Aselsan CATS Flir (Aselflir-235)

Başlatan AVCI, 10 Mart 2014, 16:19:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Daha gecen gun 100 nm icin calisma yapildigi soylendi. Mesajı Paylaş

ben 65 için çalışıldığını düşünmemin sebebi katardan gelen 65 nm işlemci üretebilen litografi makinesinin incelenmiş olabileceği ile ilgili kısımdır. yoksa 130nm den 100 nm ye geçiş yapmak daha mantıklı bana görede. ama bizimkilerin şapkadan tavşan çıkarma huylarını bildiğimden 65 nm açıklanırsa hiç şaşırmam. Mesajı Paylaş

Bence biz forumda litografi cihazına gereğinden fazla anlam yüklüyor olabiliriz. Bahsettiğiniz nanometrede cihazı satacak bir kaç düzine firma vardır dünyada. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Þu an kullanılan 2 yöntem var DUV ve EUV.

DUV ile 14 nm'ye kadar çipler verimli üretilebiliyor. Daha altı için EUV lazım.

DUV cihaz yapabilen şirketler: Hollandalı ASML, Japon Canon ve Nikon, Çinli SMEE.

EUV cihaz yapabilen ise sadece ASML.

Yakın zamanda ABD, Çin'in Hollanda'dan EUV cihaz satın almasını engelledi. Çin bir yandan kendi EUV cihazını yapmaya çalışıyor, bir yandan da ASML'den aldığı DUV cihazlarla, verimsiz de olsa 7nm üretim yapmaya çalışıyor.

Mesajı Paylaş

Bu makineleri yapamamasının sebebi de patentlermiş. Aslında Çin gibi bir ülkenin yapamayacağı şey yok ama patentler konusunda Batı çoğu yolu kapatmış. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 03 Mart 2024, 22:32:53
Bence biz forumda litografi cihazına gereğinden fazla anlam yüklüyor olabiliriz. Bahsettiğiniz nanometrede cihazı satacak bir kaç düzine firma vardır dünyada.


Anlam yüklemenin yanında yarı iletken üretiminde diğer üretim procceslerini hiç konuşmuyoruz. Çip üretim süreci ham maddenin en başta ham madde olarak başlamasından son süreçte cihaza takılmasına kadar olan sürece kadar devam ediyor ve açık ara dünyanın en zorlu , en kritik ve en çok para kazandıran sektörü. Veya birilerinden .
ASELSAN'ın bir yerden başlaması ve başladığı yerin Litografi olması önemli ama Türkiye yarı iletken ve tüketici elektroniği alanında başarılı olmak istiyorsa bu başlı başına devlet politikası olup devlet+ özel sektör+ vakıf şirketleri+ üniversite desteği ile 10+ yıllık planlamalar ve 10 milyarlarca dolarlık yatırımlarla olabilecek bir şey. ASELSAN ben çip üretiyorum hadi dese. Vestel , Koç şirketleri, TOGG, Tofaş alıyorum dese üretim hattı, tasarım ekibi ,entegrasyonu, Birleşik devre yazılımı vs vs 10 milyar dolardan fazlasına patlar ki fabrika temizinden 5 6 milyar dolar tutar. Çip endüstrisi haberlerini okuyunca şaşırmamak ve ülke adına ümitsizlenmemek elde değil. 50 milyar dolarlık yatırım, TSMc 2030'a kadar 100 milyar dolar fabrika ve üretim teknolojisi yatırımı , Amerika'da İntel 30 milyar dolarlık yatırım vs ve bu sivil pazar, askeri pazarda TSK var vs idare edersin. Canına okurlar sivil pazarda.

ASELSAN genel olarak zaten askeri ve teknolojik kabiliyetlerini sivile aktarmada hem vizyonel hem operasyonel çok büyük eksikleri ve yanlışları olan bir şirket. Kafa ve zihinsel olarak şirket çok askeri çok militarist. Serbest dünyanın ve dünya elektronik ticareti mentalitesinden çok uzakta bence. Önce bazı bulunması gereken çok daha basit ve önemli pazarlar var onlara yönelmeli. Çok daha fazla para kazanacağı daha becerebileceği pazarlar var . Bunu da yapmalı ama diğer alanlar şirketin büyük yatırımları için finansal ve kabiliyetsel kazanımları için şart.Ve yarı ileten pazarına hem ekonomik hem mentalite hemde şirket olarak hazırlanmasına ve uyum sağlamasını da sağlar.

Birkaç demiryolu teknolojisi ,  birkaç basit medikal cihaz dışında ASELSAN ortada yok. Normalde bu kabiliyette bir şirket şaka etmiyorum ülkenin sanayi lokomotifi olup 30-40 milyar dolar ciro elde etmesi gerekirdi. Bir Siemens'in becerilerinin bazılarına erişebilirdi.  Ama olamadı.

Haa burda ASELSAN'ın da haklı yönleri var. Elindeki mühendis sayısı ,teknisyen sayısı bilim adamı ve yetenekli yönetici sayısı  anca anca şu an ki durumuna yetiyor. Yurt dışına açılmadan , başka pazarların insanları ile işyapmadan küresel,  oyuncu olmadan bu dediklerim çok çok zor. Ülkenin kendi savunma sanayi şirketi olmak ile küresel pazarda mücadele etmek , son tüketiciye ürün üretmek bambaşka şeyler.

Yetenekli insanımız aslında gayet iyi,  nüfusumuz genç vs de kaybediyoruz, başka ülke içi şirketlerde çalışıyorlar vs vs. Bugün Siemens'i örnek alalım, kaç bin tane operasyonel mühendisi , Ar-Ge mühendisi , Ür-ge mühendisi vardır. Kaç bin fabrikada üretimde çalışan teknisyeni vardır.

Başlı başına hükümet ve devlet planlaması ile olabilecek şeyler bu şeyler. Þirketin kendi iç projesi olup birkaç milyon dolarlık Ar-Ge ile  70-80 mühendisinin çalışması ile yürümez böyle teknolojik ürünler.

Ama ben ilerisi için umutluyum . Çünkü askeri bazı eşikleri atlattıktan sonra TUSAÞ'ın ASELSAN'ın Baykar'ın Havelsan'ın sivil pazarlara yöneleceğinin emarelerini görüyoruz zaten. Hatta Baykar açık açık projelerini gösteriyor.

Ellerinde 10 senelik bir iş kaldı. Ondan sonra birçok alanda dünyayı yakalayacağız istediğimiz noktaya geleceğiz ve daha rölantide ürün yapacağız savunma sanayisinde . O noktadan sonra  doğru hedefler doğru yöneticiler ve doğru devlet planlaması ile çok başarılı işler başarabiliriz. Ama şu an bunun taşları döşenmeli ama bu dediklerimiz ve beklentilerimizde olan projeler bugün çalışılmamalı. Bugün bu yükleri yüklemek ağır gelir zor gelir. Kısaca uygun zaman ve uygun durum değil. Mesajı Paylaş
Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer bu yüzden mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.

aselsanın prototip olarak ürettiği X-ray görüntüleme ve mr cihazları vardı ne oldu onlara? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 03 Mart 2024, 20:41:29
Bir sorum olacak litografi cihazı "Aesa"radar yapımında mı kullanılıyor?

LİTOGRAFİ CİHAZI MİKROÇİP yapmak için kullanılır yanlış olmasın en son 2nm ebatlarına inmeye çalışılıyordu ondan önce 6 nm çip üretiliyordu ebat ne kadar düşerse enerji tüketimi  ve hacim düşüyor... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: aydındurmus - 04 Mart 2024, 10:26:04
Alıntı yapılan: Denizci16 - 03 Mart 2024, 20:41:29
Bir sorum olacak litografi cihazı "Aesa"radar yapımında mı kullanılıyor?

LİTOGRAFİ CİHAZI MİKROÇİP yapmak için kullanılır yanlış olmasın en son 2nm ebatlarına inmeye çalışılıyordu ondan önce 6 nm çip üretiliyordu ebat ne kadar düşerse enerji tüketimi  ve hacim düşüyor...

Aradığım cevap çok teşekkürler... Mesajı Paylaş

Alıntı YapT 129'un Yeni Gözü Aselflir 410 seri üretime dogru.

T129 Atak üzerinde ucus testler 2023 yilinda basladi.

Bu yil seri üretime giriyor.


Mesajı Paylaş
]


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz