YENI NESIL ZMA PROJESI

Başlatan AVCI, 20 Kasım 2014, 13:03:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: SKYWOLF - 05 Ekim 2020, 19:46:13
Seferberlik sırasında yedek kuvvetlerin ulaşımında askeri araçların kulanılacağını sanmıyorum. Tıpkı erlerin birliklerine sivil kıyafetle sivil araçlarla ulaşması gibi.

Benim arabam var , kendim giderim  :D Mesajı Paylaş

ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Herkes aracın görünüşünü eleştirdi ama...



Þu resimde görülen, kulenin köşelerinde bulunan (toplam 3 adet) sistem hakkında bilgisi olan var mı?


Shorad üzerindeki MHR (Multi-mission Hemispheric Radar) benzeri bir şey mi? İnsansız uçaklar, helikopterler vs tespit edip takip edebilen, durumsal farkındalığı artıran sistem.

Ek olarak gövdenin üzerindeki sandık benzeri şey nedir? Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

#53
MKEK'in insansız hibrit ZMA projesi diye bir haber çıkmıştı malumunuz, bu ACV-15lerin bir miktarını insansız ve hibrit hale getirip, geri kalanını envanter dışına çıkarsak, yeni ve modern bir ZMA alsaydık ya demeden geçemiyor insan.

MKEK'in insansız hibrit ZMA projesi:
Videodaki araçta insan var ;D ama haber linki olarak koydum. Mesajı Paylaş

Alıntı YapMKE Genel Müdürü'nde Elektrikli ZMA açıklaması:

"Elektrik zırhlı muharebe aracını bitirdik, siparişimizi de aldık"
"50 adet seri imalata geçmiş durumdayız"
Mesajı Paylaş
]

Verilen adetlere göre 8000, bazılarına göre 10000 adet M113, Kara Kuvvetleri envanterinde mevcut. Bunların bugünkü maliyetle tanesi, 1 milyon dolar civarında. Çöpe atmak fazla savurganlık olur.
Bu ilk 50 adetlik deneme üretimi ile, sözü geçen araçların hibrit çözümle modern bir orduda tekrar kullanılabilmeleri sağlanmış olacak. Bu araçlarda mevcut olacak "İnsansız" kullanım özelliği de çok değerli bir kazanım olarak ortaya çıkıyor. Bu 50 adet üretim ile elde edilecek deneyim ve özgüven ile T155-Fırtına Hibrit tahrik sisteminin de geniş çapta uygulanması başlayabilir. Aynı zamanda bu deneyim bize Altay'ın da tahrik sistemi için ek bir çözüm alternatifi sunacak. Mesajı Paylaş


Alıntı yapılan: Yasar - 29 Aralık 2021, 18:04:32
Verilen adetlere göre 8000, bazılarına göre 10000 adet M113, Kara Kuvvetleri envanterinde mevcut. Bunların bugünkü maliyetle tanesi, 1 milyon dolar civarında. Çöpe atmak fazla savurganlık olur.
Bu ilk 50 adetlik deneme üretimi ile, sözü geçen araçların hibrit çözümle modern bir orduda tekrar kullanılabilmeleri sağlanmış olacak. Bu araçlarda mevcut olacak "İnsansız" kullanım özelliği de çok değerli bir kazanım olarak ortaya çıkıyor. Bu 50 adet üretim ile elde edilecek deneyim ve özgüven ile T155-Fırtına Hibrit tahrik sisteminin de geniş çapta uygulanması başlayabilir. Aynı zamanda bu deneyim bize Altay'ın da tahrik sistemi için ek bir çözüm alternatifi sunacak.

+1

Bolt "1" hem de!  ;D Mesajı Paylaş

]

YN-ZMA (Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Araçları) Projesi kapsamında geliştirilen araçlar, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda yeni bir dönemin kapısını açacaktır.

Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın yapılanmasında, tekerlekli ve paletli tipteki zırhlı araçların önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir. Kuvvet envanterinde, halihazırda 4000 adetten fazla taktik tekerlekli zırhlı araç (TTZA) bulunduğu öngörülmektedir. Bu araçların büyük bir çoğunluğu, personel taşıma amacıyla kullanılmaktadır.



TTZA sınıfı araçlar için 2010'lu yıllar bir dönüm noktası olmuştur. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından açılan ihaleler ile bu dönemde yüzlerce TTZA; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı ve diğer güvenlik birimlerinin hizmetine girmiştir.

Envanterdeki paletli tipteki zırhlı araç sayısının ise 4500'den faza olduğu öngörülmektedir. Bu sayının yaklaşık 2000'ini, FNSS tarafından üretilen ZMA-15, ACV-300 ve çeşitli KAPLAN STA araçları oluşturmaktadır. Geriye kalan kısım ise modernizasyon ihtiyaçları her geçen gün artan M113 araçlarından oluşmaktadır.


                                                      ZMA-15

Tabii ki burada paletli zırhlı araçlardan kasıt, zırhlı muharebe araçları (ZMA) ile zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) araçlarıdır. Bunun haricinde Türk Silahlı Kuvvetleri, nicelik olarak iyi ancak nitelik olarak pek de iyi olmayan bir tank envanterine de sahiptir.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son dönemde gerçekleştirdiği modernizasyon çalışmalarıyla, envanterdeki modern zırhlı araç sayısının her geçen gün arttırılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve son birkaç yıl içerisinde sözleşmeleri imzalanan;

-Silah Taşıyıcı Araçlar (STA),

-Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (ÖMTTZA),

-Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA),

-6×6 Mayına Karşı Korumalı Araçlar (MKKA)

-KORKUT Hava Savunma Sistemleri

-Kaideye Monteli CİRİT (KMC) projeleri ile TSK envanterine muharip yeteneğe sahip çok sayıda modern zırhlı aracın kazandırılacağı bilinmektedir.


                                                      PARS STA

Bahsi geçen bu beş projenin tamamında, FNSS üretimi platformlar ve yine FNSS ve Aselsan uzaktan komutalı silah sistemleri ile Roketsan üretimi füzeler ve silah kuleleri kullanılmaktadır.

Aynı zamanda halihazırda ASELSAN ana yükleniciliğinde yürütülen ZMA-15 Modernizasyonu Projesi ile envanterdeki FNSS üretimi Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) platformlarının, modern muharebe sahasının gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde modernize edilmesi sağlanmaktadır.

SSB tarafından başlatılan yeni projeler ile TSK'nın bu alandaki kabiliyetinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu projelerden en öne çıkanlarından bir tanesi ise YN-ZMA Projesi'dir.

YN-ZMA Projesi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçlarına binaen SSB tarafından başlatılan bir diğer proje ise Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Araçları (YN-ZMA) Projesidir.

YN-ZMA Projesi ile hem taktik tekerlekli (6×6 ve 8×8) hem de paletli tipte çok sayıda zırhlı muharebe aracı tedarik edilecektir. İlk etapta, taktik tekerlekli tipteki araçların tedariki gerçekleştirilecektir. Daha önce SSB tarafından da açıklanan 'prototipler yarışacak' ilkesi gereğince YN-ZMA Projesi, iki aşamalı bir ihale süreci içerisinde yürütülmektedir.

İlk aşamada bağımsız test kuruluşu TRTEST koordinasyonunda  ihalede yer alan araçlar üç adımlı bir yarışma sürecinden geçecekler. Bu adımlar; balistik testler, mayın ve el yapımı patlayıcı testleri ve hareket kabiliyeti testleri olarak tanımlanmıştır.


                                                                          TEBER 35

İkinci aşamada ise ortaya  çıkan  yarışma  sonuçları  ve  fiyat  teklifleri değerlendirilecektir. YN-ZMA ihalesi kapsamında gerçekleştirilen testlerin sonuçlarının, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde kesinleşeceği tahmin edilmektedir.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; YN-ZMA ihalesi kapsamında üretilen araçların önemli bir kısmında, 35mm'lik bir silah kulesi bulunacaktır. Böylelikle halihazırda 25mm'lik top kullanan Türk Kara Kuvvetleri, ZMA platformlarında daha yüksek kalibreli bir topa geçiş yapmış olacaktır. 35mm'lik top ve mühimmat çeşitliği sayesinde ZMA'lar, fırsat hava hedeflerine karşı da angajman gerçekleştirebilecektirler.

Taktik tekerlekli araçlara ilaveten; "Yeni Nesil Paletli Araçlar" ihalesine de önümüzdeki yıl çıkılması planlanmaktadır. Halihazırda Türkiye'de paletli araç geliştirme ve üretime kabiliyetine sahip sadece iki firma bulunmaktadır. Bu firmalar; FNSS ve Otokar'dır.

YN-ZMA Projesinde Yarışan Araçlar

Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Araçları Projesi kapsamında, taktik tekerlekli araç bazında BMC, FNSS ve Otokar firmaları yarışmaktadır. BMC POWER'ın yerli güç grubunun, ASELSAN'ın ise KORHAN 35mm'lik Silah Sistemi'nin ana alternatifler olarak ihale kapsamında bulunduğu bilinmektedir.

BMC

BMC, YN-ZMA Projesi'ne kısa süre önce tanıtımını gerçekleştirdiği ALTUĞ ZMA ile katılım sağlamaktadır. 711BG gücündeki Caterpillar C13 motoruna sahip ALTUĞ 8×8 aracının, ASELSAN üretimi KORHAN Silah Sistemi'ni kullandığı bilinmektedir.



BMC ALTUĞ 8×8

-Azami Ağırlık:   –

-Azami Hız:   100 km/sa

-Seyir Sığası:   800+ km

-Dik Engel Aşma:   60 cm

-Hendek Aşma:   220 cm

-Sudan Geçme:   120 cm

-Personel Kapasitesi:   3+9

-Motor:   Caterpillar C13 (711 BG)

-Süspansiyon Sistemi:   Tam Bağımsız Hidropnömatik

Yeni geliştirilen bir araç olan ALTUĞ, henüz bir muharebe tecrübesine sahip değildir.

FNSS

YN-ZMA Projesi'ne PARS IV ZMA ile katılan FNSS'in, ihale kapsamında kendi kulesini kullanmayı amaçlayan tek şirket olduğu bilinmektedir. PARS IV 8×8 aracının, FNSS üretimi TEBER-35 Silah Sistemi'ni kullandığı tahmin edilmektedir.


                             PARS IV – 8×8 Yeni Nesil Tekerlekli Zırhlı Araç

FNSS PARS 8×8

-Azami Ağırlık:   –

-Azami Hız:   >100 km/sa

-Seyir Sığası:   600+ km

-Dik Engel Aşma:   70 cm

-Hendek Aşma:   200 cm

-Sudan Geçme:   150 cm

-Mürettebat Kapasitesi:   3+9

-Motor:   –

-Süspansiyon Sistemi:   Yarı Otomatik, Pnomatik Bilgisayar, Kontrollü ve Ayarlanabilir

FNSS üretimi PARS Ailesi, halihazırda Malezya ve Umman Orduları'na hizmet vermektedir. Ayrıca PARS, ÖMTTZA ve MKKA Projeleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın hizmetine de girecektir.

Otokar

Otokar, YN-ZMA Projesi'ne ARMA ile katılım sağlamaktadır. ARMA aracının, ASELSAN üretimi KORHAN Silah Sistemi'ni kullanacağı tahmin edilmektedir.



Otokar ARMA 8×8

-Azami Ağırlık:   40 ton

-Azami Hız:   100+ km/sa

-Seyir Sığası:   700 km

-Dik Engel Aşma:   70 cm

-Hendek Aşma:   200 cm

-Sudan Geçme:   180 cm

-Mürettebat Kapasitesi:   3+9

-Motor:   Turbo Þarjlı Dizel Motor (700 BG)

-Süspansiyon Sistemi: Çift salıncaklı tam bağımsız hidro-pnömatik süspansiyon / Teleskopik tip titreşim sönümleyici ve helisel yaylı, tam bağımsız süspansiyon

Otokar üretimi ARMA, halihazırda Birleşik Arap Emirlikleri Ordusu'na hizmet vermektedir.

YN-ZMA Projesindeki Kule Seçenekleri

ASELSAN KORHAN Kulesi:



-Tipi/Kalibre:   35mm

-Hazır Mühimmat:   100 adet

-Mühimmat Seçenekleri   Programlanabilir Parçacıklı vb.

-Atım Hızı:   –

-Besleme Tipi:   Çift Besleme

-Ağırlık:   < 3.500 kg

-Yan Eksen:   nx360⁰

-Yükseliş Ekseni:   -10° / +45°

-Azami Hız:   > 60°/s (Yan ve Yükseliş Ekseninde)

-İkincil Silah:   7.62 mm Makineli Tüfek

-Balistik Koruma:   STANAG 4569 Seviye 2

FNSS TEBER 35



-Tipi/Kalibre:   35mm

-Hazır Mühimmat:   100 adet

-Mühimmat Seçenekleri   Yüksek İnfilaklı, Zırh Delici, Programlanabilir Havada İnfilaklı vb.

-Atım Hızı:   650-950 atım/dk / Tam Otomatik / 3'lü Darbeli Atış / Tek Atış

-Besleme Tipi:   Çift Besleme

-Ağırlık:   <3000kg ( (STANAG 4569))

-Yan Eksen:   nx360⁰

-Yükseliş Ekseni:   -10° / +45°

-Azami Hız:   > 60°/s (Yan ve Yükseliş Ekseninde)

-İkincil Silah:   7.62 mm Makineli Tüfek

https://www.savunmasanayist.com/yn-zma-projesi-ile-tskda-35mm-top-donemi-basliyor/ Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz