OTOKAR TULPAR

Başlatan AVCI, 03 Mayıs 2013, 15:52:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#140
Tulpar yeni kule ile ilk defa Şubat 2024'de  Leonardo HITFACT II 120mm topuyla S.Arabistan Riyad'taki fuarda sergilenmişti. Otomatik doldurucu olunca 2 kişilik, manuel dolum ile 3 kişilik mürettebatı var.

Yeni hafif tank konsetpi, gayet modern ve henüz piyasada olmayan tank türü diyebiliriz. Motoru ön tarafta olduğu için mürettbatı koruma özelliği de var. Ağır tanklardan zırh olarak farkı yok, yan ve bazı yerlerine modern ERA zırhı takarsın hafif, ucuz ve etikili yöntem.

TSK neden macera arıyor anlamak zor, ilk etapta 100-200 adet hizmete alınır müşteriler de bak kendisi de kullanıyor der. M60, M48 gibi tankların yerini alabilir. Ateş gücü de yüksek, rakiplerinden ucuz. Dron karşısında ağır veya hafif tank olmuş ne fark eder. Güdümlü top, aktif koruma gibi özellikleri olsa hantal ağır tanklardan daha etkili olurdu.  Bir çok ülke Tulpar gibi tankı kara kara düşünüyor, acaba bu ağır hantal tankların miladı mı doldu diye. Ukrayna savaşı her şeyi alt üst etti.



Mesajı Paylaş

Sahi bizim tankın

Boş ağırlığı 65 Ton

Savaş yüklü ağırlığı 70 ton mu?(Mühimmat,yakıt,personel ve ekipmanı şeklinde?)

Sn.Merzifonlu hocam benim naçizane görüşüm dağlık kadar ovalık ve düz coğrafyamızın olduğu mesele bence eyim yada yükseklik değil...yumuşak ve çamurlu arazide batmadan nasıl gider beni en çok o düşündürüyor(kış ve çamurlu ortam) Mesajı Paylaş

Bu arada Bangladeş 2022 de çinden 44 adet 35 tonluk vt5 hafif tankı almış ama galiba tulpar istediklerine göre memnun değiller. ;D

Kesinlikle birisinin yerli hafif 5-6 tonluk 105-120 mm toplu kule geliştirmesi lazım. Mesajı Paylaş

5-6 tonluk tank kulesi bizim kaplanın cockerill kulesi oda 105 lik.

120 mm l44 yapsalar en hafif 6.5-8 ton olur aynı cockerill gibi zırhsız olarak Mesajı Paylaş

#144
Alıntı yapılan: Merzifonlu - 04 Ocak 2025, 19:40:17Altay özelinde bizim kuvvete hep şunu sormayı istemişimdir: Bizimki gibi dağlık arazide 65 tonluk Altay'ı efektif olarak nasıl kullanmayı planlıyorlar acaba? Sürekli "ağır tank isterük" diyorlar çünkü.

İstesinler hadi ona lafım yok yalnız onu istiyorlar sorun orada. Mavi Vatan tatbikatında M48 operasyona katılıyor. Çıkartmaya da mı Altay vereceğiz de M48 kullanıyorlar. 3000 tank var ve çoğunluğu 60 yaşında tanklar ne ile değiştirmeyi bekliyorlar.    Mesajı Paylaş
Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. Bu yüzden mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.

#145
Küçük tank ile büyük tank arasında neler ortak neler farklı ona bakmak lazım. Mesela personelleri aynı personelin maaşı yemeği eğitimi yatakhanesi aynı. Tankın durduğu yer aynı bakım personeli bakım yatırımı kademe filan aynı. Optiği telsizi aktif koruması atış kontrol sistemi elektroniği aynı. Nesi farklı fiyatı farklı peki ne kadar farklı acaba. Değer mi bu fiyat farkına bu kadar lojistiği destek ihtiyaçları aynıyken. Siz karar alıcı olsanız şuna üç beş fazla verir büyüğünü alırım demez misiniz. Birde şu var hadi küçük tank aldınız ne sanıyorsunuz Türkiye'nin 1000 tane büyük tankı var ise 300 tane küçüğünü alınca 1300 tanemi olacak. Öyle olmayacak 700 büyük 300 küçük tankımız olacak yani büyüğü almayıp küçüğü alacağız sizin istediğiniz olursa. Bunu kim ister ki büyüğü yerine küçüğünü almak bir milyar dolar kar edecek diye. Çıkartma için küçük tank lazım diyor olabiliriz. Kim demiş onu büyük tank çıkartma gemisinden kıyıya çıkamıyor mu kim dedi onu Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

3000 tankı 1000 Altay ile değiştirsen bile nitelik olarak iyi olsan da nicelik olarak geri kalırsın.

En mantıklısı 1000 Altay + 1000 tulpar/kaplan olur. Mesajı Paylaş

Ben de hafif tank denen Tulpar vb. bir aracın kullanılması taraftarıyım. Yalnız bunların zırhlı birlikler tarafından değil de motorize piyade ve komando gibi birlikler için uygun olduğunu düşünüyorum. Bunun gibi bir araç bu birliklere ciddi bir ateş gücü kazandırır.

Ana muharebe tankları ise ne yapılıp edilip hafifletilmelidir. Bu da MZK benzeri kuleli ve 3 personelli platformlarla olabilir. Mevcut teşkilat şemasında değişiklik yapılmazsa kuvvetin bu türden tank ihtiyacı 45+ taburdur. Bu da 1.900 tank demektir. Kurulan fabrika ve üretim kapasitesi dikkate alınırsa (kuvvet için yıllık 50 kadar üretim) yaklaşık 40 yıllık bir üretim döngüsü ortaya çıkar. Biz bunu 50 yıl gibi esnetelim. Yılda 40 kadar yani 1 taburu donatacak kadar üretim zannımca Türkiye'nin üstesinden gelebileceği bir hedeftir. Mesajı Paylaş

Tulpar'ın ağırlığı 32 ton. Bunun 3 tonu 30 mm silah kulesi olsa 29 ton şase ağırlığı yapar. 13 tonluk MZK kulesi takılsa 42 ton yapar ki bu Leopard-1 A-3 ağırlığı. Buna karşın kule koruması Lepard-1 veya M-60'a göre çok daha iyi konuma gelebilecektir. Bence bu ağırlık/koruma bakımından optimum nokta olabilir.


Diğer taraftan hafif/orta tanklarda Tulpar veya Kaplan gibi ZMA'dan devşirme şaselerden vaz geçilerek doğu blokundaki gibi küçük ve alçak şaselere geçiş de bir başka çözüm olabilir. O zaman 35-42 ton aralığında ana muharebe tanklarına  yakın korumaya sahip platformlar elde edebiliriz.

Alcak siluetli Rus tanklarının Ukrayna gibi düz alanlarda çok problemi yokken, bozuk arazilerde engel aşma, hareket kabiliyeti dezavantajları bulunmaktadır. Yine namlu alçalma yükselmesi sınırlamaları da alçalan/yükselen arazilerde önemli sıkıntılardandır.Ancak bu dikkatli bir mühendislikle aşılabilir bence. Hedefimiz yarı dağlık alanlarda daha rahat kullanılabilecek daha hafif bir tank ise bence çözüm, daha küçük ve alçak bir şasedir. Bunun dışında hafifletilmiş Altay vs çözüm değil bence. Zira savaş sırasında eminim ku kez add on armour gibi ara çözümlerle o tank yine Alyat'a evrilecektir.

Neyse başta yazdığım konuya geri dönersek, yerli sistemler, ihracattta da mümkün olduğunca yerli ittifak yapmalıdır bence. Roketsan Tulpar/Kaplan için de bir MZK alternatifi geliştirmelidir. Belki böyle bir kule elimizde olsa şu ihracat kalemi 250 milyon dolar ise bunun yarısından fazlası yurt dışına gitmeyebilirdi.  Mesajı Paylaş

Arkadaşlar daha önce yazdık ama yine yazalım. Şu an elimizdeki hiçbir zma üstü top kulesi konsepti tank m-60'ların zırh dayanımından daha fazla bir güce sahip değil.

Eğer drone varsa hafif tank, ağır tank farketmez çok yanlış bir tabir. Drone bir tankı vurabilir, hatta gayr-i faal'de yapabilir. Önemli olan o tankın kaçının tekrardan tamir edilip savaşa dönebildiğidir. Bu göz önüne alındığında o drone'u ağır tankla yemek daha mantıklı. Vurulan tankların savaşa geri dönmesi oranında mesela gazze savaşında merkavalar yüksek bir orana sahip diye biliyorum.

Bir ülkenin tank ihtiyacını o ülkenin kaç ordusu, kaç kolordusu olduğu varsa tümen/tugay sistemi ne durumda olduğu bunların kaçının zırhlı kaçının mekanize olduğu vs. belirler.

Çıkartma gemilerinden M-48 inme sebebi Amfibik Kolorduda Mekanize birlik olmaması ve bu konuda Ege Ordusunda olan tankları kullanmalarından kaynaklı.

Şu an hiçbir hafif tank 120 mm cockreill kule ile amt deliciliği ve zırh dayanımına ulaşamaz. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
 
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz