Türkiye Ekonomisi

Başlatan BlackHawk89, 06 Nisan 2018, 11:55:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Arkadaşlar bilmediğim için soruyorum, o yüzden şimdiden kusura bakmayın ama merak ettiğim konular şunlar;
1- Bu bulunan Altın rezervi kamuya ait bir şirketin mi yoksa özel bir şirketin ya da iştirakin mi sahasında
2- Eğer bulunan rezerv Özel bir İştirakin sahasındaysa bu durumda bulunan rezervin devletimize ne tür faydası olacak? Mesajı Paylaş

#231
Alıntı yapılan: Bukrek - 23 Aralık 2020, 14:12:01
Arkadaşlar bilmediğim için soruyorum, o yüzden şimdiden kusura bakmayın ama merak ettiğim konular şunlar;
1- Bu bulunan Altın rezervi kamuya ait bir şirketin mi yoksa özel bir şirketin ya da iştirakin mi sahasında
2- Eğer bulunan rezerv Özel bir İştirakin sahasındaysa bu durumda bulunan rezervin devletimize ne tür faydası olacak?

İster kamu isterse özel şirket olsun, yeni getirilen kanunla ilk satınalma hakkı TC devletine ait. Altın da Merkez Bankası için döviz rezervi sayıldığından, temelde döviz kazanıyorsunuz. Faydası petrol veya doğalgaz bulmakla eşdeğerdir. Mesajı Paylaş

#232
Alıntı yapılan: merzifonlu - 23 Aralık 2020, 14:44:01
İster kamu isterse özel şirket olsun, yeni getirilen kanunla ilk satınalma hakkı TC devletine ait. Altın da Merkez Bankası için döviz rezervi sayıldığından, temelde döviz kazanıyorsunuz. Faydası petrol veya doğalgaz bulmakla eşdeğerdir.

Sn Merzifonlu Hocam getirilerini guzel ozetlemissiniz, ya goturuler?

Once hep nedense medyamiz guzel ve uzun uzadiya potansiyel olasi rakami telafuz etmekte.
Acliktan bogazi kurumus milletimiz ise ah ne kadar guzel demekte .Kimse su olasi rakamin altina cok ama cok uzun zaman bir daha geri gelmeyecek zararlari alt alta koyup hesabi net olarak gormemizi aklindan gecirmiyor.  Hade maddi kayiplari gectik ya cokuklarimizin gelecegi olan doga cevre  onu nasil telafi edecegiz ?

Butun bunlar bir yana su altin madenin cikartim islemini bakalim hangi dost firma alacak. Ve gercekte de devletin kasasina  ne girecek ;) Mesajı Paylaş

İşi madencilik olmayan bu kuruluşumuz, altını kendisi çıkartacakmış! Her işin bir uzmanı yolu yordamı vardır, böyle saçmalık mı olur? Türk işi saçmalık olacağa benzer bu işin sonu. Götürü tartışmasında konuşulacak çok şey var da, neyse...

Arkadaş faydası nedir diye sordu, ben de en optimal durumda faydasını izah ettim işte. Ayrıca o şekilde bir rezerv varsa bile 2025 yılından önce kasaya nakit girişi olamaz. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: merzifonlu - 23 Aralık 2020, 16:22:53
Arkadaş faydası nedir diye sordu, ben de en optimal durumda faydasını izah ettim işte. Ayrıca o şekilde bir rezerv varsa bile 2025 yılından önce kasaya nakit girişi olamaz.

Dogrusunu yaptin  ;) Mesajı Paylaş

#235
Dogru sekilde isletilip degerlendirilirse dogal olaak faydasi olur...

Sahsen bu gibi dogal kaynaklarin ozel firmalar tarafindan degil (yabanci firmalar tarafindan hic degil), devlet tarafindan dogurdan cikartip degelerndirilmesi taraftariyim..

Doga tahribatina girersek..

Dogal kaynaklari cok zengin olan ve isleten gelismis ulkelerde (Kanada, Avustralya), olagan sartlarda isletmeyi yapan firmalar isletme ruhsati alabilmek icin bir "geri donusum" plani sunarlar. Yani, firma madeni cikarttiktan sonra dogayi 3-5 sene icerisinde orada hic faaliyet yapilmamis gibi eski haline nasil dondurecegini planlar ve bu denetlenir. Firma madeni cikarttiktan sonra bile bu islemleri yerine getirmek sahada ilgili birimleri calismaya devam eder (ornek olarak cukurlari doldurmak, bitki ortusunu ekimi, yeniden toprak olurturmak, gerekiyorsa dereleri islah etmek artik ne gerekiyorsa)
Yerine getirilmedigi takdirde fahis cezalar (para cezasi, ruhsat iptali, bir daha ruhsat alamama, firma yoneticilerine cezai yapitirimlar gibi) uygulanir.

Belki seyredenleriniz vardir, Discovery Channel'de "Altin Pesinde" diye bir program var, orada birkac sefer bunlardan bahsedilir ve denetleyen kurumlar teftise geldiginde, madencilerin hepsinin kalbine iner korkudan..

Uzun lafin kisasi, gerektigi gibi denetlenir ve yapilirsa dogaya zarari en aza iner..Eminim ki  bunu yapabilecek altyapi ve bilgi birikimi bizde de mevcuttur..


Mesajı Paylaş
What is steel compared to the hand that wields it?

Alıntı yapılan: Gökbörü - 24 Aralık 2020, 11:07:19

Dogru sekilde isletilip degerlendirilirse dogal olaak faydasi olur...
Uzun lafin kisasi, gerektigi gibi denetlenir ve yapilirsa dogaya zarari en aza iner..Eminim ki  bunu yapabilecek altyapi ve bilgi birikimi bizde de mevcuttur..

Sn Gökbörü konuyu guzelce acmis ve belirtmis oldugu noktalar da dogru oldugu kanisindayim.

** Peki bizim yanlis yapmakta israr ettigimiz ,veya eksik biraktigimiz nelerdir ki Sn Gökbörü nun dediklerinin hepsini TV lerdeki dokumenterlerde pek guzel gore biliyoruz ,ama ulkemizdeki uygulamalarda bu izlediklerimizin benzerlerini yanindan dahi gecmiyoruz . Iste  problemlerin cevabini burada aramamiz gerek diye dusunuyorum?  ;) Mesajı Paylaş

Kuvvetler ayrımının olmadığı, hesap vermeyen ve şeffaflıktan uzak bir devlet, neyi doğru yapacak da maden çıkartacak?
Çapsız ve de hırsız siyasilerin yağmasına zemin hazırlar öyle bir devlet aygıtı.

Her işin usulü, yolu yordamı ve uzmanlığı vardır. Devletlerin uzmanlığı da idareciliktir, üretim değildir... Devlet doğru üretim yapsa, MKEK'ten şikayet etmezdik. Bu nedenle, herkes işini yapsın.

Bu devlet fetişizminden vazgeçelim. Devlet fetişizmi, siyaset sınıfına gereğinden fazla güç aktarmaktan başka bir sonuç doğurmaz. Ve İngiliz Tarihçi Lord Acton'un dediği gibi: Güç yozlaştırır! Mesajı Paylaş

Antisthenes bir gün Atinalılara şöyle seslenmiş:
— Ey Atinalılar, hiç vakit kaybetmeden bütün eşeklerin at olduğunu ilan edelim...
Kalabalık biraz hayret, biraz merakla sormuş:
— Peki bunun ne yararı olacak?
— Hiç değilse eşekler tarafından idare edilmek utancından kurtulmuş oluruz.
Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: merzifonlu - 24 Aralık 2020, 20:55:11
Kuvvetler ayrımının olmadığı, hesap vermeyen ve şeffaflıktan uzak bir devlet, neyi doğru yapacak da maden çıkartacak?
Çapsız ve de hırsız siyasilerin yağmasına zemin hazırlar öyle bir devlet aygıtı.

Mesele maden çıkartmak değil ki! mesele çıkartılan madenin nerelere, kimlere peşkeş çekildiğidir. Devletin yeraltı ve yerüstü kaynakları göz göre göre yağmalandığı için maden çıkartılmasına da işletilmesine de karşıyım. Allah' a dua ediyoruz yahu... İnşallah maden bulunmaz, inşallah bulunan madenler işletilemez diye. Çünkü biliyoruz ki, alanın bulanın elinde kalacak; yağmalanacak, talan edilecek, peşkeş çekilecek!

Halbuki değerli maden yatakları ahlaklı insanlar marifetiyle çıkartılıyor olsaydı; memleketin kalkınmasına, halkın refahına doğrudan katkısı olacaktı. Oysaki mevcut durumda, bulunan maden yatakları özel sektöre devrediliyor; onlar da eti benim kemiği senin mantığıyla ülke kaynaklarını yağmalıyor. Devlet ise buna göz yumuyor. Çünkü çürüme o raddeye ulaştı ki, bürokrasi özel sektörle bir olup ülkeyi yağmalamaya başladı.

Merak edilen konu şu;

Türklerde yağma kültürünün bu kadar yaygın olmasının nedeni nedir? Göçebe kültürüyle bir alakası olabilir mi?

Eski Türklerde Kaan' lar, yılın belli dönemlerinde evinin-otağının yağmalanmasına izin verir miş! Acaba bu kültür halen devam mı ediyor? Acaba ''Devlet malı deniz, yemeyen domuz!'' anlayışı buradan mı geliyor?  Fakat şunu da biliyoruz ki; Cengiz Han döneminde hırsızlık yapanları çok acılı bir ölüm bekliyordu. Eriyik hale getirilmiş altın, hırsızlık yapan kişinin ağzına boşaltılıyor muş! Demek ki göçebe kültürüyle yetişmiş halklar için her iki uçtan örnekler görmek de mümkündür. Yağmaya izin veren kültür, yeri geldiği zaman yağma yapana en acımasız cezaları verebiliyordu.

Görünen o ki, hali hazırda yağmaya izin verilme dönemini yaşıyoruz. Fakat bu dönem geçicidir... töre gereği, eriyik altının hırsızların boğazına damlatıldığı dönemi görme ihtimali de vardır. Öyle ya! Madem ki Türk' üz.... O nedenle hırsızların, hırsızlık yaparken iki kere düşünmesi gerektiğini hatırlamaları gerekiyor.

Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz