bedeline katlanırsanız nükleer güçle bile savaşılabilir ve onu yenebilirsiniz. Bu caydırıcılığa daha önce hiç bir konvansiyonel silah ulaşamadı

Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Kendi adıma teşekkür ederim sn.putty güzel analiz...

Biz bu alanda diğer ülkelerin aksine hardware(donanım) konusunda eksiğiz.

Daha iyi motor
Daha gelişmiş gövde
Daha iyi radar
Daha iyi optikler

Şeklinde üretimimizi geliştirip,genişletirsek;


Eminim elimizdeki yazılım,algoritma ve ağ merkezli harp doktrinimiz şeklinde olan organizasyon yapımız ile dünyada sükse yaparız,kafaya oynarız.

O yüzden daha erken duhul,ilk olgunlaşmamış ürün olan Kızılelma ve Anka3 gibi platformlardan adeti 200-250 nın üstüne çıkılmamalı, çünkü bu ürünler ağmerkezli ve insansız ve yapay zekaya ait ilk ürünlerimiz muhakkak birçok dezavantajı olacaktır. Mesajı Paylaş

Muhtemelen bu yıl Hava Kuvvetleri'ne Anka 3ve Kızılelma'dan 5'er 10'ar adet teslim edilecek. Kuvvet bunları denemeye başlayıp konsept oluşturacak. Bundan sonra artık mevcut üslerde mi olur, yeni ve bağımsız üsler mi kurulur göreceğiz. Halen 14. İUS Üssü'nün Batman'da faal olduğunu düşünürsek yeni üslerin de kurulabileceğini tahmin ediyorum. Benim ilk favori mekanım Manisa/Akhisar. Mesajı Paylaş

Muhtemelen bu yıl Hava Kuvvetleri'ne Anka 3ve Kızılelma'dan 5'er 10'ar adet teslim edilecek. Kuvvet bunları denemeye başlayıp konsept oluşturacak. Bundan sonra artık mevcut üslerde mi olur, yeni ve bağımsız üsler mi kurulur göreceğiz. Halen 14. İUS Üssü'nün Batman'da faal olduğunu düşünürsek yeni üslerin de kurulabileceğini tahmin ediyorum. Benim ilk favori mekanım Manisa/Akhisar. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz