Yatağan Minyatür Füze Sistemi

Başlatan SKYWOLF, 11 Mayıs 2019, 12:56:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yatağan Minyatür Füze Sistemi



Osmanlı'da bir dönem yaygın olarak kullanılan ve "Türk Kılıcı" olarak da anılan Yatağan, ROKETSAN'ın geliştirdiği yerli ve milli minyatür füze sistemine adını verdi. ROKETSAN füze ürün ailesinin en yeni ve en küçük üyesi Yatağan'ı geliştirme aşamasının kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Yatağan sisteminin, "oyun değiştirici" özelliği ile güvenlik güçlerine, meskun mahal harp ortamında azami üstünlük kazandırması hedefleniyor.

Savunma sanayisinde son dönemde ortaya konulan modern ürünler, Türk tarihinde çeşitli dönemlerde kullanılan silah sistemlerinin adıyla hayata geçiriliyor. ROKETSAN'ın geliştirdiği minyatür füze sistemine, Osmanlı'da bir dönem yaygın olarak kullanılan ve "Türk Kılıcı" olarak da anılan Yatağan ismi verildi.

ROKETSAN, füze ürün ailesinin en yeni ve en küçük üyesi Yatağan Minyatür Füze Sistemi'ni, 14'üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF'19) tanıttı. Sistem için Türk tarihinde savunma alanında kullanılan bir ürünün adı tercih edildi.

Osmanlı döneminde yaygın olarak 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar kullanılan Yatağan kılıcı, yabancılar arasında "Türk Kılıcı", halk arasında "Kulaklı" olarak da adlandırıldı. Kılıcın ağırlık merkezi, kılıç yapımında Türk eğrisi olarak bilinen açısı ve ideal vuruş şekli diğer kılıçlardan farklı olduğu için kullanım zorluğu barındırıyor. Formundaki bu farklılık, düşmanın her yönden gelecek kılıç darbelerinin daha kolay savurulmasına imkan sağlamasından kaynaklanıyor. Yatağan, iyi kullanan birinin elinde tahrip ve keski gücüyle çok etkili bir silah haline geliyordu.



Tüm bu özelliklere sahip kılıcın ismi, uzun yıllar sonra ileri teknolojiye dayalı yerli ve milli bir sisteme verildi. Meskun mahal harp ortamında, güvenlik güçlerinin, keskin nişancı, toplu hedef ve düşmanla temasta takviyeye gelen unsurlar gibi tehditlere karşı muharip güç etkinliğinin artırılma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu alanda mevcut çözüm olarak sunulan ve yaygın bir kullanıma sahip olan konvansiyonel bombaatar mühimmatları güdümsüz olmaları, mevcut tehditlere göre menzillerinin kısa kalması, uzak menzildeki hedeflerde yüksek saçılım göstermesi ve bu nedenle istenmeyen yan hasarlar oluşma olasılığı gibi dezavantajlara sahip bulunuyor.

TEK SEFERDE YÜKSEK HASSASİYET HEDEFE ULAÞIYOR

ROKETSAN, bu ihtiyaca çözüm üretmek hedefiyle yaptığı çalışmalar sonrasında, mevcut ve yeni nesil 40 milimetre bombaatar silahları kullanılarak atılabilen, mevcut bombaatar mühimmatlarının sahip olduğu azami menzilin çok daha ilerisinde etkili menzile sahip, keskin nişancı, toplu hedef ve benzeri tehditlere doğrudan, tek seferde, yüksek hassasiyet ile ulaşacak güdümlü bir minyatür füze sistemi tanımını ortaya koyuyor.

Þirket, mevcut meskun mahal harp ortamında silahlı kuvvetlerin etkinliğini artırmak amacıyla yerli ve milli bir çözüm olarak Yatağan Füze Sistemi'ni sundu.

Yatağan Füze Sistemi, yaklaşık 1 kilogram ağırlığı ile tek piyade tarafından mevcut bombaatar silahları ile ya da insansız kara, deniz ve mini insansız hava araçları (İHA) ile atılabiliyor. Yarı aktif lazer arayıcı başlığı ile vuruş hassasiyeti yaklaşık 1 metre olan Yatağan, yaklaşık bin metre menzile ulaşabiliyor.



Sistem, hafif yapılara, zırhsız kara araçlarına, olası keskin nişancı mevzileri gibi korunaklı olmayan hedeflere karşı etki sağlayabiliyor.

MESKUN MAHALDE AZAMİ ÜSTÜNLÜK

Füze sistemi, düşük faydalı yük kapasitesi olan mini İHA ve insansız kara, deniz araçlarına entegre edilerek bu platformlardan da atılacak ya da bırakılacak.

Yatağan, lazer işaretleyici ile işaretlenmiş hedefe, minyatür arayıcı başlığı ve minyatür kontrol tahrik sistemi ile yönleniyor. Hedef işaretleme, kullanıcının isteğine bağlı olarak kullanıcının kendisi, bir yardımcı personel, mini İHA ya da insansız kara, deniz araçları üzerine yerleştirilmiş lazer işaretleyiciler ile yapılabilecek.

Yatağan'ın 2021 yılında geliştirme ve kalifikasyon çalışmalarının tamamlanarak sistemin envantere alınması planlanıyor.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/roketsandan-ezber-bozacak-hamle-41210493 Mesajı Paylaş
  • Gösterim 6,327 
  • Yerli Roket, Füze, Mühimmat Sistemleri ile İlgili Gelişmeler
  • 10 Yanıtlar


ADALETİN OLMADIĞI YERDE NE SAYGI KALIR, NE DE DÜZEN! ADALETİN OLMADIĞI YER YIKILMAYA MAHKUMDUR! DÜRÜSTLÜK BENİM KARAKTERİMDİR! BEN ŞEREFİM İÇİN YAŞAR, ŞEREFİM İÇİN ÖLÜRÜM. MUHTAÇ OLDUĞUM KUDRET DAMARLARIMDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR.
SKYWOLF...DefenceTurk.com

Sungur gibi hafif silahlı dronelar üretmeye başladık. Gerekli bir teknoloji ve meskun mahal olsun, arazi olsun işimize yarayacak. Lakin bu sistemlerin üretim maaliyetleri yüksek. Bu sistemlerin yanına üretimi daha kolay ve maliyeti daha ucuz basit sistemler üretmek gerektiğini düşünüyorum. Örneğin togan tarzı mühimmat kullanan hafif mini bir drone olabilir. Mesajı Paylaş
Þehit Piyade Yarbay İlker Çelikcan. Saygı ve Rahmetle.

#2
lazer işaretleyicisi eşek kadar olduktan sonra füze minik olsa ne olur. Drona koymuşlar ama dronda ben lazer işaretleyicide göremiyorum. Animasyonu var tüfekten üzeyi ateşliyor yanda tripod da adam lazer işaretleme yapıyor. Ne anladık biz o işten. 1 km ye lazer güdümlü füze atacaksan işaretleyiciside tüfekte lazer pointer kadar olmalı Mesajı Paylaş
beğen

]

]

Alıntı YapYATAĞAN Füzesi için Vurucu İHA geliştiriliyor.

Roketsan tarafından geliştirilen YATAĞAN Lazer Güdümlü Minyatür Füze Sistemi, ASELSAN tarafından geliştirilen Vurucu Çok Rotorlu İHA Sistemi'nden ateşlenecek.

Roketsan tarafından geliştirilen YATAĞAN Lazer Güdümlü Minyatür Füze Sistemi, ilk olarak 14'üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF'19) esnasında sergilenmişti. TEK-ER tarafından tüfeğin altındaki bombaatar ünitesinden veyahut drone aracılığıyla ateşlenebilen YATAĞAN Füzesi için ASELSAN tarafından bir drone sistemi geliştiriliyor.

Edinilen bilgiye göre; Vurucu Çok Rotorlu İHA Sistemi Projesi kapsamında ASELSAN ile ROKETSAN arasında imzalanan iş birliği anlaşması kapsamında tasarlanan Vurucu Çok Rotorlu İHA sisteminin, farklı çalışma prensiplerine sahip versiyonlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

YATAĞAN Füzesi'nin KonseptiTEK-ER ve her türlü insanlı/insansız platform tarafından kullanılabilir YATAĞAN.
https://www.savunmasanayist.com/yatagan-fuzesi-vurucu-iha-gelistiriliyor/
Mesajı Paylaş
]

Alıntı YapLazer güdümlü mini füze konsepti YATAĞAN'ın adı "METE" oldu

METE, 2019'da paylaşılan YATAĞAN konseptine göre 200 gram daha ağır ve yaklaşık 10 santimetre kadar daha uzun.
METE; İHA, İKA ve İDA kulelerine entegre edilebilecek.
defenceturk.net/lazer-gudumlu
Mesajı Paylaş
]

Alıntı YapLazer Güdümlü Mini Füze #METE geliyor.

@roketsan 'ın geliştirdiği ve testleri süren METE, İHA-İKA-İDA'larda kullanılacak ve tek personel tarafından bombaatarla da ateşlenecek. METE füzemiz, Olimpiyat Þampiyonu okçumuz Mete Gazoz gibi hedefi 12'den vuracak.https://mobile.twitter.com/salgur_
Mesajı Paylaş
]


Alıntı Yap
@HAVELSANResmi BARKAN İKA +  @roketsan METE Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi.


BARKAN İKA:
*Ağırlık: ~500 kg
*Hız: > 12 km/h
*Çalışma süresi: 8 saat

METE Füzesi:
*Ağırlık: ~1,2 kg
*Menzil: ~ 400-1.000+ m
*Güdüm: Lazer arayıcı başlık
*CEP: ~1 m

#ADEX2022 #ADEX
Turan Oguz @TyrannosurusRex
Mesajı Paylaş
]


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz