Orhun Kitabeleri hakkında

Başlatan serkan, 03 Ekim 2016, 09:29:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bu konuda ne dersiniz arkadaşlar

Bu bizim ilk yazılı belgemiz olan orhun kitabeler. Sadece MS 800 yılında yazılmış yani bir tek internetin eksik olduğu bir devirde.



Buda Yunanlıların 2200 yıl önce yazdığı yani bizim ilk kitabeden bin yıl önce yazılmış dandikten bir kira sözleşmesi.




Biri imparatora adanmış devlet yazıtı ve ilk öbürü iki kasabalının sözleşmesi

Burada bizim için çok can sıkıcı bir durum var dimi

Mesajı Paylaş
  • Gösterim 7,380 
  • Askeri Tarih
  • 11 Yanıtlar


beğen

Dağa taşa yazmayı sevmeyen bir milletmişiz ne var? Bunlar dağa taşa yazarken biz tarih yazıyorduk. Mesajı Paylaş

#2
Alıntı yapılan: serkan - 03 Ekim 2016, 09:29:23

Biri imparatora adanmış devlet yazıtı ve ilk öbürü iki kasabalının sözleşmesi

Burada bizim için çok can sıkıcı bir durum var dimi

Orhun Kitabeleri, imparatora adanmış devlet yazıtı değil; milletine yazılmış öğütlerdir. Okumuyanlar için kısaca özeti şu şekilde; Türk Budunu, yetenekli hakanlar başda iken; dizliye diz çöktürdü başlıya baş eğdirdi. Yeteneksiz hakanlar zamanında ise yok olmanın eşiğine geldi. Ey Türk Budunu, yok olmamak için şunlara,şunlara, şunalar dikkat edin diyor. Müthiş bir kitabedir.

Öteki bulunan kitabe ise yine mükemmel bir kitabe. Tam içeriğini maalesef ki henüz öğrenemedik. Mevcut hukuk terminolojisinde daha önceden bilinmeyen iki terimin varlığından söz ediliyor. İlginç, merakla bekliyorum şahsen; nedir, ne diğildir? diye.

Aslına bakarsanız bu gibi kitabeleri, yazıtları falan; insanlığın ortak mirası olarak düşünmek ve ona göre değerlendirmek gerekir. Yoksa, ''o şunu yaptı da, biz yapamadık'' gibi bir anlayış; sağlıklı bir bakış açısı olmasa gerek. Çünkü her toplumun içinde bulunduğu yaşam koşulları ve kültürleri farklıdır.

Anadolu' da o dönem için yaşayan insanlar site devletler halinde yerleşik bir hayat tarzı geliştimişlerdi ve mülkiyet ilişkişleri de hayatın dayattığı bir gerçeklikti. Oysa ki Türk milleti engin bozkırlarda özgürce at koşturan bir millet olduğu için; inanç sistemleri de, yaşam biçimleri de ona göre şekillenmiştir. O nedenle senin kira kontratın var da benim niye yok (!) şeklinde ki düşünce, doğru bir yaklaşım tarzı değildir. Çünkü Türk milletinin kira kontratına ihtiyacı yoktu. O kadar basit yani :) Mesajı Paylaş

Tamamda bizim anıtın yazıldığı devirde amsterdam daki fırıncıların adı adresi nedir onu bile öğrenebilirsiniz o kadar modern çağ ki hiç bir tarihi şahaneliği yok yani yılı dikkate alındığında. Mısırlılarınki mesela bizden binlerce yıl öcesinin yazıtları yada hititler. Yunalılar Romalılar yahudiler Araplar Çinliler biz bu hitabeyi yazdığımız yıllarda bu işleri aşalı bir kaç bin yıl olmuştu adamların.
Tarihte yakın döneme kadar hiç yokuz acı ama gerçek bu. Mesajı Paylaş
beğen

#4
Alıntı yapılan: serkan - 03 Ekim 2016, 23:30:18
Tamamda bizim anıtın yazıldığı devirde amsterdam daki fırıncıların adı adresi nedir onu bile öğrenebilirsiniz o kadar modern çağ ki hiç bir tarihi şahaneliği yok yani yılı dikkate alındığında. Mısırlılarınki mesela bizden binlerce yıl öcesinin yazıtları yada hititler. Yunalılar Romalılar yahudiler Araplar Çinliler biz bu hitabeyi yazdığımız yıllarda bu işleri aşalı bir kaç bin yıl olmuştu adamların.
Tarihte yakın döneme kadar hiç yokuz acı ama gerçek bu.

Bir de şöyle düşünün; biz o kitabeleri yazdığımızda Rusya, Almanya, İngiltere, Amerika diye develetler yoktu, hatta bunlar millet bile değildi. Kavimler göçünü tetikleyen ve bu sayede modern dünyanın kavimlerini meydana getiren güç Türk' ün gücüdür. Türk milleti önüne kattığı kavimleri ittire ittire, bugünkü dünya milletlerini meydana getirmiştir. Orhun kitabelerinde TÜRK BUDUNU diyor, daha ne desin!

Yunan diyorsunuz değil mi?  Yahu o dönem de Yunan diye bir kavram yoktu. Arap diyorsunuz değil mi; Arap diye bir kavram yoktu. Bunların tamamı kabile şeklindeydi. Haşimoğulları, Ümeyyeoğulları gibi kabileler şeklindeydi. Ancak o dönem için Türk kavramı vardır-buraya dikkat edelim. Araplar için konuşacak olursak; İslamiyetten sonra MİLLET değil ÜMMET kavramı şekillendiği için günümüzde bile millet olamadılar. Kağıt üzerinde Arap diyoruz o kadar. Roma diyoruz mesela...Roma' nın değerleri günümüze gelmiştir ancak kendisi günümüze kadar gelememiştir. Çin' e gelince, hakikaten insanlık tarihinin kadim uygarlıklarından bir tanesidir.

Antik çağdan günümüze, Çinliler ile Türkler dışında millet bilincini yaşaya yaşaya gelen başka bir kavim var mı? Tamamı yok olup gitmiştir. O nedenle, kira kontratının üzerinde kefil varsa damga pulunu misliyle ödemek zorundasın ki; Damga, Türkler de TAMGA adı ile uygulanan bir vergilendirme şekli idi. Bir bölgeden başka bir bölgeye giden tüccarlar, seyyahlar, kervanlar  tamgasını öder ve ancak yoluna o şekilde devam edebilirdi. Türk milletini de o kadar hakir görmeyelim. Mesajı Paylaş

Türkçe ya da Türk dili, batıda Balkanlar'dan başlayıp doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre 8500 olan Türkçe, bugün yaşayan Dünya dilleri arasında en eski yazılı belgelere sahip olan dildir. Bu belgeler, çivi yazılı Sümerce tabletlerdeki alıntı kelimelerdir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk%C3%A7e

Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

#6
SKYWOLF 8500 yıl önce bildiğin taş devriydi. Mağara duvarlarına resimler yapılan devirler yani. O devirde kim okumuşta biz bir şeyler yazacağız. Konuşabiliyorduysak öpüp başımıza koyalım

Sümerlerle ortak kelimelerimiz olabilir. Sümerleri tanımak lazım bu adamlar herşeyin başlangıcı olan adamlar. Uygarlık dinler felzefe bilim hukuk maliye yazı her şey sümerde başlamıştır. Bugünkü hurafelerin batıl inançların büyülerin cinlerin minlerin ve bütün dinlerin kaynağı sümerdir. Evdeki kuralların kaidelerin pirensiplerin ahlağın yasağın ayıbın adetin her şeyin kaynağı sümerdir ordan çıkıp evrile evrile değişe değişe bize gelmiştir. Gece tırnak kesmek uğursuzluk getirir derler. Kesin sümerler icat etmiştir bunu. Böyle bir şey bunlar. Romayı Mısır ı Yunan ı ABD yi üst üste koyun onla çarpın bir sümer etmez insanlık tarihi anlamında. Eğer onlarla alakalı bir ortaklığımız varsa hiç kuşkusuz biz onlardan almışızdır onlar bizden değil

Mesajı Paylaş
beğen

#7
Serkan kardeş; milletleri, kavimleri yarıştırmanın anlamı yok ki..! İnsanlığın ortak değeridir. Mesela Lidyalılar parayı buldu diyoruz. Lidya kralı Karun; o nedenle dünyanın en zengin insanıydı diyoruz. Günümüzde; ''parayı biz bulduk, bizden başka kimse para kullanamaz arkadaş'' diyen bir Lidyalı var mı?

Ona bakarsanız ihtiyacın gereği olarak pantolunu, düğmeyi de Türkler bulmuştur. Þimdi durduk yerde; pantolunu biz icat ettik, herkes pantolonunu çıkarsın arkadaş! diyen bir Türk var mı? Þayet Türkler pantolonu icat etmeseydi; günümüzde herkes entari ile dolaşacaktı. Yani bunlar insanlığın ortak değerleridir. Sen bunu yaptın, ben bunu yaptım demeye gerek yok; icat ettin Allah Razı Olsun diyebilmek lazım. Mesajı Paylaş

  İhtiyaç icatları doğurur. Kira sözleşmesine ihtiyaç olsa emin olun kullanılırdı. Çölde, bozkırda at koşturan adamın yazı ile ne işi olur, tabletle ne işi. Kılıcın iyisi ,atın iyisi, ok ve yayın iyisi olsun gerisi teferruat. Yerleşik kültürle, göçebe bozkır kültürünü karşılaştırmak zaten abesle iştigal. Göktürklerin yazıyı kullanması bile zaten başlı başına bir olağanüstülük. Yazılı belge bırakan kaç göçebe kültürü var ki? Mesajı Paylaş

Sn Serkan anladığım kadarıyla Teos antik kentinde bulunan sözleşmeden bahsediyorsun, yani İzmir'in Seferihisar ilçesinde yeralan, yani biz Türklerin üstünde yaşadığımız topraklarda bulunan bir kentte bulanan bir yazı tabletinden
O sözleşme yazısının bizden 2000 yıl önce  başkaları tarafından yazılmış olmasında çok daha acı verici olan şey 2000 yıl sonrasında bile bu ulvi değerlerin önemini idrak edemeyen, o kavim toplulukların zamanında geliştirmiş oldukları ileri medeniyetlere bir şey ekleme gayretinde olmayan  bir insan topluluğu içinde yaşamak olmalı.
Bu acıyı ruhunun derinliklerinde hissedebilenler çoğunluğa geçtiğinde, medeniyet ibreleri 1300 yıl öncesinde takılı kalmamış olanlar baskın olduğunda konuşmaya değer birşeyler olacaktır. 
Medeniyet yazıyı bulmak değil yazmaya değer birşey bulabilmektir. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz