Türkiye Ekonomisi

Başlatan BlackHawk89, 06 Nisan 2018, 11:55:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tigerfish bir muhalif olarak senden beter eleştirmem gerek ama benim içimde bir doğrucu davut var başıma hep bela olmuş olan yapamıyorum. Domates bugün pazarda kış ürünü iken bile 30 tl daha ne olacak. Pahallı değil tarım ürünleri artık. Kış ayındayız bunu unutmayın pazara gidip patlıcan şu kadar dememek gerek aslında. 

Benim gözlemim hissiyat olarak şu sıralar fiyatlar algısal olarak normale doğru geliyor. Araya korona krizide girdi onun etkileri de yeni yeni sıfırlanmaya başladı. Mesela hep kullandığımı mach3 jilet var almaya kalkınca akıl almaz fiyatta geliyordu hiç bir şekilde yorumlayarak alamamıştım şimdi biraz makul gelmeye başladı fiyatı. O jiletin yedeğinin birim fiyatı 50 tl halen ama iki sene önce sanki 200 tl gibi hissediliyordu paran yetse de aptal gibi oluyordun alamıyordun. Fiyatlar alım gücü olarak biraz normale dönüyor bence artık. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

Alıntı yapılan: putty - 06 Nisan 2025, 16:40:16Tigerfish bir muhalif olarak senden beter eleştirmem gerek ama benim içimde bir doğrucu davut var başıma hep bela olmuş olan yapamıyorum. Domates bugün pazarda kış ürünü iken bile 30 tl daha ne olacak. Pahallı değil tarım ürünleri artık. Kış ayındayız bunu unutmayın pazara gidip patlıcan şu kadar dememek gerek aslında. 

Benim gözlemim hissiyat olarak şu sıralar fiyatlar algısal olarak normale doğru geliyor. Araya korona krizide girdi onun etkileri de yeni yeni sıfırlanmaya başladı. Mesela hep kullandığımı mach3 jilet var almaya kalkınca akıl almaz fiyatta geliyordu hiç bir şekilde yorumlayarak alamamıştım şimdi biraz makul gelmeye başladı fiyatı. O jiletin yedeğinin birim fiyatı 50 tl halen ama iki sene önce sanki 200 tl gibi hissediliyordu paran yetse de aptal gibi oluyordun alamıyordun. Fiyatlar alım gücü olarak biraz normale dönüyor bence artık.

Zaten bu memleketi "bizim zamanımızda gaz kuyruğu vardı , şimdi millet bolluk içinde , hani millet açtı avm'lerde kuyruk var  nankörler " diyen zihniyet mahvetti...

Yıl 2025 ; 1975'teki insan ihtiyaçları ile 50 yıl sonraki ihtiyaç kalemleri aynı değil... 20 yıl önce kış mevsimindeki domates fiyatları daha fazla idi vs yaklaşımlar milenyum insanının umrunda değil...Çünkü o zamanı hatırlayanları çoğu öldü gitti...

Ölmeyenler de  götündeki donu mendil yapıp "bak ben ne kadar tasarrufluyum , millet çok israfkar" deyip internet videolarına düşüp kendilerini kepaze ediyorlar...

Mesajı Paylaş

Putty, şu anda Türkiye doğal gazı özel tarife ile çok ucuza alıyor. Ambargodan dolayı Rusya Türkiye ne derse tamam paşam senin dediğin fyata vereyim demekten başka çaresi de yok. Sonra fazla olanı Avrupa'ya üzerine koyarak satıyorsun. Millete aşırı üzerine binerek satış yapınca tüm sektörü etkilemiş oluyor, gıda fiyatları artıyor.

İstanbul'da lokantada karnımı doyurmak çok pahalı, esnafı suçlamıyorum. Et, elektrik, kirası falan pahalı olduğu için esnafın kazancı fazla değil. İran'da bile yüksek enflasyon var ama devlet doğal gazı ucuza sattığı için gıda fiyatları ucuz. Tamam İran dünyanın en zengin doğal gaz yataklarına sahip ülke ama Türkiye bile pahalıya satın almıyor. Etin fyatı sende 30 dolar ama komşuda 10 dolar ise hemen ithal edeceksin. Ay çiçek yağını Karadenizin öbür kıyısından çok ucuza toptan alıyorsun ama sende çok pahalı. Milletin ilk ihtiyacı olan gereksinmelerin fiyatını aşağıya doğru çekmek lazım. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 06 Nisan 2025, 16:40:16Tigerfish bir muhalif olarak senden beter eleştirmem gerek ama benim içimde bir doğrucu davut var başıma hep bela olmuş olan yapamıyorum. Domates bugün pazarda kış ürünü iken bile 30 tl daha ne olacak. Pahallı değil tarım ürünleri artık. Kış ayındayız bunu unutmayın pazara gidip patlıcan şu kadar dememek gerek aslında. 

Benim gözlemim hissiyat olarak şu sıralar fiyatlar algısal olarak normale doğru geliyor. Araya korona krizide girdi onun etkileri de yeni yeni sıfırlanmaya başladı. Mesela hep kullandığımı mach3 jilet var almaya kalkınca akıl almaz fiyatta geliyordu hiç bir şekilde yorumlayarak alamamıştım şimdi biraz makul gelmeye başladı fiyatı. O jiletin yedeğinin birim fiyatı 50 tl halen ama iki sene önce sanki 200 tl gibi hissediliyordu paran yetse de aptal gibi oluyordun alamıyordun. Fiyatlar alım gücü olarak biraz normale dönüyor bence artık.

Fiyat algın bozulmuş o nedenle normal geliyor artık ve enflasyon ile yaşayan ülkelerde en kötü komplikasyon budur, fiyat algısının bozulması. Bir kez bozuldu mu herşey normal gelmeye başlar ve enflasyon ile savaşta  2.ci büyük silah olan arz-talep / fiyat dengesi bozukluğuna neden olur. Bu normal dersin alırsın, üstüne koyarlar bu da normal dersin gene artar fiyatlar nerede duracağını kestiremediğin bir çığa dönüşür, herkes fiyatını arttırır, olan sabit ücretle çalışana olur diğer kısım eski hayatlarına devam eder hatta daha iyi olarak devam eder çünkü enflasyon onlara servet transferi yapar. Mesajı Paylaş

Birincil silah nedir diye soracak olursanız , enflasyon ile savaşın ana silahı denk bütçe yapmaktır ve bunun da yolu tasarruf edip ayağını yorganına göre uzatmaktır. Mesajı Paylaş

Dediğim gibi devlet dolara müdahale edemiyor eskisi gibi bu yüzden dolar gerçek değerine yakın oldu buda fiyatları dünya fiyatlarına yaklaştırdı. Bunun dışındaki fiyat farkları ülkelerin tarıma sübvansiyonu ile düşüş ve işçilik kira gibi maliyetlerle biraz oynuyor. Eskiden aradaki fark dolar kuru nedeniyle astronomikti. Biz hamburgere 1.5 dolar verirken turist kendi ülkesinde 4 dolar veriyordu. Şimdi aslında aynı fiyata geldi ama içindeki etin sübvansiyonu Türk işçisinin yada kirasının azlığı çokluğu fiyatları biraz fark yaratıyor sadece. Almanya'da etin ucuz olmasının imkanı ihtimali yoktur arkadaşlar. Alman devleti tarımına muazzam sübvansiyon desteği veriyor bu yüzden maliyetleri düşüyor yoksa bırak bizimle aynı fiyatı et üretimi bile sürdürülemez durur.

Bu koyunlar dağda Iğdır dan Erzurum'a kadar yüz km gidiyor geliyor Alman ise depodaki balya yem ile hayvanı besliyor. Türkiye de aynı yem satılıyor biz neden yapmıyoruz üstelik hani etimizde daha pahalıymış daha ada karlı olmalı üstelik. Kapalı sistem hayvancılık Türkiye de kurtarmıyor Almanya'da devlet destek veriyor da kurtarıyor. Türk besicisi geri zekalı değil kuruş kuruş hesap edip bu yola başvuruyor yoksa alır yemi verir ahırda para kazınırsa 500 baş yerine 5000 baş besler o zaman ne olacak yemle beslenince niye meranın kısıtına esir olsun.

Mesajı Paylaş

Gıda teröristi denilen tüccarlar eskiden de vardı. Ancak bugüne göre daha az tarım teknolojisine sahip olmamıza rağmen fiyatlar bu kadar uçuk değildi!

Ayrıca bunların kontrolünü, tekelleşmesini vs kontrol etmek gerekmiyor mu? Devlet bu kontrolü yapıyor diye biliyorum. Bir ara toplumdan tepki görünce bu konuya el atılacağı konuşuluyordu. Ancak görünen o ki olumlu bir sonuç yok ortada.

Tarım ürünlerinin girdisi pahalı. Akaryakıt pahalı. Akaryakıtın pahalı olmasının nedeni üzerindeki verginin de yüksek olması! Nakliye giderleri pahalı. Akaryakıt dışında halen elektrik üretimimiz yeterli olmadığı için ucuz değil! Tarım ve hayvancılıkta fiyatların yüksek olmasının nedenlerinden biri enerji üretimindeki yetersizliğimiz. Tarladan toplanan ürünün kısa sürede tüketiciye ulaştırılması gerek. Bu süre ne kadar uzarsa, fire o oranda artıyor.  Bir ara tarım ürünlerinin daha uzun süre saklanabilecek şekilde depolanacağı soğuk zincir halinde her ilde depolar yapılacağı konuşuluyordu. O da olmadı sanırım.

Hayvancılık için de benzer şeyler geçerli. Hayvanları beslemek gerekiyor. Yem üretmek gerekiyor. Tarımda olduğu gibi bu konuda da dışa bağımlılık nedense fazla!

Ülkede her konuda her şeyin en iyisini başarabilecek potansiyel var. Bazılarına sorsan her şey mükemmel, herkes bizi kıskanıyor. Ama sonuca bakarsan her şey pahalı, her alanda sorunlar var. O bazılarına göre eleştirenler hain. Oysa daha kötülerine bakıp şükretmek yanında daha iyilerine bakarak, sahip olduğumuz potansiyalle onların da üzerinde bir seviyeye çıkmamız, o refaha ulaşmamız işten bile değil. Sadece aklımızı toplum için kullanmamız yeterli. Şahıslar için değil. O refah seviyesine ulaştığımızda O halimize şükretmemizi söyleyip kendileri gibi düşünmeyenleri hain ilan eden sivri zekalılar, mevcut durumlarına şükrederek mutlu şekilde yaşamaya devam edebilirler. Buna kimse karşı çıkmaz. Herkes aptal olmak zorunda değil!

Puty artık kış sebzesi diye bir şey kalmadı. Her yerde seralar var ve her mevsim üretim sağlanıyor.

Mesajı Paylaş
ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Toplumlarıda bazı unuttukları gerçeklerle yüzleştirmekte fayda var

Bu yasadan sonra Türkiye'de hayvancılık azaldı ve et fiyatları arttı ..

Yani Düşmanı dışarda aramaya gerek yok
Mesajı Paylaş

Bir diğeri iklim kanunu yasası benim hatırladığım buda hayvancılığa engel
Mesajı Paylaş

SKYWOLF sera var ama seranın kış maliyeti ile yaz maliyeti aynı değil.

Pahalılığın sebebi aracılar yada esnaf market olamaz. Bu insanlar olabilecek en düşük fiyata mal satmaya çalışırlar asla yüksek fiyat olamaz rekabet buna izin vermez. Hele marketlerin fiyatları şişirdiğini söylemek yazık yani bu adamalara ampulün sayısını bile azaltacak kadar kuruşun hesabını yaparak rekabet ediyor adamlar. Vatandaşımız kandırılmaya o kadar hazır ki önlerine bir sebep at yetiyor.
Fiyatları kim arttırıyor?
Üç harfli marketler arttırıyor.
Nerden biliyon?
Eğğğ orda artıyo.
Mesajı Paylaş

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz