Antartika'ya Türk Üssü Mü

Başlatan мคяครℓเ, 31 Aralık 2014, 21:10:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Antartika'ya Türk üssü...
Akdeniz Üniversitesi Antartika'da Bilim Üssü Kuracak

Akdeniz Üniversitesi Antartika da Bilim Üssü Kuracak
   
Türkiye'nin kutuplarda bilim üssü kurma projesi kapsamında Akdeniz Üniversitesi sosyal projeler üretmek amacıyla harekete geçti. Akdeniz Üniversitesi bu amaç altında siyasal, hukuksal ve çevresel projeler üretmek amacıyla çalışmalara başladı.

kdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Türkiye'nin 2015'te Antarktika'da üs kuran 30. ülke olacağını anımsattı.

İlk kez 20 yıl önce gündeme gelen Antarktika'da Türk araştırma üssü kurulması hedefi için bilim politikası oluşturmak amacıyla bilim insanlarının bir araya geldiklerini hatırlatan Gümrükçü,  sadece o bölgede değil, aynı zamanda toplam büyüklüğü 27 milyon kilometrelik Arktika (buzullara yakın alanlar) bölgesinde de yapılacak bilimsel çalışmalara destek olmak, uluslararası projeler geliştirmek ve bu yönde politikalar oluşturmak amacıyla Akdeniz Üniversitesinin harekete geçtiğini kaydetti.

Bu kapsamda 7 çalışma grubundan oluşan bir ekip kurduklarını anlatan Gümrükçü, Türkiye için uzak bir mesafe olarak görülen ancak dünyanın büyük ve zengin ülkelerinin araştırma ve yatırım yaptıkları bu coğrafyada Türkiye'nin de bilimsel ve teknik çalışmalara bir an önce başlamasının doğru olacağını kaydetti. Bu alanda gönüllü olan ve çalışmak isteyen 62 öğrenci belirlediklerini ifade eden Gümrükçü, batı tarafından geleceğin Akdeniz'i olarak adlandırılan Arktik ve Antarktika'nın Türk bilim adamları tarafından inceleneceğini ve belli aralıklarla burayla ilgili bilimsel yayınlar yapılacağını belirtti.

Başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere diğer bazı üniversitelerin bu konuda teknik çalışmalar hazırladığını söyleyen Gümrükçü, "Bu kapsamda bölgedeki siyasi, ekonomik ve diğer boyutları inceliyoruz. İklim değişikliklerinin sonuçları ne olacak ve buranın önemine bakıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska politikasını inceliyoruz. Burada bin 200 kilometrelik bir petrol boru hattı kurulmuş. Rusya, doğalgaz ve petrolün büyük bir bölümünü Rusya Arktikası'ndan sağlıyor. Dünyadaki petrolün yüzde 13'ü bu bölgede. Arktika Türkiye'nin 40 katı büyüklüğünde ve 28 milyon metrekarelik bir alandan oluşan bu bölgede 470 petrol kuyusu faaliyet gösteriyor. Bizim burada ne işimiz var diye düşünenler için buranın önemini daha iyi anlatma çabası içerisindeyiz" ifadesini kullandı.

12 ülkenin 1959'da Antarktika Antlaşması'nı imzaladığını ve bu antlaşmayla kıtanın herhangi bir zarardan korunduğunu da kaydeden Gümrükçü, sayıları bin ila 5 bin arasında olan araştırmacıların yıl boyunca buradaki araştırma merkezlerinde konakladıklarını anlattı. Bölgede yaklaşık 13 milyon insanın yaşadığını ve bunların bir kısmını yerli halk oluştururken, bir kısmını da ( son dönemlerde artan göçlerle birlikte) özellikle Avrupa'dan göç eden insanların oluşturduğunu anlatan Gümrükçü, "Gelecek için son derece önemli olan ve her geçen gün önemi ortaya çıkan bu bölgeyle ilgili hem halkımızı hem de bilimsel kesimleri harekete geçirmek durumundayız" dedi.

Doğal kaynaklar adına çok önemli

Türkiye'nin danışman üye olarak yerini alması gerektiğine de işaret eden Gümrükçü, bunun nasıl ve ne şekilde olacağıyla ilgili çalışmaları da Akdeniz Üniversitesi olarak oluşturdukları " Küresel Bakışla Kutup Çağı Konferansları Serisi" ile yapacaklarını kaydetti.

Günümüzde Arktik çemberi ve Kuzey coğrafyasında yapılan çalışmalar sonucunda, yeni stratejik ulaşım yolları oluştuğunu da belirten Gümrükçü,  açıklamasını şöyle tamamladı:



"Kanada ve Rusya'nın Arktik çemberi içerisinde Tundra bölgelerinde büyük bir doğalgaz, mineral ve maden rezervlerinin bulunduğu alınan örneklerle kanıtlanmıştır. Ayrıca dünyada bulunan içilebilir su kaynaklarının büyük bir kısmı Arktik bölümde bulunmaktadır. Sadece Kanada çevresinde 31 bin 700 büyük göl bulunmakta ve dünyanın en fazla tatlı suyunu içeren bölgesidir. Antarktika bölgesinin önemi bilhassa yadsınamaz derecede önemlidir."

Gümrükçü, Antarktika'ya ilk Türk bayrağı diken bilim insanı Yrd.Doç.Dr. Burcu Özsoy Çiçek'in de deneyimlerini önümüzdeki günlerde öğrencilerle ve ilgili çevrelerle paylaşacağını sözlerine ekledi.

http://www.byturco.com/haber/Akdeniz-Universitesi-Antartika-da-Bilim-Ussu-Kuracak/393215 Mesajı Paylaş
  • Gösterim 9,557 
  • Genel Konular
  • 16 Yanıtlar



#1
Antartika'ya Türk üssü kurulacak
Antartika'da kurulacak Türk üssü için hazırlıklarını tamamlayan 16 kişilik bilim ekibi, gelecek ay "2. Antarktika Bilim Seferi"ne çıkacak.
31.12.2014



Türkiye adına Antartika'da kurulacak olan Türk Üssü için 2015 yılının Ocak ayında ikinci sefer yapılacak.

HEPSİ EĞİTİM GÖRDÜ
Sefer için belirlenen akademisyenler 300 kişi arasından seçildi. Seçilen 16 akademisyen, Antartika şartlarında hayatı idame ettirme, ulaşım araçlarını kullanma, intikal, iklim şartlarını değerlendirme gibi konularda eğitim gördü.

ANTARTİKA YASASI MECLİTE
Türkiye Antartika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) Başkanı Mehmet Ali Türkel, Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan "Antartika Antlaşması Çevre Koruma Protokolüne Katılımımızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı"nın 18 Aralık 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını söyledi. Ayrıca kanun tasarısı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Türkiye Büyük Milllet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu.


TATLI SU KAYNAĞININ YÜZDE 67'Sİ ANTARTİKA'DA
TAKBAM'ın Türkiye'nin Antartika'da kuracağı üssün koordinatlarının belirlediğini anlatan Türkel, "Gidecek olan ekibimiz bu koordinat noktalarının zemin etüt çalışmalarını da yapacaktır. Antartika'da üs için en önemli konu su kaynağı konusudur. Her ne kadar yeryüzünün tatlı su kaynağının yüzde 67'si Antartika'da olsa da burası yeryüzünün en kurak bölgesidir. Çünkü bir yağış bulunmamaktadır. Üsteki personellerin her türlü ihtiyacı için suyun bulunması gerekmektedir. Bunu kardan, buzdan eriterek sağlamak yerine mevcut olan gölet veya gölün kaynağını kullanmak daha önemlidir. Ülkeler üsleri kurarken en çok buna özen göstermektedir. Biz de tespit ettiğimiz koordinatlarda bu su kaynağını kullanabileceğimiz bölgeleri tespit ettik. İnşallah oradaki etütlerimiz tamamlanınca bunu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

JEOLOG, ZOOLOG
2. Antartika Bilim Seferi'ne katılacak bilim adamları arasında jeolog, zoolog, botanikçi, deniz bilimleri, fizikçi gibi akademisyenlerin bulunacağını anlatan Türkel, her bilim insanının kendi branşıyla ilgili çalışacağını belirtti. Türkel, Türk akademisyenlerin Çin, Bulgaristan, Rusya ve Þili'nin üslerinde araştırma yapacağını söyledi.

http://www.ensonhaber.com/antarktikaya-turk-ussu-kurulacak-2014-12-31.html Mesajı Paylaş

#2
Birazda biz Antartika havasi soluyalim tabii carpilmadan ;) Darısı Ay'a Mars'a Venüs'e...insallah.Ne dersiniz... Mesajı Paylaş

#3
Türkiye Antartika'ya üs kurmalı mı?



Tüm dünya Antartika'nın doğal kaynaklarına gözünü çevirmişken, Türkler Antarktika'ya üs kurmalı mı?
ÖZLEM YILMAZ (AHT)

Denizci Osman Atasoy ve Sibel Karasu'nun Uzaklar II adlı yatla yaptıkları seyahatte Türk bayrağını Antarktika'ya dikmelerinin ardından Antarktika'ya Türk üssünün kurulması gündeme geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ocak 2013'te sözkonusu projeyi desteklediğini açıkladı. TAKBAM'ın (Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Derneği) da bu konuda devlet düzeyinde girişimleri oldu. Tüm dünya Antarktika'nın doğal kaynaklarına gözünü çevirmişken, Türkler Antarktika'ya üs kurmalı mı? İşte görüşler....



"ÜS KURULURSA BEN BİLE GİDİP ORADA GÖREV ALMAK İSTERİM"
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu (Meteoroloji ve Afet Yönetimi Uzmanı): "Bilimsel bir üs kurulması gerekiyor, bir üs kurulunca önce meteorolojik gözlemlerle işe başlanıyor. Öyle bir iş olsa, orada Türkiye'nin üssü kurulsa, ben bile gidip orada görev almak isterim. Türkiye uzaya uydu gönderiyor, Türkiye'nin kutba da şüphesiz gitmesi lazım. Orada öncelikle bilimsel araştırmaları sürdürmek esas. Orada iklim değişikliği başta olmak üzere pek çok araştırma yapılabilir. Öncelikle iklim değişikliği araştırılıyor, sonra kapsam genişliyor."


"BU BİR GÜÇ GÖSTERİSİDİR, TÜRKİYE DE ORADA OLMALIDIR"
Orhan Kural (Gezgin, gezi romanı yazarı, İTÜ Maden Mühendisliği Fakültesi Bölüm Başkanı): "Orada bazı ülkeler bir üs kurup o bölgede bayraklarını dalgalandırıyorlar. Brezilya, Amerika, Rusya gibi ülkeler, bunlardan birkaçı. Orada yaşam yok, sadece belli zamanlarda gidiliyor. Bir süre kalınıp dönülüyor. Bu bir güç gösterisidir. Türkiye de orada olmalıdır. 'Türkiye burada var' demek, bilimsel araştırmalar için de önemlidir. Antraktika'ya gemilerle gidilip dönülüyor artık. 'Burada Türk bölgesi var' demek bile Türkiye'nin gücü açısından önemli bir adımdır. Türkiye artık o güce ulaşmalıdır, bunun yapılması gerekir. Türkiye için prestij meselesidir. Ben hep üzülüyordum, niye Türkiye'nin adı geçmesin orada diye. Buzulların içindeki hava kabarcıklarında yapılan analizler dahi, dünyanın geleceği için çok önemli ipuçları veriyor. Türkiye'nin de bu araştırmalar içinde yer alması gerektiğini düşünüyorum."

"DÜNYADA SU KAYNAKLARI TÜKENECEK, TÜRKİYE ANTARKTİKA'DA YERİNİ ALMALI"
Prof. Dr. İlhan Avcı (Hidrolik ve Su Kaynakları Uzmanı) : "Küresel ölçekte içi boş veya dolu orada olmak gerekir. Rezerv olarak değerlendirmek gerekiyorsa orada olmamız içinde bulunduğumuz şartların bir gereğidir. Uzun dönemde dünyada zaten su kaynakları tükenecek. Çember çok hızlı bir şekilde daralıyor. Herkes gelecek nesillerini güven altına almak açısından nerede su varsa orada olmak durumunda. Ama ağırlıklı olarak çok büyük bir potansiyel olan Antarktika'da bir üssümüz olması gerekir. Zaten dünyadaki tatlı su kaynaklarının yüzde 97'ye varan bölümü buzullarda, Antarktika'da, dolayısıyla bu üssün ne anlama geldiği çok açık gözüküyor. Türkiye de, mutlaka orada yerini almalı."

"DOĞRU BİR DÜÞÜNCE"
Mehmet Þandır (MHP Grup Başkanvekili): "Türkiye'nin orada üs kurması doğru bir düşünce. Antarktika zaten şu an kimsenin egemenliğinde olmayan bir toprak parçası. Türkiye Cumuhriyeti'nin gücü yetiyorsa, orada bir üs kurulması geleceğimiz açısından faydalı olabilir. Bizim de bir iddiamızın olması açısından da önemlidir. Bakan Yıldırım, 'Böyle bir üs kurabiliriz' diyorsa, onu desteklemek gerekir diye düşünüyorum."

"DÜNYANIN HER YERİNDE TÜRKLERİN TANINMASI LAZIM"
Hayrettin Karaca (TEMA Vakfı Onursal Başkanı): "Dünyanın her yerinden Türklerin tanınması lazım. Ben bu projeden dolayı çaba sarfedenleri kutluyorum, tebrik ediyorum. Antarktika'ya Türk üssü önemlidir, o da bir başarıdır. Bunu her ülke yapmıyor. Türkiye bu aşamaya gelmiş, gurur verici."

"KITA'YA GELİÞMEKTE OLAN ÜLKELERİN YOĞUN İLGİSİ VAR"
Prof. Dr. Kemal Başlar (Güvenlik Bilimleri Fakültesi ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi): "Dünyanın yüzde 10'unun bir avuç devlet tarafından paylaşılmasını doğru bulmayan kimi devletler, Birleşmiş Milletler'in (BM) kurulmasının ardından buzullar ülkesinin hukuki rejimini tartışmaya açtılar. Malezya'nın da dahil bulunduğu özellikle İslam ülkeleri bloğu ile Afrika ülkeleri Antarktika'nın 'insanlığın ortak mirası' olması gerektiği hususunda eleştirilerini bugün de sürdürmekteler. 1980'li yıllarda mevcut statükoyu BM çatısı altında değiştirmeye güç yetiremeyen devletler, Antarktika'da yürüttükleri bilimsel araştırmalar ve üsleri vasıtasıyla Kıta'da 'Ben varım' diyor ve Kıta'nın yönetiminde yer almak istiyorlar. Özellikle 2000'li yılların başından itibaren Kıta'ya gelişmekte olan ülkelerin yoğun bir ilgisi var. Bu ilginin nedenleri var: Birincisi Kıta'nın sahip olduğu doğal kaynakların işletmeye açılması halinde oluşacak paylaşımdan pay almak. Çin ve Hindistan'ın bu bağlamda geliştirdikleri stratejileri bulunuyor. İkincisi, siyasi olarak Antarktika'nın yönetimini gelişmiş ülkelere bırakmamak düşüncesi var. Üçüncüsü, Kıta'da üssü olan devletler tarafından yürütülen gizli araştırma ve deneylerin içeriği hakkında bilgi sahibi olmak isteği, dördüncüsü ise siyasi nedenlerle açıklanabilir."

"ORADA BİZ NE ARAÞTIRMASI YAPACAĞIZ?"
Mehmet Yaşin (Gezgin, yazar): "Antarktika'daki üsler, bilimsel üsler. Eğer biz oradaki bilimsel araştırmaları becerebileceksek ve kendimizi o yetenekte görüyorsak tabi ki üs kurmalılar. Ama ben Türkiye'nin henüz o aşamaya geldiğine çok ihtimal vermiyorum. Yani sadece üs kurmak için oraya soğuğa dayanıklı bir baraka kurulacaksa buna 'üs' denmez de 'Türkiye'nin barakası' denir. Onun için de oraya ne kurulacak, orada hangi araştırmalar yapılacak, nedir ne değildir, bunların hepsinin net bir şekilde açıklığa kavuşturulup önce vatandaşı, sonra dünyayı ikna edip üs kurmakta yarar var. Gerçekten amaç bilimsel araştırmaysa tabi ki yarar vardır. Orası da dünyanın bir parçası, tabi ki bizim de orada olmamızda sakınca yok, ama yarar var mı onu bilemiyorum. Orada biz ne araştırması yapacağız, Türkiye'de kaç kişi Antarktika kıtasındaki araştırmaların ne amaçla yapıldığını biliyor, onun için de gidip oraya Türk bayrağı asalım demekle olmaz, daha ciddi yaklaşmak lazım."

"ASKERİ ÜSSE HAYIR, BİLİMSEL ÜS İSE EVET"
Prof. Dr. Celal Þengör: "Türkler Antarktika'ya kesinlikle üs kurmalı. Ancak biz o fırsatı çok önce kaçırdık. Bildiğim kadarıyla, Biz Antarktika Anlaşması'na göre belli bir tarihe kadar oradan belli bir yer alma iddiasında bulunmalıydık, bulunmadık. Evet, üs kurmalıyız. Ancak bu üssü kimin toprağına dikeceğiz ve hangi amaçla? Askeri üsse hayır, bilimsel üsse evet."

"TÜRKİYE'NİN ORAYA ÜS KURMASI, SEMBOLİK BİR ANLAM TAÞIR"
Doç. Dr. Birol Akgün (Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi) : "Türkiye'nin uzay teknolojisi gibi sınırlı sayıdaki ülkenin hakim olduğu alanlarda ciddi girişimlerde bulunduğunu görüyoruz. Dünya siyasetinde etkili olmak isteyen aktörler, kendi açısından önemli yerlerde bayrak dalgalandırmak ya da kendi güçlerini göstermek isterler. Dünyanın ortak değerleri bir yana, oradaki maden kaynaklarının nasıl paylaştırılacağı konusunda bir uluslarası hukuk oluşturulmamıştır. Bu anlamda Türkiye'den birilerinin oraya üs kurması sembolik bir anlam taşır. Uzun dönemde Türkiye'nin oradaki kaynaklardan faydalanıp faydalanamayacağına siyasiler karar verecektir. Üsk kurulması elbette bizi gururlandırır, onurlandırır. Türkiye'nin hedeflerini de göstermiş olur, ama fazla abartmamak gerekir."

http://m.haberturk.com/polemik/haber/826514-turkler-antarktikaya-us-kurmali-mi Mesajı Paylaş

#4
İTÜ'de...
Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi İTÜ'de

İTÜ'de Kutup Merkezi Kuruldu

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre Merkez, Antarktika Kıtası Uluslararası Konsorsiyumuna Türkiye'nin katılımı ve söz sahibi olması için çalışmalar yapacak. Kutup bölgelerinin geleceği hakkında Türkiye'nin söz sahibi olması için çalışmalar gerçekleştirecek olan Merkez, İTÜ ve Türkiye'deki diğer üniversite araştırmacıları ile konuyla ilgili ulusal ve uluslararası bilim ve otorite kuruluşlar arasında koordinasyon görevi üstelenecek.

Merkez, Türkiye'de Arktik ve Antarktik bilimsel araştırmaları yapan üniversitelerle işbirliği, hali hazırdaki işbirliklerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için de çalışmalar yapacak. Diğer ülkeler ile ortak çalışmalar yaparak Arktik ve Antarktik Bölgelerinde, doğa bilimleri odaklı araştırmalar ile yeni teknolojilerin oluşturulmasına ve bilimsel yöntemlerin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunacak olan Merkez, Antarktika Kıtasında bilim istasyonu kurulması ve bilim gemisi için çalışmalar yapacak ve ilgili kurum ve kuruluşlara rapor sunacak.

Merkez Antarktika Kıtası üzerinde Türkiye'ye ait bir bilim istasyonu kurulumu ve sonrasında bilim amaçlı işletilmesi konusunda çalışmalar yapacak. Türk Bayrağı taşıyan, aynı zamanda bilim insanlarının Türkiye'den kıtaya taşınması esnasında uluslararası sularda bilimsel veri toplamak için hizmet verebilecek bir araştırma gemisi üzerinde çalışacak olan Merkez konuyla ilgili projeler hazırlayacak. Kutup Araştırma Merkezi, Arktik bölgesinde gemilerin seyri için yeni açılan rotaların kullanımı konusunda söz hakkı olan konseye Türkiye'nin katılımı, ayrıca Türkiye'nin hem Arktik, hem de Antarktik bölgesindeki karar mekanizmalarının içinde bulunmasını sağlamak ve prestijini arttırmak için araştırmalar yapacak.

Arktik ve Antarktik bölgelerine yönelik, küresel ısınma konulu ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalara ve toplantılara katılacak olan Kutup Merkezi, uluslararası yayınları takip ederken dünyanın değişen ve değişmekte olan iklimi üzerinde Türk bilim insanlarının kutup bölgeleri hedefli çalışmalar ve aktiviteler yapabilmesine ortam sağlayabilecek bir altyapı oluşturacak.

Arktik ve Antarktik Bölgelerinde doğa bilimleri çalışmaları hakkında toplumun bilgilendirilmesine yönelik eğitim faaliyetlerinde bulunacak olan Merkez'in bir de binası olacak.

DenizHaber.Com
http://www.denizhaber.com/HABER/38206/1/kutuplar-antarktika.html

Kutup ayılarına merhaba... Mesajı Paylaş

CEMRE TERSANESİ NORVEÇ'E BUZKIRAN GEMİSİ İNÞA EDİYOR

Cemre Tersanesi ile Norveçli Havyard AÞ firması arasında DNV buz sınıfı gemi üretilmesi için protokol imzalandı. İlk sac kesimi yapılan gemi 2016 yılının mart ayında teslim edilecek.

Cemre Tersanesi Norveç'e buzkıran gemisi inşa ediyor
22 Ocak 2015 Perşembe 10:20

Cemre Tersanesi ile Norveç merkezli Havyard AÞ firması arasında DNV buz sınıfı gemi üretilmesi için protokol imzalandı.

Cemre Tersanesi Genel Müdürü Orhan Gülcek, yaptığı açıklamada tersane olarak başarılı çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Havyard AÞ firması için buzkıran gemisinin imalatına başladıklarını belirten Gül, gemiyi 2016'tının Mart ayında teslim etmeyi planladıklarını ifade etti.

Bu yıl 10 gemi üretmeyi hedeflediklerini dile getiren Gülcek, yaptıkları gemilerden dolayı firmalardan olumlu dönüşler olduğunu kaydetti.

Daha sonra geminin yapımı için kurdele kesildi ve ilk sacının kesimi yapıldı.

Deniz Haber Ajansı
http://www.denizhaber.com.tr/mobi/news_detail.php?id=59997
Darısı bizim basımıza... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: мคяครℓเ - 31 Aralık 2014, 21:14:40
Birazda biz Antartika havasi soluyalim tabii carpilmadan ;) Darısı Ay'a Mars'a Venüs'e...insallah.Ne dersiniz...

biz ANTARTİKA da olsak ne olmasak ne... 'askeri üsse hayir' miş zaten RUS ve AMERİKAN dostlarımız bize yer vermez Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: tfx - 22 Ocak 2015, 15:56:21
Alıntı yapılan: мคяครℓเ - 31 Aralık 2014, 21:14:40
Birazda biz Antartika havasi soluyalim tabii carpilmadan ;) Darısı Ay'a Mars'a Venüs'e...insallah.Ne dersiniz...

biz ANTARTİKA da olsak ne olmasak ne... 'askeri üsse hayir' miş zaten RUS ve AMERİKAN dostlarımız bize yer vermez
O isler öyle baslar. Biz biraz daha kendimize yetelim güclenelim. En alasınıda dikeriz. Simdilik balık.buz.penguen le ilgileniyor görünelim ;D Mesajı Paylaş

Elbette bir yerden başlamak gerek ama Antartika'da bilimsel üssümüzün olması pek bir anlama gelmez.zaten o bölgeler iskandinav ve Rus bölgeleri bu coğrafyadan taaaa  oraya Askeri üs yaparsak bi işe yaramaz tamam oralara TF-2000 TF-100(MİLGEM block 3) gibi gemileri yollarız ama bir işe yaramaz Antartika'da savaşa girecek değiliz :) Mesajı Paylaş

Oralarda ne olup ne bittigini anlamak için orada olmak gerek.
Orada olmadan  görebilme, dinliyebilme ve oradakilerle iletisim imkani olabilirmi ?
;) Mesajı Paylaş
Ileri teknolojiler sihirlidir. Arthur C. Clarke


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz