OTOKAR TULPAR

Başlatan AVCI, 03 Mayıs 2013, 15:52:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çıkarma gemilerimize M-48'ler dışındaki tanklarımız sığıyor mu, bilginiz var mıdır? Mesajı Paylaş

Altayın prototipi ile tatbikatta denenmişti.

Mesajı Paylaş

Çok zor sığmıştı galiba. Elimizdeki Leo-1 ve 2'ler ile M-60'lar sığıyor mu acaba? Mesajı Paylaş

Altay sığdıysa onlar da sığar. Arasında en ağır olanı Leo 2, Altaydan yaklaşık 10 ton hafif.
Ege'deki Yunan adalarına komando birlikleri intikal ettikten sonra M48'ler çıkarma yapılır. Topçu destek atışı sıfatında kıyıya yaklaşan düşman hedeflerini vurmak için. Ruslar da 2 sene önce Ukrayna saldırısını püskürtmek için açı ile T-55'ler ile atış yapıyordu obüsler gibi. M48 ve M60 bu işi yapar, zırhı yapısı önemli değil. Mesajı Paylaş

Bende olaya farklı bir noktadan yaklaşayım.

+ Şimdi anladığımız kadarıyla biz hem modern tank istiyoruz. Hemde bunun pahalı olabileceğinden ve talebimizin fazla olduğundan dolayı elimizdeki m-60'lardan vazgeçmek istemiyoruz.

+ Ancak güç grubunu büyütemediğimizden ne tankı daha zırhlandırabiliyoruz. Nede top kalibresini henüz yapamadık.

+ Mzk isimli daha hafif modüler bir kule yaptık ancak sadece eski kuleye göre heat ve apfsds dayanımının arttığını biliyoruz. Yani önden 120mm standartı bir apfsds'e dayanabileceğine dair ibare yok.

- Şimdi bizim ne bu m-60'lardan vazgeçmemiz gerekiyor, hemde ön hat zırhlı tugayları yeni güçlü tanklarla donatacak bütçeyi sağlamamız gerekiyor.

- Diğer taraftanda en az altay projesi kadar ciddi bir yekun tutacak maliyette bir yeni nesil zma projemiz var.

Şimdi benim önerim şöyle geliyor ;

Biliyorsunuz zma'lar tanklarla omuz omuza ve düşman tanklarla burun buruna savaşıyor. O yüzden özellikle ön zırhları düşman tankı eş eksenli atgm'leriyle vurabilecekleri en uzak menzilde rakip tank topunun standart apfsds mühimmatının delemeyeceği seviyede olması gerekiyor mantıken .

Ancak Tulpar gibi zma'lar bunu yapabilmekten acizler 25mm apfsds korumasına sahipler. Buda ön zırhlarının apfsds dayanımının 100 mm standartı olması demek oluyor. Ancak M-60'lara baktığımızda gövde ön zırhı 250mm civarı zırh dayanımına sahip olduğu görülüyor. Yaklaşık 3 katı daha güçlü.

Şimdi ben diyorum ki M-60'ları mzk ve tiyk modernizesinden geçirip tank olarak kullanmaktansa zma olarak modernize etsek daha iyi olmaz mı ? Böylece;

+ Zma projesinin bütçesinin bir kısmını tank projesine aktarıp zırhlı tugay ve mekanize taburlarımıza yetecek tankları üretebilme şansına erişebiliriz.

+ Ortaya çıkacak ağır zma'nın zırh dayanımı temin edilecek zma'dan kat kat daha iyi olur.

+ M-60'ların o 16 tonluk kulesi çıkıp 3 tonluk bir zma kulesi geldiğinde dahi total ağırlık hala 40 ton bareminde olacağından tankın üstündeki güç grubu modern amt'lerle omuz omuza savaşabilecek hız ortalamasına çıkabilecektir.

+ Kaldı ki birde e-zma konsepti uygulanır tankın üstündeki motor jeneratör olarak kullanılıp elektrik motorları ile hareket ettirilirse yeni ağır zma'nın hareket gücü deli seviyelere çıkabilir. Bu sayede Tank motoru ön tarafa alınıp personeli koruma kapasitesi daha da arttırılabilir. ayrıca kolayca çıkış kapağı arkaya açılabilir.

+ Tank gövdesi zamanla eskise bile zma üzerindeki modernize yekününü çeken zma kulesi + lis + yamgöz + pulat radarları vs. modüler bir şekilde kulede olduğundan ihtiyaç halinde yeni bir gövdeye sevk edilebilir.

+ Zma projesindeki adaylara da bu modernize işi paslanarak zararları temin edilebilir. Diğer yandan diğer m serisi tanklar ve leopard-1'lerde mzk modernizesi sonrası bu ağır zma ile tandem bir aile olarak afrika'daki yeni müttefiklerimize verilebilir.

Aşağı yukarı şöyle birşeyden bahsediyorum;

Başka örnekleri var örneğin İsrail ele geçirdiği t serisi tankları ve centurionları böyle değerlendirmişti.

Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;

Bu dediğinizin karşılığı Ruslardaki BMP terminatör oluyor t72 şasesine 30 mm top ve antitank şeklinde

Mzkt kulesi her yönden 30 mm apfsds
Dayanıklı olacak şekilde üretildi

Kimyasal yada heat olarak rpg7'lere dayanıklı şekilde korumaya sahip diye hatırlıyorum. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 05 Ocak 2025, 16:49:13Bu dediğinizin karşılığı Ruslardaki BMP terminatör oluyor t72 şasesine 30 mm top ve antitank şeklinde

Mzkt kulesi her yönden 30 mm apfsds
Dayanıklı olacak şekilde üretildi

Kimyasal yada heat olarak rpg7'lere dayanıklı şekilde korumaya sahip diye hatırlıyorum.

Her yönden dayanım önemli ama asıl önemli olan ön zırhın apfsds dayanımı kaç mm? Mesajı Paylaş

Önde 30 mm sn. Battlestar öndeki Era bloklarından dolayı kalın durması sizi şaşırtmasın
Mesajı Paylaş

Önden dayanımı muhtemelen açıklanmamıştır, diğer yönlerle aynı olduğunu düşünmüyorum. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: mehmet05 - 06 Ocak 2025, 00:45:09Önden dayanımı muhtemelen açıklanmamıştır, diğer yönlerle aynı olduğunu düşünmüyorum.

Öndeki kutular bana biraz nera blokları için kutular gibi gördüm. Roketsan Katalogunda da T-72 için önerilen mzk taretinde bu mevcuttu. Zaten hem silüeti hemde hacmi düşürüpte yine aynı tonaja yaklaşabilmek için nera ağırlığıda gerekir. Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz