(Hisar A-O)Alçak-Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projeleri

Başlatan kosavalı1989, 27 Nisan 2009, 22:11:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 28 Haziran 2020, 16:02:44
Alıntı yapılan: Yasar - 28 Haziran 2020, 14:44:14
Alıntı yapılan: BATTLESTAR - 28 Haziran 2020, 13:36:24
Alıntı yapılan: Yasar - 28 Haziran 2020, 13:16:59
Sn Alpars,
Bu füzenin hızı 4mach civarında. Yani 1440m/sn.  Atıldığı anda bu hıza ulaşmaz. Ulaştı diyelim. 2.8 km de motorunun gücü bittiyse tırmanamaz. Sonra ne dönüş yapabilir, ne uçak vurabilir. Yukarı doğru atılan bir füze bu. Yerçekimini yenmeye çalışıyor ve bu arada hızlanıp manevra yapan bir uçağı vuracak.
Lütfen !
Gerçekçi olalım!
Bakınız Amraam füzesinin kill zone menzili 65 km olarak tahmin ediliyor. Bu menzil içerisinde uçak kovalıyor ve vuruyor. Bu füzede katı yakıtlı ve 4+ mach hızlı. 30g ve 60g arası dönüş yapabilen bir füzenin motoru çalışmıyorsa nasıl uçak vuracak?
Yerden atılan Anti uçak füzelerinin motorunun daha da uzun çalışması gerekir.
54 saniye çalıştıysa ~50+km menzil yapar 10km irtifada.
15km irtifada bu belki 25km'ye düşer.

Füzenin hız ve manevra etkinliği hakkında hesaplar yaparken, söz konusu mühimmatların çift darbeli motora sahip olduğunu unutmayalım hocam.
Evet haklısınız. Bu motorların çalışma sürelerini de çok etkiler.
Ben single stage/tek kademeli olarak düşünmüştüm.

Zaten tek kademe ama çift darbeli. Bu biraz daha farklı bir şey sanırım. Pek bilgim dahilinde değil.
Pardon!
Dual Pulse motorlu. Yakıt haznesi içindeki katı yakıtı ikiye ayırıp. Önce birinci kısmını yakıp istenilen irtifa ve mesafeye geldikten sonra hedefe maximum hızla angaje olmak için ikinci kısım yakıtı ateşleyerek Hedefi vuran bir sistem.
Normal katı yakıt motorlarda. Yakıtın tamamı yanmaya başladığından hedefe ulaştığında roketin hızı düşmüş oluyor. Yüksek ortalama hız ama son hız düşük.
Bu dezavantajı "çift darbe" ile Yani dual-pulse motor ile ortadan kaldırıyorsunuz. Düşük ortalama hız ama yüksek son hız.
Tabii bir başka kullanım şekli ise ; çabuk yanıp yüksek hıza ulaşmak. Sonra yavaş yanan ikincil yakıt ile uzun mesafeye roketi götürmek. Mesajı Paylaş

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, sektör basının internet ortamında yayın yapan temsilcileri ile online olarak bir araya geldi.



Online olarak gerçekleşen görüşme esnasında SavunmaSanayiST.com Genel Yayın Yönetmeni Anıl ÞAHİN tarafından yönetilen HİSAR Hava Savunma Sistemi ailesi ve değişen tehdit algısı ile ilgili soruyu cevaplayan Başkan DEMİR, "Hava savunmada artık alçak irtifanın yani belirli bir irtifanın altının çok da operasyon alanındaki ihtiyacı karşılayamayacağı ortaya çıkmaya başladı. Tabi 6-8 yıl önce bu projeler geldiğinde, o zamanki gündem ve bakış açısıyla belirlenmiş bazı talepler vardı. Þu anki durumu – HİSAR-A'daki bazı unsurların HİSAR-O'ya taşınması – bu taleplerin güncellenmesi olarak düşünebiliriz. Özellikle hem teknolojinin gelişmesi hem de harekat ortamında görülen taleplerle beraber ihtiyacın bir üs sınıfa kaydırılması gündeme geldi. Biz de projeyi o şekilde bir kaydırmaya tabii tuttuk. Artık menzillerin uzaması gerekiyor, irtifaların yükselmesi gerekiyor bu çok net olarak görülüyor." ifadelerinde bulundu.

HİSAR-A ve HİSAR-O

Türkiye'nin Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma ihtiyacının giderilmesi amacıyla, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi (HİSAR-A) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi (HİSAR-O) tasarım ve geliştirme dönemi sözleşmesi 20 Haziran 2011'de ilgili kurumlar arasında imzalanmıştır.

Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-O); sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin imhasını gerçekleştirebilmektedir.

HİSAR-A, hareket halindeki birliklerin ve kritik tesislerin hava savunması amacıyla sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin 15+ km menzile kadar etkisiz hale getirilmesi için tasarlandı.

HİSAR-A; Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Füze Fırlatma Sistemi (FFS), HİSAR-A ve HİSAR-O Sistemlerinin ikisinden de atılabilen Alçak İrtifa Füzesi ve Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminden oluşuyor.

Başkan DEMİR tarafından yapılan açıklamaya binaen HİSAR-A için belirlenen 45 (çekili) + 45 (kundağı motorlu) ihtiyacın önemli bir bölümünün, HİSAR-O'ya kaydırılacağı bilinmektedir.



HİSAR-O, sabit birliklerin ve kritik tesislerin hava savunması kapsamında sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin 25+ km menzile kadar etkisiz hale getirilmesini sağlıyor. HİSAR-O, halihazırda belirli unsurlarıyla sahadadır.

HİSAR-O, dağıtık mimarisi sayesinde esnek konuşlanma avantajına sahip olup, Atış Kontrol Merkezi, FFS, Orta İrtifa Füzesi, Orta İrtifa Hava Savunma Radarı, Elektro-Optik Sistem, Erken İhbar Merkezleri Arayüzü Link-16 Sistemi ve Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminden oluşuyor.

https://www.savunmasanayist.com/hisar-a-neden-hisar-oya-evriliyor/ Mesajı Paylaş

Hisar-O haziranda Suriye'de konuşlanmıştı.
Hiç performansı ile ilgili geri bildirim var mı? Mesajı Paylaş

Birliklerimize havadan taciz oluyor mu ki artık diye bakarsak işini yapıp yapmadığını anlarız. Hatırlarsanız en son idlibte 33 şehit vermiştik hava saldırısında Mesajı Paylaş

]

Alıntı YapRoketsan tarafından dün paylaşılan videoda biri de bu yıl yapılacağı açıklanan HİSAR RF Füzesi atış testi.


https://mobile.twitter.com/KubilaiH/status/1300308338094342144
Mesajı Paylaş
]

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, milli hava savunma füze sistemi HİSAR ile ilgili olarak kritik açıklamalarda bulundu.



DEMİR tarafından CNN Türk'e yapılan açıklamada, "Bu sistemler (HİSAR), test edile edile ve geliştirile geliştirile gidiyor. HİSAR-A ve HİSAR-O'dan bahsediyorduk, bu ürünlerimiz epey bir olgunluk seviyesine geldi. HİSAR-A seri üretim aşamasındayken, menzil ve irtifa olarak biraz daha değişiklik yaparak sistemi biraz daha geliştirebileceğimi gördük. Roketsan'daki arkadaşlarımız bu konuda çalıştılar ve HİSAR-A+ dediğimiz yeni bir ürüne doğru evirdik mevcut HİSAR-A'yı. HİSAR-O'nun da birçok unsuru şu anda sahaya verilebilecek durumda. Tabi ki hava savunma sistemleri, teknolojik açıdan en kompleks unsurlar. İçerisinde çeşitli yazılımların bulunduğu, komuta kontrol sistemlerinin ve güdüm sistemlerinin olduğu, bir anlamda havada mermi ile mermiyi vurmak gibi bir olayı gerçekleştirmeniz gereken komplike bir sistem. Radar teknolojilerinde iyi olacaksınız, elektronik harpte iyi olacaksınız, anteniniz, güdüm sisteminiz, onların yazılımları ve dost-düşman tanımlama sistemlerinizi hepsini içine koyacaksınız ki bu çaba da devam ediyor. Aslında hem HİSAR-A hem de HİSAR-O oldukça iyi bir olgunluk seviyesine geldiler, dediğim gibi HİSAR-A'ya artık HİSAR-A+ diyerek seri üretime doğru başlattık.

Seri üretim aşamasında kritik bir kaç malzememiz var, onlarla ilgili birkaç sıkıntıyı çözdükten sonra İnşallah sahaya verilmeye devam edecek." ifadelerin yer verildi.

https://www.savunmasanayist.com/hisar-seri-uretim/ Mesajı Paylaş


Önemli gördüğüm bir konuya değinmek istiyorum arkadaşlar. Oda Hisar-O'nun kullanım tarzından biraz Türk hava savunma ağına dem vuracağım.



Ben Hisar-O'nun üstteki tarzda kullanılmasına karşıyım ve büyük bir israf olarak görüyorum. Paletli sistem üzerine mobil zırhlı birlikleri korumak amaçlı olanlarını ayrı bir kefeye koyuyorum. Ancak çekili ve tekerlekli sistem üzerindeki versiyonlarını kesinlikle uygun bulmuyorum.

Neden ?

Bu sistemleri alıp bireysel olarak önemli tesisleri emanet ettiğimizde ve düşman zaten bizim genelde sınırlara konuşlandırdığımız uzun menzilli hava savunma sistemlerini delip o koridoru kullandıklarında hisar-o'ları vurmaları çok kolaydır. Çünkü günümüzde 120 km sınıfında bizden örnek vereyim kgk, sdb, kuzgun benzeri o kadar mühimmat oldu ki hisar-o'yu gerekirse çok ucuz mühimmatlarla satürasyon saldırısı yapar ve menzil dışından vururlar.  Hisar-O'nun hiçbir anlamı kalmaz.

Peki biz Hisar-O'yı şöyle kullansak ?



Resimdeki pac-3 ve pac-2'ler ama siz tekli lançerleri siper olarak ve 2 değil 3 adet, 4 lü lançerleri ise 2 değil 1 adet ve hisar-o'nun 25-30 km menzilli ins iir'li versiyonundan oluştuğunu düşünün.  Yani bir batarya 4 atıcı araçtan oluşsa diyelim, batarya bazında 16 Siperin 4'ünden vazgeçip 16 hisar-o kazanacağız.

Bu bize ne fayda sağlayacak ?

1- Þimdi biz her siper bataryasına mutlaka bir adet hisar-o tahsis etmeniz lazım. Yani o iş sadece hisar-a ve korkutla yetmez. Çünkü düşman çok alçak irtifadan uçar ve bunları dünyanın şeklinden ötürü uzun menzilli radarlarınız görmez ve bir anda 30 km'de yükselir hgk ve lgk serisi mühimmatla saldırır. Hisar-A 'da anlamsız kalır siper de.

Yani Siper aslında hisar-o gibi bir füzesiz bir hiç.  Þimdi biz tüm siper bataryalarına birde hisar-o eklersek, fazladan 3 lançer aracı   2 kalkan radarı   1 erimay link sistemi aracı   eo aracı   komuta kontrol aracını boşuna üretmiş olmayacakmıyız ? Oysa siper araçlarının tek lançerini quadpack 4 hisar-o'ya tahsis etsek füze çok kolay, siper sisteminin radar, link sistemi, komuta kontrolü vs. kullanabilir.

2- Daha önce bahsetmiştim. Aynı zamanda Hisar-O sistemi'de Siper korumasız bir hiçtir. Þimdi biz en az 16 batarya (hawklar kadar) hisar-o almak yerine 8 adet üstte bahsettiğim konfigürasyon da siper bataryası alsak, zaten siper menzil olarak Türkiyenin iç bölgelerinide çok kolay kaplayacak, aynı zamanda da sistem bünyesinde yine hisar-o'da olacak.

--------

Þimdi gel gelelim, Hisar-A, Hisar-O, G-40 boyutuna.

Arkadaşlar siz de biliyorsunuz ki son zamanlarda hisar-a yerine hisar-o ya odaklandı. Aslında Hisar-o hisar-a nın iir üzerine ins güdüm eki ve booster ekli versiyonudur.  Biz bence projenin başında aradaki maliyet farkını düşünerek böyle ürettik ancak , seri üretim kabiliyetimiz, hisar-o füzesinin çok agresif bir füze olması ve Spike nlos gibi füzelerin 25 km'lere dayanan füzelere sahip olmaları planı değiştirdi.

Çünkü mantık a versiyonu helikopterlerin çıkabileceği maks 5 km ve en uzun menzilli silahları 15 km'ye göre teşkil edilse de en yakın düşmanlarımızdan ve çok kolay ihracını yaptığı spike nlos gibi füzeler 25 km'yi buldu. Bu raddede hisar-o bu kadar iyiyken üretmek mantıksız. Adamın senin hisar-a'larını menzil ötesinden tak tak vurması olasıdır.  O yüzden hisar-a'nın paletli versiyonu yerine bunlara hisar-o'yu entegre etmek (ins iir versiyonunu/ radar değil) ve mekanize birliklere sahada alan hava savunması sunmak daha mantıklıdır.

Bir başka konuda Korkut ve Sungur meselesi. Evet anlayışımız şu herşey ayrı ayrı olsun. Sungur ayrı araç korkut ayrı araç. Neden ? Biri vurulursa diğeride vurulur. Saçmalık. Zaten bir savaş durumunda tüm korkutlarla sungur'un mobil versiyonunu yan yana gezeceğini sanıyorlarsa büyük hata yaparlar. Bu savaş şartları, saldırı olur, birlikler ayrı düşer vs.  Evet korkut'un 2 li 35 mm   atomu çok etkili ancak menzili 4 km ? Þu sıralar terör örgütleri bile piyadeye bile anti tank atıyorlar. Düşman helikopterden sana 2-3 tane anti tank mı atamayacak ? Güdümlü 70 mm roket mi atamayacak ? Atar arkadaşlar . O yüzden direk olarak 8 km menzilli en az 4 adet sunguru kirpiye değil korkuta entegre etmemiz lazım.

Ya sen araç başı standartize 30 km menzilli atış kontrol radarı   eo ve 3 korkut başına bir mar radarlı atış idare aracı felan koymuşsun o araçlara sungur eklememek küfür gibi. Arkadaşlar uçak ufak bir şey değil. Ben canlı gördüm apartman gibi mübarek. Her türlü müsait bu konuda. Ha evet biri vurulursa ikiside gider de , kimse sana atıyorum 30 korkut   30 sungur aracı yerine sadece 30 sungurlu korkut aracı yapalım demiyor git 45-50 tane yap, emin olalım daha etkili olacaktır.

Bir diğer konuda atılganlar mesela 8 tane stingerı bir araca gömüyorsunuz ama tek silahı 12.7mm. Sıcak çatışmaya en kötü 8 km girmesi gereken bir sistemi böyle salsalar çok fazla karadan tehditlere karşı kayıp yaşar. Þimdi terör örgütlerinin hava sistemleri yok diye göremiyoruz ancak standart bir savaşta çok sıkıntı yaşayabiliriz. Aslına bakarsanız atılganlardaki 4'lü iki lançerden birini alıp korkutlara takıp diğerini de atılganlara koyulacak 1x35mm atomlu namluya eklersek kısa menzilde gerçekten çok yüksek sayıda ve iyi bir savunmamız olurdu. 1x35mm'yi hafife almayın oerlikon gemilere ciws amaçlı takıyor.

Yani sıralama Alçak İrtifa (Sungurlu Korkut/ 1x35'mm'li atılgan)   Orta İrtifa (Paletli Hisar-O   Sipere Entegre Hisar-O)   Yüksek İrtifa (Siper)   ABM (S-400) Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Sungur ve korkut bir arada olan bir örnek var mı ?

Hisar O, Siper ile enteğre çalışma işine gelirsek ilerde böyle olma ihtimali var. Þuanda siper olmadığına göre kalkan radarı ,komuta aracı hep birlikte üretiliyor. Siper üretildiğinde neden olmasın. Tamamen o zaman ki şartlar ile âlakalı. Zor birşey değil. Zaten Hisar O çok önemli bir sistem. O olmadan hiçbirşey olmaz. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz