Türkiye Ekonomisi

Başlatan BlackHawk89, 06 Nisan 2018, 11:55:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs da ihracat uçuşa geçmişti 24 milyar dolar olmuştu. Geçen ay tatiller çok oldu düşük geldi. Bakalım bu ay 25 milyar dolar olur inşallah. Mesajı Paylaş
Rusya Ukrayna savaşının çözümü bağımsız Kırım devletidir.

https://www.sondakika.com/ekonomi/haber-kktc-de-asgari-ucrete-bir-zam-daha-yeni-rakam-17843437/

maşallah.
küresel krizden ABD  bile etkilenirken  Kıbrıs  hiç etkilenmemiş.
demek  kendi  kendine yeten  çok sağlam bir  ekonomileri var.

ne  güzel dünyalar var.
Mesajı Paylaş

Bu ay ihracat 25 milyar dolar olur inşallah Mesajı Paylaş

Yarın değilse öbür gün ihracat açıklanınca 25 milyar dolar çıkar inşallah

Türkiye'de 1960 da okuma yazma oranı % 40 mış İngiltere'de 1710 da % 70 miş.
Þu anda 30 yaş altı nüfusun tamamı ya lise mezunu yada olacaklar daha talebeler.
3 milyon açık liseye giden öğrenci vvarmış hayret bir şey
İktidara gelirsek ilk iş açık liseye giden sayısını 5000 kişiye indirmek kalan her gencin normal okula gitmesini sağlamalıyız
Eğitiminde artık ilk orta lisede yarım gün sabahçı-öğlenci den tam gün eğitime geçmesi gerekiyor. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 30 Eylül 2024, 19:37:21
Eğitiminde artık ilk orta lisede yarım gün sabahçı-öğlenci den tam gün eğitime geçmesi gerekiyor.

Aslında gerekmiyor ama o mesele karışık biraz.

Öğrencilerin (8. sınıfa kadar olanlar hariç) okulda olmadıkları zamanlarını da aktiviteye katarsanız, yarım gün eğitim kafidir. Örneğin meslek lisesi öğrencileri OSB'lerde, spor lisesindekiler spor kulüplerinde, fen liselerindekiler araştırma enstitülerinde aktif görevler alacaklar.

Ama bence ülkede, açık lise kurumu tevhid-i tedrisat yasasından kaçmak için suistimal ediliyor. Kızını İmam Hatip Lisesine dahi göndermeyecek kadar yobaz olanlar mesela, kılıfına uydurup onu açık liseye yazdırıyor. Mesajı Paylaş

Muhalif bir yazı yazayım dedim şaştım kaldım öğrendiklerime. Tahminen zorunlu lise eğitimine medeni ülkeler yüz yıl önce geçmiştir diye düşünüyordum ama chatgpt ye sordum bizden beter çıktı çoğu. Türkiye zorunlu lise eğitimine 2012 de geçti bu arada.

Zorunlu lise eğitimine geçen bazı ülkeler ve tarihleri aşağıda listelenmiştir:

Almanya: 2008 yılında bazı eyaletlerde lise eğitimi zorunlu hale getirilmiştir. Almanya'da eğitim sistemi federal yapıya sahip olduğu için zorunlu eğitim süreleri eyaletler arasında farklılık gösterebilir. Bazı eyaletlerde lise eğitimi zorunludur, ancak ülke genelinde lise zorunluluğu yoktur​(
Eurydice
).

Fransa: 2019 yılında yapılan bir reformla zorunlu eğitim süresi 16 yaşından 18 yaşına çıkarılmıştır. Böylece lise eğitimi zorunlu hale gelmiştir​(
Eurydice
).

İngiltere: 2013 yılından itibaren İngiltere'de zorunlu eğitim yaşı 18'e çıkarıldı, bu da lise eğitimini zorunlu hale getirdi​(
European Agency
).

Amerika Birleşik Devletleri: ABD'de zorunlu eğitim yaşı eyaletlere göre değişiklik gösterir. Birçok eyalette lise eğitimi zorunlu değildir, ancak son yıllarda bazı eyaletlerde zorunlu eğitim yaşı 18'e kadar yükseltilmiştir.

Hollanda: 2007 yılında yapılan bir düzenlemeyle, Hollanda'da zorunlu eğitim yaşı 18'e çıkarılmıştır, bu da lise eğitiminin zorunlu hale gelmesi anlamına gelir​(
Eurydice
).

Japonya: Japonya'da 9 yıllık zorunlu eğitim bulunur, ancak lise eğitimi zorunlu değildir. Buna rağmen, lise eğitimi yaygın olarak tercih edilir​(
SpainExchange Country Guide
).

İtalya: 1999 yılında yapılan bir reformla zorunlu eğitim süresi 16 yaşına kadar çıkarıldı. Bu, lise eğitiminin ilk yıllarını kapsar. Mesajı Paylaş

Hiç şaşırmadım. Zorunluluk başka, okula gitme oranı başka. Bizde şöyle bir sıkıntı var. Herkesi 18 yaşına kadar düz lisede okutunca gençlerin önüne meslek edinmede güçlükler çıkıyor. Herkes üniversiteye niyetleniyor. Orada okununca da çığ gibi genç işsizler ordusu ortaya çıkıyor. Belli bir yaştan sonra meslek öğrenmek veya meslek değiştirmek hiç de kolay değil. Bizim için bence ideal olanı meslek liseleridir. Hem öğrencilere temel bazı bilgileri verebileceksin, hem de işbaşında meslek öğreteceksin. Gördüğüm kadarıyla bu konuda niyet var ama bir türlü istenen sonuç alınamıyor. Ankara Ostim'de adamlar kendi meslek edinme okulunu açtılar, çünkü aşağıdan gelen istekli yok. Bu konuda ailelerde de büyük kabahat var. Her aile çocuğunun yeteneğine bakmadan üniversitede okusun istiyor. Ama olmuyor. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: sahin1 - 01 Ekim 2024, 12:26:48
Hiç şaşırmadım. Zorunluluk başka, okula gitme oranı başka. Bizde şöyle bir sıkıntı var. Herkesi 18 yaşına kadar düz lisede okutunca gençlerin önüne meslek edinmede güçlükler çıkıyor. Herkes üniversiteye niyetleniyor. Orada okununca da çığ gibi genç işsizler ordusu ortaya çıkıyor. Belli bir yaştan sonra meslek öğrenmek veya meslek değiştirmek hiç de kolay değil. Bizim için bence ideal olanı meslek liseleridir. Hem öğrencilere temel bazı bilgileri verebileceksin, hem de işbaşında meslek öğreteceksin. Gördüğüm kadarıyla bu konuda niyet var ama bir türlü istenen sonuç alınamıyor. Ankara Ostim'de adamlar kendi meslek edinme okulunu açtılar, çünkü aşağıdan gelen istekli yok. Bu konuda ailelerde de büyük kabahat var. Her aile çocuğunun yeteneğine bakmadan üniversitede okusun istiyor. Ama olmuyor.

Günümüzde üniversitelerin değerini kütüphanelerinin ne kadar büyük olduğu, laboratuvarlarının gelişmişliği, yazılan paperlar, tezler ve aldıkları nobelle vb. ölçülüyor. Tabi bunların hepsi o üniversitenin bütçesi ile ilgilidir. Para olunca yatırım yapılabiliyor.

Yurtdışında bizim tüm üniversiteler kadar bütçesi olan üniversite var. hatta bizim üniversitelerden daha iyi devlet liseleri var. Kısaca bizim bu şartlardaki okullarla mücadele etmemiz şu anki meb bütçesiyle mümkün değil. Okulların özellikle liselerin kendilerine ek gelir getirmesi ve hatta kesinlikle fabrika gibi dizayn edilmesi lazım.

Mesleki eğitim ve teknik eğitim küçük yaşlardan beri süre gelen bir eğitimle daha verimli olabilen bir eğitim, bu konuda alman eğitim sistemi çok radikal 4 sene ilkokul eğitimi sonrası öğrencileri başarılarına göre 3 okula yolluyor. gymnasium hapthschule, realschule.

Orta okul ve lise birlikte bu eğitimde birine gidenler üniversiteye, birine gidenler myö'lere diğerine gidenlerde ortaokul sonrası ciddi bir mesleki eğitimle eğitimli; berber, tezgahtar, çiftçi vs. oluyor. Gerekli sınavları geçerseniz bunlar arasında geçişte belli dönemlerde mümkün. Böylece sağlam elmalar ve çürük elmalar çok erken ayrılıyor. Çürüklerde mesleki eğitimle çok erken tanışıp elleri erkenden para görmesi sağlanıyor.

Bizde okulları fabrika gibi kurmamız lazım derken, 3-4 lise inşa etmek yerine o bütçe ile tek bir büyük ve daha fazla sportif, eğitimsel imkanları fazla kampüs okullar yapmak gerekir bunlarda da 1 fen, 2 anadolu ve 1 meslek lisesi ve 1 adet imama hatip/spor lisesi olabilir.

Bu Lise kampüsünde örneğin fen lisesi öğrencilerinin dizayn ettiği mobilyayı, okuldaki atölyelerde meslek lisesi öğrencileri üretmeli ve bu süreci (satış, pazarlama, muhasebe vs.) anadolu liseliler yürütmeli bu tarz sanayi alt parçası, mobilya, gıda, tekstil vb. üretildiği gibi halkın kullanacağı ve yine meslek kurslarındakilerin çalışıp para kazandırdığı terzi, berber, kuru temizleme vb. hizmetlerle okul bütçesi arttırılabilir. Hatta devlet ihalelerde ihaleyi alan şirketlere bu kampüslerden alım yapma şartı koşabilir. Tabi bu kazançlar öğrencilerin imkanlarını arttırmak için kullanılabilir.

Öğrencilerde ilerde kendilerini içinde bulacakları iş hayatının prototipini görebilirler.

Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;

İnsan evladı orta3 de hayatının kalanında yaşam kalitesini hayallerini kısıtlayacak mesleği seçmeye zorlanmamalı. Bu sistemi yorumlarken kendinizi orada hayal ederek karar verin başkaları için iyilik istemek yerine. Sen doktor olacaksın mühendis olacaksın o adam kaynakçı olacak sebep ne babası orta3 bitince oraya kaydetmiş. Sen sınavsız düz liseye gidip doktor olacan o çocuk sınavla meslek lisesini kazanıp kaynakçı olacak adalet mi bu. Kaynakçı çocuk üniversiteye devam etmesin diye de okul puanı matematik eğitimi her şeyi ona göre düzenleyeceksin. Tüm meslekler liseden sonra seçilmeli. İnsan ömrü yarım yüzyılda 50 yıldan 75 yıla çıktı meslek eğitimi liseden sonra seçilse çok yıl kaybetmez insanlar. Üstelik kimi meslek 1 aylık kursla kimisi ön lisans ile 2 yılda kimisi 3 ayda verilir her meslek 4 senede verilmesi verimsiz bir yoldur. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: putty - 01 Ekim 2024, 21:41:27
İnsan evladı orta3 de hayatının kalanında yaşam kalitesini hayallerini kısıtlayacak mesleği seçmeye zorlanmamalı. Bu sistemi yorumlarken kendinizi orada hayal ederek karar verin başkaları için iyilik istemek yerine. Sen doktor olacaksın mühendis olacaksın o adam kaynakçı olacak sebep ne babası orta3 bitince oraya kaydetmiş. Sen sınavsız düz liseye gidip doktor olacan o çocuk sınavla meslek lisesini kazanıp kaynakçı olacak adalet mi bu. Kaynakçı çocuk üniversiteye devam etmesin diye de okul puanı matematik eğitimi her şeyi ona göre düzenleyeceksin. Tüm meslekler liseden sonra seçilmeli. İnsan ömrü yarım yüzyılda 50 yıldan 75 yıla çıktı meslek eğitimi liseden sonra seçilse çok yıl kaybetmez insanlar. Üstelik kimi meslek 1 aylık kursla kimisi ön lisans ile 2 yılda kimisi 3 ayda verilir her meslek 4 senede verilmesi verimsiz bir yoldur.

Sistem geçirgenliğe gayet müsait kapasiteli ve çalışkan gençler  2 kere yapılan sınavlara girip başarılı olurlarsa bir üst okula devam ediyorlar eksik dersleride etüdlerle alıyorlar. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz