Rusya-Ukrayna Kırım Krizi

Başlatan Attila, 28 Şubat 2014, 08:04:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kursk bölgesindeki Ukrayna ikmal merkezi ve zırhlı araçların toplandığı alanı süzülen kanatlı FAB-3000 ile vurmuşlar. Bomba patladıktan sonra bile patlamaları görmek mümkün. Mini atom bombası etkisi yaratmış.

https://x.com/Seamniz/status/1854548028327072132 Mesajı Paylaş

Biraz önce Ka-52 vuruldu, yardımcı pilot fırlatma koltuğuyla atlayarak kurtulmuş, kaptan pilot helikopteri indirmeye çalışırken çakılmış. Sen de atlasaydın...
Pilot güvenliği açısından dünyanın tek fırlatma koltuğu olan helikopterin anasını ağlatacaklar. Pilot atlar kurtulur ve göreve hazır olma yüzdesi daha yüksek olduğu için 7/24 havada görev yapıyor.

Savaştan önce 140 adet vardı, 41 vuruldu.
2022'de 15 adet, 2023'de 30 adet, 2024'de ne kadar üretildi henüz bilinmiyor.
Þu anda savaştan önceki sayıdan daha çok Ka-52 var.

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: marmara - 07 Kasım 2024, 21:17:44
Kursk bölgesindeki Ukrayna ikmal merkezi ve zırhlı araçların toplandığı alanı süzülen kanatlı FAB-3000 ile vurmuşlar. Bomba patladıktan sonra bile patlamaları görmek mümkün. Mini atom bombası etkisi yaratmış.

https://x.com/Seamniz/status/1854548028327072132

Rus moskoflar bizim 36 askerimizi de bu bombayla şehit etmişti 2020'de Suriye'de... Mesajı Paylaş

Baykar misli misli intikamımızı aldı Ukrayna aracılığı ile..... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 07 Kasım 2024, 22:21:59

Rus moskoflar bizim 36 askerimizi de bu bombayla şehit etmişti 2020'de Suriye'de...

O bomba değil, aptal güdümsüz FAB-500 idi bundan 6 kat ufak. Bu olsaydı kayıp ve yaralı sayısı fazla olurdu.

FAB-3000 Afganistan savaşından sonra 35 senelik dinlenmenin ardından Ukrayna savaşında kanatlar takılarak güdümlü bomba oluverdi.
Askerlik yapanlar bilir obüs top mermisi 100m uzakta patlasa bile baya hissedilir, 3 tonluk bomba videodan görüldüğü üzere bu uzaklıktaki askeri sağ bırakmaz. 200m uzakta olsan bile burnundan, kulaktan kan fışkırtır.
Mesajı Paylaş

Kaan gelince bizim de böyle 3000 kg lik bomba yapmamız lazım. Mk84 le bu iş olmaz. Mesajı Paylaş

Bu ağırlıktaki bombayı kaldırabilecek Su-34 ve Tu-22M3 var, diğer Su-30/35 kaldıramaz. Batıdaki F-15 bile kaldıramaz, başkalarını yazmaya gerek yok.
Kuru ağirlığı 3067kg, üzerindeki kanat ve kuyrukla birlikte yaklaşık 3300kg olur.  Su-34 taktik bombardiman uçağı, diğer Flanker serilerine kıyasla kanatları ve gövdesi güçlendirilmiştr, arka tekerlekleri ikişer adetten toplam 4 adet. Hava hakimiyeti sınırlı olan tipik bomber uçağı. 1000km görev yarı çapı ise 12 ton bomba taşıyabilir, makimum kalkış ağırlığı 45 ton. Kara harekatı için yapılmıştır ama hava hakimiyetinden feragat etmiştir. F-16,F-15, Flanker değil ama onların da yapamadığını yapabilir.

Dile kolay ama bomber olmadıkça bu bombayı taşıyamaz.

Mesajı Paylaş

F16 aynı anda iki tane MK84 taşıyabiliyor buda 2000 kg bomba demektir. Bu bahsi geçer Rusya bombası yada onun ABD muadili MOAB filan çok ayrı bir kategori kabul ediyorum ve etkilerini de kabul ediyorum ama bu silahlara MK84 gibi bir tonluk bombaları olan orduların şiddetle ihtiyaç hissetmemelerini de ben anlıyorum MK84 de bir ton ile çok kahredici bir bombadır bunlarında kanatlı güdüm kitine varana kadar seçenekleri var elimizde ve dünyada. Terkar ediyorum mukayese edilemez derecede arada fark var ama MK84 de neredeyse benzer hedeflerde benzer etkiye sahip olur. Kaldı ki aynı anda iki F16 dört bombayı aynı hedefe yada daha olası olanı bir F16 iki MK84 ü yani Rusya bombasının yarısı kadar patlayıcıyı yerli güdüm kitleriyle yine Rusya gibi kanatlı kit ile uzaktan hedefe yollar. Buda bir orduya fazlası ile yeter bu yüzden bizde neden böyle bir bomba yok diye kimse kahretmiyor ben bunu anlıyorum. Tabi Rusya sonuçta Rusya dır elindeki kartlar derya deniz ve kullanıyor bunları.

Gelelim biz bu tür bombalar yapmalı mıyız düşüncesine. Bence yapmalıyız MOAB gibi 10 ton da yapılabilir 5 tonda yapılabilir. Atmak içinde en ideal yol değil ama nakliye uçakları kullanılabilir bunu ABD de yapıyor şartlar uygun ise. Sonuçta yardım malzemesi atmaktan farkı yok bu bombaları atmanın. Uygun uçağı beklemeye gerek yok yani bunlara çalışmak için. Bu Rusya bombasını bırak A400 ü C130 u CN235 ile dahi atabiliriz. Sahip olmak için şimdilik yeterli imkandır zamanı gelince daha layığı ile platformlardan atılır beklemesin MKE SAGE bir tane çalışsın zor iş değil o kadar. Tabi kanatlı güdüm kiti ile süzülme için irtifa ve hız gibi isterler var ama itki için booster gibide çareler var bizde bu konularda iyiyiz yani artık çareler üretilir illa bombardıman uçağı beklemeye gerek yok başlamak için.

Ancak tekrar üstünü çizerek belirtmek istiyorum. MK84 ü olan bir ordu bu güçte bombalara sahip olmadığı için kahrolmaz, yana yakına bunun derdine düşmez.  MK84 her senaryoya yetecek güçtedir. Bunlar zaruri değiller süper güç olmanın verdiği lüksler biraz.

Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

5 -10 ton  bombalar neden  yapmadik hükümete sormak

gerek  Vakum bombası, termobarik bomba  olursa süper olur Mesajı Paylaş

Bir dünya açıklanmadığı söylenen sayı olarak verilen gizli projelerden bahsediliyor. Ben akıl var mantık var ne seviyededir bilmiyorum belki proje adı sadece vardır belki denenmiştir ama bu bomlarında masaya geldiğine inanıyorum. Kimsenin haberi olmadan nasıl denenir demeyin Yıldırım füzelerini envantere girip eğitimleri tamamlanıp birliklerinde kullanıma başlanmışken biz koca cayır cayır füzeyi Yunanlılardan öğrendik.  Yükümlü askerlerin gördüğü silahlardan bile haberimiz olmuyor istenince.

Önceki müsteşarlardan Murat Bayar şöyle demişti bir röportajda ben onu hiç unutamıyorum bu bir motto aslında o anlamı ile önemli. Þöyle dedi "Amerika'da ne varsa bizde de olacak" . Bu bir savunma sanayi üst motto sudur bunu unutmaz isek Türkiye de nelere çalışıldığını az çok kestirebiliriz görmemiz gerekemez. Bunu tabi konvansiyonel silah anlamında dedi kabul ediyoruz şimdilik. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz