Genel Maksat Helikopteri Projesi

Başlatan kosavalı1989, 06 Mayıs 2009, 20:21:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sizce SSM hangi sistemi seçecek?

Sikorsky - UH60
Agusta Westland- AW149
Ben hic bir savunma projesinin, ya da savunma sanayinin hic bir dalindaki gelisiminin, "hukumet geldi yapti" ya da "eskiden vardi, simdi meyvesini vardi" kadar basit algilanabilecegini sanmiyorum.. Bunlarin ikisi de, son derece karmasik bir surecin, bir evrimin, dogruyu teget bile gecmeyecek kadar kaba kalan varsayimlari.. Kaba, yani cok genelci olusu sebebi ile de, savunma sayaninin ve projelerin sofistikasyonunun evrimini, nereden gelip nereye gittigini, sektorun nasil evrimlestigini, SSM'nin nasil bir sekil aldigi, ihtiyaclarin nasil belirlendigi ve musteri-sanayici iliskisi taniminin nasil degistigini algilayabilmekten uzak..

Yani, aslinda ikiniz de yaniliyor olabilirsiniz.. Hem de cok yaniliyor olabilirsiniz.. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: HDS - 13 Aralık 2010, 00:42:31
Ben hic bir savunma projesinin, ya da savunma sanayinin hic bir dalindaki gelisiminin, "hukumet geldi yapti" ya da "eskiden vardi, simdi meyvesini vardi" kadar basit algilanabilecegini sanmiyorum.. Bunlarin ikisi de, son derece karmasik bir surecin, bir evrimin, dogruyu teget bile gecmeyecek kadar kaba kalan varsayimlari.. Kaba, yani cok genelci olusu sebebi ile de, savunma sayaninin ve projelerin sofistikasyonunun evrimini, nereden gelip nereye gittigini, sektorun nasil evrimlestigini, SSM'nin nasil bir sekil aldigi, ihtiyaclarin nasil belirlendigi ve musteri-sanayici iliskisi taniminin nasil degistigini algilayabilmekten uzak..

Yani, aslinda ikiniz de yaniliyor olabilirsiniz.. Hem de cok yaniliyor olabilirsiniz..

Katılıyorum.
Yanılmadığım konu şu, ben de konuya tek yönden bakanların aksi yönde (yine tek yönden) bir yaklaşımla bakmak istedim. Forumun genelinde sanki birileri gelip "sihirli bir değnek" ile savunma sanayine dokundular da herşey güllük gülistanlık oldu havası var. Ama diğer yönden de bakacak olursak oldukça da fazla "sızlanma" söz konusu. Vay efendim bir piyade tüfeği üretemedik, vay efendim F-35 bize ne verecek, JF-17 üretelim (!), İran bile saldırı helikopteri yapmış, bizim ATAK düştü, zaten düşeceği belliydi (!), vs vs...

Herkez nedense herşeyi çok bildiğini sanıyor. Ama çoğu kuru gürültüden ibaret...  ::) Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Alıntı yapılan: Yatağan - 13 Aralık 2010, 00:56:40
Temelleri mevcut hükümetten çok öncelerde hükümetlerde atılmış................ HAHHAAHA ne komik´ya  :)

Ozaman bende Parti acarim.........1001´tane Proje tasarimi yaparim AMA HICCCCCCCC HAYATA GECIRMEM! Sonra baskalari gelince ve o projelerden bircaktanesini gerceklestirirse, BAS BAS BAGRIRIM BU PROJEYININ temelerini destanini ben yazdim cizdim hazirladim derim...... BIRKAC TANE HIYARA´da üc bes kuRus veririm, onlarda her firsatda beni dogrular.  ;D

EVVETTTTT GERCEKLER ACIDIR VE DOGURLAR YALANDIR!

HAAA unutmadan: UZAN, Dogan, ....BAYKAL, KILICDAROGLU ve diyer ...... not etmemin nedi su: Bu kisiler Politika ve Endüstriden bir kitle...... Erdogan bu kisilerle ayni görüsü olmadi icin..... dayma beraber Erdogana (AKP) karsi karalama Politikasi yapiliyor.

Neyse belliki sizin AKP´ye karsi tutumunuz positiv degil.........

Kusura bakma. Ben senin gibi bir siyasi partiye aşık falan değilim. Ne AKP'ye, ne de yukarıda isimlerine saydığın kişilere karşı tutumum pozitif değil. Asla olmaz da.
Politikadan veya endüstriden olan kitle de beni ilgilendirmez. Çünkü hesabı sadece verdiği vaatler nedeniyle seçilen hükümetler öder.
36 yaşındayım ve çook uzun senelerdir savunma sanayini takip ediyorum. Atılan adımları ve adımların atıldığı zamanlardaki şartları, bu ülkenin içerisinde (!) yaşayan biri olarak çok iyi biliyorum. Birilerinin bilmemi istedikleriyle değil...

Bu arada hatırlatırım. Site kurallarına göre hakaret edilmesine müsade etmiyoruz. Eğer tekrarlarsan ceza alacağınnı gözardı etmezsin umarım. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.

Buradaki "hiyar" benzeri hakaretler kullanani da, siteyi de site yetkilisini de hukuk karsisinda sorumlu duruma dusurur.. Ondan musebbibi bunu kendi istegi ile kaldirirsa, olmadi site yetkilisi kaldirirsa kendileri icin iyi bir sey yapmis olur.. Mesajı Paylaş

Ben hicbir partiye asik degilm! AMA HAKSIZLIGA sidetle karsiyim!

1. Kime hakaret etdim?
3. Ceza verceksen canin sagolsun!

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yatağan - 13 Aralık 2010, 01:17:40
Ben hicbir partiye asik degilm! AMA HAKSIZLIGA sidetle karsiyim!

1. Kime hakaret etdim?
3. Ceza verceksen canin sagolun!

Haksızlığa ben de karşıyım. Bu açık bir şekilde belli oluyor herhalde mantıklı insanlar için. Mesajı Paylaş

SANIRIM HEPIMIZIN ISTEGI AYNI!

-----> BAGIMSIZ VE GÜCLÜ TÜRKIYE <------- Mesajı Paylaş

şimdiye kadar son 4 senedir ve önceleri silah alımı yapılıcağında ...yetkililer....!!!kapalı kapılar ardında konuşur ..iş biter ...alınır ..yada alınmaz..

Hep bir fısıltı gazetesi işler baskı var ..politik alım..en iyisi fxx vs...

gördüğüm tek gercek var anlamadım konu nasıl akp ye geldi amaaaa

sn savunma bakanı gösterilen aba altından sopaya skorsky alımı ile karşı hamle yapmak istiyor..Burdaki sopa ne ?? terrör örgütü..ardından diğer yetkililer abd li savunma bakanına afganistandaki hizmetlerimiz ile ilgili bilgi veriyor..abd tarafı iran kartını acıyor...konu pac 3 lerin ortak üretimi ve körfez ülkelerine satışı minvalinde ilerliyor..kaynak kodları,F16 upgrade sırasında bilgisayar erişimi derken JSF ile devam ederken normal olarak mr ash :) ile ssm müstesarının görüşmesi ....

beyler bu üç proje eşittir milyarlarca dolar...su anda xx partisi basta olmasaydı y olsaydı ..A genelkurmay başkanı olmasaydı B başbakan olmasaydı yine bu projeler ABD ye gidecekti...

Eleştirilen ...eskiden beri kazanılan alışkanlıkların verdiği meyvelerin yeterli olmaması ..ABD ile silah antlaşması yapmak en basit lisan ile kızılderililere ateş suyu satıp onları bağımlı yapmanın ve bağımlı olmanın sonucu ve bedeli...

Peki bu bunca karar verici organ neden risk alamıyor?? koltuk sevdası ??ünvan sevdası??secimlerinin gerekli gelişmeleri ülkemize sağlamadığını söyleyebileceklerini zannetmiyorum...tersi pompalanıcak..kimse bunca zaman önce Korede bizle aynı zamanda F 16 işine girdi şimdi biz onlardan hurkuş için destek alıyoruz neden alıyoruz sorusunu cok başarılı olan Tai ve Tusaşa soramıyor...hedefler ülkeye gerekli silahları mumkun olduğu kadar özgün üretmek ile siyasi cıkarlar dengesi arasında gidip geldikce ..bir 50 sene daha milli sistemler hayali beklenir...

İran ile karşılastırmayalım...Kore ile karşılastıralım...brezilya ile karşılastıralım..nezaman gözümüz acılır asıl merak ettiğim o suriye milli savaş ucağı yapıncamı ?? ukrayna daha iyi migler yapıncamı? polonya daha başarılı tanklar yapıncamı ?? ufacık belcika daha iyi piyade tüfeği yapıp bize lisansı satıncamı ??pardon belcika olmaz ..nede olsa etiket olmalı aldığımız en az alman malı yada abd olmalı...

Meksika milli piyade tüfeği yapıyor...cokmu tehlikede ?? dağlarında terrör sorunumu var ?? Brezilya sıkı bir next gen avcı ucağı ihalesi yürütüyor ?? yunanistan , İran , rusya gibi komşularımı var ??

Olayın özüne inelim coğunluğu musluman olan ulkelere tek transferinde batı geleneksel nedenlerden dolayı sorun cıkartıyor..ilerlemenin önünü lobiler ile kesmeye calısıyor..aynen devrim arabalarında olduğu gibi..kapanan tayyare fabrikamız gibi ..şu anda ironik olan islami kesime yakın olduğunu ima eden bir partinin wikileaksteki belgelere göre aslında nasıl ABD güdümünde hareket ettiğidir..dolayısı ile bizlere pek yorum yapacak alan kalmadı...zaten ihaleleri kazanacak olan şirketler belli ..skorsky , pac 3 ..arada birkac tak yapıştır..10 sene sonra hafif hell üretecek bir teknolojiye abd izni ile belki kavusuruz...

saygılar.. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: HDS - 13 Aralık 2010, 00:23:12
Alıntı yapılan: tr(b) - 12 Aralık 2010, 19:00:29
İhaleyi italyanların kazanacağını düşünüyorum...

Bu tür ihaleler ne yazık ki  Tai'yi kaporta fabrikasından öteye götürmüyor. Tak takıştır birleştir, medyaya gaz ver 100 de 100 yerli üretim naraları attır inanan cahilleri kandır. Bizim tai'miz ne zaman kendine özgü işlerle karşımıza çıkacak, merak ediyorum. F16lardan buyana casa 235 lerden, fransız Cougar helikopterlerine, t129lardan, Koreden alınan hürkuşlara kadar tai her işin kenarında durdu yerli üretim naralarıyla tak takıştır işleri yapıldı. Bu devran böyle gelmiş böyle gider dedirtti. Tai den ihtiyaçlarımızı karşılıyacak projeler beklemeyin. Ne yazıkki Tai, tak takıştır fabrikasına dönmüştür. Bu ihalede bunun en son kanıtı olacaktır.Yüzlerce mühendisi ve hertürlü imkanı olan bir fabrikanın ülkesine özgün ürünler geliştirmesi gerekir.

Uçaklar uçmaya başlıyalı yüz yılı aşkın zaman oldu. tai kurulduğundan buyana yüzde yüz yerli üretim olarak karşımıza ne çıkardı..  Bu helikopterlerin parasıda yabancılar gidecek. Tai ile gurur duyalım en azından tak takıştır yapıyor... projelerle deneyimini artırıyor.

Biraz ağır yazdım tai kusura bakmasın yıllardır genel maksat helikopteri alınacağını biliniyordu neden tai tarafından projje üretilmedi yoksa dönen kervandan taide payını alıyormu? Bu ihaleyi kim kazanırsa kazansın tai ile iş yapılacak tai yetkilileride imza törenlerinde boylarını aşmış olan gururlarıyla  objektiflere poz vermeye devam edecek... Biri tai yi yola sokmalı kazandığı paralarla yeni projeler üretmesi sağlanmalı. Aksi halde daha çok, tak takıştır işleri izlemeye devam ederiz.

Yahu, bugunlerde forumda mebzul miktardaki "TAI sunu yapiyor, bunu yapiyor" geyiklerine bayiliyorum.. Yahu hanginiz gordunuz ne yapildigini?.. Neden baskalarinin sozleri ile zeminsiz yorumlar yapiyorsunuz?..

Efendiler, TAI'nin milli tayyare gelistirmek gibi bir hedefi, ya da projesi olmus muydu?.. TAI, bugun onlarca sabit kanatli, doner kanatli tayyare, uydu, entegrasyon vs projesi olmasina ragmen halen %70 cirosunu Boeing'e, Airbus'a, vs'ye parca ureterek elde ediyor.. TAI, Turkiye'nin havacilik sanayisine, kendisi capinda yuksek teknolojide, yuksek katma degerli imalata acilan kapisi.. Ayni zamanda Turkiye'nin en buyuk ve en yetkin havacilik merkezi.. Bugun ve bir gun, kendisine verilecek bir yerli gelistirme projesini de yapacak yer..

TAI'nin milli bir ucak, helikopter gelistirme projesi olmadi.. Kar amaci da gutmek zorunda olan bir sirketin, neden yerli projeye girismedigini sormak, bir okul cocuguna, harcliklarindan arttirip neden bir araba alip da otobusten kurtulmadigini sormaya benzer..

TAI uzunca yillar biteviye imalat yapmis ve uzun sure de cok iyi yonetilmemis, en onemlisi vizyonsuz kalmis ve hatta birakilmis bir yer.. O zamanlar gecti artik.. Ya da geciyor.. Bir inanc ve fikir olusuyor.. Bu konudaki millilesme de, sanmayin ki Cougar ureterek, CN-235 ureterek olacak.. Olmadi da zaten.. Cougar da, F-16 da, CN-235 de TAI is yapmayi ogrensin diye degil, TSK bu tayyarelere ihtiyac duyuyor diye yapildi.. TAI bu iste bilgi ve tecrube kazansin diye direk alimdan pahaliya alindi.. Buralarda edinilen yetenek ile de yillik yuzlerce milyon $ ihracat yapan bir siket oldu.. Katma deger kazandiran, yuksek degerli is yapan bir yer oldu TAI.. Daha da onemlisi, artik bir dolu isini KOBI'lere dagitan ve bir sanayi olusmasina nuve olacak bir dev sirket haline geldi.. Siz begenseniz de begenmeseniz de.. TAI'ye abuk sabuk baska emeller bicseniz de bicmeseniz de..

En nihayetinde.. Baskasinin temelsiz lafi ile zeminsiz yaygara artik bunaltici bir hale geldi..

Ben TAI nin yapmadığından bahsetmiştim neyse anlayan anlamıştır. Siz yanlış anlamışsınız.

TAI 1984 de kuruldu, o zamanlar genel maksat helikopterleri için vizyon çizebilirlerdi. Terörürün yoğunlaştığı yıllarda genel maksat helikopterleri dışardan alındı, gerçi yine alınmaya devam ediyor... koskoca 26 yılın içi boş geçmişdir. Bizler taide proje bekliyoruz, beklemekde her Türk evladının hakkıdır. Uçak fabrikamızla guru duymak istiyoruz. lego birleştirmekle olmuyor bu işler.  İhale verilmedi diyerek uçak mühendislerimizi çekirdek çitletmeyemi devam mı ettirelim... TAI, ben genel maksat helikopteri yapacağım dedide hangi kurum önüne taş koydu. TAI işlerin uçundan tutmayı alışkanlık haline getişrmiştir ihaleler bunun en güzel örneğidir. TAI risk almayı beceremiyor. "Kazanda pişer bir kepçede bana düşer" diyerekden ihalelerin yolunu gözlemeye devam etmiştir. Malesef bayraktar kadar olamamıştır dün kurulan şirket taiden önce iha üretimine geçmiştir. imkan verilirse anka boyutlarında iha yapacaklarındanda hiç kuşkum yok.

TAI ye tekrar dönersek. TAI özgün bir genel maksat helikopterinin gövdesini tasarlıyıp üretebilirme yetenegine sahiptir. Helikopterin görev bilgisarayını ve elektronik aksamlarınıda üretildiğine göre tainin tek sorunu motordur. Motor üretemeyen uçak mühendislerimizi çekirdek çitletmeye devam etmelerini diliyorum.  TAI diğeer taraftan ortak motor üretimi faliyetlerine katılmalı, gerekirse parasıyla başka şirketlere motor yaptırılıp lisans haklarını almalıdır. (Nede olsa bu işin içinden bizimkiler çıkamıyor) TAI mühendislerinin ruslardan amerikalılardan fransızlardan ne eksiği var motor üretimi konusunda tekerleğin icat edildiği dönemlere gidilerek herşeyi tekrar icat etmelerini beklemiyoruz TAI nin piyasadaki motorlara bakarak kendi özgü motorunu geliştirmesi zormu...

Vizyon olmayınca TAI bakar, ihaleyi yabancılar kapar.  Elimizdeki helikopterlerinde yaşlandığına göre muhtemelen on yıl sonra yine GMH ye ihtiyacımız olacak, o zamanda bugün yaşanan ihale komedilerinin tekrarını izlemek istemiyoruz.
Mesajı Paylaş

TAI mühendislerine gerekli imkanlar sunuldu da kabul etmeyip çekirdek çitletmeyi mi tercih ettiler? Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz