T-129 ATAK PROJESİ

Başlatan kosavalı1989, 08 Mayıs 2009, 16:52:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#1300
Alıntı yapılan: Bogü Alp - 02 Ağustos 2019, 20:51:23
Her gün şehit haberlerinin eksik olmadığı o günleri iyi hatırlıyan biri olarak en azından bir miktar A 129 alınmasının uygun olacağı kanaati bende ihalenin sonuçlandığı 2007 yılından beri var. A 129 her ne kadar elimizde 8 kadar bulunan süper cobra kadar gelişmiş olmasa da elimizde ki diğer alt versiyon ikinci el süper cobralardan hayli hayli gelişmiş verimli bir helikopterdir. Elimizde bir düzine kadar olsaydı daha az şehit verir daha çok operasyon yapardık.
Bugün kendi yerli ve milli T 129larımız Ankalarımız Bayraktarlarımiz var ama o günlerde maalesef yoktu ve cok şehit verdık.
Nicolas Cage'in Savaş tanrısı adında bir filmi var. Bilmiyorum izlediniz mi :)) İnanılmaz aydınlatır izleyenleri.. Bu flimden ve dünyanın değişik bölgelerinde yaşanan gerçeklikten yola çıkarsak bize helikopter satan ülke düşmanımızada o helikopteri vuracak silahı kesin verecektir. Tıpkı şuan tanklarımızın girme ihtimali bulunan bölgelerdeki pkk militanlarına leblebi gibi dağıtılan tanksavarlar gibi... Bize helikopteri düşmanı yen diye vermediler , oyalanın diye veriyolardı. Yalnız hesap etmedikleri şey kanımca bizim İHA konusunda özellikle SİHA konusunda kendimizi aşmamız. İHA TSKnın bugüne kadarki tüm terör konseptini değiştirdi. Bugün helikopter - uçak - asker bir yerde operasyon yaparken üstündeki İHAnın verdiği güvenle bu işi yapıyor. Bugüne kadar neden bize İHA verilmedi verilsede neden kontrolü başkalarında olan İHAlar (israil heronu) verildi şimdi daha iyi anlaşıldıgını düşünüyorum. Bayraktar - ANKA olmasaydı ATAK helikopterimizide tam kapasitede kullanamıyor olacaktık. Buda operasyonlara bir şekilde yansıyacaktı. Yani olay sadece ATAK olayı değil. Sistemler bütünü diye düşünüyorum. Mesajı Paylaş

Manpads öyle basit ve herkese verilen bir silah değil. Amerika'nın pkkyı desteklediği konusunda hem fikirim ama manpands gibi bir sistemi pkkya vermesi için bir sebebi olması gerekir. Amerika pkkya atgm verirken bile isidin elindeki zırhlı araç ve tanklara karşı kullansın adıyla verdi. O zamanlar pkkyı böyle silah yönüyle destekleyecek her hangi bir ortam yoktu. Diyelim ki Amerika bir şekilde manpadsları pkkya verdi. pkknın elinde manpads var diye helikopter ucurmayacak değiliz. Manpads gibi bir sistemi nakletmek ele geçirilme riskiyle saklamak pkk tarafından çok riskli. Zaten pkk en güclu olduğu 90lardan gene gücünün en doruğa ulaştığı 2015 2016 yıllarına kadar sadece 2 helikopterimizi manpadsla düşürdü. En son ki süper cobranın kırım hadisesinden sonra da tarihi güç ve militan kaybına uğradılar.
Atgm demişken havada kalmasın Afrinde ellerinde bolca atgm vardı ve yanılmıyorsam isabet alan 4 adet tankmızdan üçü hafif hasarlıydı. Mesajı Paylaş
Þehit Piyade Yarbay İlker Çelikcan. Saygı ve Rahmetle.

Alıntı yapılan: Bogü Alp - 03 Ağustos 2019, 20:55:21
Manpads öyle basit ve herkese verilen bir silah değil. Amerika'nın pkkyı desteklediği konusunda hem fikirim ama manpands gibi bir sistemi pkkya vermesi için bir sebebi olması gerekir. Amerika pkkya atgm verirken bile isidin elindeki zırhlı araç ve tanklara karşı kullansın adıyla verdi. O zamanlar pkkyı böyle silah yönüyle destekleyecek her hangi bir ortam yoktu. Diyelim ki Amerika bir şekilde manpadsları pkkya verdi. pkknın elinde manpads var diye helikopter ucurmayacak değiliz. Manpads gibi bir sistemi nakletmek ele geçirilme riskiyle saklamak pkk tarafından çok riskli. Zaten pkk en güclu olduğu 90lardan gene gücünün en doruğa ulaştığı 2015 2016 yıllarına kadar sadece 2 helikopterimizi manpadsla düşürdü. En son ki süper cobranın kırım hadisesinden sonra da tarihi güç ve militan kaybına uğradılar.
Atgm demişken havada kalmasın Afrinde ellerinde bolca atgm vardı ve yanılmıyorsam isabet alan 4 adet tankmızdan üçü hafif hasarlıydı.
Ben işidi amerikan köpeği bir örgüt olarak gördüğüm için sizin "Amerika pkkya atgm verirken bile isidin elindeki zırhlı araç ve tanklara karşı kullansın adıyla verdi" cümlenizden sonra yorum yapmamak daha mantıklı gibi... Olaylara farklı bakıyoruz anlaşılan. Mesajı Paylaş

Türkiye'yi F-35 programından çıkaran ABD, milli helikopter projesi ATAK'ı da 10 yıl geciktirdi. Türkiye 1996'da yabancı ortaklığı ile milli taarruz helikopteri üretmek için çalışma başlattı. ABD'li Bell Textron firması ile "King Cobra" üretmek için el sıkışıldı. ABD süreci çıkmaza sokunca proje 2004'te bitti. 2007'de İtalyan AgustaWestland firması ile ortaklık imzalandı ve TUSAÞ'ta ATAK'ın üretimi başladı.

Bugün terörle mücadelenin bel kemiği olan ATAK taarruz helikopterlerinin TSK envanterine girmesini önlemek için ABD'nin her yola başvurduğu ortaya çıktı. Proje ile ilgili çalışmaların yürütüldüğü dönemde aktif görevler alan 2 üst düzey general, engellemeler nedeniyle projenin en az 10 yıl geciktiğini söyledi. 1990'lı yılların başlarından itibaren artan terör olayları Türkiye'nin savunma konseptinde de değişikliklere neden oldu. Özellikle taarruz tipi helikopterler büyük bir ihtiyaç haline geldi. Bu ihtiyacı karşılamak için ABD başta olmak üzere değişik ülkelerden taleplerde bulunun Türkiye, büyük zorluklarla karşılaşınca 1996 yılında yabancı ortaklığı ile milli bir taarruz helikopteri üretmek için çalışmalara başladı.

8 YIL SÜREN GÖRÜÞME

İlk etapta ABD'nin Bell Textron firması ile 50 adet ''King Cobra'' saldırı helikopteri üretmek için el sıkışıldı. Ancak uzun görüşmeler ABD tarafının uzlaşmaz tavırları nedeniyle 2004 yılında sonlandı. Yeniden çıkılan ihale sonrasında 30 Mart 2007'de İtalyan AgustaWestland firması ile ortaklık imzalanarak TUSAÞ/ TAI'de (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Þirketi) T-129 ATAK helikopterlerinin üretimi başladı. TSK'ya ilk teslimat 22 Nisan 2014'te gerçekleşti. Milli bir taarruz helikopterinin TSK envanterine girmemesi için ABD ve yerli işbirlikçileri büyük engeller çıkardı. Önce ihaleyi alan ABD firması 8 yıl Türkiye'yi oyaladı, sonra İtalyanlarla üretilecek ATAK helikopterleri bahanelerle engellenmek istedi.

MİLLİ YAZILIM İSTEMEDİLER

Yaşanan sürece şahitlik eden emekli Hava Pilot Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan, Washington yönetiminin savunma sanayi konusunda sergilediği tutumun Türkiye'nin terörle mücadele sürecine ciddi zararlar verdiğini söyledi. Türkiye'nin artan terör olayları dolayısıyla ABD'den taarruz helikopteri alma konusunda girişimlerde bulunduğunu anlatan Çalışkan, "O dönem TSK'nın istediği hava araçları ABD kanadının kapalı kaynak kodu ve görev bilgisayarının milli (Türk) olması koşulunu kabul etmedikleri için girişim sonuçsuz kaldı. Sonrasında yerli üretim aşaması başladı ve İtalya ortaklığı ile ATAK projesi başladı" dedi.

ÇOĞUNLUĞU FETÖ'CÜ ÇIKTI

ATAK helikopterlerinin prototip, seri üretim aşamalarını müteakip muayene-kabul süreçlerinin gereğinden fazla uzatılarak TSK envanterine kayıtları geciktirildiğini dile getiren Çalışkan, "Bu süreçte muayene kabul heyetinde çalışan askeri görevlilerden önemli bir kısmı 15 Temmuz darbe ihaneti sonrası FETÖ terör örgütü üyeliğinden gözaltına alındı" dedi. Çalışkan şunları kaydetti: Daha öncesinde ABD'den gelen ithal helikopterler aküsü bağlanıp envantere dahil edilirken ATAK helikopterlerinin muayene aralığı 1 buçuk yılı aştı. En fazla 4 yada 5 ay sürmesi gereken muayene - kabul sürelerinin artması ordumuzun terörle mücadelesini akamete uğratma amaçlıydı. Þimdi üretim aşamasında Roketsan, Aselsan, Havelsan var ve hiçbir dış gücün müdahale edemeyeceği özgünlükte bir helikopter ürettik."

TAYVAN'DAN ALMAMIZI BİLE ENGELLEDİLER

ATAK Projesi'nin hayata geçirildiği süreçte Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan emekli Hava Tümgenerali Beyazıt Karataş da ABD'nin Türkiye'nin terörle mücadele azmini kırmak için milli taarruz helikopteri üretimini geciktirdiğini söyledi.

Karataş ise PKK elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yakalandığı 1999 - 2002 dönem aralığında terör cephesinde durgunluk yaşandığına dikkat çekti ve yaşananları şöyle anlattı:

F-35'TEKİ GİBİ OYALADILAR

"O süreçte Müsteşar Yardımcılığı ve Washington'da Askeri Ataşe'lik görevlerinde bulundum. Türkiye, PKK'nın artan eylemleri nedeni ile başta muharip helikopter ve İnsansız hava araçları ( MQ- 1 Pradetör) olmak üzere ABD'den bazı taleplerde bulundu. Beyaz Saray tıpkı şu an F-35 örneğinde olduğu gibi Türkiye'yi oyalama yoluna gitti. PKK ile mücadelenin en kızgın olduğu dönem de 10 adet AH-1 W (Cobra) helikopter ve İHA talebimiz çeşitli bahanelerle reddedildi. Yine aynı süreçte Tayvan'ın savunma konseptinde gittiği değişim nedeni ile satışa çıkardığı 15'ten fazla taarruz helikopterinin Türkiye'nin satın alması ABD engellemesi nedeni ile gerçekleşmedi. Birleşik Devletler o dönem önceliği PKK terör örgütünün korunması ve istedikleri kıvama getirilmesiydi.

BAĞIMLILIK SÜRSÜN İSTİYORLAR

Washington'da görev yaptığım dönem katıldığım bir toplantıda Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'ten önceliklerinin Kürtleri korumak olduğunu bizatihi duydum. ABD'nin Irak işgali ve PKK'nın yeniden güçlenmesi bu nedenle paralellik arz etmektedir. ABD sattığı harp silah ve araçlarının kaynak kodlarını kullanıcı ülkeye vermediği için kendisine bağımlılık devam etsin istiyor. Þu an TSK envanterine giren ve sayısı 50'yi aşan yerli üretim Atak Helikopterleri muharebe gücümüzü ciddi anlamda artıran çok önemli bir kazanımdır."

http://www.haber7.com/guncel/haber/2886535-abdden-turkiyeye-karsi-atak-oyunu-skandal-gercek-ortaya-cikti/?detay=2

Mesajı Paylaş

Neyse :))) Mesajı Paylaş

Alıntı Yap
Ismail Demir
@IsmailDemirSSB

Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen operasyonlarda  güvenlik güçlerimize yakın hava desteği veren T129 Atak helikopterimizin 51'incisini Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim ettik.👍

T129'un motorunu yerlileştirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz.
Mesajı Paylaş
]

Alıntı yapılan: カメせ - 01 Eylül 2019, 14:21:48
Alıntı Yap
Ismail Demir
@IsmailDemirSSB

Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen operasyonlarda  güvenlik güçlerimize yakın hava desteği veren T129 Atak helikopterimizin 51'incisini Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim ettik.👍

T129'un motorunu yerlileştirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz.

En aşağıdaki cümle en önemlisi ve en can alıcısı.
Bu bize yeni bir çığır açtıracak. Mesajı Paylaş

]



Mildar gerçekten çok hafif. Özellikle o atak 1 'in kanat altındaki versiyondan çok daha hafif ve ergonomik. Açıkcası Atak-2 lerin muhtemelen ilk aşamalarda t-700 veya başka bir yabancı motorla uçacağını ve yüksek maliyetini düşününce atak-1'e tıpkı cobranın p,s,w modelleri gibi pervane pali üstü mildarlı(çok hafif olabilitesi yüksek) , yerli 20 mm top, tei ts1400 motorlu ve cirit ile stinger veya yerli versiyonu porsavı aynı anda atabilen multi bir 4 lü veya 7 li podlu ATAK-1 BLOK 3 'ü yapmak ihracat açısından çok manyak bir makine yapmamızı sağlar gibi.

Eldeki atakları da o seviyeye yükseltirsek cidden süper bir helikopter filomuz olur. Ancak ihracatta böyle bir helikopteri 8+ km menzilli umtasın anti tank versiyonlarıyla satılmaması taraftarı olurum. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Bizimkisi baya iyiymiş rusya ve amerikayı hayli hayli geçmiş Mesajı Paylaş
Ayakta ölmek,diz üstü yaşamaktan daha iyidir.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz