ÖZGÜR PROJESİ (Milli beyinli F-16)

Başlatan levo, 24 Nisan 2013, 03:07:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Milli beyinli F-16

F-16'LARIN beyni millileşiyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, F-16'ların en kritik parçası olan elektronik harp sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesi ve üretilmesi için TÜBİTAK'ın destek vereceğini belirterek, "Uçak başına yaklaşık maliyeti birkaç milyon dolar olan bir sistemi yerli olarak üreteceğiz" dedi. Savunma alanında önemli projelere imza atan TÜBİTAK, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) vurucu gücünü artırıyor.

5 ÜLKEDE ÜRETİLİYOR

Türkiye'de ilk kez geliştirilen seyir füzesi SOM, beton delici bomba NEB, akıllı bomba olarak bilinen HGK, lazer güdümlü füzelerin dedektörü, füze ve güdüm kitlerinde kullanılan ısıl piller TSK'nın kullanımına sunuldu. TÜBİTAK, F-16 savaş uçaklarında kullanılan ve dünyada sadece 5 ülkenin üretebildiği elektronik harp sistemini milli olarak geliştirecek yüksek bütçeli projeleri de destekleyecek. Bakan Ergün, F-16'ları hava savunma unsurlarına karşı koruyacak sistemin radar algılayıcı ve karıştırıcı özelliklere de sahip olacağını açıkladı. F-16 uçaklarının yurtdışında tasarlanan ve üretimi Türkiye'de yapılan elektronik harp sistemlerinin artık güncelliğini yitirmeye başladığını açıklayan Bakan Ergün, MSB ve TÜBİTAK'ın öncülüğünde konunun uzmanlarının katkısıyla en son teknolojiler kullanılarak milli olarak geliştirilecek ve uzun yıllar kullanılabilecek sistemin çerçevesinin çizildiğini kaydetti. Bu kapsamda TÜBİTAK'ın çağrıya çıktığını anlatan Bakan Ergün, destek miktarının projelerin büyüklüğüne göre belirleneceğini ifade etti.

Milli savaş uçağı için önemli adım

Bİlİm, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün elektronik harp sisteminin dünyada temel olarak sadece 5 ülkede geliştirilebildiğini söyledi.  "Savunma alanında artık ülkemizde de yüksek teknolojiye sahip ürünler geliştiriliyor diyen Ergun şöyle devam etti: "Bu kabiliyetimizi F-16'ların en önemli unsurlarından biri olan elektronik harp sistemlerini geliştirmek için kullanacağız. Bunu başarabilecek güçteyiz. Destek konusunda maddi imkanlarımız geniş. Ar-Ge  ve sistem maliyeti yüksekliği nedeniyle bu sistemi her ülke geliştiremiyor. Ama herkes böyle bir sistemi hava kuvvetlerinde mutlaka görmek istiyor. Bu sistemler, harekat esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlıyor. Ayrıca bu sistemlerde, tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltan özellikler bulunuyor. Bir diğer önemli tarafı ise bu sistemleri ithal eden değil ihraç eden bir ülke konumuna yükseleceğiz. Böylesi önemli bir proje ile milli savaş uçağı geliştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız."

Elektronik Harp Podu nedir?

F-16'lara takılıp sökülebilen bir sistem olan elektronik harp podu, harekat esnasında savaş uçaklarının tehdit radarlar ve hava savunma sistemlerine karşı güvende olmasını sağlıyor. Tehdit radar bulunduğunda pilotu ikaz eden ve otomatik olarak kendini izleyen radarları yanıltan özellikleri bulunuyor.


http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/23119911.asp

Edit:Konu başlığı değiştirildi Mesajı Paylaş
  • Gösterim 43,374 
  • Yerli Elektronik Sistemler ile İlgili Gelişmeler
  • 168 Yanıtlar



Sonunda en önemli sistemleri dışardan almak olmaz... Öldürücü bir etkisi var EH'in... Yerli olarak üretilmesi ve diğer unsurlara kapsamlaştırılması çok önemli bence... Mesajı Paylaş

öncelikle millete hayırlı olsun  ;D diğer radarları yanıltıcı olması çok önemli bir özellik birde biz bütün f-16 lara ne zamana kadar ortalama uygularız? Mesajı Paylaş
ZOR HEMEN İMKANSIZ ZAMAN ALIR
             --------MAROON BERETS--------

#3
https://www.monch.com/mpg/news/air/4032-turkish-defence-aerospace-industry-news-roundup.html


Görünüşe göre F-16 lar 80 ayın sonunda milli görev bilgisayarı, mfdler ve yerli yazılımla donatmış ve testlere başlamış güzel bir gelişme.


Bu arada benim aklıma bir şey daha geldi. Þimdi bizim mühendislerimiz Tf-x projesinde stealth bir uçak tasarlama tecrübesi içine girecek tıpkı nasıl yazılımcılarımız özgür projesinde  tecrübe kazandılarsa ;

Aerodinamik vb. tasarımla ilgilenen mühendislerimiz F-16 üzerinde bir kaç stealth yapısal denemeler yapabilirler mi ? Tıpkı amerikalıların F-15 le oynayıp F-15 Stealth Eagle'ı yaptıkları israilin lavi'yi yaptığı ve İran'ın F-5 lerle oynadığı gibi .

Sadece daha profesyoneli. Mesela bir örnek ;



Tabi bu kadar abartılı bir şey olmaz ama ;



Kanat başlangıcından alt motor kısmına uzanan stealth bir alt tasarım + stealth boya uygulanır ve stealthliği bozacak bir takım ufak değişikliklerle kanat altı kısım ve hava alıklarının arasına 1x amram + 1x sidewinder veya 1x kgk + 1x sidewinder veya 1x som-j(somdan daha küçük biliyorsunuz) + 1x sidewinder sığabilir gibi.  (ki biz f-35'e benzer bir gövde de ürettik) . Gövde üstüne Cft ve gövde altına da  stealth bir yakıt tankı ve aselpodun stealth bir external versiyonu olabilir gibi.

Onun dışında şunu da değerlendirebiliriz ;



Böyle bir şey tf-x'i ileride arsenal uçağı olarak kullanma konusunda da işimize yarayacaktır.


Tabi bunların hepsi mühendislerimizin tecrübelenmesi için. Hani milli yazılım ve aviyonikle ortaya ciddi bir şeyler çıkarsa f-35 alamayacak f-16 sahibi özellikle fakir avrupa ülkeleri için lowcost bir çözüm olabilir. Geçmişte dış ülkelere f-16 modernizasyonu yaptık. Bunu da yaparız gibi.



Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


#4


Uçağın altına, tam olarak nereye koyabiliriz füzeleri. Onu anlayamadım.

Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Ozgur projesinin ilk uygulamasi F16 modernizasyonu ve Hurjet olur herhalde.

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 04 Eylül 2018, 10:15:08


Uçağın altına, tam olarak nereye koyabiliriz füzeleri. Onu anlayamadım.



Hocam sizin attığınız resimlerde açıdan dolayı gözükmesede resimde çizdiğim yerlerde bir boşluk var.



İstersek tabi mümkünatı varsa o bölgeyi yakıt için kullanır gövde altına stealth silah podu ekleriz. veya direk silah bölmesi yaparız.

Keza f-35 den taide stealth gövde tecrübesi var. Elimizde tasarım altyapısıda var tf-x den dolayı.

En azından tecrübe için deneysel bir çalışma yapılabilir. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


]

Alıntı YapCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Özgür Projesi hakkında konuştu.
"Özgür ABD'den bağımsız yürütülen bir proje. Onun için genel anlamıyla bir anlamadan bahsedemeyiz. Ama Özgür projemiz başarıya ulaştı ve uçaklara entegre edilmeye başladı. Ama tabi F-16'lar birkaç block şeklinde gidiyor. Bir block F-16'ya entegrasyon işlemine başladık. Diğer blocklar için geliştirmedeki bazı ufak tefek farklar ve entegrasyon süreci de başlayacak.
Özgür adı üstünde F-16'larımızı özgürleştirme projesi. F-16'ların bağımlılıktan kurtulma, çeşitli sistemlerin artık yerli sistemlerle adapte edilmesi, uygulanması ve ona uygun şekilde kullanılması anlamına geliyor. Uçağı bir anlamda kendi malınız, kendi sisteminiz yapmakla alakalı bir adım diye biliriz.
F-16'ların şuanda konuşulan modernizasyonu zaten programlı bir modernizasyondu. Yapısal olsun aviyonik olsun uçağın kendi ömür zinciri içinde belirli safhalarda yapılması gereken şeyler var. Onun bir parçası eğer ömrünü uzatmak istiyorsanız. Diğer kalem de özgürle ilgili olarak biz bir problem beklemiyoruz. Özgür bir yetenek kazanımı ve bu yetenek kazanımının bize Milli Muharip Uçakta da çok şeyler kazandırabileceğine inanıyoruz.
F-35 ara bir çözüm olabilir mi? Biz ara çözümden çok kendi Milli Muharip Uçağımıza konsantre olmak istiyoruz. Bu arada Hürjet adı altında bir jet eğitim uçağı projemiz de devam ediyor. O proje belki kendi içinde eğitime daha çok yönelik boşluğu doldurmak kapasitesine sahip. Belirli kabiliyetleri yine Hürjet'e de kazandırmak mümkün ama yine bizim buradaki çözümümüz Milli Muharip Uçak. Bu arada başka bir ara çözüm ihtiyacı şuanda çok acil görünmüyor. Ama zamanla olacak gelişmelerle birlikte belli şeyler gündeme gelebilir. Ama şuan için gündemde şu veya bu alternatif net olarak yok.
Malum Rusya'nın bir Su-35 teklifleri vardı. Onu kendi içerisinde değerlendirdik ve değerlendirmeye devam ederiz. Ama bu bizim dünya piyasasında şu veya bu uçağa baktığımız, aradığımız ve talep ettiğimiz anlamına gelmiyor."
https://www.defensehere.com/tr/turkiye/ssb-baskani-demir---ozgur-projesi,-f-16-lari-bagimliliktan-kurtaracak-/140785
Mesajı Paylaş
]

Aesa Radar? En önemli parça. Eğer Aesa radar bitti ise ve uçaklara takılıyorsa o zaman çok iyi.

Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz