Salma Çekme Mekanizması

Başlatan SKYWOLF, 06 Haziran 2018, 08:42:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Salma Çekme Mekanizması

Savaş uçakları tehditleri yerli çözümle aşacak

Bilkent Üniversitesinde, uçaklara yönelen füzelerin yanıltılmasını sağlayan sahte hedefleri 180 metre uzağa fırlatabilen "salma çekme mekanizması" geliştirdi.



ANKARA - Göksel Yıldırım

Savaş uçaklarına yönelen füze tehditlerinin atlatmasını sağlayan sahte hedefleri için yerli "salma çekme mekanizması" geliştirdi.

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Alpay Bilgiç, Arda Doruk Çerçiler, Berkay Çelik, Endercan Özzeybek, Emirhan Tamer, Barış Özkasap ve Onur Kılınç, ASELSAN için başta Milli Muharip Uçak olmak üzere Türk savaş uçaklarının güvenliğini sağlayacak bir çözüm üretti.

Savaş uçaklarına güdümlenmiş düşman füzelerini yanıltarak koruma sağlayan elektronik sistemler olan sahte hedefler, tehditlere karşı kullanılan en etkin savunma mekanizmalarından birini oluşturuyor.



Sahte hedefler, düşman silahlarını kendi üzerine çekip savaş uçaklarını koruyor. Sahte hedef mekanizmasının tehlike fark edildiğinde kullanılması, tehlike atlatıldıktan sonra ise içeri alınması isteniyor. Çünkü bir görev esnasında birden fazla tehditle karşılaşılması söz konusu olabiliyor.

Hava saldırılarında zamanın önemi dolayısıyla sahte hedefin çok kısa sürede salınabilmesi gerekiyor. Sahte hedeflerin çalışma prensiplerinden ötürü uçaktan daha önce belirlenmiş bir ölçüde uzaklaştırılması önem taşıyor.

Söz konusu sahte hedefler pahalı mekanizmalar oldukları için kullanımdan sonra risk teşkil etmemesi durumunda uçağa geri alınıp muhafaza edilmesine ihtiyaç bulunuyor. Sahte hedefin birden fazla kez kullanılabilmesi için kullanımdan sonra mekanizma içerisine uygun bir konumda yerleştirilmesi gerekiyor. Sahte hedefi geri çekmenin tehlikeli olduğu olağan dışı durumlarda kablonun kesilerek sahte hedefin uzaklaştırılması kritik önemde bulunuyor.

Þu an satın alınabilen bu tür mekanizmaların tasarım bilgileri gizleniyor. Gizli bilgilere sahip bu sistemler üzerinde değişiklik yapılamıyor ve yerli uçaklara istenildiği gibi uyarlanamıyor. Bu nedenle yerli ürün ihtiyacı ortaya çıkıyor.



Tekrar kullanım sorununa çözüm
Bilkent Üniversitesi öğrencileri tüm ihtiyaçları dikkate alarak, gerekliliklere ve standartlara uygun bir sahte hedef salma çekme mekanizmasının tasarımı, analizi ve üretimi üzerinde çalıştı.

Geliştirilen çözüm, çekme salma mekanizması, sarma mekanizması ve kesme mekanizmasından oluşuyor.

Yerli çözümü, dünyadaki diğer sistemlerden ayıran en büyük farklılık ise sarma mekanizmasında yatıyor. Mevcut sistemlerde sahte hedef düzgün sarma-salma sorunundan dolayı, aynı uçuşta birden fazla kez kullanılamıyor. Geliştirilen tasarım sayesinde kablo düzgün bir şekilde sarılıp, salınabiliyor. Bu sayede de sahte hedefin bir uçuşta birden fazla kez kullanılabilmesine mümkün oluyor.

Özgün çözüm ihtiyacına cevap verecek
Proje ekibinin verdiği bilgilere göre, yurt dışından temin edilen ürünlerin bu sistemi barındırmayan uçaklara ya da yerli projelere entegrasyonunda ciddi güçlükler yaşanıyor. Bu durum özgün çözüm ihtiyacının önemini artırıyor.

Geliştirilen prototiple sahte hedefi uçaktan 180 metre uzağa fırlatılabiliyor. Sahte hedefin tehdidin ortadan kalkmasının ardından tekrar uçağa alınması, 50 bin dolar ve üzerinde maliyetler dikkate alındığında önemli bir ekonomik katkı sağlıyor. Tehlike durumunda ise sahte hedef kesilebiliyor.

Prototip ürün, Milli Muharip Uçak için geliştirilse de Türkiye'nin envanterindeki diğer uçaklara da uyarlanabilecek.

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/savas-ucaklari-tehditleri-yerli-cozumle-asacak/1165849 Mesajı Paylaş
  • Gösterim 6,110 
  • Yerli Elektronik Sistemler ile İlgili Gelişmeler
  • 11 Yanıtlar


ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Bu salma çekme mekanizması ,günümüz muharebe uçaklarında özellikle hızı 1 mach ve üstü uçaklarda bu sistemin işe yarıyabileceğini düşünen varmı ALLAH aşkına....Düşünün yüksek manevra yapıyorsunuz füze tehtidinden kaçmak için hızınızı 1.5 mach a çıkarmışşsınız ,bu salma çekme mekanizması nı saldığınız andan itibaren o yüksek hızda o ÞEY  kopar kopmazsa bile çok tehlikeli zarara yol açabilir hadi açmadı diyelim o ÞEY i saldığınız andan itibaren artık uçağınızı fazla manevra yaptırmadan doğrusal olarak sabitlemeniz lazım .bu bile uçağınızın kolay yem olabileceği anlamna gelir........Bu sistemin işe yarıyacağı platformlar olarak 1 mach altı hıza sahip kargo nakliye uçakları ,awacs uçakları deniz karakol uçakları gibi sistemlerde işe yarıyabilir .... Mesajı Paylaş

Mantıklı gerçekten Kargo uçakları vs. için iyi fikir... Fakat benzeri system Eurofighter-Typhoon'da var mesela... Mesajı Paylaş

Alıntı yapılan: Alp - 06 Haziran 2018, 15:51:20
Mantıklı gerçekten Kargo uçakları vs. için iyi fikir... Fakat benzeri system Eurofighter-Typhoon'da var mesela...
Valla bilmiyorumda böyle bir sistem bana jet savaş uçakları için hiç mantıklı gelmedi. Mesajı Paylaş

Biraz öncede bu haberin twitter da jenerikli bir halini izledim orayada Eurofıghter-Thypoon koymuşlar...amacı aynı demek... Mesajı Paylaş

Alıntı YapTuran Oguz @TyrannosurusRex 🇹🇷

@HavelsanEhsim Genel Müdürü @_A_Cavusoglu : RF Temelli Sahte Hedef (RF Decoy) projesinde uçaktan gerçek atış testi seviyesine kadar geldik. Þu anda son aşamasındayız.https://mobile.twitter.com/TyrannosurusRex
Mesajı Paylaş
]

Alıntı yapılan: カメせ - 22 Kasım 2021, 14:43:00
Alıntı YapTuran Oguz @TyrannosurusRex 🇹🇷

@HavelsanEhsim Genel Müdürü @_A_Cavusoglu : RF Temelli Sahte Hedef (RF Decoy) projesinde uçaktan gerçek atış testi seviyesine kadar geldik. Þu anda son aşamasındayız.https://mobile.twitter.com/TyrannosurusRex

Eğer başarılı olursa ve decoy videodaki gibi küçükse F35 gibi radara yakalanmasan da bazı şeyler olur. İngilizler de bu işin üzerine ürün tasarlıyorlardı. Sadece uçak değil helikopterlere de uygulanır.
Uçan her araçta IR ve IIR füzeler için lazerli bir yöntem; radarlı olanlar için de EH podu ile birlikte bunun gibi bir yöntem etkili olabilir paket olarak.

F16 boyutlarında bir test uçağında gerçek füzelerle test edilmeli defalarca.
Mesajı Paylaş

Alıntı YapTurbojet motorlu sahte hedef gelecekte RF Jammer olarak da hizmet verebilir. SAED/DEAD kapsamında başarıyla iş görür.



https://mobile.twitter.com/BRAHMSNNETC1
Mesajı Paylaş
]

Vay arkadaş ne göz var, iyi yakalamışsınız... İyi bir gelişme daha 10 numara 5 yıldız... Mesajı Paylaş

Alıntı YapHava savunma tatbikatlarında kullanılan HvKK C-160 uçağı bir çekilebilir hedef taşırken.

https://mobile.twitter.com/Dromercay
Mesajı Paylaş
]


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz