TUFAN Elektromanyetik Top

Başlatan SKYWOLF, 22 Mayıs 2018, 13:32:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Alıntı YapTufan M-Mobil
Tufan S-Sabit
Tufan D-Deniz platformları
Mesajı Paylaş
]

#11
Alıntı yapılan: serkan1976 - 11 Aralık 2019, 20:13:11
Tufan elektromanyetik top ile bir savaş gemisi batırılabilir mi? Uçak düşürülebilir mi?
Potansiyel olarak evet.
Ama,
Þu anda operasyonel olanı yok. Ancak geçen sene ASELSAN Tufan ile 9mach namlu çıkış hızını yakalamıştı. Bu 100-200 km arası etkin menzil demektir. 5-6 mach hızla giden 1kg lik mermi her geminin başından girer kıçından çıkar. Ancak bu hızlarda hareket eden mermiye elektronik güdüm sistemi yerleştirmek ayrı bir sanat. Obüs mermilerinin  4 mach civarı namlu çıkış hızı var. Bunlara hassas güdüm konabiliyor. 10-12 mach hızla namludan çıkan mermiye hassas güdüm nasıl konur işte o zor. Uçak düşürebilmesi için bu teknik zorluğu aşmak gerekiyor.
Bu zorluğu aşarsanız, potansiyel olarak 300-400 km ötedeki uçağıda, balistik füzeyi de vurabilirsiniz. Hatta uydu dahi vurabilirsiniz yeterli hızı elde ederseniz.

Mesajı Paylaş

#12
Mermi güdümlenebilirse, evet. Yapabilir.

Güdümleme konusunda 3 tane esaslı mı esaslı engel var: 1- İvmelenme klasik sistemlerle kıyaslanamayacak kadar fazla; 2- Namlu içi ortam, elektronik sistemler için çok çok düşmanca bir ortam. 3- Mermi daha küçük.

Bu ve diğer bazı nedenlerden dolayı EM top sistemleri daha yolun çok başındalar. Olgunlaşmaları 20 yıl bile sürebilir. Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: merzifonlu - 12 Aralık 2019, 15:53:29
Mermi güdümlenebilirse, evet. Yapabilir.

Güdümleme konusunda 3 tane esaslı mı esaslı engel var: 1- İvmelenme klasik sistemlerle kıyaslanamayacak kadar fazla; 2- Namlu içi ortam, elektronik sistemler için çok çok düşmanca bir ortam. 3- Mermi daha küçük.

Bu ve diğer bazı nedenlerden dolayı EM top sistemleri daha yolun çok başındalar. Olgunlaşmaları 20 yıl bile sürebilir.

Evet haklısın önce bu tip silahlardan çok daha büyük ve ağır mühimmatları bu hızda atabilmek lazım. Mesela Þahi projesinin seneler sonra ulaşmayı umduğu ana hedef 150 km menzile 7 kiloluk bir mühimmatı mach 8'de atmak. Yani şu an daha bu işin bayağı yolu var.

Bana göre zaten bu işin bir kaç katetmesi gereken aşama var . En kolaydan zora ;

1- Gemilerin bu elektro manyetik top patlamalarına dayanıklı hale gelmesi.

2- Emt mühimmatlarını ve elektrik aksamını manyetik etki, sürtünme vb. etkilere karşı atış sırasında koruyacak kapsül, kovan vs. (Bu zaten şart oğlu şart.) .

3- Savaş gemilerinin  bu silahı ve silahları verimli kullanabilmesi için gemi bazlı nükleer veya konvansiyonel ek güç kaynakları'nın geliştirilmesi.

4- Kara konuşlu emt'ler veya deniz konuşlu emt'lerin kara saldırıları için emt kapsülünde dayanıklı çalışan gps güdüm kiti ve oynar kanatçıklı mühimmat tasarımı.

5-  4. maddedeki mühimmat tipi için tapalı şarapnel etkili mühimmat (barutsuz nasıl yaparlar çok merak ediyorum.)

6- 5. maddedeki mühimmat'ın erken dönem kısa menzilli hava savunma emt'lerinde kullanılması için emt dayanımlı rf veri link kiti.

7- Bu tarz mühimmatların deniz sistemlerine karşı kullanılması için daha uzun menzilli rf veri linkler.

8- Anti gemi emt'lerin ve uzun menzilli hava savunma elektro manyetik toplar için emt dayanımlı Radar arayıcı başlıklar'ın geliştirilmesi.

9- Savaş gemilerinin emt'lerden korunması için bütünleşik gövdeli içe doğru mimariye sahip ve dış zırhında reaktif zırh mantığında zırhlar olan veya troph lv gibi geminin üst tarafında konumlu emt mühimmatı teması sırasında patlama yaparak onu etkisiz hale getiren koruma sistemlerinin ortaya çıkması.

10- Geminin dış yüzeyine elektrik vererek  elektromanyetik bir zırh oluşturan sistemlerin çıkması . (Philedelphia deneyindeki gibi )

Yani kısaca bu sistemler silah endüstrisinin geleceği ve tam anlamıyla operasyonel olduklarında topun icadı kadar dengeleri değiştireceklerini düşünüyorum. Zaten güdümlü emt'ler ilk icat edildiklerinde sahibine stealth uçaklar gibi bir üstünlük vereceği şüphesiz. Ancak bizim şimdiden bu silahları geliştirdiğimiz gibi  bu silahlara karşı savunma sistemlerini de en baştan geliştirmeye tasarlamaya başlamamız lazım.  Emt mühimmatı'na karşı reaktif zırhları, aktif koruma sistemlerini , metale elektro manyetizma vererek zırh  sağlamayı veya koca radarlarla çok uzakları değilde kısa menzilde yüksek yoğunlukta çalışıp bu mühimmatları tespit edip lazer savunma sistemlerine hedef teati edecek radarları araştıracak ekipleri kurmamız lazım.

---------------------------------------------------------------------------

Çünkü hasımlarımız bu konulara bizden çok önce kafa yormuş ve planlama yapıp üstüne de üretim bile yapmışlardır. Beyler, büyük devletlerin vizyonerlik gibi bir alışkanlıkları vardır.




Þu gemiyi ağzı olan herkes eleştirdi. Yok çok pahalı, yok çok futuristik, yok ne gerek var , yok nükleer reaktör saçmalık railgunlara enerji her türlü verilir vs. Adam bu gemiyi herhangi bir dış patlamada hala çalışmaya devam edecek şekilde bütünleşik köprü ve içe doğru tasarıma sahip. Yani buna reaktif zırh veya elektromanyetik verilmiş zırh kullanacaksa bunu bölük pörçük bir yapıya yapamaz.  Diğer yandan belki bir ilkel railgun'ı çalıştırmayı düşünmüyor ki .  Kısa menzilde emt tespit için güç isteyen radarlar için, lazer ciwsler için, küçük mm emt ve uzun menzilli emt'ler için güç gerekecek, zırha elektromanyetizma vermek için gereken enerji olacak. Sonuçta bu gemiler en az 60 sene görev alması için tasarlanıyor. Adamlar vizyoner bu kadar maliyetli bir sistemin yarı ömür modernizasyonunda sahip olacağı sistemleri düşünüyorum. 

Diğer taraftan bu teknoloji ile tıpkı eskisi gibi birden fazla farklı çapta railgun taşıyan battleshiplere, dretnotlara , hatta tek railgun taşıyan gunboat(gambotlara) hatta railgun taşıyan denizaltılara felan hazır olsun. Denizaltıların savaş gemisi yönü arttırılabilir. Keza Emt'den savunmanın en kolay yanı belkide denize batmak olacak. Bunları şimdiden düşünmezsek yayan kalırız beyler. Mesajı Paylaş
Savaş Var Denildiğinde Biz;


https://www.c4defence.com/elektromanyetik-topun-sonu/


ABD Donanmasının hipersonik hızlarda mühimmat fırlatabilen elektromanyetik top projesini iptal etti.

Biz bu durumda ne yapacağız? Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: serkan1976 - 24 Haziran 2021, 10:07:25
https://www.c4defence.com/elektromanyetik-topun-sonu/


ABD Donanmasının hipersonik hızlarda mühimmat fırlatabilen elektromanyetik top projesini iptal etti.

Biz bu durumda ne yapacağız?
Bizim ne yapacağımızdan önce, ABD neden iptal etti ona bakmak lazım.
ABD'nin elinde etkin vaziyette C-HGB (common hypersonic gilde body) teknolojisi var. Bu sistem 1700 mil ötedeki hedefleri hassas şekilde vurabiliyor. Bunu yaparken de 17 mach hıza ulaşıyor.
Railgun dediğimiz EMT ile ABD, 100 mil ötedeki hedefleri vurabiliyor. Çin gemilerini ve hedeflerini vurmak için kendi gemilerini Çin'in elindeki 1800 km menzilli DF serisi füzelerin menziline sokması gerekiyor.
Bu teknolojide, şu an ulaşılabilecek yere ulaşmış vaziyette.
Elinde EMT teknolojisine güç verebilecek 3 adet Zumwalt dışında gemi yok. 2030'dan öncede olacağa benzemiyor.
Onun için şimdilik bu işi rafa kaldırdı.
Bize bu çalışmalar, yeni bir teknolojide yol alabileceğimizi gösterdi. Kara konuşlu olarak, hatta erlerin taşıyabileceği şekilde portatif kullanılabilecek bir yöntem geliştirebiliriz.
ABD bıraktı diye bizim bu işin arkasını bırakmamamız lazım.  Bu teknoloji uçak gemilerinde, uçak fırlatmada kullanılıyor. 180-200 km etkili menzilli top, yabana atılacak bir şey değil. Mesajı Paylaş

Doğru , biz daha başka alanlar için kullanılabileceğinden elektromanyetik sistemler üzerinde çalışmaya devam etmeliyiz... Mesajı Paylaş

Alıntı Yap

ASELSAN'ın TUFAN Elektromanyetik top projesinde son yayınlanan makalelerden bir tanesinde halihazırda 50 × 75 mm dikdörtgen 6.1 m uzunluğa sahip namlularla 20 test gerçekleştirildiği. Kullanılan model/test parametreleri ve sonuçlar özet olarak şu şekilde.



Sensitivity Analysis for the Inductance Gradient of EMFY-3 Electromagnetic Launcher
https://researchgate.net/publication/357825358_Sensitivity_Analysis_for_the_Inductance_Gradient_of_EMFY-3_Electromagnetic_Launcher

Muzzle Voltage Experiments of the EMFY-3 Launcher
https://ieeexplore.ieee.org/document/9823386


Japonların elektromanyetik top projesi.


https://mobile.twitter.com/SJha1618/status/1550804284983222272
https://mobile.twitter.com/kimlikci_954/status/1551102735860252672?cxt=HHwWgICy0Yvuz4YrAAAA
Mesajı Paylaş
]

Alıntı YapASELSAN

#TUFAN Elektro Manyetik Fırlatma Sistemi

Menzil 200+km olarak açıklandı.



https://twitter.com/Keremhok
Mesajı Paylaş
]

#19
ABD bu elektromanyetik top işinden vazgeçmişti galiba hatırladığım kadarıyla...
Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz