YENİ NESİL DENİZALTI PROJESİ

Başlatan AVCI, 20 Nisan 2009, 12:51:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Yasar - 03 Ocak 2023, 14:59:23
Alıntı yapılan: re - 03 Ocak 2023, 14:38:58
Yaşar bu dediğin haber yıllar önce savunma ve havacılık dergisinde çıkmıştı
Evet bu konu üzerine neredeyse 2-3 yılı geçkin süredir (belki daha da eski) yazılıp çiziliyor. Ancak son okuduğum yazıda artık bu sistemin geliştirme aşamasının sonuna gelindiği ve Reis ile MiLDEN lerde kullanılacağından bahsediyordu. Hatta Gür ve Preveze denizaltılarına bile entegrasyonunun olabileceği yazılmıştı.
Güvenilirliği sorgulanabilecek bazı haberlere göre de denizaltılarımızdan benzer atış yapıldığı konusunda yazılar dahi vardı.

Geçen sene Dz Kuvvetleri bir beyanatla, tüm "Savaşçı Birim Gemilerin" (tüm muharip platformların) üzerlerindeki anti gemi füzelerinin Atmaca ile donatılması için harekete geçilmesine karar vermişti. Bu minvalde kademeli olarak savaşçı gemilerin harpoon ve benzer füzelerinin yerine Atmaca konuşlanması işlemi başlatlmıştı. Eldeki harpoon ların ise tatbikat ve eğitim için kullanılmasına karar verilmişti.

https://www.haber.com/turk-savas-gemileri-roketsanin-atmaca-fuzeleriyle-donatilacak-593555/

Harpoonlar cıws ve hss mühimmatlarının testi için kullanılmalı. Raf ömrünün bitmesini bekleyeceğine böyle ulvi bir misyonla veda etsinler dünyaya.

Atmacaların minimum menzili nedir bu durumda? Çünkü atmacayı 150km uzaktan atmakla 40 km uzaktan atmak arasında çok bir fark olmayacak gibi düşünüyorum; yanılıyorsam düzeltin. Her halukarda gemi öz savunması son düzlükte görüp tedbir alabilecek. (20-30 km) Denizaltının taşıyabileceği yükü çok daha sinsi bir mühimmat olarak torpile ayırması daha mantıklı sanki. Mesajı Paylaş

Hatta Harpoon'u felan geçtim Trg-230 supersonic füze savunması için de kullanılmalı HSS' ciws'lerimiz. Mesajı Paylaş

Sayın ACE Atmaca ve Çakır gemisavar füzelerinden oluşan kıyı gemisavar sistemi kesinlikle önemli bir avantaj yaratacaktır. Hele hele TR 3700 füze motoru ve IIR arayıcı başlığı geliştirildiğinde Atmaca füzesinin menzili çok artacaktır. Bu konuda size katılıyorum.
Ancak Yunanlıların Fransızlardan teslim alacağı 3 adet Belharra tipi firkateyn 150 km'den denizaltıları saptayan CAPTAS-4 tipi, yine Fransa'dan temin edecekleri 4 adet Gowind tipi korvet 60 km'den denizaltıları saptayan CAPTAS-2 tipi çekili sonar sistemine sahip. Fikir vermek vermek için Aselsan'ın geliştirdiği düşük frekanslı çekili sonar (DÜFEK) 45 km'den denizaltıları saptayabiliyor. Bu durumda denizaltılarımızın torpil kullanarak yapacakları sürpriz saldırılar zorlaşacak ve hatta tehlikeli hale gelecektir. Mesajı Paylaş

Hangi denizaltıyı o menzilden tespit edebiliyor acaba? Denizaltına göre menzil değişiyor olmalı. Ama ortalama olsa bile, o zaman  yüzeyden gitsin denizaltılar daha iyi, en azından radarlar en fazla 15 km'den tespit edebilir. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: salimc - 04 Ocak 2023, 18:06:45
Sayın ACE Atmaca ve Çakır gemisavar füzelerinden oluşan kıyı gemisavar sistemi kesinlikle önemli bir avantaj yaratacaktır. Hele hele TR 3700 füze motoru ve IIR arayıcı başlığı geliştirildiğinde Atmaca füzesinin menzili çok artacaktır. Bu konuda size katılıyorum.
Ancak Yunanlıların Fransızlardan teslim alacağı 3 adet Belharra tipi firkateyn 150 km'den denizaltıları saptayan CAPTAS-4 tipi, yine Fransa'dan temin edecekleri 4 adet Gowind tipi korvet 60 km'den denizaltıları saptayan CAPTAS-2 tipi çekili sonar sistemine sahip. Fikir vermek vermek için Aselsan'ın geliştirdiği düşük frekanslı çekili sonar (DÜFEK) 45 km'den denizaltıları saptayabiliyor. Bu durumda denizaltılarımızın torpil kullanarak yapacakları sürpriz saldırılar zorlaşacak ve hatta tehlikeli hale gelecektir.

Ben sonarların 150km mesafeden sağlıklı bir sonuç alabileceğine inanamıyorum. Bir geminin diğer gemiyi radarda göreceği mesafenin en az iki katından bahsediyoruz. 🙄

E bu halde Denizaltıların sinsi, sessiz, tehlikeli bir platform olduğu efsane mi?! Çünkü Ege denizinin çoğu yeri zaten bu bahsettiğiniz menzillerde karşı kıyıya varıyor. Adamların gemiye koymasına da gerek yok sabit sonar olsa yeter gibi.

Dikkatinizi çekti mi? Genel askeri anlamda uçak gemi vs farketmeksizin mühimmat menzilleri uzadıkça platformlara gereksinim iyice azalıyor. Mesajı Paylaş

Tabi bu sonar menzilleri Thales firmasının verileri. Hangi koşullar için geçerli onu denizaltıcılar bilir.
Menzillerin uzaması ile platformlara olan ihtiyacın azaldığı fikrine kesinlikle katılıyorum. Büyük maliyetler ile platform üretip bunları riske sokmak yerine çok daha ucuza mal olan füze üretmek kağıt üzerinde daha mantıklı duruyor.
Mesajı Paylaş

#296
Alıntı yapılan: ACE - 04 Ocak 2023, 21:12:09
Dikkatinizi çekti mi? Genel askeri anlamda uçak gemi vs farketmeksizin mühimmat menzilleri uzadıkça platformlara gereksinim iyice azalıyor.

Aynen öyle. Azalmakla kalmıyor, aynı zamanda bu platformların eskisi kadar nitelikli olmaları da gerekmiyor. Örneğin ufak bir ULAQ'a 2 Atmaca yükleyip ortalığa salabiliyorsun.

Mühimmat nitelik kazandıkça, taşıyıcı platform nitelik kaybediyor. Ama toplam ateş gücünde bir kayıp yok. Günümüzdeki trend böyle. Mesajı Paylaş

En buyuk guc uretim hizi olacak. Muhimmatlarin omurleri kisa sayilir. O yuzden cok yuksek miktarda tutamiyorsun. Savas aninda da lazim oldugunda da korkunc bir hizla uretebilmen lazim. Bence tum savaslarin en buyuk guc carpani bu olacak. Mesajı Paylaş

#298
Alıntı yapılan: SH - 05 Ocak 2023, 10:30:07
En buyuk guc uretim hizi olacak. Muhimmatlarin omurleri kisa sayilir. O yuzden cok yuksek miktarda tutamiyorsun. Savas aninda da lazim oldugunda da korkunc bir hizla uretebilmen lazim. Bence tum savaslarin en buyuk guc carpani bu olacak.

Buna da +1. Aynen öyle, ölçekli üretim en önemli güç çarpanı oldu. Onun da ilk adımı tüm kritik bileşenleri üretebilmekten geçiyor.

Geçenlerde bir Som J atışı yapıldı ama arada kaynadı gitti, dikkat çekmedi. Oysa çok önemli bir haberdi. Som J'deki tüm ecnebi alt bileşenler yerlileştirilmişti ve o bileşenlerle üretilen yeni nesil Som J'nin atışı gerçekleştirildi.

Tarihi bir dönüm noktasıdır. MMU'yu üretmek kadar ve hatta daha da önemli bir iştir.

MMU üretilip envantere girdikten sonra, ulusal savunmayı çok sağlam temellere oturtmak için, bence yapılması gereken 4 büyük iş kaldı ve bunların hiçbirisi savunma sanayisini doğrudan ilgilendirmiyor. Savunma sanayisi üzerine düşeni yaptı.

Bu büyük işler, 1) İşlemci üretmek. 2) Enerji kaynakları açısından dışa bağımlı olmaktan çıkmak. 3) Üniversite ve bilim reformu. Ve son olarak, 4) Yönetemeyen demokrasi tuzağına düşmeden, özgürlükleri ve kuvvetler ayrılığını tesis edecek bir devlet reformu. Özal sonrası 90'lar, yönetemeyen demokrasiye en güzel örnektir. Mesajı Paylaş

Rusya'nin gunluk yazin kullandigi topcu mermisi 60 bin iken su anda 15 bin. Bizim kotu gun senaryolarimizin hepsi hazir olmali. Uretim hatlari calismasa bile hazir olmali.

Rusya'dan ders alinmali. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz