İ SINIFI FIRKATEYN

Başlatan SKYWOLF, 21 Aralık 2015, 08:32:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#640
HSS görevini yapması için belli bir boyutta olması mı gerekiyor bir geminin?

I sınıfını birden fazla görevi getirecek şekilde donatamiyormuyuz?

Arabalarda MPV deniyor ya Multi Purpose Vehicle birden fazla işi yapacak şekilde bir tasarım yapmak mümkün olmalı..

Ondan sonra kopyala yapıştır ardı ardına 15 20 tane basiver:)

Sayın Yaşar in verdiği örnek de uygulanmalı....Yani Anadoluya kendi koruma şemsiyesini kurabilecek sistemler eklenmeli.

Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Alıntı yapılan: DelKu - 21 Aralık 2022, 15:21:36
Gabyalar yani OHP sınıfı gemiler alan savunması yapamazlar, bizdeki gemilerin üzerindeki SM-1 ler tamamen demode ve bayatlamış halde , fırlatma sistemi bir o kadar daha demode, SM-2 edinmiş olsaydık bile  u gemiler gene bu açığı kapatamayacaklardı.
Yakın hava savunma sistemi olan phalanxların ise  kendi gemilerini bile koruyabilecekleri şüpheli.
O sebeple eğer TCG - Anadolu'ya  ivedi olarak ciddi bir hava savunma kalkanı istiyorsak geminin kendisini donatmak durumundayız . Bu da ançak gemide bir alan yaratıp dikey fırlatma sistemi yerleştirerek siper RF / Hisar O + kombinasyonu kullanmak ile gerçekleşir, o da yeterli gelmez ekstra olarak 2 phalanx'ı Sea-ram gibi sistem ile değiştirerek yakın menzilde de koruma şemsiyesi kurmak lazım gelir
Eğer bu konuda da ambargo ile karşılaşırsak 2 ada sınıfının füze sistemini feda edilebilinir.
Boşa çıkan Phalanx sistemleri de Ram sistemi çalınan (!) Ada 'lara monte edilir en kötüsünden

Hocam yanlış anlamayın size karşı yazmıyorum OHP'ler nazarında genele yazıyorum.

Bildiğiniz üzere sadece okuyorum uzun süredir. Ama basına servis edilen bilgiler dahilinde kendi fikriyatımı söylmek istedim.

Neden ?

Biliyorsunuz Türk Donanması'nın Hava Savunma Kabiliyeti hakkında uzun süre yazdım. Akademik ölçekte dahi.

Enseyi hemen karartmış gözüküyorsunuz.

Þu noktada Siper Blok 1'i tekli atımla dahi envanterdeki vls'lerden atabildiğimiz, barbaroslar ve İstanbul envantere girdiğinde Türk donanmasının hava savunma kabiliyeti (anti-balistik dışında) o ayılıp bayıldığımız İtalya Donanmasına denk, Fransız Donanmasına yakın bir güç çarpanına sahip olabilir.

Þu an aklınızda nasıl yani ? eski gemilerimiz !, Freemleri çok iyi abi !, Hayvan gibi Horizonları var! gibi imgelenmelerin olduğuna eminim.

-Arkadaşlar envanterimizde kabuğu eski olsa da içi modern gemileri aratmayacak kadar iyi 8 gemi (4+ Barbaros Yöm ve 4+ Smart-s Mk-2/8'li Vls/Genesis SYS) ve 5 adet yeni gemi olacak (4 Ada + 1 İstif).

Bu gemilerin radarı hiç hafife alınmayacak bir radar olan smart-s mk2. Ölüp bitilen fransız fremmlerinin kullandığı herakles bunun içinde atış kontrol radarı özelliği olan versiyonu. Adamlar onla Aster-15/30 atıyorlar 32 vls'li gemiye takmışlar. ( Son 2 AAW modlu Fremmdeki Herakles hariç. Denilene göre modül sayısı artmış daha uzun menzilli bir radar. )

Yine bu gemilerde devamlı güncellenen bir genesis altyapısı var. Konsoldan tutun sistem altyapısına kadar modern gemilerden geri kalmaz. Hatta Müren açısından baktığımız da piyasaya düşen type 209 müren-sys konsolları görüntülerini Portekizlilerin Type-214'leri ile karşılaştırınca hangisi daha yeni gemi tartışma yaratır.

İşin dikey atım lançeri ve güdümlü mermi kapasitesine gelirsek daha yeni katılan AAW'li Freemleri katmazsak Fransız donanmasının Muharip gemilerdeki toplam vls gözü sayısı : 288 , İtalyanların : 224  Tcg İstanbul ile birlikte Türkiye'nin : 98 + 40 ( Diğer iki donanmanın vls'den attığı/atması gereken ve lançer sayısından yiyen ama İstanbul ve Barbaros Yöm'de yatay lançerden atılan seyir füzeleri)

Fransız ve İtalya donanmasının 8x anti-gemi güdümlü mermisi dışında vls tabanlı aster-30/15/Seyir Füzesi kapasitesi Fransa  : 288 , İtalyanların : 224

136 Hisar Rf/Essm Quadpack + 64 Siper Blok-1 + 40 Atmaca Blok 2 = 240 adet

Kısaca Aster-15'in Quadpack olmayışı ve 8+8 Atmacaların +8 kara saldırı modlu atmaca blok 2 yi 5 gemide yatay lançerden atabilmemiz, geminin muharip güç çarpanını üst düzeye çıkartıyor.

Þunu da unutmayın bizim gemilerin ciws ve benzeri kabiliyeti italya ve özellikle fransa'dan çok daha iyi . İtalyada akıllı top mühimmatı revaçta olsa da Fransa özellikle bu konuda zayıf ve Asterlere bağlı gözükmekte.

---

Anadolu'nun korunmasını da kafaya takmamak lazım. Siperleri Blok-1'leri Mk-41'lerden attığımız vakit iş biter.

Görev Grubu 1 : Tcg İstanbul + 2 adet 8'li Vls'ye sahip Gabya + Denizaltı + Destek Gemileri

Görev Grubu 2 : 1 Adet Barbaros Yöm (16'ı vls'li )+ 2 adet 8'li Vls'ye sahip Gabya + Denizaltı + Destek Gemileri

Görev Grubu 3 : 1 Adet Barbaros Yöm (16'ı vls'li )+ 2 adet 8'li Vls'ye sahip Barbaros Yöm + Denizaltı + Destek Gemileri

16'lı Vls ye sahip olan gemilere 8x Siper Blok-1 + 32x Essm/Hisar-Rf + Ciws + 8 Atmaca Blok-2 (Yöm+İstanbul)
8'li Vls'ye sahip olan gemilere 4x Siper Blok-1 + 16x Essm/Hisar-Rf + Ciws

Totalde her görev grubu 16x Siper Blok-1 + 64 Essm/Hisar Rf  tarafından korunması demek ve Siperlerin menzilin 100+ km olduğu düşünüldüğünden Siperlerin tek gemide değilde paylaştırılmış olması daha mantıklı.

Benzer filoyu Fremm'lerle kurun daha az hava savunmanız olur. Sırayla Anadolu ile birlikte Açık Deniz Görev Grubu görevlerini yürütürler. Bu derece bir koruma da bence ilk aşamada yararlı.

Keza

Gemilerde ne kadar gelişmiş aaw olursa olsun bir gemi yeterli sayıda uçakla satüre edilirse gayri faal olma şansı yüksektir. Bura da maksat iç sularınızda karadan savaş uçağı desteği gelene kadar veya açık denizde uçak gemilerinden uçakları kaldırana kadar dayanmaktır.

E saldırı yeme ihtimalimiz varken bir süre Açık Deniz Filosuda çıkmaz. İç sulardaykende çok geniş bir tanker menzilimiz var Hava kuvvetlerimizi destekleyecek.


Yeni Cenk-s 'lerle Quadpack veya Doublepack kapasiteli İstif ve Siperler devreye girerse zaten işin rengi çok değişir.

Tf-2000 şu anlık bizim Kızılelmamız. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


Mühendislerimizin şu Quadpack işini bir an önce çözmesi gerek.... Mesajı Paylaş

#643
Alıntı yapılan: Gökbörü - 21 Aralık 2022, 21:54:53
HSS görevini yapması için belli bir boyutta olması mı gerekiyor bir geminin?

I sınıfını birden fazla görevi getirecek şekilde donatamiyormuyuz?

Arabalarda MPV deniyor ya Multi Purpose Vehicle birden fazla işi yapacak şekilde bir tasarım yapmak mümkün olmalı..

Ondan sonra kopyala yapıştır ardı ardına 15 20 tane basiver:)

Sayın Yaşar in verdiği örnek de uygulanmalı....Yani Anadoluya kendi koruma şemsiyesini kurabilecek sistemler eklenmeli.
Güzel düşünce; kopyala yapıştır!
I-Sınıfının handikapı tam kapasiteli bir Çafrad'ı barındıramaması. Ama kullandığı radar ve advent sistemi çok iyi aslında. Ayrıca üzerinde 16 adet Atmaca, 16 hücreli ve 4'lü atarlı MIDLAS ile 64 dikey atım füze atabilecek bir platform. 2 adet çift kovanlı Orka torpido kapasitesi var. 2 adet 25mm ASELSAN STOP, Gökdeniz CIWS ve ASELSAN atış kontrol sistemli 76/62mm MKE baştopu ile tam bir modern savaş gemisi. Özel yüzey zırhı ve düşük radar izi ile tam bir savaş makinesi.

Ada Sınıfı korvetlerde benzer bir kopyala yapıştır uygulanmaya başlandı. 4 adet Ada 'dan sonra 4 adet Pakistan için, 4 adet Ukrayna için ve 10 adet TDzK için ADKG derken bol bol üretimi yapılan bir platform oldu.
Benzer bir işlemde I-Sınıfına uygulanabilir. Mesajı Paylaş

Bugün aklıma gelen bir soru var. Bizim donanma destroyer sınıfı gemileri neden istemiyor? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Yasar - 21 Aralık 2022, 20:16:15
Alıntı yapılan: Heartbang - 21 Aralık 2022, 18:27:46
Moskva'nın haline bakıp bize TF-2000 lazım değil demek abes. Rus donanması kendi iç kültürü ve disiplin anlayışı olarak NATO donanmalarından fersah fersah geridedir.
Tarihte USS Milwaukee gibi hazin bir örnek vardır. Amerikalılar destek amaçlı USS Milwaukee gemisini 1941 yılında Sovyetlere ödünç verirler. Gemi 1949 Mart'ında geri geldiğinde hizmete geri alınmaz, Aralık ayında da hurdaya çıkarılır. Zira geminin her yeri pas olmuş, bayat balık kokmaktadır, ağzına kadar bit, fare ve boş votka şişesi doludur! Nitekim Moskva'nın batışında da bu tarz bir disiplinsizlik daha büyük rol oynamış diyebiliriz. İngilizcesi olanlar şu videoyu izleyebilirler:
https://www.youtube.com/watch?v=aNEtlMSCiCI&ab_channel=LazerPig

TF-2000 bize fazla fazla lazımdır. ama hava savunma muhribi olarak değil. Arleigh Burke kadar gemi yapıp sadece hava savunma muhribi olarak kullanmak açık bir israftır, kaynakların çarçurudur. Amerikalılar AB destroyerlerini genel olarak güç projeksiyonu yapmak için kullanıyorlar. Ortadoğuda falan birileri cozuttuğu zaman kafasına kafasına Tomahawk atmak, demir attığı limanın etrafının hava sahasını korumak, uçak gemisini korumak için denizaltı harbi falan gibi her iş için tek platform. Iş bitirici bir unsur yani.
TF-2000 de böyle bir platform olmalı.
TF2000 yapılmasın diyen yok. Ama bu ekonomik sıkıntı içerisinde yanlış yatırım olur.
2trilyon dolarlık ekonomi oluruz; 8 adet TF2000, 2 adet LHD ve 2 adet 40-50bin tonluk uçak gemisi bize tam uyar.
Ama şu anda bize lazım olan bol sayıda ucuz ekonomik ama iş bitirici çözümler. İlerinin tabanını oluşturacak yatırımlar.

Zaten 8500 tonluk hava savunma muhribi olmaz. Hava savunma, bu muhribin kabiliyetleri arasında olan bir özellik olur. Adı üzerinde "Muhrip". Savaş gemisi bu. Çok yönlü güç projeksiyonu yapacak.

Sayın @Yasar; TF-2000 taa 1990'lı yıllarda gündeme gelmiş bir proje. O zaman 150 Milyar dolarlık ekonomiydik. Yani kuvvet o zamandan bu yana isterken şimdi mi gereksiz oldu? Savunma projeleri ekonomi mekonomi dinlemez. Savaşta aynı şekilde. O nedenle TF-2000 bize şart. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Archangel99 - 22 Aralık 2022, 01:11:12
Alıntı yapılan: Yasar - 21 Aralık 2022, 20:16:15
Alıntı yapılan: Heartbang - 21 Aralık 2022, 18:27:46
Moskva'nın haline bakıp bize TF-2000 lazım değil demek abes. Rus donanması kendi iç kültürü ve disiplin anlayışı olarak NATO donanmalarından fersah fersah geridedir.
Tarihte USS Milwaukee gibi hazin bir örnek vardır. Amerikalılar destek amaçlı USS Milwaukee gemisini 1941 yılında Sovyetlere ödünç verirler. Gemi 1949 Mart'ında geri geldiğinde hizmete geri alınmaz, Aralık ayında da hurdaya çıkarılır. Zira geminin her yeri pas olmuş, bayat balık kokmaktadır, ağzına kadar bit, fare ve boş votka şişesi doludur! Nitekim Moskva'nın batışında da bu tarz bir disiplinsizlik daha büyük rol oynamış diyebiliriz. İngilizcesi olanlar şu videoyu izleyebilirler:
https://www.youtube.com/watch?v=aNEtlMSCiCI&ab_channel=LazerPig

TF-2000 bize fazla fazla lazımdır. ama hava savunma muhribi olarak değil. Arleigh Burke kadar gemi yapıp sadece hava savunma muhribi olarak kullanmak açık bir israftır, kaynakların çarçurudur. Amerikalılar AB destroyerlerini genel olarak güç projeksiyonu yapmak için kullanıyorlar. Ortadoğuda falan birileri cozuttuğu zaman kafasına kafasına Tomahawk atmak, demir attığı limanın etrafının hava sahasını korumak, uçak gemisini korumak için denizaltı harbi falan gibi her iş için tek platform. Iş bitirici bir unsur yani.
TF-2000 de böyle bir platform olmalı.
TF2000 yapılmasın diyen yok. Ama bu ekonomik sıkıntı içerisinde yanlış yatırım olur.
2trilyon dolarlık ekonomi oluruz; 8 adet TF2000, 2 adet LHD ve 2 adet 40-50bin tonluk uçak gemisi bize tam uyar.
Ama şu anda bize lazım olan bol sayıda ucuz ekonomik ama iş bitirici çözümler. İlerinin tabanını oluşturacak yatırımlar.

Zaten 8500 tonluk hava savunma muhribi olmaz. Hava savunma, bu muhribin kabiliyetleri arasında olan bir özellik olur. Adı üzerinde "Muhrip". Savaş gemisi bu. Çok yönlü güç projeksiyonu yapacak.

Sayın @Yasar; TF-2000 taa 1990'lı yıllarda gündeme gelmiş bir proje. O zaman 150 Milyar dolarlık ekonomiydik. Yani kuvvet o zamandan bu yana isterken şimdi mi gereksiz oldu? Savunma projeleri ekonomi mekonomi dinlemez. Savaşta aynı şekilde. O nedenle TF-2000 bize şart.
Sn @Archangel99,
TF2000'in ilk projesi 1999 yılına dayanır. 3 milyar dolara 12 adet fırkateyn olarak planlanmış bir proje. ABD'den 3 adet Perry Sınıfı (Gabya) alınınca üretim adedi 8'e indirilip, 2003 ve 2008 yıllarına dağıtılmış bir üretim proğramı var. (Yani herbir fırkateyn 250 milyon dolar.)
1999 yılında Türkiye'nin GSMH'sı 256.5 milyar dolar.
1999 yılı depremi ve sonrasındaki ekonomik kriz üzerine de, 8 adetlik proje 4 adete indirilmiştir.
Asıl savunma projeleri ekonomiden çok etkilenir. Gelişmiş ülkelerin ve büyüme eğilimli gelişmekte olan ekonomilere sahip demokratik ülkelerin ekonomik sıkıntılarda, ilk kesinti yaptıkları alan savunma sanayii olur.
Türkiye, bugün için, düşük GSMH'na rağmen Batılı Dünya mercilerince gelişmiş bir ekonomi ve demokratik bir ülke olarak kabul ediliyor. Söylediğiniz şekilde halkının refahını ve ekonominin önemini ikinci sıraya iten ülkelere bakarsanız, bunlar Mısır gibi, K. Kore gibi diktatörlükle idare edilen ülkelerdir.
Evet, topyekün savaş anında ekonomi, refah hep ikinci sıraya itilir. Ama biz o noktada değiliz. Hemen her Batılı ülke gibi bizde dünya ekonomisindeki ters gelişmelerden nasibimizi alıyoruz. Bu da savunma sanayisini etkiliyor. Kaynak bulmakta zorlanılıyor. Ambargolar da bu işi zorlaştırıyor, ve her proje gecikiyor.

TF2000 sonunda yapılır mı? Bunu zaman gösterecek. Aynı görevi çoklu daha ufak ve ekonomik gemilere dağıtma seçeneği kullanılıyor olabilir şu anda.
Mesajı Paylaş

#647
İ sınıfında 250 km menzilli Pasif faz dizinli Smart-S MK-2 radarı yerine 200 km menzilli Aesa temelli  Aselsan Hazar radarı kullanılacak.
Bu radar Smart-S radarına göre daha sağlam,karıştırmaya daha dirençli bir radar.

Acaba İ sınıfı bazı modelleri için bir tık üstü menzillisi (300-400 km) menzillisi yapılıp da daha spesifik Hava savunmafırkateynine dönüştürmek mümkün mü?

Yine boyutu mu problem yaratır İ sınıfının ?
Hava savunma füze sayısı artırılamaz mı bir şekilde?
Mesajı Paylaş

Biz donanma alımlarınızı genelde 4 ve 4'ün katlarında paketler olacak şekilde yapıyoruz.

Askeri tersane ilk istif fırkateyni ile meşgul. Sınıfın diğer 3 fırkateyni ise çok kısa süre sonra özel tersanelere verilecek ve belki de 3 sene içinde birbirlerine yakın zamanlarda donanmaya teslim edilecek.

ADA''lardan farklı olarak İSTİF'lerin müteakip gemilerinin özelde yapılmasının sebepleri var. Yeterlilik, destek, çabukluk gibi sebeplerin yanında en önemlisi ise askeri tersanenin elini boşaltmak. Bir kenarda Pakistan/Ukrayna tekneleri ve bizim ADKG'leri seri üretimdeyken;

Böylece TCG İSTANBUL'dan boşalan yerde ve personel ile askeri tersane ölçe biçe bir sonraki 4'lü paketin ilk gemisi ile ilgilenebilecek. Bu sonraki 4'lü paket tf-2000 mi olur?

Yoksa araya 4500 ton civarında 32/48 vls'si olan bir fırkateyn mi sıkıştırılır onu bilmem. Ama bence öyle olması gerekir.


Modernizesi devam eden meko-2'ler ile İstanbul sinifini benzer kabiliyet ve tonajda hafif firkateynlerimiz olarak düşünürsek 8 adetlik hafif fırkateyn filosu sağlanmış oluyor. Bu bağlamda Meko-1'ler emekli olmuş olacak.. ADKG'ler de Buraklarin  yerini aldikça  ADA'lar ile beraber 12'lik Korvet filosunu tamamlamış olacaklar.

Geriye 8 adet gabyanin yerine düşünülen daha ağır gemilerin tedariği kalıyor. Bunlar 4 adet 4500 tonluk fırkateyn+4 adet tf-2000 olur diye düşünüyorum.. bunların hangisi önce yapılır göreceğiz yakında.

Donanmamiz gerek mühimmat gerek elektronikler, gerek yazılımlar gerekse platformlar açısından en iyi durumda ve en sağlam basan kuvvetimiz bana göre..

Derdimiz hangisini yapalım ? Olsun..  Allah başka dert vermesin.. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Mehmet75 - 22 Aralık 2022, 08:27:12
Biz donanma alımlarınızı genelde 4 ve 4'ün katlarında paketler olacak şekilde yapıyoruz.

Askeri tersane ilk istif fırkateyni ile meşgul. Sınıfın diğer 3 fırkateyni ise çok kısa süre sonra özel tersanelere verilecek ve belki de 3 sene içinde birbirlerine yakın zamanlarda donanmaya teslim edilecek.

ADA''lardan farklı olarak İSTİF'lerin müteakip gemilerinin özelde yapılmasının sebepleri var. Yeterlilik, destek, çabukluk gibi sebeplerin yanında en önemlisi ise askeri tersanenin elini boşaltmak. Bir kenarda Pakistan/Ukrayna tekneleri ve bizim ADKG'leri seri üretimdeyken;

Böylece TCG İSTANBUL'dan boşalan yerde ve personel ile askeri tersane ölçe biçe bir sonraki 4'lü paketin ilk gemisi ile ilgilenebilecek. Bu sonraki 4'lü paket tf-2000 mi olur?

Yoksa araya 4500 ton civarında 32/48 vls'si olan bir fırkateyn mi sıkıştırılır onu bilmem. Ama bence öyle olması gerekir.


Modernizesi devam eden meko-2'ler ile İstanbul sinifini benzer kabiliyet ve tonajda hafif firkateynlerimiz olarak düşünürsek 8 adetlik hafif fırkateyn filosu sağlanmış oluyor. Bu bağlamda Meko-1'ler emekli olmuş olacak.. ADKG'ler de Buraklarin  yerini aldikça  ADA'lar ile beraber 12'lik Korvet filosunu tamamlamış olacaklar.

Geriye 8 adet gabyanin yerine düşünülen daha ağır gemilerin tedariği kalıyor. Bunlar 4 adet 4500 tonluk fırkateyn+4 adet tf-2000 olur diye düşünüyorum.. bunların hangisi önce yapılır göreceğiz yakında.

Donanmamiz gerek mühimmat gerek elektronikler, gerek yazılımlar gerekse platformlar açısından en iyi durumda ve en sağlam basan kuvvetimiz bana göre..

Derdimiz hangisini yapalım ? Olsun..  Allah başka dert vermesin..
+1
Güzel bir analiz. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz