Milli AESA uçak üstü radar projesi

Başlatan AVCI, 19 Mart 2014, 20:28:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GaN Wafer'i Almanya'dan veya Çinden buldular galiba, her chip e 3-4 yüksek güçlü transistör düşüyordur diye tahmin ediyorum, yüksek çıkış gücü gerektiğinden 65 nano teknolojisi yeterli olmuştur. Laboratuar'da gıdım gıdım üretiyorlar büyük bir ihtimalle,  yani seri üretim yok, zaten böyle bir tesiste yok,  Allah yardımcıları olsun diyorum. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: MrNo - 28 Eylül 2024, 23:40:11Laboratuar'da gıdım gıdım üretiyorlar büyük bir ihtimalle,  yani seri üretim yok, zaten böyle bir tesiste yok

Ya varsa? Mesajı Paylaş

TR modülleri aselsan üretmekte ve en kaliteli TR modüllerini ürettiği için yabancı ülkelerden bazıları türkiyeden almakta idiler.... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: aydındurmus - 29 Eylül 2024, 09:34:01
TR modülleri aselsan üretmekte ve en kaliteli TR modüllerini ürettiği için yabancı ülkelerden bazıları türkiyeden almakta idiler....

Yine yanlış bilgi.

Aselsan, Thales Nederland'dan alınan lisans izinleri ile Smart-S Mk2 radarı için T/R modülü üretti. Aselsan'da işçilik ucuz ve AB standartlarında kalite olduğu için, Thales Nederland, daha sonraki siparişlerin tamamını Aselsan'a kaydırdı. Böylece daha ucuza imalat yaptırmış oldu.

AESA radar T/R modüllerinde Aselsan, Mikroelektronik Ltd. şirketi ile ortaklık kurarak modül üretimi yapıyor. Burada kısıtlayıcı faktörün çip olduğu tahmin ediyoruz. Önümüzdeki dönemde büyük ihtimal ile yurtdışından hazır alınacak bir çip üretim sistemi ile bu konu bir miktar rahatlatılabilir. Katar'da bir girişim olmuştu sonuç ne oldu bilmiyorum. Mesajı Paylaş

Bilgiçlik yapmayım birisi çıkıp hatalıysa düzeltsin eksikse tamamlasın diye bildiğimi sandığım kadar soracağım. Sürekli Chip diye konuşuyoruz ama chip diye bir şey yok ki radar işinde nerden çıktı bu cip işi. Modül var oda elektronik + mekanik frezede filan üretilen amplifikatörler ü filan olan bir kısım fuarlarda filan sarı sarı altın kaplama filan görüyoruz parçalarını. Chip dediğimiz şey transistör benim bildiğim kadarı ile ona da chip demek doğru olmaz. Türkiye GAN transistörler ile bir iddia ortaya koydu, yaptık dedi bu uçuk bir iddia değil bence. Transistörde bir tane transistör vardır chip de ise milyarlarca transistör vardır ve hepsi bir biri ile bir maksatı yapacak uyumda dizilmiştir ikisi arasında buradan yıldızlara kadar fark var. Transistörler butik üretim ile yapılabilecek elemanlardır ilmini çözdükten sonra. Radar için lazım olan adetlerde butik üretim için gayet başarılabilir hedeflerdir bence. Ben GAN transistörlerin Türkiye de üretildiği bilgisini hiçte uçuk bir iddia olarak görmüyorum gayet normal bir haber bu yapılır yani.

Benim anımsadığım aydın beyin iddiasını da biraz hatırlıyorum. Aselsan Fransız Samart S radarını lisans ile yaparken GAN teknolojisi ile bu radarın modüllerini yeni hale getirim Fransa ya öneride bulundu Fransa da bunu inceledi tabi ki faydalı buldu ve ondan sonra en azından bir süre Smart radarları Aselsan önerisi ile dünyada üretildi bu modülleri Aselsan hatırladığım kadarı ile ana üreticiye de tedarik etti. Bunda da ilginç bir şey yok tüm dünya GAN transistörlü modüllere ürünlerini geçiriyor Smart S radarında bu geçişi sağlamak ana üreticiden önce Aselsan a nasip oldu. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: putty - 29 Eylül 2024, 20:04:55
Bilgiçlik yapmayım birisi çıkıp hatalıysa düzeltsin eksikse tamamlasın diye bildiğimi sandığım kadar soracağım. Sürekli Chip diye konuşuyoruz ama chip diye bir şey yok ki radar işinde nerden çıktı bu cip işi. Modül var oda elektronik + mekanik frezede filan üretilen amplifikatörler ü filan olan bir kısım fuarlarda filan sarı sarı altın kaplama filan görüyoruz parçalarını. Chip dediğimiz şey transistör benim bildiğim kadarı ile ona da chip demek doğru olmaz. Türkiye GAN transistörler ile bir iddia ortaya koydu, yaptık dedi bu uçuk bir iddia değil bence. Transistörde bir tane transistör vardır chip de ise milyarlarca transistör vardır ve hepsi bir biri ile bir maksatı yapacak uyumda dizilmiştir ikisi arasında buradan yıldızlara kadar fark var. Transistörler butik üretim ile yapılabilecek elemanlardır ilmini çözdükten sonra. Radar için lazım olan adetlerde butik üretim için gayet başarılabilir hedeflerdir bence. Ben GAN transistörlerin Türkiye de üretildiği bilgisini hiçte uçuk bir iddia olarak görmüyorum gayet normal bir haber bu yapılır yani.

Benim anımsadığım aydın beyin iddiasını da biraz hatırlıyorum. Aselsan Fransız Samart S radarını lisans ile yaparken GAN teknolojisi ile bu radarın modüllerini yeni hale getirim Fransa ya öneride bulundu Fransa da bunu inceledi tabi ki faydalı buldu ve ondan sonra en azından bir süre Smart radarları Aselsan önerisi ile dünyada üretildi bu modülleri Aselsan hatırladığım kadarı ile ana üreticiye de tedarik etti. Bunda da ilginç bir şey yok tüm dünya GAN transistörlü modüllere ürünlerini geçiriyor Smart S radarında bu geçişi sağlamak ana üreticiden önce Aselsan a nasip oldu.

Ek olarak ta:
1. transistörler bir devredeki akım gücünü yükselten-amplifiye eden elektronik devrelerdir.
2. Etkin olarak 1925'den beri kullanılan cinsi, Field-Effect-Transistor olanıdır. Bu devreler, elektrik akımını, elektrik alanı oluşturarak kontrol ettiklerinden FET olarak adlandırılır.
3. Bu transistörlerin neredeyse sıfır kayıpla ve çok düşük voltajla çalışan cinsi de Metal-Oxide-Semiconductor olanlarıdır.
4. MOSFET amplifikasyon en az kayıpla akımın kontrolünü sağlayan devrelerdir.
5. MOSFET amplifikatör devrelerinde silicon bazlı transistörler yerine kullanılan GaAs ve en son olarak ta GaN alaşımlar bu devrelerin randımanlarını, enerjiyi güce çevirmede, çok arttırmışlardır.
6. CHIP ise üzerinde transistör, diode, resistör, kapasitör gibi parçalar bulunduran entegre devrelerdir.
7. Bu CHIP'lerin sinyal gönderici ve sinyal alıcı entegre devrelerini üzerinde barındıran ünitelerde T/R Modülleridir. Mesajı Paylaş

Radar algoritmaları da önemlidir hatta o algoritmayı koşacak olan bilgisayarda önemlidir. Gerçek zamanlı sistem olduğu için bilgisyarın koştuğu algoritma da hızlı yanıt vermelidir Mesajı Paylaş

Demek istediğim şey forumda radar chip i diye bir şeyden bahsediliyor böyle bir alet yok. Modül var onun içinde elektronik yönetim kısmı da var ama onlar ASELSAN ın milyonlarca elektronik devresinden çok farklı şeyler değil. Birde güç kısmnda GAN transistör var o bizim alameti farika şeyimiz aslında. Ondaki zorlukta transistör üretiminden ziyade o Galyum Nitrür malzemeyi üretmek yani fizik kimya işi aslında daha ziyade belkide.  Bunun paketlenmiş haline modül diyoruz. Chip dedim mi insanların aklına Tayvan'daki tesis gibi fabrika geliyor böyle bir şey yok. Radar modülündeki elektronik devre kısımı işin merkezindeki zorluk değil. Chip deyince başka bir şey hissiyatı geliyor insanların aklına ve bizde o fabrika yokki diyorlar sanki TV de kullanılan chipleri üreten tesis gibi düşünüyorlar lazım olan işi.

Bunu forumda görüyorum chip de chip deniyor sürekli. İlmim olmadığından hemen atlayıp düzeltmeye dilim yetmiyor ama o kadar popüler kültür meselesiki el yordamı ile de anlatılabilecek bir konu bu ondan dedim. Yoksa tabi daha ilmi bir dil iyi olurdu. Mesajı Paylaş

Hedef teşhis, takibi, Sar GMTI, ECM, birçok sektörel eş zamanlı çalışma gibi güçlü işlemci gerektiren birçok işlevi olacaktır GaN radarların. Mesajı Paylaş

Güçlü işlemci gerekirse güçlü işlemci kullanılır laptopunuzda da var onlardan. Bahsi geçen zorluk bunlar değil dünya işlemci gücünü beklemedi bu radarları üretebilmek için. Hala daha işlemcide inat ediyorsunuz mesele bildiğiniz cep telefonundaki gibi iş yapan işlemci meselesi değil bu modüleler de. Chip diye kafamızı karıştırdık kendi yalanımıza inandık cep telefonundaki gibi bir chip hayali kuruyoruz anlatınca da düzelmiyoruz o kadar içimize işledi ki. Demek istediğim şey bunu biz yapamayız fabrikası yok Almanya dan almışızdır tahminleri dayanağı olan şeyler değil. Pekalada biz yapmış olabiliriz o modülleri bu çok çok olasıdır teknik olarak. Galyum Nitrür ü Bilkentmi ne yaptı butik imkanlarla Aselsan Tübitak Bilkent birileri transistörü üretti gerisi zaten Aselsan ın kendisini adadığı zor ama iş edinip başarılmış işler. Bunda olmayacak inanılmayacak bir şey yok ki onu demek istiyorum Almanya dan filan niye illa da almış olmalıyız diyelim yalan arayalım ben inanırım yerli denilince mantıklı yani bu iddia bence Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz