Rusya-Ukrayna Kırım Krizi

Başlatan Attila, 28 Şubat 2014, 08:04:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sayıların sağlamasını yapmak zor; çünkü  Holodomor yaşanırken,  Ukrayna'da  yapılması gereken  nüfus sayımı durduruldu,  bu  yüzden   yaşanan  ölümlerin 3.5  milyon mu  yoksa çok daha fazlamı olduğu  konusu  biraz  muallak.
Mesajı Paylaş

Nufüs sayımı dondurulmadı ki yapılsın. Sovyetlerde nufüs sayımı 1926, 1937,1939, 1959,1970,1979, 1989 yapıldı. Bu sayımların tüm sonuçları 1990'da yayınlandı.

Holodomor(Голодомор) Ukraynaca açlık demektir ve sanki sadece onlara aitmiş, onlara yapılan soykırım olarak yedirmeye çalışıyor. Açlıktan Ruslar daha fazla öldü, Tatar ve Kazakların sayısı da Ukrayna'dan az değil ki. Açlık oldu, bu açlık sadece onlara ait değil, soykırım olarak kabul edersen o zaman diğer milletlere Çoğu Sovyet halkına yapılmış olarak kabul edelim.

Bizden akrabalardan ölenler vardı, mahallede insan eti bile yiyenler oldu. Siyaselleştirmek olmaz, Ukraynaya yapıldıysa en az onun kadarı bize de yapıldı. Hepimize yapıldı... Mesajı Paylaş

dediğim gibi,  sayıların sağlamasını  yapmak zor;  fakat  Rusya ve Ukrayna  ilişkilerine  bu gün dahi  yansımaları olduğunu düşünüyorum.
Rusya'dakileri dinlersek,  işi  her şey  başta  gaz bulutuydu  noktasına  taşımaya  çalışıyorlar,  öyle ki  bir dönem  Avusturya  bile  tarihsel arka  planda  müsebbip  ilan edilmeye çalışılmıştı.
bu  iki Slav  halkın   ta  Nazilerden  beri  yaşadıkları  problemin temelinde   bu açlık dönemi    var bence.
---
  sıkıntı yaşayan diğer halkların SSCB  ile ilgili   bir  politik  tavrının veya talebinin  olmaması da  bir şeyi değiştirmez,  değiştirmemeli.
çünkü,  ezilme bilincinin oluşmamış olması,  ezilmenin olmadığını  göstermez.
-efendim,  aynı şey diğerlerinin başına da gelmiş,  onların  bir tavrı  yokken  Ukrayna'nın  niye  SSCB'ye  karşı  tavrı  var?  şeklinde  bir  yaklaşım  gerçekçi de değil,  vicdani de değil.

fakat,  benim  bu yazıya  başlarken  vermek istediğim  ana düşünce arada  kaynamasın.
görüleceği  üzere,   tarımsal  örgütlenme  ve  tarım  üretimi  artsın da  nasıl artarsa artsın  zihniyeti  eleştriye  açıktır.
kalkınma modelleri,  bence  hem devleti hem  milleti  kapsamalıdır.
o tarihlerde SSCB'de  uygulanan  üretim artışı  modeline  baktığımızda,  aslında  devlet açısından   başarıya  ulaşılmış gibi  görünmektedir;  fakat  SSCB  yapısı  için   başarılı  olan  bu tür bir kalkınma  programı,  millet açısından  sefalet  yaratmış  bir  modeldir.
yani  bir  kalkınma planında,  geçen  yıla  göre daha  fazla  tarım  üretimi  yapmış  olmak  gerek  şartlardandır ve hatta  hususi  gündemler vuku  bulduğunda  taviz de  verilebilir;    fakat  yeter  şart asla değildir.

ek:
kaynak olsun diye bir pdf linki koymuştum;  ama  link olarak eklenmemiş,  o  yüzden sildim.
teknik bir sorun var galiba forumda.

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: korsan2 - 25 Aralık 2024, 17:28:33kaynak olsun diye bir pdf linki koymuştum;  ama  link olarak eklenmemiş,  o  yüzden sildim.
teknik bir sorun var galiba forumda.

Verdiğiniz PDF dosyası paylaşılmıştı, sonra sildiniz. Okudum, Ukrayna kaynaklı, sadece 1932-33 Ukrayna'da olan açlıktan bahsedilmiş. Yine Sovyetlerin Ukrayna halkına olan zülmünden, millet olarak harcandığını bahsetmiş. Stalin isteseydi Ukraynadaki halkın tümünü silerdi, açlık yine 2-3 sene devam ettirirdi. O adamın bunu yapabilecek potansyeli vardı, Hitlerden fazlası vardı, eksiği yoktu.
Bu açlık kaba hesapla 10 milyon adamın ölümüne sebep oldu, kesin şu kadarı açlıktan öldü demek imkansız. 1937-38 Stalinin büyük temizlik operasyonu sırasında 600 bin ile 1.2 milyon insanı katletmişti.

Açlık neden ortaya çıktı yukarıda bahsettik ve yine sadece Ukrayna'ya yapılmadı, o dönemde Sovyetlerin özerk cumhuriyeti idi, yani oblastı diyelim. Onlar kadar veya daha fazla insan kaybına uğrayan bölgeleri var.
1932-1933 Volga bölgesi ile Ukrayna'daki nufüs ve vatandaşlık müdürlüğü tarafından kayıtlara geçmiş ölümlerin sayısı ve kıyaslaması. Bir sene öncekisine göre Volga bölgesinde 860% kadar ölümlerin arttığı tespit edilmiştir, Ukrayna'da ise 650% ölümler artmıştır. Kazakistan,Kuzey Kafkasya, Ural, Kuzey Volga, Tataristan gibi bölgelerde de yaklaşık ölümlerin artışı bu şekildeydi. Onlarca il ve ilçelerde resmi olarak insan eti yeme olayları tespit edilmişti. Resmi olmayan gerçek yaşananları çok daha fazlaydı.

Ukrayna devamlı sadece bize yapıldı gibi yalanları yedimeye çalışması garip. Bu açlık hepimize yapıldı, kimse inkar etmiyor. Rusya'da ve Kazakistan'da bu açlıktan ölenlerin bir sürü anıtı var, okulda tarih derslerinde bile okutulmakta.

Mesajı Paylaş

Sn Marmara,

Öncelikle Holodomor konusu mevucut savaşın getirdiği bir politik bir done olmayıp savaş öncesinde de var olup özellikle batı Ukraynada bir türlü unutulamayan bir durumdu, diger oblastlardada vardı diyerek süpliminal manipulasyona girerek temayı değersizlestirmeye gittiginizi düşünüyorum.... Benzeri durumların diğer oblastlarda da olaması bunun bir mezalim olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini belirtmek isterim....

Konu nettir; masum ölmüşse emsal gösterilerek tema değersizlestirilemez. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Alp - 25 Aralık 2024, 22:19:48Sn Marmara,

Öncelikle Holodomor konusu mevucut savaşın getirdiği bir politik bir done olmayıp savaş öncesinde de var olup özellikle batı Ukraynada bir türlü unutulamayan bir durumdu, diger oblastlardada vardı diyerek süpliminal manipulasyona girerek temayı değersizlestirmeye gittiginizi düşünüyorum.... Benzeri durumların diğer oblastlarda da olaması bunun bir mezalim olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini belirtmek isterim....

Konu nettir; masum ölmüşse emsal gösterilerek tema değersizlestirilemez.

Maalesef konudan çok uzak olduğunuz belli ve bilmeden eleştiri yapmışsınız.
Konuyu dağıtarak ben değil siz değerleştiriyorsunuz. Ukrayna'da açlık olmuştur, sabahtan beri bundan bahsediyorum ama sadece onlarda değil, diğer Sovyet bölgelerinde de oldu. Bunun siyasi alet olarak kullanmak, birisi suçlu, diğeri masummuş gibi kabul etmek, birisini yedirmek de yanlış. Herkes masum, yukarıdaki iletilerimde de yazdım Ukrayna savaştan önce taa 1990'larda bu yalanı başlamıştı, "sadece biz masumuz" hikayesini.

Ancak, batı Ukrayna halkının 1932-33 açlık dönemiyle yakından veya uzaktan alakası yok. Tayvan veya Türkiye'deki halk ne kadar alakasiz ise batı Ukrayna'daki halk da o kadar alakasızdır. 1932-1933 açlık dönemi konusunda benim söylemeye hakkım vardır ama batı Ukraynadakilerin hakkı yoktur.

1932-1933'de Batı Ukrayna tamamen Polonya topraklarıydı, halkı da Polonya'ya bağlıydı. 1939 Molotov-Ribbentrop antlaşmasının sonucu Polonya'ya savaş açıldı ve ülkeyi ikiye böldüler.

Mesajı Paylaş

Bugün Kazakistan'da düşen Azerbaycan uçağını Rus pantsir sisteminin vurduğuna dair çok ciddi iddialar var... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: marmara - 25 Aralık 2024, 23:05:05

Konuyu dağıtarak ben değil siz değerleştiriyorsunuz. Ukrayna'da açlık olmuştur, sabahtan beri bundan bahsediyorum ama sadece onlarda değil, diğer Sovyet bölgelerinde de oldu. Bunun siyasi alet olarak kullanmak, birisi suçlu, diğeri masummuş gibi kabul etmek, birisini yedirmek de yanlış. Herkes masum, yukarıdaki iletilerimde de yazdım Ukrayna savaştan önce taa 1990'larda bu yalanı başlamıştı, "sadece biz masumuz" hikayesini.

Ancak, batı Ukrayna halkının 1932-33 açlık dönemiyle yakından veya uzaktan alakası yok. Tayvan veya Türkiye'deki halk ne kadar alakasiz ise batı Ukrayna'daki halk da o kadar alakasızdır. 1932-1933 açlık dönemi konusunda benim söylemeye hakkım vardır ama batı Ukraynadakilerin hakkı yoktur.

1932-1933'de Batı Ukrayna tamamen Polonya topraklarıydı, halkı da Polonya'ya bağlıydı. 1939 Molotov-Ribbentrop antlaşmasının sonucu Polonya'ya savaş açıldı ve ülkeyi ikiye böldüler.

Alıntı yapılan: marmara - 25 Aralık 2024, 23:05:05

Hayır, hayır Sn Marmara,

Ya demek istediğimi anlamadınız, yada kasıtlı olarak; konuya bu şekilde yaklaşarak demek istediğimi anlamayı istemek yerine kasıtlı ofansif cevap veriyorsunuz...

Tekrarlamak isterim,
Yazdıklarınızdan; Ne olmuş ki bütün Soviyet haklarının başına geldi kî bu durum, diyerek konunun vehametini kasıtlı olarak hafifletmeye çalıştığınız anlaşılıyor veya ben öyle anlıyorum açıkcası... Bu sübliminal propoganda bile olabilir.

Ve şimdi siz girersiniz yine konuya ve şöyle cümleye başlarsınız " Asıl siz şöylesiniz böylesiniz ..... " :))) Bir çesit tersinir dil kavgası tekniği...

Tam bir Sputnik-Tr yazarını andırıyorsunuz veya benziyorsunuz...

Batı Ukrayna derken Luvov (Lviv) tarafından bahsediyordum, koyu milliyetcilerdir (yada anti Rusistirler) diye düşünüyorum doğru mudur?

Bu cüretkar ve taraflı konuşma tarzınızla önceki satırlar da coktan yazıya dökmüş olduğunuz cümleleri orada ilgili vakanın yaşandığı yerde kuramazdınız diye tahmin ediyorum.

Saygılarımla, Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Alp - 26 Aralık 2024, 23:13:28Hayır, hayır Sn Marmara,

Ya demek istediğimi anlamadınız, yada kasıtlı olarak; konuya bu şekilde yaklaşarak demek istediğimi anlamayı istemek yerine kasıtlı ofansif cevap veriyorsunuz...

Tekrarlamak isterim,
Yazdıklarınızdan; Ne olmuş ki bütün Soviyet haklarının başına geldi kî bu durum, diyerek konunun vehametini kasıtlı olarak hafifletmeye çalıştığınız anlaşılıyor veya ben öyle anlıyorum açıkcası... Bu sübliminal propoganda bile olabilir.

Ve şimdi siz girersiniz yine konuya ve şöyle cümleye başlarsınız " Asıl siz şöylesiniz böylesiniz ..... " :))) Bir çesit tersinir dil kavgası tekniği...

Batı Ukrayna derken Luvov (Lviv) tarafından bahsediyordum, koyu milliyetcilerdir (yada anti Rusistirler) diye düşünüyorum doğru mudur?

Bu cüretkar ve taraflı konuşma tarzınızla önceki satırlar da coktan yazıya dökmüş olduğunuz cümleleri orada ilgili vakanın yaşandığı yerde kuramazdınız diye tahmin ediyorum.

Saygılarımla,

Üzülerek söylüyorum, konuya hiç hakim olmadan 1932-33'de yaşanan olay ile batı Ukrayna'yı alet ediyosunuz.
Beyninizi kimler yıkadı bilmiyorum ama bu yaptığınız tröllüktür. Yukarıda haritayla anlattım, o bölgenin ve halkin açlık ile hiç alakası yoktur. Hatta Lviv Avustrya-Macaristan'a bağlı çoğu halkı katolik Polonyalı olan şehir idi.

Tüm batı Ukrayna'yı 1939'da Sovyetler işgal etti Almanya ile birlikte Polonya'yı yuttular. Lviv, Volın, Dragobıç, Stanislav, Ternopol ve Roven olmak üzere 6 oblast eski Polonya toprakları, ondan önce Habsburglara ait topraklar idi. Bu bölgelerdeki sehirler katolik mimarisi ile inşaa edilmiştir.

Konuyu sağa sola dağıtmayın, hakim olmadığınız ve propaganda amaçlı yazılan saçma düşünceleriniz kendinizde saklayın. Açlık olduğunu 2 sayfadır yazıyorum, sadece Ukrayna'da olmadı tüm Sovyet topraklarında yaşandı dedim. Ancak bu olaylar ile batı Ukraynayı hiç alakadar etmez.

Kör olmadıkça gözümüzle baktığımızda bile Lviv şehri tarihsel olarak Slav şehri olmadığı ortada.

Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: marmara - Bugün, 00:35:02
Alıntı yapılan: Alp - 26 Aralık 2024, 23:13:28Hayır, hayır Sn Marmara,

Tekrarlamak isterim,

Saygılarımla,

Üzülerek söylüyorum, konuya hiç hakim olmadan 1932-33'de yaşanan olay ile batı Ukrayna'yı alet ediyosunuz.
Beyninizi kimler yıkadı bilmiyorum ama bu yaptığınız tröllüktür. Yukarıda haritayla anlattım, o bölgenin ve halkin açlık ile hiç alakası yoktur. Hatta Lviv Avustrya-Macaristan'a bağlı çoğu halkı katolik Polonyalı olan şehir idi.

Tüm batı Ukrayna'yı 1939'da Sovyetler işgal etti Almanya ile birlikte Polonya'yı yuttular. Lviv, Volın, Dragobıç, Stanislav, Ternopol ve Roven olmak üzere 6 oblast eski Polonya toprakları, ondan önce Habsburglara ait topraklar idi. Bu bölgelerdeki sehirler katolik mimarisi ile inşaa edilmiştir.

Konuyu sağa sola dağıtmayın, hakim olmadığınız ve propaganda amaçlı yazılan saçma düşünceleriniz kendinizde saklayın. Açlık olduğunu 2 sayfadır yazıyorum, sadece Ukrayna'da olmadı tüm Sovyet topraklarında yaşandı dedim. Ancak bu olaylar ile batı Ukraynayı hiç alakadar etmez.

Kör olmadıkça gözümüzle baktığımızda bile Lviv şehri Ukrayna veya Slav şehri olmadığı ortada.

Sn Marmara,

Cehaletimi affedin,

Batı Ukrayna kelimelerini unatalım, Holodomor vakası nerede yaşanmışsa onu koyalım...

Ama Lviv halkıda Rusları çok sever bu arada.

Ben hala anlatamadım sanırım kelamımı size;
Ben nicesel bir bilgi telakisinden bahsetmiyorum, yasanmış bir acının kelimeler kullanılarak alelade hale getirilmesi hususundayım... Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz