MQ-25A Stingray

Başlatan marmara, 31 Ağustos 2018, 09:46:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ABD'li Boeing'in ürettiği, savaş uçaklarına havada yakıt ikmali sağlayacak olan insansız tanker uçak MQ-25 Stingray, ilk test uçuşunu gerçekleştirdi.

İlk uçuşu yaklaşık 2 buçuk saat süren ve ABD donanması için üretilmiş olan 'tanker İHA', uçak gemilerine konumlandırılacak.



http://www.kokpit.aero/mq-25-ilk-ucus Mesajı Paylaş

ABD Donanmasına ait MQ-25 Stingray Tanker İHA, ilk kez F-35C savaş uçağına yakıt ikmali gerçekleştirdi. F-35C, MQ-25'in yakıt ikmali yaptığı üçüncü farklı uçak tipi oldu.

Boeing tarafından denemeler için geliştirilen T1 isimli prototip Tanker İHA, ABD Donanmasının gelecekteki savaş gemisi görev gruplarında kullanacağı ilk insansız Tanker İHA'lara öncülük ediyor



ABD Donanması tarafından yapılan açıklamaya göre 13 Eylül'de icra edilen ve üç saat süren testler sırasında MQ-25 Tanker İHA, ABD Donanması Hava Test Filosuna ait F-35C'ye yakıt ikmali gerçekleştirdi.

MQ-25 Tanker İHA programının başında bulunan Yüzbaşı Chad Reed, gerçekleştirilen her bir T1 uçuşuyla yeni bir tip/model/seri uçakla tamamen aktif hale gelen MQ-25 Tanker İHA filosuna bir adım daha yaklaşıldığını belirtti.

"Stingray'in eşsiz yakıt ikmali kabiliyeti, Donanmanın güç projeksiyonunu artıracak ve uçak gemisi saldırı grubu komutanlarına operasyonel esneklik sağlayacak."

MQ-25 Tanker İHA Üçüncü İkmalini Tamamladı
MQ-25 Tanker İHA en son 18 Ağustos'ta ABD Donanmasına ait E-2D Hawkeye uçağına yakıt ikmali gerçekleştirmişti. E-2D, yakıt ikmal kabiliyetini henüz 2019 yılında kazanmış bir uçak olarak öne çıkıyor.

Reed'e göre MQ-25 faal hale geldiğinde E-2D Hawkeye dahil her alıcı özellikli platforma yakıt ikmali yapabilecek.

MQ-25 Tanker İHA, ilk yakıt ikmalini 4 Haziran'da ABD Donanmasına ait F/A-18E-F Super Hornet savaş uçağına gerçekleştirmişti. Bu ikmal, deniz havacılık tarihinde bir ilke işaret ediyordu. Tarihte ilk kez insansız bir hava aracı tanker görevi icra ederek bir savaş uçağına yakıt ikmali yapmıştı.

Testler sırasında iki kez yakıt ikmali icra edilmişti. İlk ikmalde 136 litre, ikinci ikmalde ise 11 litre yakıt aktarılmıştı.

MQ-25 Tanker İHA, havada yakıt ikmali testlerine ek olarak güverte testleri icra etmeye de başlayacak. Prototip ürün olarak ortaya çıkan T1, bugüne kadar 36 test uçuşu icra etti.



Üçüncü havada yakıt ikmalini de başarılı bir şekilde tamamlayan T1, yakında modifikasyon sürecine girecek ve güverte sistemlerine entegre olması için üzerinde değişiklikler yapılacak. Bu yıl kış mevsiminde ise T1'in uçak gemisi güvertesinde demonstrasyon gerçekleştirmesi bekleniyor.

T1 test programı, MQ-25'in ilk uçuşunu da icra ettiği Eylül 2019'da başlamıştı. 2 yıl sonrasında ise test programı kapsamında 120 uçuş saati kaydedildi.

ABD Donanması, dört adet uçak gemisine konuşlandırmayı planladığı MQ-25 Tanker İHA'ların uçak gemilerinde kullanılması için gemilerin İnsansız Uçak Gemisi Havacılık Görev Kontrol Sistemi (UMCS) ile modifiye edilmesi gerektiğini açıklamıştı. MQ-25'e ilk ev sahipliği yapacak olan uçak gemisinin Nimitz sınıfı uçak gemisi George H.W. Bush (CVN-77) olması bekleniyor.

Her şeye planlanan takvime göre giderse ABD toplamda 72 adet MQ-25 Tanker İHA'yı aktif olarak kullanmayı ve 2025 mali yılında ilk MQ-25'leri kullanmayı planlıyor.

https://www.savunmasanayist.com/abdnin-tanker-ihasi-mq-25-stingrayden-f-35e-yakit-ikmali/ Mesajı Paylaş

Uçak gemilerinde görev yapacak MQ-25 tipi İnsansız Hava Aracı (İHA), ilk gerçek koşullardaki operasyon testlerini tamamladı. Boeing'in ana yükleniciliğinde Lockheed Martin ile ortaklaşa geliştirilen sistem, geçtiğimiz aylarda uçak gemisi George HW Bush'ta konuşlandırılmıştı.

Testlerde, MQ-25'in güverte üzerindeki entegrasyon, hem gündüz hem de gece şartlarında denendi. Boeing, Lockheed Martin ve Pentagon yetkilileri, sonuçların tatminkar olduğunu ifade etti.



Havadan ikmal testlerinde ise MQ-25 Havadan İhbar Kontrol uçağı E-2 Advanced Hawkeye, F/A-18 Super Hornet ve F-35C Joint Strike Fighter tipi savaş uçaklarına yakıt verdi.

Dijital ikiz ile geliştiriliyor

Boeing şu anda T1 prototipi ile şirketin Donanma için inşa edeceği gerçek uçak arasındaki boşluğu kapatmak için dijital ikiz modeli kullanıyor. Bu yaklaşım ile tasarım ve imalat sürecinin hızlandırılması hedefleniyor.

"Stealth" yani radara görünürlüğü düşük olan tanker İHA sisteminde Boeing uçağın ana tasarımından, Lockheed Martin de kontrol merkezi ve yazılımından sorumlu.

Boeing MQ-25 program direktörü Dave Bujold yaptığı açıklamada, "Donanma bize program için iki temel performans parametresi verdi: Havadan yakıt ikmali ve uçak gemisi güvertesine entegrasyon. MQ-25'in her iki gereksinimi de karşılayabileceğini gösterdik ve bunu geleneksel satın alma programlarından yıllar önce yaptık." ifadelerini kullandı.

Testlere devam edecek Boeing ve Lockheed Martin, 2025'te ilk MQ-25'i teslim etmeyi hedefliyor.

https://tolgaozbek.com/savunma/tanker-iha-mq-25-testlerini-tamamladi/ Mesajı Paylaş


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz