Alternatif Enerji Kaynakları

Başlatan Felix, 06 Haziran 2009, 21:06:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ABD'nin küresel konumu nasıl saldırmaya izin vermiyor anlamadım. Nükleer silahlar yanıbaşınızdaki komşularınıza karşı kullanılmaz zaten. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com


  • Öncelikle bunlardan birini seçmek diye birşey söz konusu olamaz.Nasıl araba,tank,mutfak robotu vb. şeyleri ihracat edebiliyorsak enerjiyide işleyip satabiliriz.Bu yüzden ne kadar sistem,ne kadar çeşit o kadar iyi.
  • Nükleer Silahlar kullanılmaktan çok caydırıcılık içindir ki,komşu ülkelerimizin fırsatı olsa anında yapar.
  • Rüzgar Enerjisi konusunda,yukarıda ki yazıda belirtildiği gibi,ülkemiz birinci sırada.
  • Bence bireysel enerjinin önünde bir şey yok,çünkü o zaman su ısıtma sistemler,ne karşı çıkmazlar mıydı?Sonuçta su ısıtma işlemi elektrik,doğal gaz harcanarak yapılıyor.

  • Enerji ilerde toplumların en büyük ihtiyaçlarından biri olacak;elektrik ile çalışan arabalar buna bir örnek.Bunun yanında enerjiye bağlı sistemler üretimine ve satışına başlanması mükemmel bir gelir sağlayacaktır.Mesela melez araç konusunda ilerleme kaydedebiliriz.


Mesajı Paylaş

Nukleer enerji, ruzgar enerjisi, gunes enerjisi ve jeotermal enerji; bunlara yatirim yapilmali..
Eski Termik santral yatirimlari artik kalkmali. Biz diyoruz ama kim takar bizi.. Mesajı Paylaş

elektrik alanında ilk başta türkiye doğalgazdan elektrik üretmekten vazgeçmeli
enerji fiyatları ucuzlarsa kalkınma hızlanır bu bir bilinen gerçek
evet sizin de dediğiniz gibi bütün enerji kaynakları kullanılmalı
hatta çok pis bir okadar da güzel olan tezekten gaz üretimi bile düşünülmeli(çok güzel harbi doğalgaz :D)
Mesajı Paylaş

Türkiye'nin doğalgazdan elektrik üretmekten vazgeçebilmesi için öncelikle o açığı kapatacak diğer seçenekleri faaliyete geçirmesi lazım ki mum ışında oturmayalım. Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com


Ana Sayfa » Enerji Dosyamız » Yenilenebilir Enerjiler
Güneş Enerjisi
NÜKLEER TEKNOLOJİ
BİLGİ PLATFORMU


GÜNEÞ ENERJİSİ

Yenilenebilir (Alternatif) Enerji Kaynağı

Güneşin uzaya yaydığı muazzam enerji aslında güneşin çekirdeğinde gerçekleşen nükleer tepkime (füzyon) süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir. Füzyon; güneşteki 2 hidrojen atomunun yüksek sıcaklık altında birleşmesidir. Bu reaksiyon neticesi Helyum meydana gelirken ciddi bir enerji de açığa çıkar.Işınım şeklinde uzaya yayınan bu ışık (radyasyon) milyonlarca kilometre kat ederek dünyamıza ulaşır. Dünya atmosferinin dışında güneş enerjisinin şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1.370 W/m2 değerindedir, ancak yeryüzünde 0-1.100 W/m2 değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin dünyaya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat ve kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970'lerden sonra hız kazanmış, güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir. Bak: Enerji nedir? http://www.nukte.org/node/100

Güneş enerjisi teknolojileri yöntem, malzeme ve teknolojik düzey açısından çok çeşitlilik göstermekle birlikte iki ana gruba ayrılabilir:

    *
      Isıl Güneş Teknolojileri: Bu sistemlerde öncelikle güneş enerjisinden ısı elde edilir. Bu ısı doğrudan kullanılabileceği gibi elektrik üretiminde de kullanılabilir. Ancak henüz elektrik konusunda yeterli teknolojik gelişim sağlanamamış olup ticari bir elektrik üretimi YOKTUR.

    *
      Güneş Pilleri: Foto-voltaik piller de denen bu yarı-iletken malzemeler güneş ışığını doğrudan elektriğe çevirirler.

Güneş Kollektörleri
Türkiye'de güneş enerjisinin en yaygın kullanımı sıcak su ısıtma sistemleridir. Ülkemizde 2001 yılı için 7,5 milyon m2 civarında olan güneş kolektörü 2006 yılı için 11.5 milyon m2'ye ulaştığı tahmin edilmektedir. Çoğu Akdeniz ve Ege Bölgelerinde kullanılmakta olan bu sistemlerden yılda yaklaşık 420.000 TEP (ton eşdeğer petrol) ısı enerjisi üretilmektedir. Sektörde 100'den fazla üretici firmanın bulunduğu ve 2.000 kişinin istihdam edildiği tahmin edilmektedir. Yıllık üretim hacmi 750.000 m2 olup bu üretimin bir miktarı da ihraç edilmektedir. Bu haliyle ülkemiz; dünyada, kayda değer bir güneş kolektörü üreticisi ve kullanıcısı durumundadır. Avrupa'da ise birinci sıradadır.

Güneş kolektörlerinin ürettiği ısıl enerjinin birincil enerji tüketimimize katkısı yıllara göre aşağıda yer almaktadır. (TEP; Ton Eşdeğer Petrol)
Yıl    Güneş Enerjisi Üretimi (bin TEP )
1998    210
1999    236
2000    262
2001    290
2004    375
2007    420

Güneş enerjisinin atmosfer dışındaki ışınım değeri 1.375 W/m2'dir. Güneş enerjisinin yeryüzündeki dağılımı dünyanın şekli nedeniyle büyük farklılıklar göstermekte olup, dünyaya gelen ortalama güneş enerjisi 0 ile 1.100 W/m2 arasında değişir.

Güneş ışınımının tamamı dünyaya ulaşmaz, %30 kadarı dünya atmosferi tarafından geriye yansıtılır, %50'si atmosferi geçerek dünya yüzeyine ulaşır. Güneşten gelen ışınımının %20'si ise, atmosfer ve bulutlarda tutulur. Dünyaya gelen bütün güneş ışınımı, sonunda ısıya dönüşür ve uzaya geri verilir.

Düşük sıcaklık (70°C) uygulamalarının en belirgin örneği düzlemsel güneş kolektörleridir. Orta sıcaklık (350-400°C) uygulamasına parabolik oluk kolektörler, yüksek sıcaklığa (800°C) ise, parabolik çanak ve merkezi alıcılar(565 °C) örnek olarak gösterilebilir.

Ülkemizde kullanılan Güneş paneli (kolektörü) ait çalışma prensibini anlatan grafik şekil aşağıda mevcuttur. Genelde evlerimizin çatısına konulan bu kolektörler (2 m2) vasıtası ile bir ailenin sıcak su ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilmektedir. Otel ve turizm kompleksleri için çok sayıda kolektör yan yana konularak ihtiyaç duyulan sıcak su sürekli temin edilebilmektedir. Yalıtımlı tanklarda muhafaza edilerek gecede kullanım devam edebilmektedir. Buradaki şekilde "kapalı sistem" olarak bilinen bağlama şekli sunulmuştur. Direk yani "açık sistem" bağlamada mümkündür. Bu durumda şebekeden gelen su kolektörden geçip tanka ve oradan da musluğa gider. Kısaca şebeke suyunun sisteme bağlanış şekli ile yani; açık ve kapalı olarak isimlendirilirler.




Orta sıcaklık (350-400 0C) uygulaması da parabolik aynalar vasıtası ile suyun ısıtılmasıdır. Bu sistemde tek bir borunun aynanın ODAK noktasından geçecek şekilde tasarlanmasından ibarettir. Aşağıda görüldüğü gibi bu uygulamalarda su daha yüksek derecelere kolayca ulaşabilir. Verim artar. Hatta buhar dahi temin edilebilir. http://www.nukte.org/node/163


Son olarak yüksek sıcaklık parabolik çanak (800 °C) uygulamalarında ise binlerce parabolik ayna kullanılır. Merkezi alıcılara yönlendirme uygulamasında ise 565 oC Santigrat değerlere ulaşılır.


Güneş Pilleri – Fotovoltaik Sistemler
Güneş pilleri güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine çeviren yarıiletken aygıtlardır. Elektronik sanayinde önemli bir madde olan silisyum, güneş pilinin de en yaygın hammaddesidir. Teknolojik olarak tek kristalli, çok kristalli ve amorf yapılı üretilen güneş pilleri ticari olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve verimleri sırasıyla; modüler bazda, % 15-17; % 12-14; % 5-8 olarak verilebilir. Laboratuarlarda ulaşılan en yüksek pil verimleri ise; 1 cm2'lik pil alanı için: Kristal-si güneş pili: % 25; polikristal-si güneş pili: % 20; amorf-si güneş pili: %13 olarak verilmektedir. Bu tek eklemli güneş pillerinden başka laboratuvar ortamında geliştirilmiş olan çok eklemli (TANDEM) güneş pilleri ile % 33 verimlere ulaşılmıştır. Teorik olarak ulaşılacağı tahmin edilen verim ise % 40'dır.

Son yıllarda ticari ortama girmiş olan geleneksel Si (silisyum) güneş pillerinin yerini alabilecek verimleri aynı ama üretim teknolojileri daha kolay ve daha ucuz olan güneş pilleri üzerinde de çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. Bunlar; foto-elektro kimyasal çok kristalli Titanyum Dioksit piller, polimer yapılı Plastik piller ve güneş spektrumunun çeşitli dalga boylarına uyum sağlayacak şekilde üretilebilen enerji band aralığına sahip Kuantum güneş pilleri gibi yeni teknolojiler oluşturulmaktadır.

PV teknolojisinde oluşan bu gelişmeler ve PV pazarının büyümesiyle maliyetler düşüş eğilimi göstermektedir. Amorf tabanlı güneş pilleri, 3-4 $/W, Kristal Silisyum tabanlı piller; 4-6 $/W arasında maliyete sahiptir. Yeni teknoloji güneş pili modül uygulamalarında maliyetin Watt başına 1 $'ın altında olacağı beklenmektedir.

Güneş pillerinin henüz verimlerinin düşük olması ve yüksek verimli (%30) güneş pillerinin ticari olmaması dolayısıyla, üretilen elektriğin fiyatının yüksek olması (aküsüz sistemlerde 25 cent/kWh) bir dezavantaj oluşturmaktadır.


Güneş pilleri, halen ancak elektrik şebekesinin olmadığı, yerleşim yerlerinden uzak yerlerde ekonomik yönden uygun olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle ve istenen güçte kurulabilmeleri nedeniyle genellikle sinyalizasyon, kırsal elektrik ihtiyacının karşılanması vb. gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. Ülkemizde halen telekom istasyonları, Orman Genel Müdürlüğü yangın gözetleme istasyonları, deniz fenerleri ve otoyol aydınlatmasında kullanılan güneş pili kurulu gücü 1.000kW (1MW) civarındadır. Ref: www.eie.gov.tr
Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Bu ısı pompası sistemi yaygınlaşması gerekiyor. Isı pompası ile 1 birim ceyran enerjisi ile 2 birim ısı elde edebiliyorsun. Evleri sadece ısıtmak için ve yemek yapmak için ve banyo yapmak için tağğğ sibiryadan rusya gazı getirmek şehirlere ilçelere mahallelere binara kadar gaz taşımak ne kadar saçmalık.  Yemeği ceyranla pişir sıcak suyu ısınmayı ısı pompası ile yap oldu bitti evde zaten ceyran var tağğğ sibiryadan boru döşenirmi her eve ne salaklık



Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

2-3 sene önce doğalgaz ısı pompasına göre daha ucuza geliyordu, şimdi bilmiyorum. Mesajı Paylaş

#18
Alıntı yapılan: putty - 15 Mart 2024, 21:25:58
Bu ısı pompası sistemi yaygınlaşması gerekiyor. Isı pompası ile 1 birim ceyran enerjisi ile 2 birim ısı elde edebiliyorsun. Evleri sadece ısıtmak için ve yemek yapmak için ve banyo yapmak için tağğğ sibiryadan rusya gazı getirmek şehirlere ilçelere mahallelere binara kadar gaz taşımak ne kadar saçmalık.  Yemeği ceyranla pişir sıcak suyu ısınmayı ısı pompası ile yap oldu bitti evde zaten ceyran var tağğğ sibiryadan boru döşenirmi her eve ne salaklık





İyi de ısı pompası için elektrik gerekli, onu nasıl karşılayacağız ? Üstelik de her yer ısı pompasına dönerse eletrik tüketimi de katlanacaktır.

Aynı elektrikli araba fantezisine döner bu iş. Mesajı Paylaş

#19
Delku işte onuda çözmek gerekiyor. Geleceğin Human Planet dünyası ceyran üzerine şekillenecek ve bizim bu ceyranı medeniyetin izin verdiği en ekonomik şekilde üretip kullanıma sunmamız gerekiyor. Yerli nükleer santral reaktörleri filan geliştireceğiz santraller için uranyum zenginleştireceğiz buna uluslar arası anlaşmalar izin veriyor. Sonrada 40 tane nükleer santral yapacağız Fransa gibi. Almanya'da evlerde ceyranlı ocaklar kullanılıyor doğalgaz ile yemek yapmıyorlar duş almıyor ısınmıyorlar bizde onu başarmalıyız. Bu petrol gaz aramak gibi Allah'a yakarmayı gerektiren bir iş değil çalışan herkes başarır o yönden kolay bir hedef. Her eve sarı hortumla gaz taşığımıza inanamıyorum çok saçma değil mi bizim gibi fakir bir ülke bu kadar seferberliği nasıl göze alır. Doğal gaz bu kadar alternatifsiz bir şey değil. Ama tabi ceyranı da doğalgaz santralinde üreten ülke hesap yapınca evlerde gaz yakmayı daha hesaplı buluyor ikisi de sonuçta sibirya gazı ile olunca. Arabalarda geliyor bizim ulusal ceyran seferberliği başlatmamız lazım. Ceyran burada elektrik oluyor samimi olsun diye ceyran dedim. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz