Rusya-Ukrayna Kırım Krizi

Başlatan Attila, 28 Şubat 2014, 08:04:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#330
NATO Genel Sekreteri Jens Stotenberg:

"NATO üyelerimiz bugün yapılan toplantıda yeniden Ukrayna'ya karşı her türlü saldırının cevabı çok sert olacak görüşünde birleştiler" dedi.

That's it...

Adamlar Kırım'ı sorgusuz sualsiz yuttu , ilhak etti...
Utanmaz Rusya utanıp çekineceğine hâlâ utanmadan Ukrayna'ya saldırma tehditleri savuruyor...

Batı emperyalizmi hiç değilse sömüreceği ülkede siyasetçi, gazeteci , bir alt kültür satın alıp kamuoyu kazanıp o ülkeyi öyle ele geçirip sömürüyor.

Ruslar bu zahmete de girmiyor  direkt tehdit edip ordusuyla dalıyor... :o
Mesajı Paylaş

#331
. Mesajı Paylaş

#332
Avrupalılar öngörüsüz bir şekilde hep kulaklarının üzerine yatarlar , sorunları görmezlikten gelme eğilimindedirler , rahatlarını bir başkasının tehlikesi için bozmak istemezler ... Çözmek için bedel ödemedikleri , hep halının altına süpürdükleri sorun büyüyüp , ateş kendilerine ulaşınca da abileri ABD'ye yalvarırlar bizi kurtar diye (Örnek ; 1. ve 2.Dünya savaşında kıçların ABD'nin kurtarması)
Hitler'in Avrupalı güçlerin tavizleriyle nasıl ilerlediğini biliyorsunuz...Çekoslovakya'yı Avusturya'yı aman olayı büyütmeyelim diye yutmasına ses çıkarmadılar...Sonunda Hitler , tüm Avrupa'yı ve Dünya'yı cehenneme çevirdi...


1-2 gün önce forumda yazdığım yukarıdaki iletinin aynısını bugün BM'de ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı  aşağıdaki şekilde aynen dile getirmiş...


"""Bu arada ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı sert bir tavır aldı ve Washington'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna'ya yönelik herhangi bir saldırganlığın çok yüksek bir maliyeti olacağına dair güçlü bir mesaj göndermesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Müttefiklerin Çekoslovakya'nın bazı kısımlarını Hitler'e devrettiği 1938 anlaşmasına atıfta bulunarak, "Tekrar bir Münih anı yaşayamayız" dedi ve ekledi "Putin, Batı'nın yanıt vermeyeceğine inanırsa durmaz. 2008'de Gürcistan'da ne yaptığını gördük, 2014'te Kırım'da ne yaptığını gördük. Durmayacak."""

Mesajı Paylaş

Alıntı YapPolonya Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Pavel Soloch:

"Cumhurbaşkanı Duda ile birlikte Ukrayna'ya askeri destek sağlama kararı aldık."
"Ukrayna'ya çok sayıda mühimmat ve hava savunma sistemleri göndermeye hazırız."
"Teklif iletildi ve Kiev'in cevabını bekliyoruz."
https://mobile.twitter.com/kimlikci_954
Mesajı Paylaş
]

Türkiye ne olursa olsun Montrö'yü korumak zorunda'

Dünyanın endişeyle izlediği Rusya-Ukrayna arasındaki krizi Milliyet'e değerlendiren Prof. Dr. Hasan Köni, Ukrayna NATO'ya katılmadığı sürece Rusya'nın bu ülkeye saldırmayacağını belirtti. Prof. Dr. Köni, 'Krizi Biden kaşıyor' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabulucu rolü çok önemli ve Türkiye'nin çıkarları açısından hayati önem taşıyor. diyen Köni, "Türkiye ne olursa olsun, NATO üyesi bir ülke olarak dengeyi ve Montrö'yü korumak zorunda. ABD stratejileri için Rusya'yı karşınıza almanın çok ağır bedelleri olur."ifadelerini kullandı.

MERT İNAN İstanbul

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni'ye göre, Rusya-Ukrayna krizinin perde arkasında Rusya'nın NATO'dan duyduğu endişe var. Rusya, Ukrayna arasında devam eden gerginlik her an sıcak bir çatışma riski taşırken, Uluslararası İlişkiler Uzmanı İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Köni, iki ülke arasındaki gerginliğin arka planını Milliyet'e anlattı. Biden yönetiminin, önümüzdeki yıl yapılacak senato seçimlerine yönelik gerginlik stratejisini körüklediğini dile getiren Prof. Dr. Köni, "ABD, Ukrayna krizinin sıcak çatışmaya dönüşeceği algısı üzerinden NATO'yu konsolide ederek, Avrupa ve Avrasya'daki varlığını sürdürmek istiyor" dedi. Ukrayna'nın NATO'ya katılmadığı sürece Rusya'nın bu ülkeye saldırmayacağını da belirten Prof.Dr.Köni, "İki ülke arasındaki gerginlik tıpkı Türkiye-Yunanistan gerginliği gibi kontrol edilebilir bir sorun olarak varlığını sürdürmesi ve sıcak çatışmaya dönüşmemesi, dünya barışı için en büyük temenni olmalı" ifadelerini kullandı.


GERGİNLİK STRATEJİSİ

- Rusya-Ukrayna krizini perde arkasında ABD mi var?

"Beceriksiz Biden önümüzdeki yıl senato seçimlerini kazanmak için suni gerginlik stratejisi üzerinden politik argümanlar geliştiriyor. ABD için NATO'nun varlığı, hem küresel gücünü sürdürme, hem Avrupa'yı kanatları altında tutma, hem de silah satışındaki büyük pazar payını sürdürme açısından hayati önemde. NATO'nun işlevsiz kalması, ABD'nin, Avrupa ve Avrasya'daki stratejilerinin zarar görmesi anlamına geleceğinden, Ukrayna krizinin tırmanması ABD'nin işine geliyor. ABD'de sadece Ukrayna değil Gürcistan ve hatta Azerbaycan'ı da NATO'ya katarak Asya Pasifik'i farklı kollardan kontrol etmeyi amaçlıyor. Ayrıca Beyaz Rusya'nın Rusya ile işbirliği yaparak Baltık ülkelerine saldıracağı şeklinde yaratılan korku, ABD'nin; Avrupa ve Avrasya'daki varlığını konsolide etmeye dönük söylemlerden bir diğeri. Kısaca krizi Biden kaşıyor."



- Rusya neden Ukrayna'nın NATO'ya girmesine karşı çıkıyor?

"Moskova'nın güvenliği açısından çok önemli Kırım'a asker çıkarttığınızda Moskova yolu dümdüz bir güzergah. Moskova'nın güvenliği Kırım'dan geçiyor. Ukrayna'nın içinde ciddi bir Rus nüfusu söz konusu. Ülkenin yarısı AB'ye girip batı bloğunda olmak isterken, Rus nüfus ise anayurtla birleşik olmak istiyor. Karadeniz Rusya'nın yumuşak karnı. Kırım ve paralel hat boyunca kıyıya çıktığınızda Moskova yolu dümdüz. Rusya Karadeniz'de güvenliğini sağlayamadığı noktada ayakta ve hayatta duramayacağı için Ukrayna'nın NATO'ya girmesine haklı olarak karşı çıkıyor. Ukrayna'nın NATO'ya girmesi, KKTC'nin Yunanistan veya Rum Kesimi tarafından işgal edilmesiyle, Suriye'de Kürt devleti kurulmasıyla aynı anlama geliyor."

- Biden'ın stratejisi nedir?

"Trump'ın aksine Biden küresel emperyal güç stratejisini sürdürmek için, yeni gerginlik alanları yaratmaya çalışıyor. Avrupalılar ise Ukrayna için Rusya'ya karşı savaşmak istemiyorlar. ABD bir yandan da Çin'in kuşak yol projesine karşı Bulgaristan, Romanya ve Polonya'yı kendi safına çekerek, kışkırtan ülke konumunda. Ukrayna üzerinden Rusya'yı Bulgaristan, Romanya ve Polonya hem Rusya, hem Çin ekonomisine darbe vurma stratejisi yürütülüyor. ABD'nin bu stratejisi yüzünden Türkiye'nin ekonomik kaybı 40 milyar dolar civarında."



- Türkiye olası sıcak çatışmada nasıl bir tavır almalı?

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabulucu rolü çok önemli ve Türkiye'nin çıkarları açısından hayati önem taşıyor. Türkiye ne olursa olsun, NATO üyesi bir ülke olarak dengeyi ve Montrö'yü korumak zorunda. ABD stratejileri için Rusya'yı karşınıza almanın çok ağır bedelleri olur. Ermenistan ve Suriye kartı başta olmak üzere savaşın çok farklı cephelere yayılması söz konusu olur. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Yunanistan Ege ve Kıbrıs için harekete geçer. Güney'de Suriye meselesi, Doğu'da Ermenistan-Azerbaycan, Ege'de Yunanistan ve Kuzeyde Ukrayna-Rusya krizi ile Türkiye ateş çemberi içinde kalan ülke olur. Türkiye'nin Rusya'yı karşısına alması Kafkaslar ve Ortadoğu'da yeni sıcak çatışma demektir. Tekstil, turizm, tarım ve enerjide dibe vururuz."

"Ruslar, Türkiye'yi Ukrayna'ya yönelik İHA, SİHA satışından dolayı uyarıyor. Çok hassas dengeler söz konusu. Türkiye ise bir yandan nükleer santral anlaşması, enerji ithalatı ile Rusya'nın önemli müşterisi konumunda. Rusları direk karşımıza alamayacağımız gibi stratejik açıdan batı bloğuna da sırt dönmemiz mümkün değil. Türkiye, ne olursa olsun kendi güvenliğini gözeterek, Ukrayna krizinde geri planda durduğunu, sadece kendi güvenliğini düşünen bir ülke pozisyonunda olduğunu açıkça her defasında deklare etmeli. Ukrayna ile ilişkilerimizi de sürdürerek ancak taraf olmayarak yolumuza devam etmeliyiz."

- Almanya-Fransa eksenli AB hangi pozisyonu alır?

"Ruslar'ın, Ukrayna'ya saldırması durumunda ne ABD, ne AB, ne de NATO böyle bir sıcak çatışmaya dahil olmayacak ve müdahalede bulunmayacaktır. Ukrayna NATO'ya girdiğinde, Çin de Tayvan'ı işgal eder. Bu durum ABD'nin Asya'daki ekonomik kazançlarına büyük darbe vurur. Olası savaş Rusya'nın gaz tedarikçisi Almanya'nın da ağır darbe almasıdır. Bu nedenle Fransa ve Almanya, ABD politikalarına karşı çıkıyor. Olası işgalde Ukrayna halkı ciddi bir direniş göstereceğinden, Rusya için ikinci bir Afganistan hezimeti olabilir. Ruslar tüm bu denklemi hesaplayıp hareket eder."

https://www.milliyet.com.tr/dunya/dunyanin-endiseyle-izledigi-kriz-turkiye-ne-olursa-olsun-montroyu-korumak-zorunda-6693150 Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Prof.Dr. Hasan Köni diyor ki " Ukrayna  , Nato'ya katılmadığı sürece Rusya Ukrayna'ya saldırmaz"

Ukrayna Nato ülkesi değil ama Rusya Kırım'ı ilhak etti ,  Donbass bölgesi başta olmak üzere Doğu Ukrayna'yı dolaylı yoldan (ayrılıkçıları destekleyerek) işgal etti ...

Hala Rusya , Ukrayna'yı Nato'ya katılmadığı sürece işgal etmez diyor KÖNİ... Kırım'ı , Doğu Ukrayna'yı işgal edenler Ruslar değil şirinlerdi galiba...

Aşağıda Ukrayna topraklarını işgal eden bir grup Þirin gözükmektedir...

Mesajı Paylaş

#336
Herhalde "isgal etmez" demek isterken demek istedikleri;

1- Kirimin isgalini isgal saymiyorum cunki bitti o is artik orasi Rusya. Kendi topragini isgal edemeyecegine gore isgal sayilmaz :)
2- Dogrudan kendi resmi kuvvetlerini sokarak buyuk capli bir isgal yapmaz ama su ana kadar yaptigi gibi ayrilikcilari, parali askerleri, Ukraynadaki Rus yanlisi politikacilari kullanarak istediklerini elde eder..
Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

#337
Alıntı yapılan: serkan1976 - 03 Şubat 2022, 11:22:32
Prof.Dr. Hasan Köni diyor ki " Ukrayna  , Nato'ya katılmadığı sürece Rusya Ukrayna'ya saldırmaz"

Ukrayna Nato ülkesi değil ama Rusya Kırım'ı ilhak etti ,  Donbass bölgesi başta olmak üzere Doğu Ukrayna'yı dolaylı yoldan (ayrılıkçıları destekleyerek) işgal etti ...

Hala Rusya , Ukrayna'yı Nato'ya katılmadığı sürece işgal etmez diyor KÖNİ... Kırım'ı , Doğu Ukrayna'yı işgal edenler Ruslar değil şirinlerdi galiba...

Aşağıda Ukrayna topraklarını işgal eden bir grup Þirin gözükmektedir...



Ukrayna'dan Rusya'nın ne anladığını iyi bilmek lazım.

Stalin'in vahşi sanayileşme politikaları sonucunda Ukrayna'da kıtlık yaşanmıştı. Çok sayıda Ukrayna'lı o kıtlıkta can verdi. Daha sonra gelen Sovyet yönetimi bunu tazmin ediyormuş gibi görünmek için, demografik olarak aslında Rus bölgeleri olan Kırım ve Donbass bölgelerini Ukrayna Sovyet Cumhuriyetine devretti.

https://www.ukrhaber.com/blog/buyuk-ukrayna-kitligi-holodomor/#.Yfun85rP3IU

Ama dikkat! Aslında öyle bir niyetleri yoktu. Onlar açısından bu devir kağıt üzerindeydi.

Sovyetler Birliği dağılınca, sembolik olarak yapılan bu toprak devri gerçeğe dönüştü. Eğer Ukrayna tıpkı Beyaz Rusya gibi Rusya uydusu olarak kalsaydı, Rusya yine sesini çıkartmayacaktı. Ne zaman ki Ukrayna Batı uydusu olmaya karar verdi, o zaman Rusya kendi açısından sembolik olarak devrettiği bu toprakları ayrılıkçılar yoluyla geri aldı.

Fakat Ukrayna sürekli olarak Nato silahlarıyla beslendikçe endişesi de artarak devam etti. Rusya'nın kısa vadedeki hedefi Ukrayna'nın tarafsız kalmasını sağlamak ve bu silah/para akışına engel olmak. Uzun vadeli hedefiyse, ayrılıkçıların kurduğu "devleti" önce uluslararası arenada kabul ettirmek ve ardından o devletle birleşmek.

Rusya, Ukrayna'nın kalanını işgal etmek niyetinde değil, asla! Eğer savaş riski gerçekten var olsaydı, altının ons fiyatından bunu derhal anlardınız. İlk bakacağınız indikatör odur, bunu aklınızda tutun.

Anglosaxon cephenin niyeti, bu gerilimi sürdürerek Rusya-Çin bloğuna zorluk çıkartmak. Ukrayna ve FransAlmanya cephesi bu oyunda ütülen ana oyuncular. (Macron o yüzden hop oturup hop kalkıyor ve Alman Hükümeti o yüzden Ukrayna'ya silah vs yollamıyor.)

Bize gelince, doğrusu şimdiye kadar bu gerilimden en çok rantı biz sağladık. Yoksa Atak-2, Akıncı ve Gezgin platformlarına hayatta motor bulamazdık. Ancak Prof. Dr. Hasan Köni'nin dediği gibi hassas dengeyi sağlamak şart. Rusya kışkırtılır ve sıcak çatışma olursa, ütülen oyuncular kervanına kaşla göz arasında biz de dahil oluruz. Mesajı Paylaş

#338
Merzifonlu hocam bahsettiğiniz olay ; Holodomor ya da Ukrayna Kırımı, 1932-1933 arasında, o dönem Sovyetler Birliği'nde, şimdiki Ukrayna ve Rusya'nın Kuban bölgesinde suni olarak yaratılan kıtlık sebebiyle yaklaşık olarak 8 milyon insanın öldüğü olaylara verilen addır.

Bu Ukrayna olaylarına Türkiye tarafından bakarsak kısa vadede yıllarca alamayacağımız motorlara kavuştuk...Uzun vadede ise Rusya'nın güçlenip - yayılması inanılmaz zararımıza...

Tıpkı kapütülasyonları Fransa'yı diğer Avrua devletlerine karşı kışkırtmak , Avrupa bloğunu bölmek için kullanıp kısa vadede yarar elde ettiğimiz  ama uzun vadede Osmanlı'nın yıkılmasına yol açtığı gibi...

ABD-Batı bloğunun bize verdiği zararların hırsıyla daha büyük tehlike Rusya yayılmacılığını meşrulaştırmaya çalışmak büyük hata...

Karadeniz'de Rusya'yı tek başına bıraktı Kırım işgali... Bu zararımıza...Güçlenen Rusya'nın sürekli boğazlardan askeri gemi geçirmesi Batı'yı Montrö'yü sorgulatacak...

Ben Kanal İstanbul'un arkasında Ali Cengiz oyunları olduğunu düşünüyorum...
Kanal İstanbul Osmanlı'nın yıkılmasına yol açan Tarih derslerinde bize ezberletilen "Coğrafi keşifler,Sanayileşememek,Kapütülasyonlar vb" türünden bir etki yaratıp Türkiye'yi zor duruma sokacağını düşünüyorum...

Batı bu saatten sonra Ukrayna işgaline kesinlikle göz yummayacaktır...Rusya işgalin kendisini Afganistan işgali durumuna sokacağını anladı(Batı sürekli silah takviyesi yapıyor Ukrayna devletine) artık ileri gidemez giderse hayati bir hata yapar...

Biz bu gerilimden yararlanıp F-16'ları kapalım , Batı ambargosunu gevşettirelim , Ukrayna'ya daha yakın durup motor teknolojisi elde edelim ...

Çin ve Ukrayna-Rusya olayları arasında ilişki olacak mı?  Çin artık o kadar güzel bir kapitalist ülke oldu , paranın-gücün tadını o kadar çok aldı , dış ticaretten o kadar çok gelir elde edip güçlendi ki Dünya'daki mevcut statüko değişimine izin vermesinin Çin'in mevcut durumuna ne faydası olacağını anlamadım... Çin bu işe fazla bulaşmayacaktır...

Çin - ABD ilişkilerinde en önemli şey kim kimden ne kadar ürün alacak? Yani ticaret dengesi...
ABD diyor ki ben sana pazarlarımı açarım ama sen de ABD'den 40 milyar dolarlık tarım ürünü alacaksın vb... vb... Diğer meseleler fasa fiso... Mesajı Paylaş

Sayın Köni Rusya'nın Kırım'ı hangi güvenlik gerekçeleriyle işgal ettiğini net olarak açıklamış. Tabi ki bu Rusya'yı haklı konumuna getirmiyor. Gelişim neredeyse insanlar yüzlerini o yöne dönerler. Özellikle de uzun süre yokluk içerisinde olan toplumların bağımsızlıklarını kazandıktan sonra batıyı tercih etmeleri yadsınamaz. Rusya bu ülkelere Batının sağladığı koşulları sağlayabilir mi? Bunu sorgulamaları lazım. Gerçi sorguladıkları ve cevabı bildikleri için güç kullanmak zorunda kalıyorlar gibi görünüyor. ABD bu durumun farkında olduğu için herzaman olduğu gibi yangına körükle koşuyor. Bu da onların çıkarı...

Bizim çıkarımız nedir? Daha önce açıklamıştım. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz