Rusya-Ukrayna Kırım Krizi

Başlatan Attila, 28 Şubat 2014, 08:04:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Balistik füzeleri, Katyuşa gibi ÇNRA konusunda kendine ait gelişmeler ve yöntemleri var, bu konuda dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisi.

Ancak uçaktan atılan güdümlü bomba konusunda Rusya'nın yeniden icat ettiği bir şey yok. Batı en az bu yöntemi 25 senedir yapıyordu. Batı derken sadece ABD'yi kastediyorum, havadan atılan güdümlü bomba konusunda NATO'nun ve dünyanın lokomotifi.

Rusya elindeki sınırsız beleşe gelen Sovyetlerden kalan aptal bombalara bisiklet fiyatında GPS/GLONASS sinyali ve çelikten kanat takarak verim alıyor.

Þu bomanın neresi teknolojik ürün, 2. Dünya Savaşından kalma bombalardan farkı yok ama uçaktan fırlatıldıktan 2 saniye sonra piston patlayarak altındaki kanatlar açılıyor ve 60-70km uçarak nokta vuruşu yapıyor.

http://youtu.be/Jlgx0N1q8xI?si=ml8ZSps4HISFPH_z

Mesajı Paylaş

Eski aptal bombalara güdüm kiti takma olayını insanlar eldeki aptal bombaları değerlendirme yöntemi sanıyor ama gerçekte bu modüler silah kullanma tercihidir. Güdüm itki imla sevk etme bunlar bir mühimmatın parametrelerini oluşturuyor. Eski bombaları imla kısmı olarak kullanmak esneklik getiriyor ucuna INS yada SAL güdüm TV güdüm ekleniyor üstüne kanat ekleniyor arkasına kuyruk finleri ekleniyor belki itki kazandıran bir şeyler ekleniyor. Ortadaki imla hakkı çeşit çeşit aptal bombadan seçilebiliyor belki mayın döker belki zırh deler belki hatta örnekleri var torpido atar. Bu tercih edilen esnekliği ilkellik olarak görmemek gerek bunu isteyerek yapıyorlar yoksa hala deli gibi MK serisi bomba üretmezler depolardaki bitince daha modern SOM gibi paketlenmiş bombalara geçerlerdi. SDB ye geçilmeye başlandı ama oda MK serisi bombaların yerini alan bir şey değil. 100 kg ile 2000 kg arası bomba serisi bu yaklaşık. Rusya da aynısını yapıyor onlar içinde FAB serisi bombalara takılan güdüm kitleri ilkellik değil tercihtir Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Sn.putty ikimiz de aynı şeyden bahsediyoruz. Tabiki Rusya'nın tercihi, elindeki hazır beleş aptal bombaların turşusunu  yapmayacağına göre bu şekilde ucuz, üretimi hızlı ve etkili verim alıyorlar. Kanatlı FAB serisinin bir üst modeli de D-30SN.
250kg'lık havadan atılan aptal bombasına dediğim gibi ucuz Katyşa roket motoru, kanat ve güdüm kiti taıyorlar ve 100km uzaktan ÇNRA'dan fırlatıyorlar.

Aynı bombanın havadan atılan roket motorsuz modeli de var. Aldığım bilgilere göre roket motoru olan güdümlü FAB D-30SN havadan atınca 180-200km uçabiliyormuş, seyir füzesinin menzili demek bu. 50 bin dolar gibi ucuz maliyete seyir füzesi kadar menzili olan bombadan bahsediyoruz. Roket motoru yakıtı bittikten sonra bombadan ayrılıyor katmanlı balistik füzeleri gibi kanatları açılarak uçmaya devam ediyor, bundan dolayı menzili uzun.

Rusya batıyı havadan atılan güdümlü bombaların çeşidi ve etkili kullanımı konusunda yakaladı diyebiliriz. Savaş daha 2-3 sene devam ederse yeni icatlar, ucuz ve etkili bombaların yenilerini de ekleyerek batıyı bazı konularda geride bırakabilir. Mesajı Paylaş

Ruslar Ukrayna SAM sistemlerine karşı ciddi uğraş veriyor, 1 günde Patriot, S-300 ve Buk imha edildi.

Bugün batı HSS füzelerine uyarlanmış BUK M1 fırlatıcısı FrankenSAM, ilk defa Rus Kuzey ordu grubu tarafından Lancet kamikaze dronlar ile Kharkiv'de imha edildi.
FrankenSAM Sovyet Buk-M1'lerin füzeleri tükendiği için özel olarak RIM-7 Sea Sparrow ve AIM-9 Sidewinder füzelerini fırlatabilecek şekilde uyarlanmıştı.
https://x.com/FahrettinAltay_/status/1788992904884801842

S-300PT Lancet ile vurulmuş. Savaş bitince Ruslar Kremline Lancetin heykelini dikecekler böyle devam ederse.
https://x.com/squatsons/status/1788995322817179700 Mesajı Paylaş

Duran ordularla savaş kazanılmaz eninde sonunda en alası silahta olsa bulunur vurulur. Silahların değerini anlamak için ordunun ya hep ya hiç deyip düşmanı söküp atmak için ölümüne savaşıyor olması gerekir. Bunlar ağaçların binaların arasına tertiplenmişler bir birlerine can sıkıcı saldırı yapmakla yetiniyorlar. Rusya nın durumunu anlıyorum onlar zaten ilerlemek istemiyor onların pozisyonuna eleştirim yok ama Ukrayna için durum feci. Ukrayna nın kurtarması gereken toprakları var ama düşmanı söküp atmaya güçleri yok ve olmayacakta. Hal böyle olunca Ukrayna ya ne kadar modern silah verilirse verilsin Rusya onları arar bulur ve vurur bundan kaçış çok zor. Rusya vuruyor diye bu silahları aşağılamakta doğru değil M1 tankı bu füze sistemleri bunlar iyi işe yarar silahlar ama düşmanı yok etmek için savaşırken işe yarayacaklar böyle kafayı çıkartıp bir şeyleri vurup saklanmaya kalkarsan bir iki günde yakalanır imha edilirsin. Rusya nın uyduları var uzayda sar radarları var sar uçakları var var allah var bunlardan saklanmak mümkün değil. Ama Ukrayna için saldırıp savaş kazanmanın güç dengesizliği olarak yolu yok maalesef. Mesajı Paylaş

Þu sıralar Avrupa Birliği ve Amerika, Yunanistan ve İspanya başta olmak üzere birçok ülkeye Patriotlar için baskı yapıyor. Baktığımızda ülkelerin öyle 40-50 tane Patriot'u yok. En çok olanın 10 tane.

Sayın Marmara vuruldu dediğiniz bu adetlerden 1 tanesi mi oluyor? Yani ellerindeki 1 tane azalmış mı oluyor? Eğer bu şekilde ise şu andaki tantanayı da anlamıyorum. 8-10 tane ile hava sahasının kapanması zaten imkansız da Yunanistan falan tamamen komik duruma düşüyor. Mesajı Paylaş

Büyük hava savunma sistemleri kadar şu aşağıdaki gibi basit hava savunma sistemleri mutlaka lazım.

Mesajı Paylaş

Ukrayna'nın elinde yaklaşık 17-20 batarya S-300P/PS/PT gibi Sovyetlerden kalma mirası vardı.
1 bataryada en az 4 lançer,arama radarı, güdüm radarı komuta merkezi, doldurucu vs var. 70-80 adet Buk, 200 küsür Osa, Tor vs vardı ve Sovyetlerin hava saldırısına karşı en sağlam korunan bölgelerinden birisiydi 35 sene önce.

Savaş başladıktan sonra Bulgaristan ve Slovakya'nın elindeki S-300'ler, çok sayıda Doğu Avrupadaki Sovyet yapımı ne varsa hepsi Osa, S-125 gibi çeşitli SAM sistemleri hibe edildi. Çoğu vuruldu, füzeleri tükendi, Rusya hariç bunların füzelerini kimse üretmiyor.
Ukrayna zor durumda şu anda, eski stoklar tükendi veya vuruldu.

Elinde kalan Buk'ların füzeleri bitince ABD Sea Sparrow ve Sidewinder gibi füzeleri uyarladılar.

Ukrayna kitapta yazılan standart batarya halinde kullanamaz S-300 veya Patriot olsun, devamlı lançerleri vuruluyor, sağ kurtulanları ile yarım yumalak 1-2 lançer ile yanında radar var ve bu şekilde karşılık vermeye çalışıyor. Standart 4 lançer ile hedefi vurmaya kalkarsa kabak gibi yeri anında tespit ediliyor, fare gibi ağaçlara, hangarlara saklanarak karşılık veriyor. 7/24 radarla hedefi arayamaz, 5-10dk yuvasından çıkıyor fırlatıyor ve yine saklanıyor.

Yeni gelen veya gelecek Patriotlar tükenmiş eskilerin yerini alacak, kedi fare oyunu devam edecek. İsterse 100 batarya getirsin önemli olan füzelerin sayısı.
Ukrayna günde eskisi gibi en az 30-50 adet SAM füzesi atarsa 2 ayda yine tükenir, bir kısmı vurulur. Avrupanın elinde de sınırsız değil sonuçta, onlar da de üretmiyor ve kendi hava sahasını kim koruyacak.

Havada uçan gelen gidene Patriot ile karşılık verirse ABD'nin stokları da 1 senede tükenir.
Mesajı Paylaş

Ortada bizim açımızdan komik bir durum var aslında. Bizde Patriot falan olmadığından, bize bir şey diyemiyorlar.  :)

Patriotları bize satıp, iş payı da verseydiler, bu kadar füze kıtlığı çekmeyeceklerdi. ABD hariç, Alaman ve Japın üretiyor bu füzeleri. Ama hangi maliyetle ve kaç tane?!

Bu savaşta Putink sıkışıp taktik nüke kullanmaya kalkarsa, iş çok tehlikeli bir aşamaya evrilecek. Benim asıl korkum odur. Mesajı Paylaş

Aslında Rusya'nın en büyük başarısı bu kadar kısa sürede bunca yaptırıma rağmen (çoğu görünüşte bile olsa. En son enerji ticareti için yaptırımları kaldırdı Batı) Batı'ya oranla harika bir üretim hattı oluşturması oldu. Almanya için doğru bildiğimiz birçok şeyin yalan olduğu ortaya çıktı. Günün sonunda ciddi sayıda nicelik farkı oluşturabiliyorsanız, niteliği her zaman yeniyorsunuz. Umarım bize gerekli dersler çıkarılmıştı.

Benim anlamadığım bu fabrikalar eskiden de var mıydı? Atıl durumda mı bekliyordu? Nasıl oldu da kalifiye insangücü oluşturabildi Rusya? Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz