Genel Maksat Helikopteri Projesi

Başlatan kosavalı1989, 06 Mayıs 2009, 20:21:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce SSM hangi sistemi seçecek?

Sikorsky - UH60
Agusta Westland- AW149
Alıntı yapılan: HDS - 23 Eylül 2010, 20:37:26
Benim soylediklerime antin kuntin seyler gosterip hesap, cevap soran ahali, ben de kendimce bir soru sordum.. Neden cevap alamiyorum?..
Antin kuntin dediğiniz şeyler ihaleyle ilgilenen kişilerin resmi açıklamalardır yani antin kuntin değil.Asıl siz çok bilmişlik yapıp  kesin takdir koyduğunuz konudaki soruya neden cevap veremiyorsunuz. Mesajı Paylaş
Güçlü Ekonomi , Güçlü Ordu , Güçlü Türkiye

Mukerrer cevap vermemek icin.. Zaten ayni ile verildi.. Okudun mu?.. Yoksa "boyle diyeceginizi biliyordum" diye bir kenara mi koydun?..
Benim sorum hakkinda bir fikrin var mi?.. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: HDS - 22 Eylül 2010, 19:13:35

Saldırı helikopteri ihtiyacında bıçak kemiğe dayanmış ve süreç neredeyse 10 seneyi bulmuşken, görev bilgisayarı konusunda geri atmayıp bunu neredeyse bu sebeple bir İtalyan şirketine veren Türkiye GMHP'nde bu kararından geri adım mı attı da ABD firması bizi sepetleyecek?..

Ne olmuş olabilir?..
Burada anlatım bozukluğu var ya da ben anlayamadım anladığım kadarıyla cevap vereyim Türkiye taarruz helikopterinde şart koştuğu görev bilgisayarı ve yazılım kodlarını GMH de şart koşmaması imkansız ... yani  Türkiye geri adım atmayacak atsaydı çok daha önemli olan taarruz helikopterinde geri adım atardı yani Türkiye ABD firmasını sepetleyecek , ABD firması bizi nasıl sepetleyebilir ihaleyi yapan biziz. Mesajı Paylaş

"Kafeslemek" olarak anla Hocam o zaman.. Uzun yıllar yurt dışı insanı bazen böyle yapıyor..

Mantığı anlamışsın.. Ben iki projedeki hedeflere bakıldığında, GMHP ile ATAK'ın dahi ilerisine gidilmek istendiğini görüyorum.. Zaten projenin taa başından beri aviyonik süiti -tekrar altını çiziyorum, kokpitteki göstergeler değil sadece- Aselsan olacaktı.. Dolayısı ile görev bilgisayarında çok ciddi ortaklık zaten şarttı.. Atak'daki bazı şartların gerektirdiği görev bilgisayarı hakimiyeti gibi, bu da zaten olmazsa olmazdı.. Bu ihalelere katılmak çok ama çok masraflı şeyler.. Ondan nasıl olsa kaybedeceğini bile bile hiç bir firma bu şekliyle ihaleye girmez.. Bunu az çok, zamanında bizim de kötü yönetimimizden dolayı da ATAK'da Bell yaptı ve bu da onlara da bize de yıllara ve milyonlara mal oldu..

Projenin öngörüleri, isterleri uzun süreden beri belli.. İtalyanlar da Türkler'in özellikle ATAK-T129 vesilesi ile yumuşak karınlarını iyi öğreniyorlar.. Dolayısı ile "yetkili ağız" diye sunulan insanların demeçlerinde bazen biraz reklam kokan şeyler duyuyoruz.. Þu aralar dünya üzerindeki en politik ve sıcak kapışmalardan biri olan JSF alternatif motoru tartışmasında ülkeler araya giriyor, GE kalkıp Pratt motoru için "güçsüz" diyor, Pratt motorunu 41.000 lb'ye kadar deniyor, Pratt GE motoruna "pahalı" diyor, GE sabit fiyat garantisi ile çıkıp geliyor falan filan.. Bu bir propaganda da aynı zamanda.. Bakıp göreceğiz.. Ama proje başından beri söylendiği ve şartnamelendirildiği şekliyle yürüyor.. Tip sınıflandırması gibi eklentiler hariç.. Ki o da belki de başından eksik bırakılmış bir noktaydı.. Çünkü tayyarelerin bir kısmı emniyetin, bir kısmı da Orman Bakanlığı'nın olacak.. Bunlar da askeri tip sertifikasyonu ile sanmam ki uçabilsin..

Velhasılı, benim "bilmişlik" diye anılan halim bu.. Ben gördüğümden anladığımı yazıyorum.. Ki ilk zamanlarda İtalyan ekibin teklifleri çok akıl çeldirici görünüyordu.. İyi de propaganda yürüttüler.. Sikorsky'nin buna karşı rekabetçi bir teklif geliştirmesi çok zor diyordum.. Ancak zamanla o rekabetçi teklifler, karlı ortaklıkların habercisi haline geldi.. En başta biz de daha fazla duymaya başladık aslında, içinde neler olduğunu.. Onu da tabi daha çok böyle beyan ve demeçlerden.. Dolayısı ile bu tür demeçleri tek elden silip atalım demek değil anlatılmaya çalışılan, ancak özellikle rakipler ilgili söylenenleri iyi ölçüp tartmak gerek.. Ya da kendi teklifleri ile ilgili "8000 adet satacak bu tayyare" gibi ifadeleri iyi süzgeçten geçirmek gerek.. Ne dediği belli değilken, hele ki anlamamışken başkasının suratına atıp "izahat ver!" diye beklememek gerek.. En azından öncesinde "Bu adam böyle demiş, ne demek bu şimdi" demek gerek.. Anlaamk ve tufaya gelmemek demek.. Bilgi vesilesi ile fikre yönelmek, durduk yere Anti-Amerikancılıkla gaza gelmemek gerek.. Amerikan'ın kucağından kalkıp İtalyan'ınkine oturmamak, herkesle karşılıklı çıkara dayalı bir ticari ilişki yürütebilmek gerek..

..ve boxer Hocam.. belli ki cevabı verilmiş bir soruyu göz ardı edip, "zaten biliyordum öyle diyeceğinizi" diye geçiştirip, bir de benden izahat beklediğine göre, benimle bir derdin var.. "Haddimi" bildirmek falan peşindesin.. Kolay gelsin.. Çok geldi geçti benzer insanlar.. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: HDS - 18 Eylül 2010, 15:01:55
Tamamen Aselsan aviyonik süiti ile uçacak tayyareler.. Artık görev bilgisayarı mı kalmış?..
Demişsiniz Agusta temsilcisiyse "Misyon bilgisayarı da Aselsan'la birlikte üretilecek. Hepsinden önemlisi kaynak kodları da her iki tarafa açık olacak. Amerikalılar bunu yapamaz." diyor Sikorsky sadece Türkiye nin 8 milyar dolar kazanacağından ve hassas sistemlerin ABD den geleceğini söylüyor ki burada öncelikli olarak görev bilgisayarının kodlarından bahsediyor ama siz hakim olmadığınız konuda görev bilgisayarımı kalmış bunun deyipte çok bilmişlik yaparsanız ben ve benim gibi konuya hakim kişiler karşınıza dikilir şunu da burada öğrenmiş  olun siz bir bilgisayara parça yaptığınız zaman mevcut yazılıma tabi olursunuz hatta bilgisayarın tamamınıda yapmanız görev yazılımının size ait olduğu anlamına gelmez. Mesajı Paylaş

Evet Hocam, belli ki konuya süper hakimsin.. Neyse.. Zamanla görürsün ne olup ne olamayacağını.. Elli kere anlatılmış şeyi tekrar hele ki konuya bu derec hakim olduğunu iddia eden adama bir daha anlatacak değilim.. Allah akıl fikir versin.. Mesajı Paylaş

Aviyonik süiti içerisinde görev bilgisayarı da dahil değil mi zaten? Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 25 Eylül 2010, 21:17:18
Aviyonik süiti içerisinde görev bilgisayarı da dahil değil mi zaten?
ABD görev bilgisayarıyla ilgili kesinleşmiş talebe rağmen kritik sistemlerin ABD den getirileceğini defalarca açıkladı şimdi bize görev bilgisayarını mı yaptıracak yaptırsa da bu bilgisayar ABD yazılımını kullanacaktır. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: boxer - 25 Eylül 2010, 22:50:29
ABD görev bilgisayarıyla ilgili kesinleşmiş talebe rağmen kritik sistemlerin ABD den getirileceğini defalarca açıkladı şimdi bize görev bilgisayarını mı yaptıracak yaptırsa da bu bilgisayar ABD yazılımını kullanacaktır.

Kritik sistemin ne olduğunu açıkladılar mı? Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 26 Eylül 2010, 10:08:31
Alıntı yapılan: boxer - 25 Eylül 2010, 22:50:29
ABD görev bilgisayarıyla ilgili kesinleşmiş talebe rağmen kritik sistemlerin ABD den getirileceğini defalarca açıkladı şimdi bize görev bilgisayarını mı yaptıracak yaptırsa da bu bilgisayar ABD yazılımını kullanacaktır.

Kritik sistemin ne olduğunu açıkladılar mı?
Osman Paşa nın meşur bir sözü var " Horoz çizip altına da horoz yazmaya gerek yoktur " , başka bir şekilde daha anlatayım iki ile ikiyi çarpacağım diyorum sonucun 4 olacağını söylememe gerek yok... Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz