Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Teknik Donamımı

Başlatan lobo, 12 Mart 2018, 01:16:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dikkat ettiyseniz uçak aşırı küçük. bununla multi role görevleri nasıl yapacaksın. Mesajı Paylaş

F-35'te çok küçük. Yapabilir belki ama 2020'li yılların uçağının bu kadar basit kalmaması gerekir.

Zamanında şu Koreliler bize teklif getirmişti birlikte yapalım diye ama Allah'tan kabul etmemişiz. Bize tekliflerinde bazı ufak tefek parça üretimiydi. Türkiye'de bir montaj istasyonu kurulmasını kabul etmemişlerdi. KAAN'ımız şundan çok daha iyi bir uçak olacak. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Archangel99 - 05 Kasım 2023, 19:32:30
Bu saatten sonra F-16 gibi uçak yapmaya gerek yok ki. KAAN'dan devşireceğin tek motorlu 5. nesil bir uçağı çok daha kısa zamanda yapar TUSAÞ.

Bu uçak bize deniz platformlarında da lazım. Uçak gemisi isteniyorsa uçaksız olmaz. 2030'ların projesi bu olacaktır.

F-15 derken tek motorlu eküri uçak kastettim...

F-15/F-16
F-22/F-35
Kaan/ X

Kore projesine teklif verdik Koreliler "siz para verin biz yaparız " ayağına dönünce iş olmadı...

Adamların multirole uçak yapmasına gerek yok ki biz şu an damacana su istesek geçecek zamanda ABD ,Kore'nin istediği sistemeri gönderiyor...F-35 ise F-35 , F-414 motorsa F-414 motor , F-15'inden F-16'sına kadar yağdırıyorlar adamlara...

Kurda sormuşlar neden boynun kalın?
Kendi işimi kendim yaparım da ondan demiş ...


İşimizi  başkasına güvenmeden kendimiz görelim , üzülmeyiz; rahat ederiz . Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 05 Kasım 2023, 14:31:28
Hangi bi tarafını değiştireceksin ki radarı , tüm sistemleri  vs. herşeyin yarısı ABD yarısı İsrail  malı...

Motor ve radar EF 2000 tranche5 ile aynı olsa yeter zaten en kritik iki bileşen bunlar.


Arkadaşlar her işi 5. Nesil uçak ile yapamazsın bize 4,5 nesil yarım görünürlük yada haf stealth uçağada ihtiyacımız var,dahili istasyando taşınamayacak ağır mühimmatlar için. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Denizci16 - 05 Kasım 2023, 20:50:45
Alıntı yapılan: serkan1976 - 05 Kasım 2023, 14:31:28
Hangi bi tarafını değiştireceksin ki radarı , tüm sistemleri  vs. herşeyin yarısı ABD yarısı İsrail  malı...

Motor ve radar EF 2000 tranche5 ile aynı olsa yeter zaten en kritik iki bileşen bunlar.


Arkadaşlar her işi 5. Nesil uçak ile yapamazsın bize 4,5 nesil yarım görünürlük yada haf stealth uçağada ihtiyacımız var,dahili istasyando taşınamayacak ağır mühimmatlar için.
Keşke Hürjet'i en başta böyle konumlandırsaydık. En azından F404 değil, F414'ü motor olarak seçerdik. Kore uçağı ile aynı motor olurdu. Gerçi onu da verirler miydi?!

İşte siyasi olaylar, Abd ile durumun bu hallere geleceğini bilemezsin. Mesajı Paylaş

F-16 benzeri ebattaki tek motorlu bir uçağın ileride gündeme geleceğini düşünüyorum. Bu arada   Hürjet aslında epey hacimli bir uçak. Rahatlıkla işimizi görür. Bir arkadaşımız Hürjet ile F-5'ler görüntü ve özellikler olarak kıyaslasa durumu daha iyi görebilirdik. Mesajı Paylaş

#16
Hürjet ile kıyaslanacak en vasıflı f-5 varyantı harp uçağı f-20'dir ki zaten hürjet ile aynı motoru kullanıyor. Esas karşılaştırılması gereken ya da kendisinden beklenebilecek harp uçağı ise f-50'dir ki; bizim motorun üst versiyonunu kullanır , f-20 için gelistirilwn radarın varyantını kullanır.. zaten tipi de benziyor bizimkine.

F-16'ların yerine istediğiniz uçak konusinda;  f-16lardan elimizde +-240 adet bulunmakta olup , blok-30 yapısal modernizasyonu sonrası görülen o ki 2040'dan önce hic bir f-16'mız emekli olmayacak.

Biz mmu'yu 2035 sonrası f-16 yerine düşünürken ; f-35 yerine almak zorunda kaldık. F-16'ların da ömrünü uzatma kararı aldık.mmu da ebat olarak büyüdü  haliyle.   

Bu durumda f-16'larımızın yerine uçak ihtiyacı 2040 sonrasına ertelenmiş oluyor.

Bu iş icin hürjet yeterli gelmez. Hatta tercih edilmez.  Ne boyut, ne teknoloji ne yerlilik ne de güç isterlerini karşılayamaz.

Ha ne olur? Mmu'dan 100-150 civarı alındıktan sonra mmu için gelistirilecek teknolojileri ve  motoru kullanan (tf-35bin diyelim) tek motorlu ve 4,5+++ nesil bir multirol uçak bekleyebiliriz. Üretimi f-16'ların envanter dışına çıkması ile en geç 2040'da başlaması gerektiğinden , böyle bir uçağın (hürjet ile işi biten tasarım ve montaj hattı ekibi ve mmu ile işi büyük ölçüde biten tasarım ekibinin güçlerinin birleştirilerek) en geç  2035 gibi tasarlanmaya başlanmasını bekleyebiliriz. Kuvvetle muhtemel böyle olur.

Elde motor, avionik, mühimmat, arge ve test altyapısı ile montaj ve üretim altyapısı olacağından daha hızlı ve garanti elde edebileceğimiz bir uçak olur. Hatta muhtemelen mmu sayısı 100-120 ile sınırlı kalıp filolar o uçak ile doldurulur.

Hani işin başka bir boyutuna da girersek; 21 metrelik , ilerde 6'ncı nesile de evrilmesi muhtemel olan stratejik asetimiz olan ve uzun menzilli de olacak olan mmu'nun ön hat üslerine (bandırma, balikesir, d.bakır, adana vb.) konuslandirilacagini ben hic düşünmüyorum.. eskisehir, malatya ve merzifona 2'şer filo ve belki konyaya veya ankaraya da  yarım filo sayısında uçak ile test,slh-taktikler filo kurulumu ile alımların tamamlanacağını düşünüyorum.. filoları 24'lü yaparsanız en fazla 156; filoları 20'li yaparsak 130 uçak ile mmu tedariğini bitiririz geliyor. Tabi ki tusaşta,aselsanda ve havelsandan ekipler sürekli upgrade maksadıyla mmu için kalacaktır, uçağın ömrü boyunca.

Þu anki öngörülen acil uçak ihtiyacımız ise sayısal olup ancak ek f-16 ile tamamlanabilir. Başka bir uçak almak bu takvimde ekstra yük. Ne olur? Verirler veya vermezler farketmez ; insanlı harp uçağı sayısal eksikliğini insansız harp uçakları ile kapatacağız mecburen.

Cok fazla otomasyona ve yapay zekaya da gerek yok; otomatik insin kalksın, kaçınma manevrası yapsın, düz uçuşta otopilotu olsun yeter. Sürü uçuşa bile başlangıçta gerek yok. Zaten bunları elleri ile kullanacak ve hedefe ateş edecek olan yerdeki pilotlar yan yana ve hatta belki de aynı salon içinde oturuyor olacaklar.  Birbirleriyle telsiz ile konusarak , yardımlaşarak sürü uçuşunu yapabilirler. Belki daha da güzel olur. Bağımsız takılan  robotları sahsen pek sevmem. Yani su basit hali ile kızılma ve anka-3 ile bizim acığımız kapanır ve hatta tahmin edilenden belki daha da üst düzey bir hale gelmiş oluruz. Tf-6000 uçana kadar uçakları geliştirdikleri kadarıyla ilk parti üretimleri baslayabilir.bence o kadarı bile yeterli olur.

Gemi falan bu isin süsü reklamı.. dalamandan kalkacak anka-3 veya kızılelmanın destekleyemeyeceği menzilde donanmamızın pek işi yok aslında. Libyaya da gemiyle götürmek yerine el-vatiye ve/veya misrata üslerine konuslanacak insansız jetlerin etki sahaları zaten kâfi gelecektir. Gemideki Tb-3 ise baska bir konu. Jetlerden farklı olarak tb3 gemide olur hem de güzel olur. (Gemi derken anadoluyu kast ediyorum, trakya eğer açılı güverte olacaksa jet sihalar acısından ona lafım yok). O durumda 2040 sonrası geliştirilecek yukarida tarif ettiğim uçağın bile deniz versiyonunu görebiliriz. Hürjetten yapılacak denen deniz uçaği ise a-4 gibi gibi egitim maksatlı kullanılır gibi ancak. O da lâzım aslında.

Her neyse..reklamı azaltıp ise odaklanmak gerek yapacak cok iş var. Mesajı Paylaş

MMU için 200 250 gibi rakamlar yazılıyordu basına sızan sunumlarda. Ama 7 8 sene oluyor. Mesajı Paylaş

Tahminlerimiz aşağı yukarı aynı yönde. Bence Kaan Eskişehir, Malatya ve Konya üslerine yerleştirilir. Yani F-35'lerin yerine düşünülür. Bu da 6 filo eder. Buna test filosu için de uçak eklersek ortaya yaklaşık 130-140 uçaklık bir ihtiyaç çıkar. Diğer ilk hat üslerine tek motorlu F-16'ların yerini alabilecek uçak konabilir. Eh bunlara Kızılelma ve Anka-3'leri eklersek gayet yeterli bir yapı ortaya çıkar. Mesajı Paylaş

Ben 240 adet MMU Kaan uçağından üretilcegini düşünüyorum kalanı ise başka geliştirceğimiz uçakla yola koyulcağını düşünüyorum.ilerde tıpkı 98 -2001 li yıllarda gibi 500 ve üzeri savaş uçağına ulaşılacaktır.

Tamam herkesi anlıyorum herkez fakir ve parasız Türkiye görünümünden dolayı bu yorumu yapıyor ama Somali Libya orta asya Cumhuriyetleri vesaire her yere el uzatmak isteyen bir Türkiye var bu bakımdan envanteri sadece hava değil diğer kuvvetlerde de artış bekleyin.

şu an ki şeffaf şekilde görünen harcamalara aldanmayın emin olun sadece füze programı harcamalarına bakılsa mevcut MSB rakamlarından fazla harcama yapıldığı ortaya çıkar. Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz