Türkiye Ekonomisi

Başlatan BlackHawk89, 06 Nisan 2018, 11:55:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı yapılan: Prof. Doğu - 29 Kasım 2024, 19:40:05
Alıntı yapılan: serkan1976 - 29 Kasım 2024, 17:40:29İhracat yapan firmalar devlete ; ihracat yapmadan önce veya ihracat yaptıktan sonra vergi vermiyor mu?
İhraç ürünleri kdv/ötv gibi vergilerden muaf.

Sayın hocam siz ne demek istediğimi anlamanıza rağmen ısrarla anlamamazlıktan geliyorsunuz...
Ama ben siz kabul edene kadar soracağım...

Bir ülke firmaları ihracat yaptığında devlet bu ihracattan dolaylı/ dolaysız gelir elde eder mi? Mesajı Paylaş

Normalde %25 olan kurumlar vergisi, ihracat yapan kurumlardan %20 şeklinde kazançlarından vergi olarak alınır....

Şeklinde bir cevaba ulaştım Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 29 Kasım 2024, 21:41:05Sayın hocam siz ne demek istediğimi anlamanıza rağmen ısrarla anlamamazlıktan geliyorsunuz...
Ama ben siz kabul edene kadar soracağım...

Bir ülke firmaları ihracat yaptığında devlet bu ihracattan dolaylı/ dolaysız gelir elde eder mi?
Sayın Serkan, ihraç ettiğimiz ürünlerin devletin topladığı vergiye direkt bir katkısı yok. Ancak, ihracat yapan firmalar kurumlar vergisi ve bu firmaların çalıştırdığı insanlar/sahipleri gelir vergisi ödediği için, ihracatın toplam vergiye dolaylı olarak bir katkısı var.

Bu dolaylı katkı çok küçük. Size basit bir hesap yapayım. 2024 yılında devletin toplam gelirinin %26.6'sı kurumlar ve gelir vergisinden geliyor. İhracatımız 250M$ civarinda, GSMH'de 1344T$ olduğu için, toplanan kurumlar ve gelir vergisinin kabaca %18.6'sını (250/1344) ihracata atfedebiliriz. Bu da o koskoca 250m$ ihracatın devletin toplam gelirine katkısını sadece %5 (= %26.6'nın %18.6'sı) olduğunu gösteriyor.

Bir de devletin ihracat yapan/yapacak firmalara büyük sübvansiyonları var. Mesela sadece SASA ihracat odaklı büyük yatırımlar yapacağı için, devletten 44milyar lira civarında teşvik alıyor. Bir de yukardaki hesapta ithalat yapan (yani GSMH içinde olmayan) firmaların ödediği gelir kurumlar vergilerini hesaba katmadım (hesaplamak kolay olmadığı için.) Bunları hesaba katarsanız, o %5 daha da düşer hatta negatife bile dönebilir. Sonuç olarak, ihracatın devlet gelirine ya çok küçük bir katkısı var ya da zararı var.

https://www.wrsimperium.com/2023-vergi-gelirleri-2024-butcesinde-vergi-gelirleri-ve-vergi-gelirlerinin-payi/

Mesajı Paylaş

Ben serkan ı anlıyorum. Onunda finansal okur yazarlığı benim gibi zayıf. Biliyor ihracat yaptıkça devletin sevindiğini borçlarını ödediğini ekonominin iyiye meylettiğini bu yüzden her halde ihracattan bir şeyler alıyor olmalı diyor. Ama öyle değil bilakis ihracat yapandan teşvik için vergiyi daha az alıyor yani makine üreten bana sattığında ihraç ettiğinden daha çok para kazanıyor devlet.

İlmimin yettiği kadar bildiğimi söyleyeceğim. Devletin ihracattan mutlu olmasının sebebi ihracattan elde edilen dövizin Türk bankalarında dolaşması ülke içinde dolaşması ve devletinde topladığı tl vergiler ile hatta bastığı tl ile ihtiyacı olan bu dövizi satın alabilmesi. Birde bankalardaki dövizin bir kısmının merkez bankasında tutulması zorunluluğu var devlet bunu da kullanıyor ama bu devletin dövizi değil patronların parası aslında. Doğrumu sayın prof Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: putty - 30 Kasım 2024, 02:59:37Ben serkan ı anlıyorum. Onunda finansal okur yazarlığı benim gibi zayıf. Biliyor ihracat yaptıkça devletin sevindiğini borçlarını ödediğini ekonominin iyiye meylettiğini bu yüzden her halde ihracattan bir şeyler alıyor olmalı diyor. Ama öyle değil bilakis ihracat yapandan teşvik için vergiyi daha az alıyor yani makine üreten bana sattığında ihraç ettiğinden daha çok para kazanıyor devlet.

İlmimin yettiği kadar bildiğimi söyleyeceğim. Devletin ihracattan mutlu olmasının sebebi ihracattan elde edilen dövizin Türk bankalarında dolaşması ülke içinde dolaşması ve devletinde topladığı tl vergiler ile hatta bastığı tl ile ihtiyacı olan bu dövizi satın alabilmesi. Birde bankalardaki dövizin bir kısmının merkez bankasında tutulması zorunluluğu var devlet bunu da kullanıyor ama bu devletin dövizi değil patronların parası aslında. Doğrumu sayın prof
Sayın putty, çok güzel ifade etmişsiniz, dediğiniz tamamen doğru. Bence ihracatın en büyük faydası ülkeye döviz girişi ile lira'nın değerlenmesini sağlaması (ya da değer kaybını azaltması.) Güçlü lira alım gücünü arttırdığı için asgari ücret alanın da, zenginin de yandaşın da herkesin faydasınadır. Yani ihracat ülkedeki tüm paydaşların yararına milli bir meseledir, öyle belli bir zümrenin çıkarına bir şey değildir. Mesajı Paylaş

Açıklamalarınız için teşekkürler...

Ülkede çalışan nüfusun %42'si asgari ücret alan bir ülkede hâlâ bu iktidara oy verilmesi yalnız benim değil bayağı bir insanın finansal okuryazarlığının zayıf olduğunu gösteriyor kanımca...

Ben anlatmak istediğimi tam olarak ifade edemedim....Gelir dağılımı ADAETSİZ bunu anlatmak istedim sadece .. İhracat gelirinin toplam gelirdeki payının sadece %5 olması bu gerçeği değiştirmez diye düşünüyorum...

Bu kadar düşük maaşlar ve yüksek vergilerle ezilen bizim gibi düz insanlar birtakım ekonomik istatistik verilerine neden bu kadar seviniyor ona şaşırıyorum sadece...

Mesajı Paylaş

Serkan bey insanlar iki sebeple oy kullanır biri refahı için biride ideolojisi için. Sizin bahsettiğiniz kriz sadece oy sebeplerinin birini kapsıyor bu yüzden hala daha oy verenler var. Her partinin bu iki sebebi de farklı ağırlıkta oluyor merkezdeki partilerde ideolojik faktör 50 puan ise aşırı uçtakilerde 80 puan oluyor. Yani AKP ye oy verenlerin oyunun 80 i ideolojik 20 si refahı ile alakalı da olabilir maalesef. AKP nin ekonomik ayağı berbat ama ideolojik ayağı fena değil buda oylarını korumasına sebep oluyor. Ama her yıl yarım milyon yaşlı Türk ölüyor yerine yarım milyon genç Türk 18 yaşına basıyor. Ölenlerle doğanların siyasi tercihleri de aşağı yukarı belli. Aslında bu % 40 ekonomiden ziyade bu uzun dönemdeki ölümlerden biriken düşüş. Yani ekonomiden kaybedilen oy olması gerekene nazaran şaşılacak derecede az olabilir AKP de. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Sn.Serkan1976 ve sn.putty ikinizede benden + beğeni gelir ikinizde son açıklamalarınızda doğru noktaya parmak bastınız Mesajı Paylaş

sn.putty akp ye oy verenler ne para için nede ideolojik amaçlar için oy vermiyor.
AKP ye oy verenler VATAN için ve yapılan İCRAATLAR için veriyor.
Parayla idolojik amaçlarla oy verenler zaten cahil insanlardır ülkenin gerçeklerinden uzakta yaşayan dostu düşmanı iyiyi kötüyü ayırt edemeyen veya beyni yıkanmış sabit fikirli insanlar dır. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: aydındurmus - 30 Kasım 2024, 19:17:24sn.putty akp ye oy verenler ne para için nede ideolojik amaçlar için oy vermiyor.
AKP ye oy verenler VATAN için ve yapılan İCRAATLAR için veriyor.
Parayla idolojik amaçlarla oy verenler zaten cahil insanlardır ülkenin gerçeklerinden uzakta yaşayan dostu düşmanı iyiyi kötüyü ayırt edemeyen veya beyni yıkanmış sabit fikirli insanlar dır.

Sn.AydınDurmuş bence sn putty haklı AKP'ye oy verenlere bakatığımızda ki burdan kastım sokak röportajları buraya cevap verenlerin cevaplarına baktığımız zaman çoğu ideolojik nedenlerle oy veriyor...

Aradan kaç sene geçmesine rağmen başörtüsü ile ilgili yapılan reformu bir gerekçe ve sebep olarak gösterebiliyor Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz