İ SINIFI FIRKATEYN

Başlatan SKYWOLF, 21 Aralık 2015, 08:32:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İ SINIFI FIRKATEYN

İlk Türk fırkateyni 2021'de denizlerde

Uzun menzilli silahların yanı sıra, üstün savaş teknolojileriyle de donatılacak 'TCG İstanbul'un tasarımı tamamlandı. Toplam 2 bin 483 uzmanın emek verdiği fırkateyn 2021'de denize indirilecek...


İlk Türk fırkateyni 2021'de denizlerde
Gökhan Karakaş

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 1 milyon metrekare arazi üzerine kurulan ve 3 okyanusta boy gösterebilecek kadar donanımlı savaş gemileri yapabilen İstanbul Tersane Komutanlığı, Milliyet'i ağırladı. Türkiye'nin ilk milli gemileri TCG Büyükada ve TCG Heybeliada'nın inşasında yakaladıkları başarı ile dünya denizcilik otoritelerinin dikkatini çeken tersane serinin devamı olan TCG Kınalıada ve TCG Burgazada'nın yapımını sürdürürken daha uzun menzilli silahlara sahip Türk fırkateyninin dizaynını da bitirdi. 2017'de inşasına başlanacak 'TCG İstanbul' adlı ilk Türk fırkateyninin müjdesini veren tersane komutanı Tümamiral Ahmet Çakır, "MİLGEM Türk gemi sanayinin kırılma noktasıydı. 2004'te başarısız olsaydık 2040'a kadar bir daha telaffuz bile edemezdik, ama inandık ve başardık. MİLGEM'i gerçekleştirmek ülkemizi bir yere taşımanın gururunu verdi. Artık savaş gemisi dizaynında dışa bağımlı değiliz" diye konuştu.

Sadece denizaltı
Tümamiral Çakır, aynı zamanda 6 yıl ülkemizi dünyada kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülkenin arasına sokan MİLGEM projesinin müdürlüğünü yapmış. Tarihi İstanbul'un fethine kadar uzanan İstanbul Tersane Komutanlığı'nın, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın su üstü gemi ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılayabilecek kapasitede olduğunu söyleyen Tümamiral Çakır; "Yeni gemi yapımı hatta onarımı açısından her türlü su üstü gemisinin ihtiyacını karşılayabilecek yetenekteyiz. Sadece denizaltı yapamıyoruz, denizaltı ihtiyacımızı da Gölcük'teki tersane karşılıyor. Dünyada çok az tersane bu yetenekte. Manyetize edilemeyen çeliğin işlenmesi dahil, pek çok gemi inşa uygulamasını yapabiliyoruz. 170 bin DWT'a kadar gemi inşa edebiliyoruz. Her türlü muharip(savaşabilen) su üstü gemisinin dizaynının yapabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Savunma teknolojileri konusunda son derece ilerleyen ülkemizin yerli gemi inşa fikrinin 1996'da gelişmesiyle birlikte Mart 2004'te İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda oluşturulan MİLGEM Tasarı Ofisi'nde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli subay, astsubay, mühendis ve işçiler yer aldı. Muharip harp gemisi yapımındaki iddiamızı özgün tasarımlı korvetten daha yüksek menzilli gemilere taşıyan başarılı mühendisler ilk milli fırkateynimizi tasarladı. Ada sınıfı korvetlerden 13 metre daha uzun olması planlanan fırkateyn, daha uzun menzilli silahlara ve seyir imkanına sahip. Tümamiral Ahmet Çakır da, "İ sınıfı fırkateynlerin ilkini biz yapacağız. 7(3 artı 4) tanesini ise özel sektör. Adından ise hava savunma fırkateyni yapılacak. Sınıfının en büyüğü olacak bu fırkateyn 500 kilometre menzilli radarlarla hava hedefini tespit ve imha edebilecek.  Alan savunmasına yönelik çok önemli bir gemi. Savaş gemisi sanayinde yurtdışı bağımlılığımız kalktı" diye konuştu.

Sualtı akustiği
Tersanedeki tasarımlarda Dizayn Proje Ofisi'nin(DPO) imzası var. İleri mühendislik uygulamalarının yapıldığı ofis, 5 bin 400 metrekarelik alanda birkaç ülkenin yapabildiği hesapları yapabiliyor. Toplam 45 gemi inşa, elektrik, makine, elektronik mühendisini barındıran DPO, yeni inşa edilecek savaş gemilerinin yaydığı sesi azaltmak için de önemli adımlar attı. Tümamiral Çakır; "Denizaltı her zaman erken duyar. Milgem projesinde geminin sualtı akustiğini yani pervaneden çıkan gürültünün hesaplanarak azaltılması için çaba sarf ettik. Mühendislerimiz geminin tüm gürültü kaynaklarını girerek bir model geliştirdi. Sesi azaltacak bir sualtı akustiği tespit ettik ve uyguluyoruz. İngiltere'de 750, İspanya'da 722, ABD'de 3 bin 400 mühendis yaptığı dizaynı 45 mühendis ile geçekleştiriyoruz" dedi. Geminin sualtında patlayan bir mayına karşı dayanıklılığını da geliştirdikleri sistemle test ettiklerini belirten Tümamiral Çakır, böylece zamandan ve paradan büyük ölçüde tasarruf ettiklerini söyledi.

Milli gemilerin takvimi
2011'de hizmete giren TCG Heybeliada ülkemizin ilk milli gemisi. Milgem Projesi'nin ikincisi olan TCG Büyükada ise 2013'te deniz kuvvetlerine katıldı. TCG Burgazada'nın 2019; TCG Kınalıada'nın ise 2020'de hizmete girmesi hedefleniyor. 2017'de ise İ sınıfı 3 bin tonluk milli fırkateyn TCG İstanbul'un inşasına başlanacak. 4 yıl sürecek inşanın adından 2021'de denize indirilmesi planlanıyor. Tersanenin sonraki projesi ise hava savunma fırkateyni. Milli denizaltının ise 2020'de başlaması öngörülüyor.



Türkiye'nin en büyük tersanesi
İstanbul Tersane Komutanlığı; Türkiye'nin en büyük gemi inşa platformu. 94'ü mühendis 142 subay, 162 uzman astsubay, 191 sivil memur, 54 sivil mühendis , 44 teknisyen ve bin 700 işçi olmak üzere toplam 2 bin 483 kişinin bulunduğu tersane 1 milyon metrekare arazi üzerine kurulu.

Geçtiğimiz yıl altyapı da eksikliklerin giderilmesi için 56 kilometre boru değiştirildi. 450 ton kaldırma kapasiteli vinçin bulunduğu tersanede; 400, 316 ve 164 metre uzunluğunda 3 rıhtım var. Tersane aynı zamanda Türkiye'nin en büyük kuru havuzunu barındırıyor.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde ki 169 suüstü gemisinin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen, gerekli modernizasyonunu sağlayarak tekrar hizmete sokan tersanenin kuru havuzu 300 metre boyunda 70 metre eninde.

Üretici seviyesinde bakım ve onarım yaptıklarını vurgulayan Tümamiral Çakır, "Tüm gemilerimizin bakımını en modern şekilde yapabiliyoruz. Yedek parça bağımlılığımı aşmaya çalışıyoruz. Advent-ağ destekli entegre komuta kontrol sistemi ile diğer geminin radarını kullanıp daha uzak mesafeleri görebiliyoruz" diyor.

http://www.milliyet.com.tr/ilk-turk-firkateyni-2021-de-gundem-2166809/ Mesajı Paylaş
  • Gösterim 199,541 
  • Yerli Deniz Sistemleri ile İlgili Gelişmeler
  • 883 Yanıtlar


ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

#1
Yanlis anlamadiysam 8 adet yapilacak ve Tf2000 onlardan sonra yapilacak. 2030 lari gececekmi yani Tf2000 kavusmamiz.
Ayrica bu 8 adet Î sinifinin ardindan tekrar 4 adet ada sinifimi yapilacakti sanki aklimda oyle biseyler kalmis. Mesajı Paylaş


Milgem Projesi kapsamında X-Band uydu haberleşme terminalinin kritik tasarım süreci gerçekleştirilmiştir

Mesajı Paylaş



Müjdat Uludağ SSM Deniz Platformları Müdürü.
İ Sınıfı Fırkateynler

Tasarım faliyetleri büyük bir oranda bitirilmiş vaziyette.

İ Sınıfının yapımı için düzenlenecek ihale konsorsiyum şeklinde olacak.
İnşa edilecek 3 gemi en az 3 şirketten olaşacak konsorsiyum tarafından inşa edilecektir.
Muhtemelen her bir tersanede bir gemi inşa edilecektir.
Muhtemelen her bir geminin inşaası birbirine paralel yürüyecek.Ve bunun sonucu olarak
Her bir gemi birbirine çok yalın zamanlarda envantere dahil olacak.
Eğer bu model tutarsa aynı konsorsiyumun TF-2000 dede önemli rol oynayacak.
http://www.defenceturkey.com/?p=article&i=2256#.VyWxJOQ4RuE Mesajı Paylaş

Maliyetli ama iyi bir program olacak o halde cidden bu şekilde olursa tüm tersaneler bir anda yetkinlik kazanacak bu Ada sınıfını ihraç edememmizim başlıca sebeplerindendir.

Bir ara İ sınıfında tonaj artışı vs.. söylemi vardı umarım tasarım bu şekilde revize edilmiştir, TF-2000'in görev ağırlığını yormamak gerek İ sınıfı bir genel maksat fırkateyni ise her türlü alangerli işi yapmalı, özellikle satıhtan satha saldırı sistemlerinin kullanımında ana taşıyıcı olmalı. Sonuçta TF-2000'e göre elektronik donanımı çok daha basit sistem olacak maliyeti artırmaz ama donanmanın cephaneliği ve kabiliyetini çok farklı bir noktaya taşır. Adam yanımızda Ada sınıfının yarısı kadar gemiden Kalibr atıyor oturup düşünmek gerek. Mesajı Paylaş

Bu gemiler TF-2000 lerin yükünü hafifletmek ve bugüne kadar Mekoların yaptığı işi zamanın şartlarına göre yapacak gemiler olmalı.Kara saldırı seyir füzeleri mutlaka taşımalılar,ayrıca yeterli derecede bölgesel hava savunma ve sualtı savunma kabiliyetleri olmalı.Bu görevlerinde destek içinde gerekirse iki adet helikopter taşıyabilmeli ve mümkünse Çafrad'ın ölçekli bir modeli ile donatılmalıdırlar.Ha unutmadan,bütün bunları uzun süre denizde kalarak yapabilmeliler yani harekat sıaları geniş olmalı.Benim bu gemilerden beklentim bu.Bu görevleri yapacak gemilerinde yaklaşık125-130 m boyunda ve ortalama 3500-4000 ton deplasmanda olmaları gerekiyor. Mesajı Paylaş

#7
Katılıyorum ve Smart-S bu gemi için bence yetersizdir ama çokda abartıp geminin maliyetlerini şişirmeden Çafrad'daki ESSM'i aydınlatacak radar üzerinden orta menzilli uygun fiyatlı ve aynı anda 4 açıdan tarama yapabilecek bir direk tasarımı dediğiniz gibi Çafrad-Lite tasarımına gidilebilir hatta benim temennim bu ailenin korvetinden hücumbotuna kadar sarmallanması ama biz kararlaştırmıyoruz tabi bu işleri. Gemi öz savunmasını etkin bir biçimde sürdürebilmeli günümüzde ASM yetenekleri gittikçe evrilmeye ve sature edici seçenekler çoğalmaya başladı bu tehditlere görüş açısı ve karşı koyma yeteneği sınırlı ateş kontrol sistemleriyle savunma yapmak pek güvenilir değil. Bu gemiyi 100 dereceden gelen bir kaç ASM ateş açarıp savunma yaparken 230 dereceden gelen füzeyi FCR göremediği için kerteriz bilgisiyle savunma yapmak zorunda bıraktırtmayın çok kabaca demek istediğim budur.

Yine bu bir yana elektronik standardın yanında gemi boyutları ve tonajıda belli bir standardizasyon içinde olmalı günümüz ihtiyaçlarına cevap vermeli genel maksat diyebilmeniz için genel maksat kalıplaşmış bir olgu değildir bulunduğunuz yüz yıla ve ihtiyaçlara göre çeşitlilik gösterir.

Mesela..; Bu gemiyi yüksek ateş gücü ile bir cephanelik olarak kullanabilirsiniz elektronik donanımı nirvanaları görmesede olur çünkü günümüzde ağ merkezli muharebe yetenekleri çok gelişti ve komuta kontrol yetenekleri çok güçlendi. Bu gemi kendini kıyıda bir TF-2000 yapabilir, bir nato görev grbunba destroyer yapabilir, veya kendi görev grubumuzdada destroyer olabilir kendi başına kaldığındada kendine yetebilmelidir tıpkı üstteki elektronik kısmında üzerine basmak istediğim konuda gibi.

Alan savunmasını geçelim bölgesel hatta uzay savunması dahi yapabilir ama sadece kendi başına yapamaz. Yüklersin VLS'lere SM'leri, ASW'leri görev grubunun içine sokarsın destroyer olur alır bilgisini TF-2000 veya bir nato gemisinden karşı ateşini açar. Veya yanaştırırsın karaya bu gemiyi RADNET'e bağlı erken uyarı radarlarımızdan Link'ler aracılığıyla bilgi alır ve kendi göremediği ama komuta kontrol yeteneğiyle dost unsurların görebildiği tehditlere ateş açar olur sana TF-2000. Veya takarsın Gezginleri düşman hedeflerini sature edersin yeterki diğer platformlarını yorma esnek ol, elinde seçenek yarat bir Ordu bölgedeki değişken tehditlere ancak bu şekilde konsantre ve adapte olabilir karşı strateji geliştirebilir ve kolaylık yaşar.

Mesajı Paylaş

MİLGEM Beşinci Altıncı Yedinci ve Sekizinci Gemileri Tedariki Projesi İhale İlanı

http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/hizli/duyurular/projeDuyurulari/Sayfalar/20160727_MILGEM.aspx

Sanirim isleri hizlandirma karari aldilar. Bu eger İ sinifi olacaksa. İstanbul tersanesi Tf2000 baslayacaktir. Yada gercekten İ sinifindan sonraki 4 gemi ise yine hizlandirma adina atilmis adim hayirli olsun. Yalniz 115 veya daha uzun deniyor. Mesajı Paylaş



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz