Türkiye'den müthiş 'uzay' hamlesi

Başlatan SKYWOLF, 30 Mart 2015, 08:27:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#20
SH uzayı yerçekimsiz ortam sanmandan orada her şeyin yüzdüğünü düşünmenden motoru çalıştırınca istediğin yöne gideceğini sanmaktan ileri geliyor bu yanılgın. Uzayda yerçekimsiz yer neredeyse hiç yoktur her şey en güçlü gök cismine düşmemek için onun etrafında doğru hızda dönerek merkez kaç kuvveti yaratarak uzayda kalır. Uzay üssünde odadan odaya uçarak giden adamların üzerindeki yer çekimi kuvveti neredeyse bizim odamızdaki kadardır ordada elma bırakılınca küt diye yere düşer aslında. Düşmemesinin sebebi dünyanın etrafında sesten uzaklıkla değişen hızlarda misal sesten 30 kat hızla dönerek oluşan merkez kaç kuvvetinin bu dünyanın çekim kuvvetini tam olarak dengelemesidir. Eğer sesten 30 değilde 29 kat hızla dönse dünyaya düşerler 31 kat hızla dönerlerse uzaya doğru savrulmaya başlarlar. Uzayda yer çekimsiz yer en azından bizim güneş sisteminde hiç bir karış yer yoktur. Uzayda bir yerden bir yere gitmenin yolu gezegenin çekim kuvvetini yenecek kadar hızla dönerek savrulmaktır sonrada hedef gezegenin çekim kuvveti ne girerek onun etrafında dönme sağlanır. Yani çok zor iştir bir gezegenden öbürüne sıçramak. Çok büyük roketler yakıtlar ayarlar ister ve şans ister

Bu videodaki yer çekimi neredeyse odanızdaki kadardır arkadaşlar


Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Ben bunu demedim abi.

https://www.uab.gov.tr/haberler/turksat-6a-50-derece-dogu-test-yorungesine-ulasti

Buna bir bakar mısın? Bu bizim en son geçen sene gönderdiğimiz 6A uydusu. Bu uydu nihai noktaya gidene kadar defalarca yörünge değişikliği yaptı. Yani bizim yörünge değiştirecek teknolojimiz var. Ayın görüngesine geçmek bu kadar zor olmamalı. Ardından da aya lap diye düşecekse, bu konuşmalar boşa çıkıyor diye düşünüyorum. Mesajı Paylaş

Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

#23
Alıntı yapılan: SH - 09 Şubat 2025, 22:23:12Benim anlamadığım ilk fazda biz uzaya fırlatmayacaksak bu işten ne anladım? Şu anda Türksat uyduları zaten yörünge değiştirebiliyor? Sert inişten de bahsediyorsak, salla gitsin Ay'a doğru. Yanlış mı yorumluyorum?
Evet Sn SH,
Maalesef yanlış yorumluyorsunuz. 
Türksat gibi uydular, Geostationary dönen uydulardır. Bunlar ~35786 km yükseklikte yaklaşık 11300km/saat hızla dönerler. Yer iletişim merkezleri ile uyumlu döndüklerinden göreceli pozisyonlarını hiç bir zaman kaybetmezler.

Uydular yerçekimi altında düşüş halinde olduklarından yörüngelerinden aşağı doğru kayış yaşayabilirler. Onun için az da olsa belli adet yörünge yükseltmesi yapabilmesi için yakıtları vardır. Taşıdıkları kısıtlı yakıtlarının bitmesine yakın, son bir defa olarak 200+ km yukarı doğru "mezarlık yörüngesine" çıkartılıp emekliye ayrılırlar. Bu yakıt dünyanın çekiminden kaçabilmeleri için gerekli 40270km/saat lık hıza ulaşmalarına yetmez.

Bu arada çoğu kişinin yanlış algıladığı bir şey de; atmosfer dışında "sıfır yerçekimi" diye bir şey yoktur. Sıfır ağırlık vardır. Dünyanın Yerçekimi belli oranlarda, aydayken bile vardır. (Dünya üzerindeyken biz de Ay'ın yerçekimine tabiyizdir - denizdeki gel/git bunun en iyi örneğidir)
11300km/saat hız (Vo), geostationary Türksat uydusunu yeryüzüne doğru çeken yerçekimi gücünü (W) sıfırlar ve düşüşü durdurur. Ama serbest düşüş pozisyonunda olduğundan ağırlığı sıfırdır.



https://www.toppr.com/ask/question/explain-weightlessness-in-space/
Mesajı Paylaş

#24
@SH;

Yörüngede dolanan bir uyduya ufak düzeltmeler vermek yeterlidir. Yani düzeltme roketlerinin güçlü olması gerekmez.

Öte yandan, Ay'a sert iniş yapacağım demek aslında ben Ay'ı hedefleyip vurabiliyorum, demektir. Hem ana itiş roketinin, hem düzeltme roketlerinin güçlü olması gerekir. Hem de bunlar kriyojenik motorlar olmalıdır, yani sıvı metan veya sıvı hidrojenle çalışmalıdır.

Yetmez, çok iyi de güdümleme yapıyor olmanız lazım. Yani bu araç yıldızlara bakarak kendini güdümleyecek. GPS ve benzeri sistemler dünya yüzeyi için özelleştirilmiştir, onları bu işte kullanamazsınız.

Ezcümle, Ay'da istediği noktayı vurabilen bir devlet, Dünyada da istediği noktayı vurabilir! Bu gösterinin verdiği mesajın, "gelinim sen anla" kısmı burasıdır işte. Mesajı Paylaş

Anlaşıldı. Aya güdümlemek ile ufacık bir yörünge değişikliği yapmak arasında dağlar kadar fark var. Boyut olarak da muhtemelen o halde yakıttan dolayı büyük bir fark olacak. Bunun matematiğini bilen birisi var. Ona sorup, rakamlar paylaşacağım. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz